Contactează-ne

Actualitate

Tare greu cu vaccinarea anti-Covid

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din 2.000 de pacienţi, un medic de familie a reuşit să programeze doar 60 de persoane din categoria celor vulnerabile ■ platforma guvernamentală =ROVACCINARE ba funcţionează, ba nu ■ între 4 şi 22 ianuarie, în Neamţ au fost vaccinaţi doar 4.623 de persoane ■

În condiţiile în care la început a existat o reticenţă a românilor în a se vaccina anti-Covid-19, s-a ajuns la faza în care deşi unii îşi doresc să se imunizeze, nu reuşesc. Fie pentru că lipseşte vaccinul, fie că nu pot să se programeze pe platforma electronică.

„Am 73 de ani. Am trei intervenţii chirurgicale de neoplasm – ocular, mamar şi uterin. La asta se adaugă faptul că sînt cardiacă şi am două stenturi, o operaţie de monturi, o boală de plămîni mai veche, o intervenţie chirurgicală pentru o arterită (înfundarea arterelor – n.r.) la piciorul drept. Fiul meu a încercat să mă programeze încă de a doua zi de cînd s-a dat undă verde pentru bolnavii cronici şi nu a reuşit să obţină programare decît pe 21 martie, cu termen de rapel în 11 aprilie.

Nu înţeleg de ce, dacă s-a promis, nu reuşesc cei care s-au obligat să ne protejeze, să respecte ceea ce au spus. În martie fac un an de cînd cel mai lung drum al meu a fost pînă la containerul de gunoi, la farmacia şi magazinul din colţ. Număr pe degete de cîte ori am ieşit din casă în această perioadă. Am ajuns să privesc cu invidie la cei care afişează pe reţelele de socializare, ca pe un trofeu, certificatul de vaccinare“, s-a plîns o pensionară din Roman.

Referitor la acest subiect, prefectul judeţului, Gheorghe Lazăr, a declarat că se fac eforturi pentru respectarea ordinii anunţate de înscriere a bătrînilor peste 65 de ani, a bolnavilor cronici şi a categorilor de personal din sectoarele de risc pentru vaccinare.

„Ordinea se respectă din momentul în care a existat conceptul de a organiza pe raza judeţului Neamţ 26 de centre de vaccinare. A intervenit, ulterior, însă situaţia în care compania producătoare de vaccin BioNtechh/Pfizer nu a mai alocat către România cantitatea de vaccin contractată. Din această cauză, avînd un lot mai mic de vaccin care a intrat în ţară şi în judeţ, au rămas funcţionale doar trei centre de vaccinare: la Piatra Neamţ, la Roman şi la Tîrgu Neamţ. Din data de 8 februarie urmează să mai deschidem alte trei centre de vaccinare în Neamţ.

Pot să vă spun că avem promisiunea că numărul de doze ce ne va fi alocat va fi mai mare pe fiecare centru, în măsura în care şi nouă ne vin de la centrul regional de la Iaşi. În aceste condiţii toate persoanele din seriea a II-a vor fi reprogramate, la date mai apropiate. Oricum este bine ca lumea să-şi păstreze ordinea primită pentru vaccinare“, a precizat prefectul George Lazăr.

Acesta susţine că, în continuare, programările se pot face direct pe platforma guvernamentală =ROVACCINARE, prin medicii de familie şi la call-centerul DSP Neamţ.

Atenţie mare la „informaţiile medicale“ de pe internet

Vicepreşedinta Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, doctorul Angela Bica, ne-a declarat că lucrurile nu sînt deloc simple. În acest sens, din lista sa de 2.000 de pacienţi a reuşit să ridice în platformă doar 20 de persoane pentru că de luni, 25 ianuarie, aceasta nu mai funcţionează.

„Platforma a mers pînă săptămîna trecută. De luni, 25 ianaurie, nu mai funcţionează. Este data la care Ministerul Sănătăţii a comunicat că se amînă programările din lipsă de vaccin. Pînă acum, personal, am reuşit să încarc în platformă 60 de persoane de pe lista mea. Am înscrişi 2.000 de pacienţi, din care marea majoritate vor să se vaccineze, dar, deocamdată, am o lungă listă de aşteptare. Important este însă că lumea a înţeles că e necesar să se programeze.

