Contactează-ne

Actualitate

Tare greu cu vaccinarea anti-Covid

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din 2.000 de pacienţi, un medic de familie a reuşit să programeze doar 60 de persoane din categoria celor vulnerabile ■ platforma guvernamentală =ROVACCINARE ba funcţionează, ba nu ■ între 4 şi 22 ianuarie, în Neamţ au fost vaccinaţi doar 4.623 de persoane ■

În condiţiile în care la început a existat o reticenţă a românilor în a se vaccina anti-Covid-19, s-a ajuns la faza în care deşi unii îşi doresc să se imunizeze, nu reuşesc. Fie pentru că lipseşte vaccinul, fie că nu pot să se programeze pe platforma electronică.

„Am 73 de ani. Am trei intervenţii chirurgicale de neoplasm – ocular, mamar şi uterin. La asta se adaugă faptul că sînt cardiacă şi am două stenturi, o operaţie de monturi, o boală de plămîni mai veche, o intervenţie chirurgicală pentru o arterită (înfundarea arterelor – n.r.) la piciorul drept. Fiul meu a încercat să mă programeze încă de a doua zi de cînd s-a dat undă verde pentru bolnavii cronici şi nu a reuşit să obţină programare decît pe 21 martie, cu termen de rapel în 11 aprilie.

Nu înţeleg de ce, dacă s-a promis, nu reuşesc cei care s-au obligat să ne protejeze, să respecte ceea ce au spus. În martie fac un an de cînd cel mai lung drum al meu a fost pînă la containerul de gunoi, la farmacia şi magazinul din colţ. Număr pe degete de cîte ori am ieşit din casă în această perioadă. Am ajuns să privesc cu invidie la cei care afişează pe reţelele de socializare, ca pe un trofeu, certificatul de vaccinare“, s-a plîns o pensionară din Roman.

Referitor la acest subiect, prefectul judeţului, Gheorghe Lazăr, a declarat că se fac eforturi pentru respectarea ordinii anunţate de înscriere a bătrînilor peste 65 de ani, a bolnavilor cronici şi a categorilor de personal din sectoarele de risc pentru vaccinare.

„Ordinea se respectă din momentul în care a existat conceptul de a organiza pe raza judeţului Neamţ 26 de centre de vaccinare. A intervenit, ulterior, însă situaţia în care compania producătoare de vaccin BioNtechh/Pfizer nu a mai alocat către România cantitatea de vaccin contractată. Din această cauză, avînd un lot mai mic de vaccin care a intrat în ţară şi în judeţ, au rămas funcţionale doar trei centre de vaccinare: la Piatra Neamţ, la Roman şi la Tîrgu Neamţ. Din data de 8 februarie urmează să mai deschidem alte trei centre de vaccinare în Neamţ.

Pot să vă spun că avem promisiunea că numărul de doze ce ne va fi alocat va fi mai mare pe fiecare centru, în măsura în care şi nouă ne vin de la centrul regional de la Iaşi. În aceste condiţii toate persoanele din seriea a II-a vor fi reprogramate, la date mai apropiate. Oricum este bine ca lumea să-şi păstreze ordinea primită pentru vaccinare“, a precizat prefectul George Lazăr.

Acesta susţine că, în continuare, programările se pot face direct pe platforma guvernamentală =ROVACCINARE, prin medicii de familie şi la call-centerul DSP Neamţ.

Atenţie mare la „informaţiile medicale“ de pe internet

Vicepreşedinta Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, doctorul Angela Bica, ne-a declarat că lucrurile nu sînt deloc simple. În acest sens, din lista sa de 2.000 de pacienţi a reuşit să ridice în platformă doar 20 de persoane pentru că de luni, 25 ianuarie, aceasta nu mai funcţionează.

