Contactează-ne

Prima pagină

Tatiana, in memoriam: “A fost o prietenă plină de umor şi bunătate”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Găsisem cândva un citat din Arta Conversaţiei. Era despre oameni care nu trăiesc vieţi senzaţionale, ci vieţi de rutină, nespectaculoase. Merg în pasul supus al trăpaşilor. Rutina lor nu va fi material de roman. Dar pe durata şi în şirul vieţii lor, dau dovadă de o tărie, o demnitate şi o stabilitate care covârşesc jocurile de artificii din existenţele altora.

M-am tot gândit, de-a lungul anilor, la Tatiana, şi am recunoscut că este probabil unul dintre cei mai viteji oameni pe care i-am întâlnit. A luat lucrurile aşa cum au venit şi nu s-a dat din cale.

L-a crescut pe Mircea şi a acceptat că poţi fi părăsit şi judecat pentru loialitate.

S-a luptat cu sine însăşi şi cu noi. A spus lucrurile aşa cum le vedea. Era din categoria care îţi spunea cu precizie medicală ce crede. Incomfortabil dar o mare uşurare în viaţă, să nu trebuiască să te ascunzi cu gândul. Te vedea aşa cum erai. Un diagnostician al vieţii.

A fost o prietenă plină de umor şi bunătate. Era cineva care nu avea să te lase niciodată la greu. Era un lucru de la sine înţeles.

A fost curajoasă. Curajoasă ca un soldat care îşi ţine viaţa în cumpănire. Cred că aşa a zis Nichita Stănescu. Acel fel de curaj care te costă bucăţi din viaţă şi tu ştii, dar zâmbeşti şi mărşăluieşti înainte.

În casa ei de pe Aleea Tineretului este un nud sculptat cândva de Vasile. Tatiana tânără şi solară şi fericită. Este statuia vieţii ei care ar fi putut fi şi nu a fost. Au rămas datoria, stabilitatea, rutina, prietenii, dragostea ei neabătută pentru oameni, amintirea bucăţii de pâine şi a sticlei de streşinică pe care o împărţeam la ziar. Datoria şi durerea nu au statui. Dar m-am gândit că Tatiana a fost în mare măsură luminoasă. Lumina aceea a transvazat în inima noastra şi eu nu ştiu să o scriu aşa cum a fost.

Vă mulţumesc şi, cum zicea Viorel, ţineţi-vă şira. Aşa cum a fost mereu.

Camelia VARVARA

“Unor oameni le e sortit să plângă-n viaţă mai mult decât altora. Şi unor popoare le e sortit să plângă mai mult decât altora. Am fost şi eu o dată-n Occident, cu bărbatu-meu. Ceva m-a frapat acolo, de la-nceput: că oamenii nu intră-n vorbă unul cu altul nici pe stradă, nici în metrou, nici în tren, nici în autobus, nicăieri. Aproape-n fiecare zi, la noi, în autobus, mai ales când stau lângă cineva mai bătrân, aud o biografie completă sau, în orice caz, fragmente esenţiale dintr-o biografie, aflu până şi reţete de mâncare, de prăjituri. M-am gândit la-nceput că deosebirea asta între noi şi alţii se datorează temperamentului, după cum tipul fizic se datorează climatului, şi nu i-am dat mai multă importanţă decât faptului că noi avem, mai toţi, ochii căprui, iar nemţii – albaştri. Pe urmă, am început să mă uit mai atent la ochii oamenilor. La ochii şi nu în ochii lor, fiindcă nu te poţi uita în ochii care nu te văd. În nici unii nu se vedea participare, ca-n ochii noştri. Ochii noştri mereu întreabă, ghicesc, încurajează, dispreţuiesc. Am început să mă gândesc că ceva mai adânc decât temperamentul şi climatul ne deosebea. Nevoia noastră de-a vorbi unii cu alţii, privirea noastră care-o caută pe-a celui de lângă noi, faţă de reţinerea, de discreţia indiferentă a oamenilor acelora, veneau din două mii de ani de istorie diferită. Oamenii noştri, bătuţi de ploi, uscaţi de arşiţi, cu aşezările făcute scrum, bieţi supravieţuitori cărora nu le mai rămânea decât sufletul, căutau alt suflet de om în ochii căruia să se poată uita, căruia să-i spună amărăciunile, cu care să-şi îngâne bocetul, care să le-ntindă un cauc de apă, o bucată de mămăligă. Suflete de om în căutarea altor suflete. Bunăstarea scuteşte de bunăvoinţa altuia; necazul îi înfrăţeşte pe oameni. În timp ce alte naţii, care nu ştiau atâta ce-i nevoia, îşi făceau case cu zid în preajmă şi cu porţi ca de cetate, ca să nu se ştie ce-i îndărătul lor, expresie a bunăstării şi-a-ncrederii-n sine, noi abia de-ncurcam două-trei nuiele, cu care să despărţim o gospodărie de alta. Sărăcia n-avea taine de păzit. Dormea omul cu coasa alături. A doua zi, ori mergea la câmp ori la vrăjmaş. Şi vrăjmaşul îi tăia, îi ardea, îi răstignea. Iar cine scăpa, rămânea-nfipt acolo mai departe cu mormintele lui, cu bocetele lui, cu florile lui…” ― Ileana Vulpescu, Arta conversației

