Contactează-ne

Actualitate

Tata şi fiii morţi în accident, conduşi pe ultimul drum

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ tânărul din Bahna şi fiii de o lună, respectiv 3 ani, au fost înmormîntaţi ■ slujba a fost oficiată de un sobor de cinci preoţi ■ Protopopiatul Roman a sprijinit familia cu cele cuvenite pentru înmormîntare ■ nu s-au perceput nici un fel de taxe de înhumare ■ primăria a alocat un sprijin financiar ■ singura supravieţuitoare a accidentului, mama copiilor, este în stare foarte gravă

Parte din memebrii comunităţii din Bahna a participat joi, 25 noiembrie, la înmormîntarea tînărului Geani Gureanu, care la vîrsta de doar 23 de ani şi-a pierdut viaţa, alături de cea a fiilor săi, de o lună, respectiv 3 ani, în accidentul cumplit de maşină, de pe E 85, în afara localităţii Onişcani, judeţul Bacău.

Tragedia s-a petrecut, duminică, 21 noiembrie, în jurul orei 09.20, în timp ce tînărul, împreună cu soţia, Oana, tot de 23 de ani, au plecat spre Roman cu maşina, pentru a scoate bani de la un bancomat, dorind să facă nişte cumpărături. Protopopiatul Roman a sprijinit familia îndoliată cu toate cele necesare unei înmormîntări creştineşti, conform declaraţiilor protopopului Dan Alexandru Antoce.

„Centrul Eparhial şi Protopopiatul Roman s-au mobilizat şi au susţinut familia cu tot ceea ce trebuie pentru o înmormîntare creştinească. Au fost asigurate pomenile, lumînările, prosoapele, coliva, etc. Serviciul liturgic a fost oficiat de un sobor, reprezentat de Dumitru Daniel Tănasă, preot paroh, de preotul paroh de la Bahna, Neculai Mărină, de preotul Gheorghe Mitrea, de la Broşteni, de preotul Constantin Pletea de la Ţuşcani şi de preotul Marius Ciprian Popa, de la Băhnişoara.

Regret că, în calitate de preot protopop, nu am putut oficia liturghia de înmormîntare, din cauza faptului că la aceeaşi oră am avut de oficiat la Roman o slujbă de înmormîntare a unui bolnav răpus de Covid. Ceea ce vă pot spune este faptul că, în întrega mea carieră preoţească nu am avut un caz atît de dramatic ca acesta, în care o familie întreagă să fi avut de suferit din cauza tragediei petrecută în zi sfîntă duminică.

E greu de reprodus în cuvinte tot ceea ce simţim şi noi, ca preoţi slujitori, în timpul slujbei de înmormîntare, motiv pentru care ne-am decis să sprijinim cu tot ceea ce este necesar din punctul nostru de vedere, bisericesc, familia îndoliată. Am fost cu atît mai impresionat de acest caz nu numai din cauza faptului că era vorba de o famile tînără şi de doi copilaşi, ci mai ales de faptul că, aşa cum mi s-a relatat, de către preotul paroh, duminică, 21 noiembrie, cînd s-a produs tragedia, în jurul orei 09.00, soţia defunctului, aflată şi acum în stare gravă la Spitalul Judeţean din Bacău, tocmai ieşise de la Biserica din Izvoare (Bahna – n.r.), unde se dusese să-şi împărtăşească copilaşii, după care s-a suit în maşină, alături de soţ, pentru a se deplasa la Roman cu treburi numai de ei ştiute.

Iată că aşa a vrut Dumnezeu, ca după slujbă, să plece la acel drum nenorocit, unde şi-a pierdut viaţa soţul ei şi cei doi copilaşi. Marţi, 23 noiembrie, după amiaza, cînd am vorbit cu preotul paroh , Daniel Dumitru Tănasă, mi s-a spus că soţia bărbatului decedat se zbătea între viaţă şi moarte pe un pat de spital, la Bacău. Sperăm că Dumnezeu, în bunătatea sa, va avea grijă, ca măcar ea să scape cu viaţă, din această imensă tragedie.

Ceea ce vreau să vă mai spun e faptul că, în calitate de preot protopop, am decis ca toţi preoţii din comună să participle la oficierea acestei slujbe de înmormîntare, cutremurătoare. Este fără discuţie un caz social deosebit şi ceea ce vă mai pot spune e faptul că nu s-au perceput nici un fel de taxe de înmormîntare“, a declarat, pentru Monitorul,, protopopul Dan Alexandru Antoce.

În ziua înmormîntării, la Primăria Baha a avut loc o şedinţă de consiliu local, în care aleşii au decis acordarea unui ajutor de înmormîntare pentru fiecare persoană decedată.