„Platforma a mers pînă săptămîna trecută. De luni, 25 ianaurie, nu mai funcţionează. Este data la care Ministerul Sănătăţii a comunicat că se amînă programările din lipsă de vaccin. Pînă acum, personal, am reuşit să încarc în platformă 60 de persoane de pe lista mea. Am înscrişi 2.000 de pacienţi, din care marea majoritate vor să se vaccineze, dar, deocamdată, am o lungă listă de aşteptare. Important este însă că lumea a înţeles că e necesar să se programeze.

Cel mai apropiat termen pe care l-am obţinut pentru pacienţii mei este de 27 ianuarie şi cel mai depărtat între 11- 15 martie“, a precizat medicul Angela Bica. Pînă atunci, acesta susţine că lumea se tratează de covid cu medicamente antiparazitare folosite de medicii veterinari. „Am văzut şi eu la televizor. Este efectul nebuniei de a lua informaţiile de pe internet. Parcă a înebunit lumea. Se duc la farmaciile veterinare şi cer Ivermectină, un medicament folosit pentru deparazitarea cîinilor, pisicilor, oilor, etc.

Zilele trecute, domnul profesor Rafila, reprezentantul OMS în România, a atras atenţia cît de periculos este să foloseşti un medicament destinat animalelor pentru tratamentul uman. Este un medicament care provoacă cancer 100% şi deci moarte sigură, nu pe motiv de Covid“, a mai afirmat doctorul Angela Bica. Între timp, la centrele de vacinare, amplasate în spitalele din judeţ a început rapelul, pentru personalul medical care s-a vaccinat în etapa I. Purtătorul de cuvînt al SMU Roman, Andreea Trifan, a precizat:

„Din data de 25 ianuarie, la Centrul de vaccinare de la spital s-a început vacinarea de rapel. În ultima săptămînă s-au primit 350 de doze, din care s-au folosit 225. Joi şi vineri, 28 şi 29 ianuarie sînt programate pentru rapel 125 de cadre medicale, iar echipa mobilă s-a deplasat în centrele sociale unde a efectuat 192 de vacinări ale persoanelor vulnerabile“. Conform informaţiilor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică, în perioada 4-22 ianuarie, în Neamţ au fost vaccinate 4.623 de persoane şi au fost raportate doar patru reacţii adverse.

Săptămîna trecută se vaccinaseră în Neamţ 2.545 de pacienţi, 386 fiind persoane vulnerabile, instituţionalizate în centre rezidenţiale. Neamţul a primit 6.145 doze de vaccin Pfizer, iar pe 22 ianuarie a început şi imunizarea persoanelor care au nevoie de dializă.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Alexa

    29 ianuarie 2021 at 2:36 PM

    Materialul prezentat de redactia Moitorul este de actualitate si care deseori prezinta aspectele de nemultumire a romascanilor. In articol a prezentat; marile realizari!!! a autoritatilor in derularea programului de vaccinare si nu a observat nemultumirie romascanilor privind modul defectos in derularea acestui program, astfel din 2545 persoane vaccinate doar 386 au fost cei peste 65 ani cu riscuri, restul au fost cei cu PILE!!!! SI ESENTIALII!!!!.Inteleg pe cei cu pile ca o parte din populatie are in gena acest virus,dar NU inteleg de ce responsabilul programului a introdus in etapa a doua notiunea de ESENTIALI?????Ce reprezinta aceasta notiune,cred ca este un mod de ocolitore a criterilor programului ce spune clar ca in prima prioritate sant prsoanele peste 65 ani cu riscuri.Acest apendice de esentiali a creat posibilitatea ca PERSOANELE ce se afla in diferite stucturi mai mult sau mai putin obscure,care se cred STAPANII INELELOR SI CONSIDERA marea populatie o masa inerta la dispozitia lor.Oare cand vor disparea toti acesti esentiali si poporul sa beneficieze de egalitate in drepturi.
    Sper ca redactia ziarului sa faca o ancheta in desfasurarea programului de vaccinare,privind functionarea inscrierilor in program ce este sub orice critica de unde rezulta ca marea majoritate a populatiei nu reuseste sa se inscrie,intrucat medicii de familie care puteau fi principalul mijloc de inscriere a intregii populatii avand istoricul bolilor de care sufera pacientii lor ,dar nu pot din cauza ca ESENTIALII nu vor sa plateasca cheltuielile reale facute de cabinetul medical .Celelalte mijloace de inscriere sant la fel de ineficirnte astfel prin directia sociala la apelul facut au raspuns ca nu au primit nici o dispozitie in acest sens.Inscrierea prin telefonul unic e o loterie sa prinzi apelul.Personal ma incadrez in prioritatea din etapa a doua ,,am sunat la acest numar de 10 ori pe zi timp de 2 saptamani si abia mia raspuns, cu programare peste 2 luni probabil au mai ramas ESENTIALI ce nu au facut vaccinarea.
    Vasile -Roman