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Acuze de corupţie la Ocolul Silvic Pipirig

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au avut loc nouă percheziţii, iar opt persoane, între care doi funcţionari publici, au ajuns la audieri ■ sînt acuze de corupţie, fals şi infracţiuni silvice ■ la descinderi au participat poliţişti din alte şapte judeţe şi jandarmi ■

Localitatea Pipirig, dar nu numai, a vuit în zorii zilei de joi, 13 mai, după ce Ocolul Silvic Pipirig, dar şi locuinţele unor salariaţi, au fost luate cu asalt de forţele de ordine. Au avut loc mai multe percheziţii pentru acuze de corupţie, fals şi infracţiuni silvice.

În total, au fost nouă descinderi imobiliare, din care una la ocolul silvic menţionat, iar la plecare, anchetatorii au luat cu ei, pentru audieri, opt persoane, între care şi doi funcţionari publici.

Toţi au fost duşi în faţa procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, care instrumentează acest dosar. Poliţiştii anticorupţie nemţeni nu au lucrat singuri la caz, iar la descinderi au participat colegi din alte şapte judeţe din ţară.

„Astăzi, 13 mai 2021, poliţişti anticorupţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ, cu sprijinul altor şapte servicii judeţene anticorupţie, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, pun în executare nouă mandate de percheziţie, dintre care unul la sediul unei instituţii publice, precum şi opt mandate de aducere emise pe numele a doi suspecţi (funcţionari publici) şi alte şase persoane fără calitate specială“, conform unui comunicat al Serviciului Judeţean Anticorupţie Neamţ.

Pe 13 mai au demarat cercetările faţă de cei opt suspecţi pentru săvîrşirea unor infracţiuni prevăzute de Codul Silvic, infracţiuni de corupţie şi de fals. Cercetările au continuat la sediul unităţii de parchet pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a tuturor persoanelor implicate.

Suportul de specialitate în cauză a fost asigurat de Direcţia de Operaţiuni Speciale – Brigada de Operaţiuni Speciale Suceava. La efectuarea percheziţiilor au mai participat cadrele Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Hoţ prins în flagrant de un preot

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul a vrut să jefuiască o casă parohială din Roman ■ pentru fapta sa a fost arestat preventiv ■

Un bărbat de 43 de ani, din Maramureş, venit cu gînduri necurate prin judeţul nostru, a fost prins în flagrant de un preot, în timp ce încerca să jefuiască casa parohială a victimei din Roman. Imediat după incident, preotul a solicitat sprijinul poliţiştilor, care l-au încătuşat pe cel în cauză.

Oamenii legii din cadrul Poliţiei municipiului Roman l-au identificat şi reţinut pe bărbatul din judeţul Maramureş, bănuit că ar fi încercat să sustragă bunuri din casa parohială.

„La data de 10 mai a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi de către un bărbat de 44 de ani, cu privire la faptul că a surprins o persoană necunoscută care a pătruns într-o casă parohială din Roman“, a anunţat poliţia Neamţ. Imediat, echipajul de poliţie s-a deplasat la faţa locului, fiind identificat un bărbat de 43 de ani, din Maramureş.

Din investigaţiile efectuate de anchetatori, s-a stabilit că, prin forţarea unui ferestre, cel în cauză ar fi pătruns în incinta casei parohiale, moment în care ar fi provocat mai multe zgomote, fiind depistat în flagrant de persoana vătămată.