„Joi, 25 noiembrie, la ora 13.00 a avut o şedinţă de consiliu în care am aprobat prin votul consilierilor cîte 5.000 lei, pentru fiecare persoană decedată. Este o mare tragedie ceea ce s-a întîmplat în comuna noastră şi de aceea, ca de fiecare dată, am fost alături de asemenea cazuri nefericite, alocînd din bugetul local o sumă necesară familiei pentru a-şi înmormînta creştineşte morţii. Am fi vrut să alocăm mai mulţi bani, dar atît ne permite legea, în asemenea cazuri“, a declarat viceprimarul Emil Prisecaru.

De la purtătorul de cuvînt al Spitalului Judeţean Bacău, Mirela Romanet, am aflat că la ora înmormîntării, Oana Gureanu, se zbătea încă între viaţă şi moarte, la Secţia ATI:

În momentul în care discutăm ( ora 12.00 – n.r.) pacienta se află în aceeaşi stare critică de sănătate. Este ţinută în viaţă de aparate, fiind încă intubată. Cert este faptul că nimeni nu a putut lua decizia de a o scoate de pe aparate şi nici de a o transfera la alt spital, din cauza gravităţii cazului. Prognosticul rămîne, în continuare, rezervat“.

După cum am mai relatat, conform declaraţiilor reprezentanţilor ISU Bacău, tragedia s-ar fi petrecut ca urmare a faptului că tînărul şofer, aflat la volan, într-o clipă de neatenţie, la ieşirea de pe un drum lateral, nu ar fi acordat prioritate unui TIR cu semiremorcă, la volanul căruia se afla un bărbat de 45 de ani, din Suceava, care se deplasa din direcţia Roman spre Bacău.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Continuă meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Primăria a zis că problema parcărilor e una... urgentă şi a cerut părerea Prefecturii ■ Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă ■

Meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor din Piatra Neamţ continuă.

Primăria, care zice că problema necesită o rezolvare urgentă, a cerut opinia Prefecturii privind scurtarea termenului de consultare publică. Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă. Evident fără nicio legătură cu meciul, trebuie avute în vedere câteva “amănunte”.

Prefectul e PSD, iar primarul PNL. Consultările publice, că au fost 30 sau mai puţine zile, au fost de formă în 99,99% din cazuri. Pe la CJ-ul condus de PSD se fac şedinţe „de urgenţă” pentru nişte teme minore, dar Prefectura nu se mai ofuschează. În rest… totul e administraţie în interesul pietrenilor. Vă prezentăm în continuare comunicatul municipalității.

„În data de 28 aprilie, Primăria Piatra-Neamț a solicitat un punct de vedere Instituției Prefectului – Județul Neamț referitor la oportunitatea invocării caracterului de urgență în problema parcărilor de reședință din Piatra-Neamț.

Concret, interogarea se referea la oportunitatea reducerii termenului de consultare publică, conform art. 7 din Legea nr. 52 / 2003 privind transparența decizională în administrația publică, motivat de incertitudinea cu privire la situația parcărilor în care se află 19 mii de pietreni și familiile lor.

Primarul Andrei Carabelea: „Ne aflăm într-o situație care impune soluții imediate. Pietrenii își doresc rezolvarea cât mai rapidă a acestei crize. Asta ne demonstrează numeroasele reacții primite pe toate canalele de comunicare. Tocmai din această cauză, cu argumente legale, am solicitat Instituției Prefectului un punct de vedere referitor la soluționarea în regim de urgență a crizei parcărilor. După două săptămâni, răspunsul prefectului a venit prin curier, făcând 3 zile de la Prefectură până la Primărie. Mai mult decât atât, răspunsul prefectului transmite sec că situația parcărilor de reședință nu e nici urgentă și nici nu are circumstanțe excepționale. Așadar, pentru a nu risca o altă contestație în instanță doar pentru a bloca activitatea primăriei, așteptăm epuizarea termenului de 30 de zile pentru dezbaterea publică. Apropos de dezbatere publică, 84% dintre pietrenii care au răspuns susțin rezolvarea rapidă a crizei parcărilor prin reducerea termenului de consultare publică… Pietrenii trebuie să știe: noi  găsim soluții la orice problemă, prefectul caută probleme la orice soluție.”

Singura variantă pentru ieșirea cât mai rapid din situația de criză o reprezintă adoptarea unui nou regulament care să nu fie contestat din aceleași motive de procedură, nicidecum de fond.

Proiectul de Hotărâre și Regulamentul sunt postate spre dezbatere publică pe site-ul oficial al Municipiului Piatra-Neamț din data de 02.05.2022, la adresa https://www.primariapn.ro/dezbateri”.