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Fost stareţ mesaj şoc: „Maici, mame surogat“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Hrisostom Filipescu, fost stareţ al Schitului Maria Magdalena din Ţibucani, are pe Facebook susţineri şocante ■ „maicile de la Văratec şi de la Miclăuşeni sunt mame surogat, purtătoare de copii ale altora pe sume între 15.000-25.000 euro la clinici private din Turcia, Bucureşti şi Chişinău“, spune călugărul într-un filmuleţ ■

Fostul stareţ al Schitului Maria Magdalena din Ţibucani, judeţul Neamţ, Hrisostom Filipescu, după ce joi, 4 martie 2021, posta pe contul de Facebook un mesaj ciudat, în care făcea publice considerente personale despre pedofilie şi despre ce vrea să facă în viitorul apropiat, a revenit recent în spaţiul virtual cu alte „dezvăluiri“ stranii.

Preotul – călugăr, doctorand în Neuroştiinţe la UMF Carol Davila din Bucureşti, este extrem de apreciat de credincioşii din Neamţ şi nu numai, postările sale despre religie, credinţă şi viaţa duhovnicească având sute de mii de distribuiri. Dacă acum o zi spunea, pe Facebook, că nu suportă pedofilii, că nu are gânduri de suicid, deşi „nu sunt vrednic şi sunt bolnav psihic“ şi că va pleca la Athos să se pocăiască, astăzi a revenit cu un filmuţet difuzat pe YouTube, în care are alte susţineri şoc. Postarea a fost făcută dintr-o maşină a Poliţiei, se pare din Iaşi, în materialul video apărând în haine civile, cu mască de protecţie, cu ochelari de soare, susţinând că merge la o secţie pentru a da o declaraţie. De ce şi pentru ce, nu a specificat.

„Bună dimineaţa. Sunt foarte bine, a venit poliţia la mine la apartament (probabil în Iaşi – n.red.), a văzut că totul e bine, nu mă sinucid, am atras doar atenţia ca să mă creadă şi pe mine cineva că nu sunt bolnav psihic. Au venit SMURD, ISU, jandarmii, m-au verificat, totul e în regulă, sunt perfect sănătos, tensiune bună, temperatură bună, fără COVID, fără nimic, fără probleme psihice.

Şi acum mergem la secţie să dau declaraţie că sunt foarte bine, treaba e bună şi de acum justiţia să îşi facă datoria“, afirmă fostul stareţ.

În filmarea realizată în maşina Poliţiei, Hrisostom Filipescu cere să fie urmărit în continuare pe YouTube, Instagram şi pe Facebook, pentru că „nu vor mai fi postări necuviincioase. Nu voi şterge nimic ca să rămână mărturie a luptei ce-am dus-o împotriva sistemului, împotriva abuzurilor din BOR, împotriva favoritismului, împotriva ciumei roşie PSD finanţată de BOR din 1990, împotriva lui AUR, Şoşoacă, Teodosie (…) Teofan, toţi consilierii de la Centrul Eparhial corupţi şi bisexuali, versatili“.

