Contactează-ne

Actualitate

Temperaturi de infarct în prima zi de primăvară

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe 1 martie, la Roman, s-au resimţit -12 grade, fiind mai rece decît pe Ceahlău ■ nici în continuare nu ne putem aştepta la timp bun ■ se anunţă cer acoperit, ceva precipitaţii şi prea frig pentru debutul lui Mărţişor ■

Prima zi de primăvară din 2022 an a fost una din cele mai urîte din ultimii ani.

Cerul a fost acoperit, au căzut fulgi de nea răzleţi şi a fost deosebit de frig. Dacă în februarie ne-am bucurat de timp ceva mai bun şi frumos, iar în unele perioade mercurul din termometre a săltat şi pînă la 14 grade, pe 1 martie 2022 vîntul a sporit senzaţia de frig, iar indicele de răcire a fost mai coborît la Roman decît pe munte, resimţindu-se valori sub limita gerului.

Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie ieri, 1 martie, la ora 15:00 se înregistrau 0 grade la Piatra Neamţ, iar la Tîrgu Neamţ şi Roman erau valori negative, de -1 grad. La acelaşi moment, la staţia meto de pe Ceahlău – Toaca erau temperaturi la limita gerului, -10 grade.

Din cauza vîntului indicele de răcire era mai coborît în zona de şes. Astfel, indicele de răcire era de -12 grade la Roman, -11 grade la Toaca, -8 grade se resimţeau la Tîrgu Neamţ, iar la Piatra Neamţ era cel mai bine, cu un indice de răcire de -2 grade. Doar pe munte este strat de zăpadă, consistent, de 92 de centimetri. Nici de acum înainte nu ne putem aştepta la timp prea bun.

Abia duminică, 6 martie, va fi niţel mai cald, pînă la 5 grade. Nu este vreme bună nici astăzi, 2 martie. Va fi puţin mai cald, vreo 2 grade, însă meteorologi anunţă precipitaţii sub formă de nea, iar pînă pe 3 martie rămîne în vigoare informarea meteo de ninsori şi viscol. Noaptea nu aduce nici o schimbare din punct de vedere termic, iar minima rămîne negativă, -1 grad. Joi, 3 martie, registrul meteo păstrează acelaşi ton, iar cerul va fi acoperit.

Se pare că scăpăm de precipitaţii, însă nu va fi confortabil pentru că în cel mai cald moment vor fi cu greu vreo 3 grade. Minima nocturnă rămîne cantonată la -1 grad. Vineri, 4 martie, pare a fi una din puţinele zile în care nu vor fi precipitaţii de nici un fel, însă nu scăpăm de cerul acoperit şi norii rămîn cantonaţi în zona noastră. Ziua vor fi cam 4 grade, iar noaptea aduce valori termice ce nu trec de 0 grade.

Sîmbătă, 5 martie, tot o zi mohorîtă va fi, nu scăpăm de nori, dar nici de precipitaţii, ce se anunţă a fi slabe, preponderant lapoviţă. Maxima diurnă va fi de 3 grade, iar noaptea aduce o minimă de -1 grad. Terminăm săptămîna aşa cum am început-o, cu cer variabil, iar duminică, 6 martie, va fi timp schimbător, dar se pare că precipitaţiile iau o pauză.

Termic nu sînt schimbări majore, iar la amiază cu greu se vor înregistra vreo 6 grade. Noaptea va fi sensibil mai rece decît în intervalele anterioare şi minima va fi de -2 grade. Nu sînt speranţe de timp bun nici săptămîna viitoare cînd se anunţă cer mohorît. În intervalul 7 – 13 martie maximele diurne pleacă de la 3 grade şi se opresc la cel mult 6 grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între -1 şi cel mult 1 grad, cu plus.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Este oferită o dobîndă generoasă la titlurile Tezaur. Statul împrumută, din nou, bani de la populaţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pentru investiţia de un an se oferă o dobîndă de 8,25% ■ titlurile de stat Tezaur pot fi achiziţionate pînă la finalul lunii august 2022 ■

Statul are visteria cam goală şi, din nou, împrumută bani de la populaţie. Oferă o dobîndă ce nu poate concura cu cele acordate de băncile comerciale, iar pentru investiţia de un an ea este de 8,25%. Titlurile de stat Tezaur pot fi achiziţionate de cei care au ceva economii cu începere de la data de 8 august 2022. Au maturitate de un an, valoare nominală de 1 leu şi sînt în formă dematerializată.

Titlurile de stat pot fi cumpărate în perioada 8 – 26 26 august 2022 online, numai de către persoanele fizice, care sînt înregistrate în Spaţiul Privat Virtual. Operaţiunile ce pot fi realizate online sînt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.

Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesaţi GhidTezaur online şi Tezaur online; în perioada 9 – 29 august titlurile de stat pot fi achiziţionate de la unităţile Trezoreriei Statului; în perioada 8 – 26 august 2022 în mediul urban şi 8 – 25 august 2022 în mediul rural, titlurile de stat pot fi achiziţionate prin subunităţile poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română SA.

Dobînda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sînt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate face una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Sînt eligibile persoanele fizice care au împlinit vîrsta de 18 ani la data subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sînt neimpozabile.

