Contactează-ne

Cultural

Teologi prezenţi la Festivalul de teatru medieval Sighişoara

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trupa de teatru a Liceului Teologic Sfîntul Francisc de Assisi va participa şi la o expoziţie de gastronomie cu produse specifice zonei Roman

Trupa de teatru ARDENT, care aparţine Liceului Teologic Romano Catolic Sfîntul Francisc de Assisi, participă în perioada 16-19 iulie la Festivalul naţional de teatru medieval pentru elevi, manifestare culturală aflată la a XV-a ediţie. Elevii prestigiosului liceu vocaţional vor prezenta în concurs piesa „Avarul“, adaptare după Moliere, în regia cunoscutului artist amator şi lider de sindicat Marius Cornenco. Festivalul este organizat de către Inspectoratul Şcolar al Judeţului Mureş, împreună cu Palatul Copiilor Sighişoara şi este înscris în Calendarul acţiunilor educative naţionale ale Ministerului Educaţiei Naţionale. „Ne aflăm la Sighişoara, unde are loc un festival concurs de teatru medieval sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale şi tot ce se poate spune este faptul că e cel mai important festival de teatru pentru elevi din ţară. Este un concurs foarte dur. În urma preselecţiilor au fost admise 18 trupe de teatru aparţinînd unor palate ale copiilor din ţară de la Iaşi, Botoşani, Constanţa, Craiova, Tîrgu Mureş, Arad, Cluj şi o trupă a Clubului Copiilor din sectorul VI Bucureşti. Este o onoare pentru Liceul Romano Catalic să participle la acest festival unde concurează cu celelalte trupe din ţară. Noi ne prezentăm cu «Avarul» de Moliere, o variantă prescurtată. Coform regulamentului, fiecare trupă va prezenta piesa de două ori: o dată pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, în faţa juriului şi a doua oară în oraşul vechi, într-o piaţetă exact ca în epoca medievală, în faţa turiştilor aflaţi la ora respectivă acolo“, a declarat Marius Cornenco, regizorul piesei. În prima zi a festivalului fiecare trupă a prezentat o expoziţie de gastronomie specifică zonei din care vine. De asemenea, în cele patru zile de de concurs membrii trupei vor participa şi la probe sportive. Cheltuielile de transport ale echipei au fost asigurate de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

„Dialogurile dragostei“. Eminescu – Veronica

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ actorul Dorel Vişan şi compozitorul basarabean Eugen Doga au oferit momente deosebite la evenimentul organizat de Casa Culturii Ion Creangă ■ la schitul Vovidenia, de la Vînători-Neamţ, a fost oficiată o slujbă religioasă în memoria marelui poet ■

Împlinirea a 172 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu a fost un prilej pentru organizarea unor evenimente culturale şi în zona Târgu Neamţ.

Manifestarea organizată, pe 16 ianuarie 2022, la Casa Culturii Ion Creangă s-a intitulat „Eminescu, Om, Geniu şi Poet Divin“ şi s-a bucurat de participarea a două mari personalităţi care au oferit publicului momente deosebite.

A fost vorba despre actorul Dorel Vişan, care a recitat versuri din opera eminesciană şi celebrul compozitor basarabean Eugen Doga, ce a interpretat la pian piese muzicale proprii, ce fac parte din „Dialogurile Dragostei“, inspirate de lumea poetică a lui Mihai Eminescu şi lumea trăirilor Veronicăi Micle, aşa cum avea să menţioneze chiar autorul.

Cei doi invitaţi speciali au fost acompaniaţi de formaţia Essenza Quartet a Operei Naţionale din Iaşi, toţi invitaţii bucurîndu-se de o prezentare pe măsură făcută de managerul Casei Culturii, Ionela Loredana Rusu. În acest cadru deosebit, sub semnul Zilei Culturii Naţionale, lui Eugen Doga i-a fost înmînată de către primarul Daniel Harpa placheta cu titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Târgu Neamţ, distincţie ce îi fusese conferită şi lui Dorel Vişan în 2017.