„Nimeni nu vede lucrurile acestea, doar pe Hrisostom care are probleme psihice“

Continuă apoi cu nişte susţineri şocante: „Şantaj, masonerie, trafic de influenţă, trafic de stupefiante şi de substanţe halucinogene, ţigări de contrabandă pe Republica Moldova – vama Sculeni – Albiţa. Şi mai mult decât atât, maicile de la Văratec şi de la Miclăuşeni sunt mame surogat, purtătoare de copii ale altora pe sume între 15.000-25.000 euro la clinici private din Turcia, Bucureşti şi Chişinău.

Dar nimeni nu vede lucrurile acestea, doar pe Hrisostom care are probleme psihice. Aşa că se pare că aveţi de treabă băieţaşi“.

Fostul stareţ al Schitului Maria Magdalena din Ţibucani, mai avuse o postare stranie joi, 4 martie, spunând că va pleca la Muntele Athos. Din cele scrise în ultima postare pare că nu trece printr-o perioadă fastă a existenţei sale, reieşind că era în drum spre Bucureşti, de unde va merge spre Grecia şi că ar fi ţinta unor ameninţări din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Iată şi ce spune Hrisostom pe Facebook, cu menţiunea că textul ce ar avea ca titlu „Tac. Iert. Iubesc“ are mai multe greşeli de scriere, poate nu voite, pentru că anumite litere sunt înlocuite din simplul motiv că se află lângă altele pe tastatura unui telefon sau laptop, fiind atinse involuntar:

„Tac. Iert. Iubesc…“ Pentru «liniştea Bisericii»…cuk spunea un celebru pedofil în viata, nu dam nume k se ştie… nu, cirnelush? Nu tolerez pedofilia! Nici zoo! Sorry! Dont hate me! Plec în Athos să mă pocăiesc! Nu mai merit nimic… nu sunt vrednic… sunt bolnav psihic… Tocmai am fost sunat de medicul meu psihistri să închid tot, să plâng, să îmi cer iertare public şi să nu mai am gânduri de suicid că nu voi obţine nimic prin circul acesta ieftin!“, a postat Filipescu pe Facebook.

Iată şi un alt episod din viaţa preotului. Hrisostom Filipescu a dispărut fără urmă de la schitul din Ţibucani în octombrie 2018, dar şi-a anunţat revenirea în ţară din Germania, unde fusese la tratament, printr-un mesaj postat pe blogul său, pe 8 martie 2019: „Cu ajutorul lui Dumnezeu, după perioada de absenţă, am ajuns cu bine în ţară. Sunt sănătos şi în ascultare faţă de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Pentru o vreme mă voi întoarce în Mănăstirea Secu, mănăstirea mea de metanie şi v-aş fi foarte recunoscător dacă mi-aţi putea îngădui liniştea duhovnicească, specifică rânduielilor monahale“.

Citește știrea

Actualitate

Achitare pentru primul inculpat pandemic

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ bărbatul de 35 de ani a încercat să evadeze din centrul de carantină de la Liceul Economic ■ a legat nişte cearceafuri, dar a căzut de la etajul 2 şi şi-a rupt piciorul ■ anterior, el plecase de acasă deşi era în izolare ■ a băut şi s-a certat cu soacra ■ la finalul procesului a fost exonerat de răspundere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor ■

Magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ au finalizat procesul primului inculpat pandemic din judeţul nostru, iar prin sentinţa din 4 martie 2021, pietreanul a fost exonerat de răspundere penală. În cauză este vorba de Claudiu Ciubotaru, zis Omar, de 35 de ani, din Piatra Neamţ.

El a fost trimis în judecată pe 11 mai 2020, în plină stare de urgenţă, fiind primul nemţean care ajungea la proces pentru acuze de zădărnicirea combaterii bolilor. A urmat procedura de Cameră preliminară, iar mai apoi procesul, iar pe 4 martie 2021 magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ au decis exonerarea de răspundere penală şi au dispus achitarea pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală.