Citește știrea

Actualitate

Seif furat din sediul unei firme. Ce sumă era în „casă“ şi unde au fost descoperiţi suspecţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cercetările efectuate de poliţiştii din Neamţ şi Bacău au dus la identificarea a doi suspecţi ■ urma să se ceară arestarea preventivă ■

Furtul unui seif de la o societate comercială a fost reclamat de reprezentanţii firmei, iar după două săptămâni de cercetări suspecţii au fost identicaţi, fiind vorba despre două persoane din judeţul Neamţ. Sesizarea a fost depusă pe data de 29 aprilie 2022, susţinându-se că în cutia metalică furată erau 40.000 de lei.

Ancheta avea să se concretizeze astăzi, 16 mai, când investigatorii de la serviiciile criminale din cadrul inspectoratelor de Poliţie Bacău, în colaborare cu colegii din Poliţia Neamţ, au efectuat trei percheziţii domiciliare. La descinderi au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace materiale de probă, printre care şi un autoturism, o limuzină Mercedes.

„În baza mandatelor de aducere, doi bărbaţi, de 26 şi 30 de ani (din Roman şi Gâdinţi, judeţul Neamţ), au fost conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, pentru cercetări, iar, ulterior, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore“, au transmis anchetatorii. Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, iar cei doi suspecţi urmează să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău cu propunere de luare a unor măsuri preventive.

Acestea pot fi arest preventiv, la domiciliu sau control judiciar. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, la misiune participând poliţişti din cadrul Serviciului Criminalistic Bacău, Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bacău, Poliţiei Roman şi Postului de Poliţie Gâdinţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, precum şi cadre de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

Pe data de 14 mai 2022, poliţiştii nemţeni au rezovat un alt furt. În cazul a patru persoane s-a dispus arestul la domiciliu, iar pentru două controlul judiciar, ele fiind acuzate că, la începutul acestei luni, au sustras 2.300 de litri din rezervoarele camioanelor parcate în curtea unor firme din Târgu Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Arestaţi casnici pentru furturi de combustibil. Tone de motorină au fost sustrase din rezervoarele unor camioane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în două rînduri, şase tineri au furat motorină din rezervoarele unor camioane parcate în cuţile unor societăţi ■ la un preţ mediu de 8 lei pe litru, paguba depăşeşte 18.000 de lei ■

Doi tineri au beneficiat de clemenţă şi au fost puşi sub cele mai blînde măsuri preventive, arest la domiciliu şi control judiciar, după ce, în două rînduri, au furat nu mai puţin de 2.300 de litri de motorină pe care au vîndu-o mai apoi la doritorii de chilipiruri.

„Afacerea“ ilicită le-a fost stricată de anchetatori care au documentat activitatea infracţională, iar pe 14 mai 2022, oamenii legii au reţinut şase tineri într-un dosar penal ce vizează săvîrşirea mai multor infracţiuni de furt calificat.

„Investigaţiile au relevat faptul că, în noaptea de 1 spre 2 mai 2022, un număr de şase persoane cu vîrste cuprinse între 18 şi 29 de ani, din localităţile Răuceşti, Timişeşti şi Tîrgu Neamţ, avînd feţele acoperite cu cagule, ar fi tăiat plasa unui gard şi ar fi pătruns în curtea a două societăţi de unde ar fi sustras din rezervoarele camioanelor o cantitate de aproximativ 1.200 de litri de motorină“, anunţă Poliţia Neamţ.

Cercetările au stabilit că o nouă lovitură ar fi avut loc în noaptea de 5 spre 6 mai, cînd aceleaşi persoane ar fi pătruns, din nou, în curtea uneia dintre cele două societăţi comerciale din Tîrgu Neamţ, de unde au sustras o cantitate de aproximativ 1.100 de litri de motorină, din rezervoarele camioanelor.

Ulterior, aceştia ar fi transportat combustibilul pe raza localităţii Răuceşti, unde au vîndut motorina. La data de 14 mai, în urma documentării activităţii infracţionale a celor implicaţi, cei şase tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore. În cursul aceleiaşi zile au fost prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, iar faţă de patru tineri, cu vîrste cuprinse între 18 şi 19 ani, a fost dispusă măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Alţi doi suspecti, de 19 şi 29 de ani, au scăpat cu cea mai blîndă măsură preventivă, controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. La un preţ mediu de 8 lei pentru un litru de motorină, paguba în dauna celor două societăţi comerciale din Tîrgu Neamţ depăşeşte lejer 18.000 de lei.

Citește știrea
Advertisement
Trending