Poetul Daniel Corbu a rostit un scurt elogiu, laudatio, pentru maestrul Eugen Doga, amintind de faptul că acesta este unul dintre marii compozitori români de azi şi că de mulţi ani se află în panoplia personalităţilor muzicale universale, două dintre compoziţiile sale fiind incluse în patrimoniul UNESCO. Eugen Doga a mulţumit pentru onoranta distincţie, arătînd că se simte la Târgu Neamţ ca acasă.

A menţionat că de opt ani lucrează la „Dialogurile Dragostei“, un amplu proiect ce cuprinde lucrări simfonice inspirate de lumea poetică a lui Mihai Eminescu şi lumea trăirilor Veronicăi Micle, manifestîndu-şi dorinţa ca aceste lucrări să se audă şi pe scenele româneşti. Ulterior, cu prilejul unei vizite la Muzeul Veronica Micle a donat, pe suport electronic, 28 de creaţii muzicale din cadrul „Dialogurilor Dragostei“, asigurînd astfel un cadru audio pentru vizitatori.

Lirica eminesciană s-a făcut auzită la mijloc de ianuarie şi la Schitul Vovidenia, din comuna Vînători Neamţ, unde arhimandritul Mihail Daniliuc, alături de alţi preoţi, a oficiat o slujbă de pomenire pentru Eminescu şi familia sa. La eveniment au luat parte primarul Maria Adriana Petrariu şi viceprimarul Vasile Coşofreţ, directoarea Liceului Arhimandrit Chiriac Nicolau, Nadia-Mihaela Sîngeap şi alţi invitaţi.

Ceremonialul religios a inclus panachida, coliva de grîu şi pomelnicul cu numele părinţilor, bunicilor, surorilor şi fraţilor poetului şi al altor rude de-ale acestuia care au ales calea monahismului. Arhimandritul Mihail Daniliuc, egumenul schitului, şi-a făcut un obicei din a pomeni, atît la slujbe, cît şi în paginile unor publicaţii religioase, personalităţi importante ale neamului românesc, ţinînd cont şi de legătura lor cu Biserica şi slujitorii acesteia.

Cu ceva vreme în urmă, acesta a închinat lui Eminescu cîteva gînduri, publicate pe portalul Doxologia (doxologia.ro), referindu-se la ultimele clipe de viaţă ale poetului şi la ziua înmormîntării lui.

„Avea doar 39 de ani, vîrstă la care mulţi dintre noi trudim cu sârg pentru a ne împlini profesional, social, familial, năzuind la faceri şi prefaceri ori visând la o existenţă plină de necurmate izbînzi şi strălucite împliniri. El a ales ca, în floarea vîrstei, să-şi croiască drum către înălţimi celeste, lăsându-ne nouă, celor din marea trecere, cântul şi versul nemuririi prin opera sa.

Din prinosul de recunoştinţă pentru Eminescu şi opera sa s-au născut şi aceste rînduri închinate celui pe care Dumnezeu l-a sorbit «din popor cum soarbe soarele un nour din marea de amar»“, a notat, printre altele, arhimandritul Mihail Daniliuc, care s-a mai oprit şi în alte scrieri de-ale sale asupra Poetului nepereche, aducînd în atenţie şi legătura strînsă pe care familia acestuia o avea cu Biserica Ortodoxă, existînd dovezi că rude apropiate au ales calea slujirii lui Dumnezeu.

Citește știrea

Actualitate

Un mare actor şi un renumit compozitor, regaluri artistice

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Dorel Vişan şi Eugen Doga vor lua parte, pe 16 ianuarie, la Casa Culturii Tîrgu Neamţ, la manifestarea dedicată poetului Mihai Eminescu ■ ambii sunt cetăţeni de onoare ai oraşului ■ un spectacol similar va avea loc şi la Piatra Neamţ ■

Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită la Târgu Neamţ printr-o manifestare ce va fi organizată duminică, 16 ianuarie, cu participarea cunoscutului actor Dorel Vişan şi a lui Eugen Doga, reputatul compozitor basarabean de talie mondială.