„În temeiul art. 396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 litera b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Ciobotaru Claudiu în ce priveşte săvîrşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, întrucît fapta nu este prevăzută de legea penală. În temeiul art. 25 alin. 5 Cod procedură penală, lasă nesoluţionate acţiunile civile exercitate în procesul penal de părţile civile Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ. Constată că inculpatul a fost reprezentat de apărător ales (d-nul avocat Popescu Valentin). În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămîn în sarcina acestuia“, conform instanţei.

Decizia Judecătoriei Piatra Neamţ nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel bacău. Cel mai probabil, anchetatorii vor uza de acest drept. Cercetările au stabilit că pietreanul a încercat să evadeze din centrul de carantină de la Liceul Economic din Piatra Neamţ. Dosarul a fost deschis pe 24 martie 2020, iar pe 11 mai procurorii au finalizat urmărirea penală şi au sesizat judecătorii.

„La data de 11.05.2020, procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat pentru săvîrşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevzută de art. 352, alin. 1, Cod penal. În fapt, la data de 24.03.2020, în jurul orelor 18:50, inculpatul a părăsit camera centrului de carantină instituţionalizată din cadrul Liceului Tehnologic Economic Administrativ Piatra Neamţ, situată la etajul 2 al clădirii, în care a fost amplasat în carantină, folosind cearşafurile din cameră pentru a coborî pe fereastră, circumstanţe în care a căzut, fiind găsit întins pe sol de un echipaj de ordine publică din cadrul Poliţiei Locale Piatra Neamţ“, conform unui comunicat al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ.

Dacă inculpatul ar fi fost găsit vinovat de faptele reţinute în sarcina ar fi putut fi pedepsit, conform normelor legale în vigoare, cu închisoare de la 6 luni la 2 ani, sau amendă. Povestea este mai ampă decît faptele pentru care inculpatul a fost judecat acum şi a început pe 24 martie, cînd un individul era în izolare la domiciliu de pe de 18 martie, atunci cînd s-a întors din străinătate, se pare din Italia.

A rezistat „închis“ în casă timp de şase zile, dar în a şaptea i- a venit chef să bea, aşa că a părăsit locuinţa, deşi ştia că nu are voie. A cutreierat prin oraş, s-a delectat cu alcool, iar în jurul orei 17:30 i-a făcut o vizită soacrei, amintindu-şi că avea ceva de împărţit cu ea. Pe fondul consumului de licori bahice a izbucnit un scandal, iar femeia, speriată, a sunat la 112, solicitînd intervenţia forţelor de ordine. „Bărbat de 35 de ani, din Piatra Neamţ, se afla în autoizolare din 18 martie.

A ieşit, a consumat alcool, iar pe fondul acestuia s-a dus la soacra sa acasă pentru a genera scandal. Aceasta a sesizat în mod direct autorităţile, iar bărbatul a fost dus în centrul de carantină“, se preciza într-un comunicat al Prefecturii Neamţ. La imobilul unde este centrul de carantină, pietreanul a fost dus încătuşat de un echipaj de poliţie, care a fost însoţit şi de o ambulanţă. Bărbatul s-a manifestat agresiv, nu dorea să fie introdus în centru, dar a fost calmat în cele din urmă.

Toate acestea aveau loc în jurul orei 18.30. Peste jumătate de oră, un alt apel la 112, solicita o autosanitară deoarece un bărbat căzuse de la etaj. Era vorba despre pietreanul care se certase cu soacra şi fusese carantinat. „Bărbatul a suferit o fractură deschisă şi a fost transportat la spital, cu stare generală bună“, mai transmitea Prefectura Neamţ la acel moment.