Fondurile obţinute de emitent vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. Titlurile de stat sînt o formă de finanţare a bugetului, prin care statul se împrumută de la cetăţenii pentru o perioada clară de timp, între 1 şi 3, ani, iar dobînda este anunţată înainte de emiterea titlurilor. Este una dintre cele mai sigure investiţii, iar banii obţinuţi cu titlu de dobîndă nu sînt impozabili.

Citește știrea

Actualitate

Primăria, mulţumită de succesul cinema în aer liber. „Cîrcotaşii“: „Ce ziceţi de proiecţia Apă non-stop la robinete?“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ aleşii locali au aprobat cheltuirea a 12.000 lei pentru două seri de cinema în aer liber ■ „cîrcotaşii“, exasperaţi de desele avarii la apă, spun că asemenea acţiuni fac parte din seria „chelul şi tichia de mărgăritar“ ■

Primarul municipiului, Leonard Achiriloaei, se arată încîntat de reuşita organizării, în aer liber, a două seri de proiecţii cinematografice, vineri, 5 august şi a doua zi. A spus că serile de film organizate în Parcul Municipal, au fost un real succes. Proiecţiile au adus împreună sute de romaşcani, într-o atmosferă relaxantă, vehiculîndu-se aproximativ 700 de spectatori pe seară.

„Mă bucur că am reuşit să diversific paleta de activităţi, în primul rînd pentru romaşcani, în această perioadă a concediilor, în care cu toţii dorim să strîngem amintiri frumoase, alături de familie şi prieteni. Vreau să vă mulţumesc dumneavoastră, celor care aţi participat împreună cu cei mici la proiecţia dedicată lor.

Dar şi în seara următoare, la proiecţia dedicată publicului general. Vă asigur că, în curînd, la Roman, vom avea şi alte evenimente frumoase, care să ne aducă împreună, fiind convins că acestea sînt benefice comunităţii noastre“ se consemnează pe pagina de Facebook a primarului Leonard Achiriloaei .

Cum postarea a apărut după seria de avarii la apă, spiritele s-au încins, din nou, pe pagina de socializare, existînd păreri pro şi contra unor astfel de manifestări. „Ce ziceţi de proiecţia Apă non- stop la robinete? Sigur ar fi o încîntare pentru toţi cetăţenii Romanului, fiind pe gustul tuturor. Ar fi un real succes!“ e de părere Nicoleta Lucia.

Vero Vero crede că e păcat, deoarece pentru a putea viziona un film romaşcanii trebuie să meargă la Bacău, pentru că din trei săli de cinema, autorităţile nu au fost în stare să modernizeze măcar una. John Gabriel e de părere că trebuiau mai multe scaune pentru că multă lume a fost nevoită să stea în picioare (în seara cînd s-a proiectat filmul de desene animate Luca – n.r.).

Există şi cîrcotaşi care susţin că 12.000 lei pentru două seri de proiecţie înseamnă enorm de mult, în condiţiile în care nu există o prioritizare a investiţiilor şi edilii „aruncă cu banii pe Apa Sîmbetei“. Asta în condiţiile în care ar trebui să se strîngă ban peste ban, pentru a rezolva problema apei la Roman, cînd de la o lună la alta sutele de kilometri de conducte, unele din perioada antebelică, ca cea din Smirodava, cedează unele după altele.

Este criticat şi fostul primar Lucian Micu, care din împrumutul bancar a trecut la schimbarea pavelelor. La fel de criticată este şi decizia actualului edil şef, care a scos din centru arborii de tuia şi i-a înlocuit cu salcîmi ornamentali şi rulouri de iarbă, deja distrusă în cîteva locuri. Unul din „avizaţi“ anunţă deja că municiplaitatea intenţionează să „arunce iar bani publici“ pe organizarea Zilelor Diasporei, la sfîrşitul lunii august.

Citește știrea

Actualitate

Tîlhari mici, la drumul mare. Patru adolescenţi au la activ două infracţiuni de tîlhărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Patru adolescenţi cu vîrste cuprinse între 14 şi 17 ani, au găsit alt mod de a-şi petrece vacanţa de vară şi în decurs de cîteva zile, au prădat două persoae. Au fost identificaţi recent, fiind reţinuţi pentru 24 de ore.

Anchetatorii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi, pe 8 august 2022, de către o femeie de 36 de ani, din judeţul Bacau, cu privire la faptul că a fost victima infracţiunii de tîlhărie. Din cercetările efectuate pînă în prezent a reieşit că infracţiunea a fost comisă pe o stradă din Piatra Neamţ.

„În urma activităţilor investigative efectuate de poliţişti, au fost identificate patru persoane, cu vîrste cuprinse între 14 şi 17 ani, din Piatra Neamţ, bănuite de comiterea faptei. Victima ar fi fost ameninţată cu acte de violenţă, fiindu-i sustraşi 50 de lei“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Cercetarile efectuate au relevant faptul că, la data de 27 iulie 2022, în jurul orei 21:30, aceleaşi persoane ar fi exercitat ameninţări cu acte de violenţă asupra unui bărbat de 40 de ani, din Piatra Neamţ, pe care l-ar fi deposedat de o borsetă.

În acesta erau documente persoanele şi un telefon mobil. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul poliţiei, în vederea continuării cercetărilor, iar în baza probatoriului administrat, au fost reţinute pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunii de tîlhărie calificată. Urma să fie sesizată Judecătoria Piatra Neamţ, pentru dispunerea unei măsuri preventive.

Citește știrea
AdvertisementTrending