Evenimentul este intitulat „Eminescu, Om, Geniu şi Poet Divin“ şi se va desfăşura în sala de spectacole a Casei Culturii Ion Creangă. Detalii au fost postate într-un anunţ postat pe pagina instituţiei, unde se menţionează faptul că cei doi invitaţi speciali vor fi acompaniaţi de formaţia Essenza Quartet.

„Ziua Culturii Naţionale va fi marcată duminică, 16 ianuarie 2022, începînd cu ora 18.00, în sala de spectacole a Casei Culturii printr-un program – spectacol, ce va avea ca principala temă omagierea marelui poet Mihai Eminesc, de la a cărui naştere se împlinesc 172 de ani (…). Intrarea se va face pe bază de invitaţie, dar şi cu respectarea măsurilor intrate în vigoare, respectiv cu ocuparea a 50% din capacitatea sălii“, au precizat reprezentanţii Casei Culturii.

Ambii invitaţi care vor fi prezenţi la manifestarea dedicată poetului Mihai Eminescu sunt cetăţeni de onoare ai oraşului Târgu Neamţ, un alt element comun fiind vîrsta lor, ce se va rotunji la 85 de ani anul acesta. Lui Dorel Vişan, unul dintre cei mai importanţi actori de film din România, titlul de Cetăţean de onoare i-a fost conferit de autorităţile târgnemţene în 2017.

S-a ţinut cont de meritele sale în promovarea scriitorului humuleştean Ion Creangă, pe care l-a întruchipat magistral în filmul „Un bulgăre de humă“, proiectat la Bojdeucă, în cadrul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, în 1989. Dorel Vişan a intrat în „pielea“ scriitorului şi a mărturisit că acesta a fost unul dintre rolurile sale de suflet. De atunci încoace, a mai participat la diferite evenimente culturale organizate în urbea de sub Cetate.

Lui Eugen Doga, titlul de Cetăţean de onoare a oraşului îi va fi înmînat chiar la evenimentul de duminică, hotărîrea de decernare a onorantei distincţii fiind adoptată de Consiliul Local în şedinţa din 11 ianuarie 2021. Reputatul compozitor a mai fost la Târgu Neamţ în toamna trecută, cînd a cîntat la pian în cadrul unui concert caritabil, alături de tineri artişti din judeţ, impresionînd publicul adunat în sala Casei Culturii Ion Creangă.

El se bucură de recunoaştere internaţională şi este foarte apreciat în Republica Moldova, pentru activitatea sa de compozitor, academician, profesor, dirijor, fiind membru titular al Academiei de ştiinţe a Moldovei, Artist al Poporului. Titlul de cetăţean de onoare al oraşului Tîrgu Neamţ va fi conferit şi scriitoarei Gabriela Adameşteanu, care a cîştigat, în 2022, Premiul Naţional pentru Proză Ion Creangă Opera Omnia. Cărţile Gabrielei Adameşteanu sînt cunoscute atît în ţară, cît şi în lume, beneficiind de traduceri în 16 limbi şi i-au adus autoarei numeroase premii şi distincţii importante.

Spectacole şi la Piatra Neamţ

Marţi, 18 ianuarie 2022, sub genericul „Eternul Eminescu“, actorul Dorel Vişan şi muzicianul Eugen Doga vor oferi un recital de poezie şi muzică prin care va fi omagiată memoria Poetului naţional. Alături de ei, în cadrul spectacolului care va reflecta personalitatea eminesciană din triplă perspectivă: om, geniu şi poet divin, vor mai evolua Patricia Iacob, ştefana Mihai, Ruxandra Martin şi Diana Mertic, componente ale cvartetului de coarde Essenza Quartet.