Cel mai apropiat termen pe care l-am obţinut pentru pacienţii mei este de 27 ianuarie şi cel mai depărtat între 11- 15 martie“, a precizat medicul Angela Bica. Pînă atunci, acesta susţine că lumea se tratează de covid cu medicamente antiparazitare folosite de medicii veterinari. „Am văzut şi eu la televizor. Este efectul nebuniei de a lua informaţiile de pe internet. Parcă a înebunit lumea. Se duc la farmaciile veterinare şi cer Ivermectină, un medicament folosit pentru deparazitarea cîinilor, pisicilor, oilor, etc.

Zilele trecute, domnul profesor Rafila, reprezentantul OMS în România, a atras atenţia cît de periculos este să foloseşti un medicament destinat animalelor pentru tratamentul uman. Este un medicament care provoacă cancer 100% şi deci moarte sigură, nu pe motiv de Covid“, a mai afirmat doctorul Angela Bica. Între timp, la centrele de vacinare, amplasate în spitalele din judeţ a început rapelul, pentru personalul medical care s-a vaccinat în etapa I. Purtătorul de cuvînt al SMU Roman, Andreea Trifan, a precizat:

„Din data de 25 ianuarie, la Centrul de vaccinare de la spital s-a început vacinarea de rapel. În ultima săptămînă s-au primit 350 de doze, din care s-au folosit 225. Joi şi vineri, 28 şi 29 ianuarie sînt programate pentru rapel 125 de cadre medicale, iar echipa mobilă s-a deplasat în centrele sociale unde a efectuat 192 de vacinări ale persoanelor vulnerabile“. Conform informaţiilor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică, în perioada 4-22 ianuarie, în Neamţ au fost vaccinate 4.623 de persoane şi au fost raportate doar patru reacţii adverse.

Săptămîna trecută se vaccinaseră în Neamţ 2.545 de pacienţi, 386 fiind persoane vulnerabile, instituţionalizate în centre rezidenţiale. Neamţul a primit 6.145 doze de vaccin Pfizer, iar pe 22 ianuarie a început şi imunizarea persoanelor care au nevoie de dializă.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Alexa

    29 ianuarie 2021 at 2:36 PM

    Materialul prezentat de redactia Moitorul este de actualitate si care deseori prezinta aspectele de nemultumire a romascanilor. In articol a prezentat; marile realizari!!! a autoritatilor in derularea programului de vaccinare si nu a observat nemultumirie romascanilor privind modul defectos in derularea acestui program, astfel din 2545 persoane vaccinate doar 386 au fost cei peste 65 ani cu riscuri, restul au fost cei cu PILE!!!! SI ESENTIALII!!!!.Inteleg pe cei cu pile ca o parte din populatie are in gena acest virus,dar NU inteleg de ce responsabilul programului a introdus in etapa a doua notiunea de ESENTIALI?????Ce reprezinta aceasta notiune,cred ca este un mod de ocolitore a criterilor programului ce spune clar ca in prima prioritate sant prsoanele peste 65 ani cu riscuri.Acest apendice de esentiali a creat posibilitatea ca PERSOANELE ce se afla in diferite stucturi mai mult sau mai putin obscure,care se cred STAPANII INELELOR SI CONSIDERA marea populatie o masa inerta la dispozitia lor.Oare cand vor disparea toti acesti esentiali si poporul sa beneficieze de egalitate in drepturi.
    Sper ca redactia ziarului sa faca o ancheta in desfasurarea programului de vaccinare,privind functionarea inscrierilor in program ce este sub orice critica de unde rezulta ca marea majoritate a populatiei nu reuseste sa se inscrie,intrucat medicii de familie care puteau fi principalul mijloc de inscriere a intregii populatii avand istoricul bolilor de care sufera pacientii lor ,dar nu pot din cauza ca ESENTIALII nu vor sa plateasca cheltuielile reale facute de cabinetul medical .Celelalte mijloace de inscriere sant la fel de ineficirnte astfel prin directia sociala la apelul facut au raspuns ca nu au primit nici o dispozitie in acest sens.Inscrierea prin telefonul unic e o loterie sa prinzi apelul.Personal ma incadrez in prioritatea din etapa a doua ,,am sunat la acest numar de 10 ori pe zi timp de 2 saptamani si abia mia raspuns, cu programare peste 2 luni probabil au mai ramas ESENTIALI ce nu au facut vaccinarea.
    Vasile -Roman

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Toamna îşi intră în drepturi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii au emis o informare de ploi şi vijelii ■ de săptămîna viitoare se răceşte dramatic ■ maximele diurne vor fi cuprinse între 13 - 15 grade, iar minimele nocturne scad pînă la 3 grade ■

Vremea schimbă foaia şi de la zile însorite şi temperaturi de 25 de grade, maximele diurne scad săptămîna viitoare pînă la 13 grade. Şi nopţile vor aduce temperaturi mult prea mici pentru acest moment al anului şi avem promisiunea unei minime de infarct, 3 grade.

Toate acestea se vor întîmpla săptămîna viitoare, însă pînă atunci meteorologii au emis o informare de vreme rea, valabilă toată ţara, de ieri, 16 septembrie, de la ora 19:00, care expiră sîmbătă, 18 septembrie, la ora ora 10:00 şi anunţă instabilitate atmosferică temporar accentuată şi intensificări ale vîntului.

„În intervalul menţionat în vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi în zonele de munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi izolat căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…25 l/mp, iar pe alocuri, 30…40 l/mp, îndeosebi la munte.

Temporar vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, cu viteze, în general, de 45…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 70 km/h. Astfel de fenomene se vor semnala începînd din după-amiaza zilei de vineri (17 septembrie) pe arii restrînse şi în restul teritoriului“, conform ANM.

Chiar de azi, 17 septembrie, vremea intră în declin şi pe lîngă ploi şi furtuni valorile termice scad şi se opresc la 24 de grade ziua şi 15 grade peste noapte. Plouă în aversă şi sîmbătă, 18 septembrie, dar în răstimpuri vedem şi soarele. Maxima diurnă nu mai trece de 21 de grade, în timp ce minima nocturnă scade pînă la 13 grade. Duminică, 19 septembrie, va fi o zi cu cer variabil şi soare, însă se face din ce în ce mai rece, astfel încît toamna îşi intră în drepturi la finele celei de-a doua decade a lunii, iar la amiază nu vor fi mai mult de 18 grade. Şi noaptea se răcoreşte binişor şi vor fi minime de 10 grade.

Frigul adevărat vine de la începutul săptămînii viitoare. Aşa se face că luni, 20 septembrie, va fi soare, dar cu dinţi, pentru că în cel mai cald moment nu vor fi mai mult de 13 grade. Acest lucru influenţează şi regimul termic nocturn, iar minima scade la doar 7 grade. Nu sînt schimbări notabile nici pe parcursul zilei de marţi 21 septembrie. Va fi tot o zi cu soare, dar nu mai mult de 14 grade în termometre.

Noaptea va fi deosebit de rece, cu o minimă de 4 grade. Cam la fel se anunţă vremea şi miercuri, 22 septembrie, cer variabil cu soare, dar o maximă care ajunge cu greu la 13 grade. Urmează cea mai rece noapte din intervalul de prognoză, iar minima scade dramatic pînă la 3 grade. Pînă spre finele săptămînii nu sînt noutăţi, 13 grade ziua, cer acoperit şi 3 pînă la 6 grade se anunţă peste noapte. Mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 17 grade la prînz.

Citește știrea

Actualitate

Fraude cu subvenţii la angajare, fără clemenţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cei trei inculpaţi arestaţi preventiv pentru fraudă cu subvenţii pentru angajare nu s-au consolat cu cătuşele şi au contestat privarea de libertate la Curtea de Apel Bacău. Nu au convins instanţa care i-a păstrat după gratii, iar demersul inutil i-a costat pe fiecare dintre inculpaţi cîte 250 de lei.

„În baza art.425/1 alin.7 pct.1 lit.b C.pr.pen., raportat la art.204 C.pr.pen., respinge contestaţiile formulate de contestatorii – inculpaţi Samoilă Raul Cristian, Blaj Alin Ionuţ şi Bacoşcă Adrian împotriva încheierii nr. 90/U din 10.09.2021 pronunţată în dosarul nr. 2404/103/2021 al Tribunalului Neamţ. În baza art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă contestatorii inculpaţi la plata a cîte 250 lei fiecare, cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă“, conform încheierii de şedinţă de la Curtea de Apel Bacău.

În cauză sînt acuze de fraudare a bugetului de stat prin acordarea de subvenţii pentru angajări fictive. Pentru 140 de noi angajaţi doar pe hîrtie, acuzaţii ar fi obţinut ilegal 1,44 milioane de lei. Pe 9 septembrie 2021, poliţişti Serviciului Economic din Poliţia Neamţ, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul Judeţean, au efectuat 9 percheziţii, din care 4 avînd loc în Neamt, 3 în Dîmboviţa şi cîte una la Iaşi şi Ilfov. În vizor au fost persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, obţinerea ilegală de fonduri şi tentativă la această acuzaţie şi fals în înscrisuri sub semnatură privată.

„Au fost puse în executare cinci mandate de aducere, iar după audieri trei persoane au fost reţinute pentru 24 de ore. Persoanele bănuite s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat care, în perioada octombrie 2020 – iunie 2021, ar fi înfiinţat trei societăţi cu sedii în Neamţ, Dîmboviţa şi Ilfov, în cadrul cărora ar fi angajat fictiv 140 de persoane“, a transmis Poliţia Neamţ. Ulterior, membrii grupului ar fi solicitat de la agenţii pentru ocuparea forţei de muncă din Neamţ, Dîmboviţa şi Ilfov subvenţii în baza prevederilor legle. Prin activitatea infracţională s-ar fi cauzat un prejudiciu estimat la peste 1.439.000 lei.

Citește știrea

Actualitate

„Profii de sex”, înapoi la catedră?!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ începînd cu 13 septembrie profesorul Constantin Pipirigeanu s-a întors la catedră ■ instanţa a decis reintegrarea în învăţămînt şi plata retroactivă a salariilor ■ şi profesorul de sport de la Rediu a participat la concursul de ocupare a unui post prin suplinire ■ el are nevoie de un certificat de integritate comportamentală ■

Sistemul de învăţămînt românesc se confruntă cu imposibilitatea de a înlătura de la catedră cazurile de cadre didactice care, prin comportamentul lor inadecvat, au adus prejudicii de imagine grave sistemului de educaţie şi au revoltat, la culme, părinţii. La nivelul judeţului Neamţ este de notorietate sentinţa dată de instanţa de judecată în cazul profesorului de matematică Constantin Pipirigeanu, implicat în scandalul cu tentă sexuală de la Liceul „Dimitrie Leonida” din Piatra Neamţ.

El a fost reclamat de o elevă de la seral pentru avansurile sexuale pe care i le-ar fi făcut pe o reţea de socializare. De la liceul în cauză se ştie că a demisionat, imediat după izbucnirea scandalului, dar titular fiind la Şcoala Dumbrava Roşie şi la Şcoala „Regina Maria” din Bicaz, i s-a desfăcut contractul de muncă fiind înlăturat din învăţămînt, încă de anul trecut. Surprinderea tuturor a fost aceea că instanţa de judecată a dispus reîntoarcerea sa la catedră, începînd cu data de 13 septembrie, precum şi plata retroactivă a salariilor pentru perioada în care a fost înlăturat din învăţămînt, instanţa constatînd faptul că membrii CA-urilor de la cele două şcoli nu ar fi respectat prevederile Codului Muncii, de sancţionare graduală, ceea ar fi presupus, mai întîi, diminuarea cu 15% a salariului şi ulterior alte sancţiuni care ar fi condus la desfacerea contractului de muncă.

Atît conducerile celor două şcoli cît şi Inspectoratul Şcolar şi-au rezervat dreptul de a ataca cu recurs sentinţa Tribunalului Neamţ apreciind, în continuare, că faptele care i-au fost puse în sarcină profesorului Pipirigeanu sînt incompatibile cu prevederile Statutului cadrelor didactice. Inspectorul şcolar general Mihai Obreja a declarat că, pentru moment, îşi rezervă dreptul de a nu comunica mai mult pe acest subiect delicat.

Reamintim că în spaţiul public a apărut informaţia că profesorul îi cerea elevei sale poze nud. „Doar sîntem adulţi, Sîntem discreţi, ce naiba. Ai peste 18 ani? Şi eu! Ce coincidenţă! De ce te ascunzi după deget? O poză „incendiară” ar mai înfrumuseţa zilele mele de om trecut de 45. Mai am oleacă… vreo 20 de de ani şi aştept pensia”. În schimb i se sugera elevei că nu va avea probleme la matematică: „La mate nu am pus niciodată 2 şi 3 la elevele frumoase. Cel puţin nota 6, întotdeauna”. Şi revine cu alt mesaj: „Mulţumesc, apreciez… dacă vorbeai sincer, deja trimiteai o poză. Dar aşa… Ţi-e frică de mine, probabil. Sau de soţ. Sau de amant… Eu ştiu?”. Răspunsul e următorul: „Nu mi-e frică de nimeni”, replica fiind: „Atunci?… eu de ce nu văd nici o poză?”. La un moment dat, exasperată de insistenţele cadrului didactic, tînăra l-a reclamat la conducerea şcolii, iar cazul a devenit ulterior public.

Şi proful de sport vrea înapoi la catedră

Nici în cazul profesorului de sport de la Şcoala Rediu, Ştefan Burlacu, acuzat şi el că a hărţuit sexual, tot prin interemediul unei reţele de socializare, mai multe fetiţe, cu vîrste cuprinse între 10- 11 ani, care au primit de la cadrul didactic mai multe mesaje ce aveau conotaţii sexuale şi care chiar a fost arestat preventiv, în data de 5 iulie, lucrurile nu sînt mai simple.

Deşi nu e titular şi nici nu a promovat examenul de definitivat, învăţămîntul nu poate scăpa aşa uşor nici de el, întrucît acesta s-a prezentat la concursul de selecţie, din această toamnă, pentru suplinire. Reintegrarea acestuia în învăţămînt depinde, însă, în cazul său, de un certificat de integritate, pe care acesta trebuie să-l obţină de la Poliţie. La solicitarea redactorilor Monitorul, Serviciul de comunicare al IJP Neamţ ne-a informat că a fost eliberat un asemenea document.

„Urmare a solicitării adresate Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative, persoanei în cauză i-a fost eliberat certificatul de integritate comportamentală, ce conţine măsurile penale, dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii 118 din 2019 privind Registrul Naţional automatizat cu privire la persoanele care comit infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor”.

Pe fondul unei legislaţii neunitare pe acest subiect, legiuitorii cred că este nevoie de acte normative mai clare, care să facă lumină în astfel de situaţii delicate. „A trecut de Senat şi a ajuns la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă a PNL potrivit căreia va exista tolereanţă zero pentru orice fel de abuzuri de natură sexuală sau fizică asupra minorilor.

Numai că trebuie foarte mult atenţie în elaborarea legii pentru a nu permite abuzuri în desfacerea contractului de muncă al unor cadre didactice, de exemplu. Trebuie făcută clar distincţia între astfel de persoane cu un comportament deviant şi majoritatea cadrelor didactice, oameni devotaţi sistemului, cu merite în formarea unor generaţii întregi de copii”, a precizat deputatul nemţean Dan Laurenţiu Leoreanu.

Citește știrea

Trending