Citește știrea

Actualitate

Dispensarul Policlinic, noi ”cîrpeli” impuse de pompieri

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la un control recent privind securitatea la incendii au fost constatate grave nereguli ■ pompieri au dat mai multe avertismente şi termene de remediere a situaţiei ■ conducerea Spitalului a luat o serie de măsuri privind înlăturarea principalelor nereguli ■ Primăria tot promite modernizări ■

Una din clădirile centrale ale municipiului, în care se desfăşoară – culmea – activităţi sanitare, se află, de ani de zile, într-o stare avansată de degradare, autorităţile publice locale tergiversînd renovarea clădirii în mandatele ultimilor trei primari. Clădirea Policlinicii a fost construită în anii 1965 şi a adăpostit tot ceea ce a reprezentat asistenţă medicală în ambulatoriu.

De ani de zile jurnaliştii nu au încetat să atragă atenţia autorităţilor publice locale privind starea de degradare a clădirii şi pe cale de consecinţă insecuritatea miilor de bolnavi,  care intră în ea pe parcursul unei luni de zile, pentru probleme de sănătate. Ani de zile primarii Dan Laurenţiu Leoreanu, Lucian Micu şi, mai nou, Leonard Achiriloaei,  tot spun că intenţioneză modernizarea clădirii. Unul din pretextele invocate ani în şir, pentru a explica de ce nu se face totuşi modernizarea, a fost cel legat de inexistenţa schiţei tehnice a imobilului. La un control al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au fost descoperite grave nereguli în ceea ce priveşte securitatea la incendiu.

”În urma controlului efectuat la Policlinica din Roman s-a constatat faptul că instalaţia electrică nu este verificată, periodic, conform reglementărilor în vigoare, dar şi faptul că s-au efectuat lucrări de recompartimentare ce au condus la modificarea sau blocarea gabaritelor căilor de evacuare, precum şi la anularea unor ferestre cu rol de iluminat natural. Cu această ocazie au fost aplicate şi sancţiuni, constînd în avertismente, dar au fost date şi termene de remediere ale acestor nereguli”, a precizat Irina Popa, purtător de cuvînt al ISU Neamţ.

Trei instituţii într-o clădire nesigură

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a ţinut să dea o serie de explicaţii referitoare la situaţia juridică a acestei clădiri, unde, în ciuda intenţiilor de modernizare, există, de ani de zile probleme. ”În Policlinica din Roman funcţionează mai multe cabinete şi instituţii (cabinete ale medicilor comodaţi, ambulatoriul de specialitate al SMU, sediul DSP Neamţ n.r).

Am avut cu cei din conducerea Spitalului o discuţie aplicată referitoare la măsurile ce trebuie luate, în urma controlului ISU Neamţ, pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în această clădire”, a spus primarul Leonard Achiriloaei.  Cum urma sancţiunea cu amenda, conducerea Spitalului Roman s-a conformat şi a luat primele măsuri. ”Ca urmare a procesului verbal de control, încheiat în 28 ianuarie,  în timpul controlului la Policlinica Roman privind măsurile de apărare împotriva incendiilor şi al protecţiei civile au fost remediate constatările comisiei. În acest sens au fost eliminate recompartimentările, înlăturîndu-se pereţii falşi de rigips. Căile de evacuare au fost şi ele eliberate, restabilindu-se iluminatul natural şi posibilităţile de desfumare.

Primăria municipiului Roman, proprietarul de drept al clădirii, intenţionează renovarea acestui spaţiu. În cadrul acestor lucrări  se va avea în vedere şi înlocuirea pe bază de proiect  tehnic a instalaţiei electrice, care  nu mai prezintă siguranţă în exploatare. Va fi verificată şi instalaţia electrică pentru spaţiile deţinute de SMU Roman, de la parterul policlinicii, de către o firmă autorizată pentru efectuarea intervenţiilor la instalaţiile electrice”, a precizat la solicitarea redactorilor ”Monitorul”, Andreea Trifan, purtătorul de cuvînt al SMU Roman. Aceasta a spus că, în perioada imediat următoare, se află în curs de soluţionare şi relocarea bacomatului BCR, amplasat în uşa de la intrarea principală din Policlinică, restabilindu-se gabaritul normal al căilor de evacuare de la intrarea principlă în clădirea Policlinicii.

Citește știrea

Trending