Evenimentul, organizat de Consiliul Judeţean Neamţ şi Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare, se va desfăşura la sala de spectacol a Casei de Cultură a Sindicatelor din Piatra Neamţ, începând cu ora 18:00.

„Pentru că, începând din anul 2011, la iniţiativa Academiei Române, pe 15 ianuarie celebrăm Ziua Culturii Naţionale, am pregătit nemţenilor un adevărat regal cultural şi artistic, care se va întinde pe perioada a două zile. Plecând de la dezideratul cultură pentru toţi nemţenii, propunem, pentru zilele de 18 şi 19 ianuarie, evenimente artistice care se adresează publicului larg“, se menţionează într-un comunicat al Centrului Carmen Saeculare.

Astfel, miercuri, 19 ianuarie 2022, în aceeaşi sală va avea loc un atractiv concert de muzică clasică susţinut de soprana Gabriela Pepelea şi invitaţii: pianistul Luca Pulbere, mezzosoprana Ionela Mardare, tenorul Ovidiu Ianculescu şi studenţii Academiei Naţionale de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, Extensia Piatra Neamţ: Aurora Gheorghiţă (Pală), Sandra Tanasă, Călin Oncioiu. Concertul va începe la ora 18:00. Partenerii Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare Neamţ în organizarea proiectului Eternul Eminescu de anul acesta sunt Academia Naţională de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, Extensia Piatra Neamţ, Casa de Cultură a Sindicatelor Piatra Neamţ şi Asociaţia Culturală Feed Back.

Intrarea la ambele spectacole se face pe bază de invitaţie care poate fi procurată de la secretariatul Centrului, respectând normele sanitare impuse de legislaţia în vigoare (purtarea obligatorie a măştii, accesul permis doar pe baza Certificatului verde). Preţul invitaţiei la spectacolul de marţi, 18 ianuarie, este de 30 lei, iar invitaţia la spectacolul de miercuri, 19 ianuarie, se distribuie gratuit, numărul de locuri fiind limitat.

Citește știrea

Actualitate

Cine vor fi noii cetăţeni de onoare la sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ titlul va fi conferit lui Eugen Doga, un prolific compozitor basarabean şi scriitoarei Gabriela Adameşteanu, cîştigătoare a Premiului Naţional de Proză Ion Creangă Opera Omnia ■ oraşul are peste 60 de cetăţeni de onoare, lista fiind deschisă de un primar francez, în 1993 ■

În galeria personalităţilor care fac cinste urbei de sub Cetate au mai fost adăugate două nume.

Prin hotărîri ale legislativului tîrgnemţean, adoptate pe 11 ianuarie 2022, s-a decis conferirea titlului de Cetăţean de onoare al oraşului reputatului compozitor basarabean Eugen Doga şi scriitoarei Gabriela Adameşteanu, cîştigătoare a Premiului Naţional de Proză Ion Creangă Opera Omnia 2021.

Eugen Doga a susţinut pe 25 septembrie 2021 un concert caritabil la Tîrgu Neamţ, alături de tineri artişti din judeţ, impresionînd publicul adunat în sala Casei Culturii Ion Creangă. El este foarte apreciat în Republica Moldova, dovezi în acest sens fiind prezente şi pe pagina Primăriei Chişinău, unde este postată o hotărîre recentă a Consiliului Municipal prin care 2022 este declarat Anul cultural Eugen Doga, în scopul promovării şi valorificării operei şi personalităţii compozitorului, care va împlini pe 1 martie 85 de ani.

În comunicatul postat pe acest subiect pe pagina Primăriei Chişinău, se menţionează că Eugen Doga este o personalitate unicat, compozitor, academician, profesor, dirijor, membru titular al Academiei de ştiinţe a Moldovei, Artist al Poporului, Cetăţean de onoare al Municipiului Chişinău, autor al melodiei imnului capitaei Republicii Moldova.

La rîndul său, scriitoarea Gabriela Adameşteanu a fost desemnată cetăţean de onoare al oraşului Tîrgu Neamţ ca urmare a unei hotărîri a Consiliului Local, adoptată cu cîţiva ani în urmă, prin care s-a instituit conferirea acestui titlu laureaţilor Premiului Naţional pentru Proză Ion Creangă Opera Omnia, proiect avînd la bază un proiect iniţiat de autorităţile judeţene în 2017.

Autorităţile tîrgnemţene au susţinut demersul, ţinînd cont că că sunt nominalizaţi scriitori de seamă, ei contribuind la prestigiul şi imaginea oraşului. Cărţile Gabrielei Adameşteanu sînt cunoscute atît în ţară, cît şi în lume, beneficiind de traduceri în 16 limbi şi i-au adus autoarei numeroase premii şi distincţii importante.

Premiul Naţional pentru Proză Ion Creangă Opera Omnia a mai fost obţinut de Dumitru Radu Popescu, în anul 2017, Nicolae Breban, în 2018, Eugen Uricaru, în 2019 şi Dan Stanca, în anul 2020. Lista cetăţenilor de onoare ai oraşului Tîrgu Neamţ numără peste 60 de nume, aproape în fiecare an fiind conferite astfel de titluri. Primul a fost omagiat, în 1993, profesorul Bernard Delage, primarul oraşului Panazol din Franţa, înfrăţit cu urbea de sub Cetatea Neamţ. Titlul de Cetăţean de onoare al oraşului de la malurile Ozanei a mai fost conferit patrioţilor români arestaţi şi condamnaţi de regimul regiunii separatiste Tiraspol, Ilie Ilaşcu, Alexandru Lascăr, Tudor Petrov Popa, Andrei Ivanţoc şi Petru Godeac, academicianului Constantin Ciopraga, profesorului universityar Dan Husar, medicului Vladimir Carp, fost deţinut politic, patriarhului Daniel Ciobotea, mitropolitului Teofan Savu, etc.

Celor cu merite deosebite le mai pot fi acordate Titlul Pro Urbe, Titlul de Excelenţă, Titlul Omul Anului, Diploma de onoare, Diploma de fidelitate matrimonială (argint, aur, diamant) pentru cupluri aflate la 25, 50, respectiv 75 de ani de căsătorie, Diploma de centenar. Potrivit regulementului, distincţia poate fi acordată la propunerea primarului, a consilierilor, a persoanelor juridice care-şi desfăşoară activitatea în domeniul în care s-a afirmat cel propus sau a oricăror persoane fizice sau juridice, cu condiţia preluării propunerii ca iniţiativă a primarului sau a unor consilieri locali.

Titlul poate fi conferit şi la propunerea a unui număr de cel puţin 5% din populaţia cu drept de vot a oraşului, cu respectarea cerinţelor legale privind promovarea proiectelor de hotărîri din iniţiativă cetăţenească. Criteriile după care se evaluează candidaţii propuşi sînt următoarele: valoarea, competenţa, moralitatea, compatibilitatea cu domeniul pentru care este propus, contribuţia deosebită în viaţa comunităţii şi la prestigiul oraşului sau a ţării în lume.

Nu pot fi propuse pentru conferirea de titluri sau distincţii următoarele categorii: persoanele condamnate prin hotărîre judecătorească definitivă, pentru infracţiuni contra statului, crime împotriva umanităţii ori alte fapte penale; persoanele care sînt urmărite penal, sînt inculpate în procese penale, în cauze care ar leza imaginea titlului; au încălcat cu bună ştiinţă obligaţiile legale în materia ocrotirii familiei(în cazul diplomei de fidelitate).

Titlul de cetăţean de onoare poate fi retras dacă deţinătorii au fost condamnaţi prin hotărîre judecătorească definitivă sau în situaţia în care au produs prejudicii de imagine sau de altă natură oraşului ori cetăţenilor acestuia.

Citește știrea

Trending