În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind bănuit de comiterea infracţiunii de tentativă de furt calificat. În cursul aceleiaşi zile, acesta a fost prezentat în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Ulterior a fost dus la instanţă, iar la finele deliberărilor, judecătorii au decis privarea de libertate pentru 30 de zile. „Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman în dosarul de urmărire penală nr. 1262/P/2021 şi, în consecinţă: În temeiul art. 223 alin. 2 teza a II – a Cod de procedură penală şi art. 225, 226 Cod procedură penală dispune arestarea preventivă a inculpatului Bişoc Marcel, sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de tentativă la furt calificat, faptă prev. şi ped. de articolul 32 alin. (1) C.p., rap. la art. 228 alin. (1) – 229 alin. (1), lit. b) si d) şi alin. (2) lit. b) C. pen., cu aplicarea art. 41 alin. (1) şi art. 43 alin. (5) din Codul penal, pentru o perioadă de 30 de zile, începînd cu data de 11 mai 2021 şi pînă la data de 09 iunie 2021“, conform instanţei.

Decizia Judecătoriei Roman nu este definitivă şi poate fi atacată la Tribunalul Neamţ, însă la pronunţare inculpatul nu a uzat de beneficiul legii şi nu a contestat cătuşele.

Citește știrea

Actualitate

În dosarul unui medic şantajat, primul termen

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul este acuzat de şantaj şi distrugere pentru că a incendiat un cabinet de medicină dentară şi a provocat o pagubă de 50.000 de lei ■ ulterior i-a cerut medicului 8.000 de lei sau o scrisoare în care să-şi ceară scuze ■

La Judecătoria Piatra Neamţ începe săptămîna viitoare procesul un şantaj, al cărui victimă a fost un medic. Totul a avut loc la Podoleni, iar pietreanul Vasile Cireaşă, în vîrstă de 42 de ani, a fost acuzat de săvîrşirea infracţiunilor de şantaj şi distrugere prin incendiere.

Procesul a trecut de procedura de Cameră preliminară, iar prima înfăţişare a fost stabilită pe 19 mai. Cel în culpă a fost pus sub acuzare după ce a incendiat cabinetul de medicină dentară al victimei, un imobil din Podoleni şi a provocat o pagubă estimată la 50.000 de lei.

Mai apoi, pietreanul a trecut la şantaj şi i-ar fi cerut victimei suma de 8.000 de lei. În cazul în care medicul nu ar fi avut banii necesari, avea posibilitatea să redacteze o scrisoare prin care să-şi ceară scuze. La mijloc ar fi vorba de o poveste de natură neprecizată, oficialii limitîndu-se să spună că şantajul nu are legătură cu activitatea prefesională a stomatologului.

Totul a devenit public în după amiaza de 8 februarie 2021, cînd un comunicat al Poliţiei Neamţ anunţa faptul că oamenii legii au documentat activitatea infracţională a unui bărbat de 42 de ani, din Piatra Neamţ, bănuit de comiterea infracţiunilor de distrugere şi şantaj. La data de 5 februarie 2021, poliţiştii au pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, fiind descoperite mai multe bunuri cu valoare probatorie în cauză.

Din investigaţiile efectuate a reieşit faptul că, în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie 2021, bărbatul ar fi incendiat mai multe bunuri din interiorul unui cabinet medical din Podoleni, provocînd un prejudiciu estimat la aproximativ 50.000 de lei. De asemenea, în perioada 12 ianuarie – 1 februarie 2021, acesta ar fi pretins de la persoana vătămată diferite sume de bani, pentru a nu dezvălui anumite informaţii pe care le deţine despre aceasta. Solicitările au fost făcute prin mesaje telefonice.

„Din datele anchetei nu s-a stabilit în mod concret care au fost motivele, dar se pare că nu ar avea legătură cu activitatea profesională a persoanei vătămate“, a declarat procurorul Mihai Ovidiu Tanasă, purtător de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ.

Pe 7 februarie, suspectul a fost reţinut 24 de ore, pentru săvîrşirea infracţiunilor de distrugere şi şantaj, iar pe 8 februarie acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Ulterior inculpatul a contestat la Tribunalul Neamţ privarea de libertate, dar nu a avut succes.

După o vreme arestul preventiv a fost înlocuit cu arestul la domiciliu, iar de pe 12 aprilie 2021 inculpatul a fost plasat sub control judiciar avînd de respectat o serie întreagă de obligaţii pentru a-şi păstra libertatea limitată. Rămîne de văzut ce vor stabili judecătorii pietreni la finele procesului.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending