Contactează-ne

Actualitate

Tare greu cu vaccinarea anti-Covid

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din 2.000 de pacienţi, un medic de familie a reuşit să programeze doar 60 de persoane din categoria celor vulnerabile ■ platforma guvernamentală =ROVACCINARE ba funcţionează, ba nu ■ între 4 şi 22 ianuarie, în Neamţ au fost vaccinaţi doar 4.623 de persoane ■

În condiţiile în care la început a existat o reticenţă a românilor în a se vaccina anti-Covid-19, s-a ajuns la faza în care deşi unii îşi doresc să se imunizeze, nu reuşesc. Fie pentru că lipseşte vaccinul, fie că nu pot să se programeze pe platforma electronică.

„Am 73 de ani. Am trei intervenţii chirurgicale de neoplasm – ocular, mamar şi uterin. La asta se adaugă faptul că sînt cardiacă şi am două stenturi, o operaţie de monturi, o boală de plămîni mai veche, o intervenţie chirurgicală pentru o arterită (înfundarea arterelor – n.r.) la piciorul drept. Fiul meu a încercat să mă programeze încă de a doua zi de cînd s-a dat undă verde pentru bolnavii cronici şi nu a reuşit să obţină programare decît pe 21 martie, cu termen de rapel în 11 aprilie.

Nu înţeleg de ce, dacă s-a promis, nu reuşesc cei care s-au obligat să ne protejeze, să respecte ceea ce au spus. În martie fac un an de cînd cel mai lung drum al meu a fost pînă la containerul de gunoi, la farmacia şi magazinul din colţ. Număr pe degete de cîte ori am ieşit din casă în această perioadă. Am ajuns să privesc cu invidie la cei care afişează pe reţelele de socializare, ca pe un trofeu, certificatul de vaccinare“, s-a plîns o pensionară din Roman.

Referitor la acest subiect, prefectul judeţului, Gheorghe Lazăr, a declarat că se fac eforturi pentru respectarea ordinii anunţate de înscriere a bătrînilor peste 65 de ani, a bolnavilor cronici şi a categorilor de personal din sectoarele de risc pentru vaccinare.

„Ordinea se respectă din momentul în care a existat conceptul de a organiza pe raza judeţului Neamţ 26 de centre de vaccinare. A intervenit, ulterior, însă situaţia în care compania producătoare de vaccin BioNtechh/Pfizer nu a mai alocat către România cantitatea de vaccin contractată. Din această cauză, avînd un lot mai mic de vaccin care a intrat în ţară şi în judeţ, au rămas funcţionale doar trei centre de vaccinare: la Piatra Neamţ, la Roman şi la Tîrgu Neamţ. Din data de 8 februarie urmează să mai deschidem alte trei centre de vaccinare în Neamţ.

Pot să vă spun că avem promisiunea că numărul de doze ce ne va fi alocat va fi mai mare pe fiecare centru, în măsura în care şi nouă ne vin de la centrul regional de la Iaşi. În aceste condiţii toate persoanele din seriea a II-a vor fi reprogramate, la date mai apropiate. Oricum este bine ca lumea să-şi păstreze ordinea primită pentru vaccinare“, a precizat prefectul George Lazăr.

Acesta susţine că, în continuare, programările se pot face direct pe platforma guvernamentală =ROVACCINARE, prin medicii de familie şi la call-centerul DSP Neamţ.

Atenţie mare la „informaţiile medicale“ de pe internet

Vicepreşedinta Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, doctorul Angela Bica, ne-a declarat că lucrurile nu sînt deloc simple. În acest sens, din lista sa de 2.000 de pacienţi a reuşit să ridice în platformă doar 20 de persoane pentru că de luni, 25 ianuarie, aceasta nu mai funcţionează.

„Platforma a mers pînă săptămîna trecută. De luni, 25 ianaurie, nu mai funcţionează. Este data la care Ministerul Sănătăţii a comunicat că se amînă programările din lipsă de vaccin. Pînă acum, personal, am reuşit să încarc în platformă 60 de persoane de pe lista mea. Am înscrişi 2.000 de pacienţi, din care marea majoritate vor să se vaccineze, dar, deocamdată, am o lungă listă de aşteptare. Important este însă că lumea a înţeles că e necesar să se programeze.

Cel mai apropiat termen pe care l-am obţinut pentru pacienţii mei este de 27 ianuarie şi cel mai depărtat între 11- 15 martie“, a precizat medicul Angela Bica. Pînă atunci, acesta susţine că lumea se tratează de covid cu medicamente antiparazitare folosite de medicii veterinari. „Am văzut şi eu la televizor. Este efectul nebuniei de a lua informaţiile de pe internet. Parcă a înebunit lumea. Se duc la farmaciile veterinare şi cer Ivermectină, un medicament folosit pentru deparazitarea cîinilor, pisicilor, oilor, etc.

Zilele trecute, domnul profesor Rafila, reprezentantul OMS în România, a atras atenţia cît de periculos este să foloseşti un medicament destinat animalelor pentru tratamentul uman. Este un medicament care provoacă cancer 100% şi deci moarte sigură, nu pe motiv de Covid“, a mai afirmat doctorul Angela Bica. Între timp, la centrele de vacinare, amplasate în spitalele din judeţ a început rapelul, pentru personalul medical care s-a vaccinat în etapa I. Purtătorul de cuvînt al SMU Roman, Andreea Trifan, a precizat:

„Din data de 25 ianuarie, la Centrul de vaccinare de la spital s-a început vacinarea de rapel. În ultima săptămînă s-au primit 350 de doze, din care s-au folosit 225. Joi şi vineri, 28 şi 29 ianuarie sînt programate pentru rapel 125 de cadre medicale, iar echipa mobilă s-a deplasat în centrele sociale unde a efectuat 192 de vacinări ale persoanelor vulnerabile“. Conform informaţiilor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică, în perioada 4-22 ianuarie, în Neamţ au fost vaccinate 4.623 de persoane şi au fost raportate doar patru reacţii adverse.

Săptămîna trecută se vaccinaseră în Neamţ 2.545 de pacienţi, 386 fiind persoane vulnerabile, instituţionalizate în centre rezidenţiale. Neamţul a primit 6.145 doze de vaccin Pfizer, iar pe 22 ianuarie a început şi imunizarea persoanelor care au nevoie de dializă.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Alexa

    29 ianuarie 2021 at 2:36 PM

    Materialul prezentat de redactia Moitorul este de actualitate si care deseori prezinta aspectele de nemultumire a romascanilor. In articol a prezentat; marile realizari!!! a autoritatilor in derularea programului de vaccinare si nu a observat nemultumirie romascanilor privind modul defectos in derularea acestui program, astfel din 2545 persoane vaccinate doar 386 au fost cei peste 65 ani cu riscuri, restul au fost cei cu PILE!!!! SI ESENTIALII!!!!.Inteleg pe cei cu pile ca o parte din populatie are in gena acest virus,dar NU inteleg de ce responsabilul programului a introdus in etapa a doua notiunea de ESENTIALI?????Ce reprezinta aceasta notiune,cred ca este un mod de ocolitore a criterilor programului ce spune clar ca in prima prioritate sant prsoanele peste 65 ani cu riscuri.Acest apendice de esentiali a creat posibilitatea ca PERSOANELE ce se afla in diferite stucturi mai mult sau mai putin obscure,care se cred STAPANII INELELOR SI CONSIDERA marea populatie o masa inerta la dispozitia lor.Oare cand vor disparea toti acesti esentiali si poporul sa beneficieze de egalitate in drepturi.
    Sper ca redactia ziarului sa faca o ancheta in desfasurarea programului de vaccinare,privind functionarea inscrierilor in program ce este sub orice critica de unde rezulta ca marea majoritate a populatiei nu reuseste sa se inscrie,intrucat medicii de familie care puteau fi principalul mijloc de inscriere a intregii populatii avand istoricul bolilor de care sufera pacientii lor ,dar nu pot din cauza ca ESENTIALII nu vor sa plateasca cheltuielile reale facute de cabinetul medical .Celelalte mijloace de inscriere sant la fel de ineficirnte astfel prin directia sociala la apelul facut au raspuns ca nu au primit nici o dispozitie in acest sens.Inscrierea prin telefonul unic e o loterie sa prinzi apelul.Personal ma incadrez in prioritatea din etapa a doua ,,am sunat la acest numar de 10 ori pe zi timp de 2 saptamani si abia mia raspuns, cu programare peste 2 luni probabil au mai ramas ESENTIALI ce nu au facut vaccinarea.
    Vasile -Roman

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cronica pisălogului: Groapa, ediţie romaşcană

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000) ), scriitor, pictor, caricaturist şi vorbitor de esperanto dădea viaţă, în urmă cu două decenii şi ceva, unor apreciate tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă cronicuţă în care, cu ironie fină satirizează decizia oficialilor comunişti, care au distrus clădirile de pe vechea Stradă mare, zonă supranumită Lipscaniul Romanului. Aici evreii, mulţi la număr atunci, făceau comerţ nu glumă. Zona a fost demolată de comunişti în anii „70, pentru a o transforma într-un ansamblu architectonic tipic vremii, care, din păcate, nici după cinci decenii nu a fost finalizat. A apărut un centru comercial, astăzi mort, pentru care autorităţile post revoluţionare tot caută soluţii de reînviere. Se încearcă proiecte „futuriste“, un cinematograf pe pînză de apă şi tot felul de soluţii pentru ca doar-doar lumea va reveni în acest loc, alădată paradisul comerţului.

Vizitaţi Groapa cu ulei, că dacă o vizitaţi fără lei vă alegeţi numai cu privitul. Vizitaţi Groapa, e foarte bine aprovizionată şi de aceea îi spuneam unui bătrîn: „Nene, în Groapă găseşti de toate“. „Am auzit, zice el, tocmai că-i povesteam babei că atunci cînd o să fim şi noi în Groapă n-o să ne mai lipsească nimic“.

Cum s-a născut Groapa? Sistematizarea a dus la distrugerea a ceea ce era specific în arhitectură, nu numai la noi, ci în toate oraşele din fostul lagăr socialist. A avut şi orăşelul nostru un fel de Lipscani sub care se găsea beci, sub beci şi dedesupt se găsea alt beci. Şubrezenia locului pentru fundaţii a făcut ca noile fundaţii să fie turnate cît mai jos posibil şi… aşa s-a născut Groapa.

Ce e Groapa în fond? E un fel de canal veneţian din care apele Adriaticei s-au retras undeva departe. Nu sînt 400 de poduri cîte are Veneţia, ci doar patru, pe Canal Grande, unul dintre ele amintind de Puntea suspinelor, care lega tribunalul de puşcărie. La noi această punte leagă Casa pensiilor (CARP – n.r.) şi o parte din oraş cu piaţa şi cu cealaltă parte.

De ce Puntea suspinelor? Pentru că, întorcîndu-te din piaţă vezi că ai cheltuit o groază de bani şi nu ai luat mare lucru. De ce Puntea suspinelor? Pentru că suspini după portofelul cu bani şi acte pe care o mînă dibace l-a „volatilizat“. De ce Puntea suspinelor? Pentru că te gîndeşti că pe basarabenii care au venit în talcioc cu lucruri folosite nevoia i-a trimis. Seara n-auzi plînsetul pescăruşilor şi cîntecul gondolierilor, ci doar, uneori, un glas de adolescent pigmentat care recită: „Dă-le Doamne, la români/ Cancer negru la plămîni!“.

Deci Groapa e o Veneţie fără apă. Cîteva zile n-au avut bieţii veneţieni nici apă de băut şi nici turiştii. Şi sînt turişti mulţi. Na, ca la Veneţia. Mai ales că în ultimul timp au venit cu ocazia carnavalului, pardon, a bîlciului anual. Vizitaţi Veneţia! Acum cînd nu e apă, că dacă se înfundă gurile de canal şi fluxul e mare , atunci veţi spune: „Cine boala i-o fi pus pe ăia să strice Strada Mare?“

Nota Redacţiei: Rubrică realizată cu sprijinul cabinetului parlamentar al senatorului Eugen Ţapu

Citește știrea

Actualitate

Nemţeanul dispărut în Slovacia a fost găsit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ tînărul din Tîrgu Neamţ dispăruse într-o localitate de la graniţa dintre Slovacia şi Ungaria ■ i-a spus soţiei că pleacă să cumpere apă şi nu s-a mai întors la maşină ■ a fost găsit la o fermă ■

Cazul lui Petrişor Pipirigeanu, un tânăr din oraşul Târgu Neamţ, care fusese dat dispărut de către familie, are un deznodământ fericit. Ieri seară, 22 iunie, românul despre care nu se mai ştia nimic de pe 20 iunie a fost depistat de poliţiştii slovaci, conform Antena 3.

El a fost găsit la o fermă dintr-o localitate situată la câţiva kilometri de locul de unde fusese dat dispărut de către soţie, aproape dea graniţa dintre Slovacia şi Ungaria. Nu se ştie motivul pentru care tânărul a plecat din autoturismul în care se afla partenera sa şi în ce împrejurări a ajuns la fermă. Odată depistat, a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la o unitate medicală, deoarece se simţea slăbit.

Despre nemţean nu s-a mai ştiut nimic din seara zilei de 20 iunie, când era în localitatea slovacă Veky Kamenec, în apropierea vămii cu cealaltă ţară menţionată. Tânărul venea din Marea Britanie spre România, fiind însoţit de soţia sa. În jurul orei 22.00, a coborât din maşină, spunându-i partenerei câ merge să cumpere o sticlă de apă, dar nu a mai revenit la autoturism. În atare condiîii a fost dat dispărut, iar rudele s-au mobilizat şi au postat pe reţelele de socializare mesaje în care cereau ajutor celor care puteau da relaţii despre tânărul din Neamţ.

„Distribuiţi vă rog! Dispărut de 12 ore la graniţa dintre Slovenia şi Ungaria, la aproximativ 5 kilometri de graniţă, între localităţile Velki Kamene din Slovacia şi Pecin, din Ungaria. Se numeşte Petrişor Pipirigeanu. Poartă un tricou albastru deschis Adidas şi pantaloni de trening verzi trei sferturi. Venea din Anglia spre România. Dacă treceţi prin zonă şi îl vedeţi anunţaţi poliţia sau contactaţi familia la numerele de telefon 0771/050.029 sau 0752.987.301. Vă mulţumim!”, scrisese pe Facebook naşa lui Petrişor Pipirigeanu.

Citește știrea

Actualitate

Dealeri de droguri pietreni (re)arestaţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ şapte inculpaţi, între care şi o femeie, au fost arestaţi preventiv ■ pentru probarea dealerilor au avut loc 16 percheziţii în patru judeţe ■ la audieri au ajuns 30 de persoane ■ printre arestaţi sînt inculpaţi cu antecedente în domeniul stupefiantelor ■

Acţiunea procurorilor DIICOT Neamţ de pe 21 iunie 2021, cînd patru judeţe au fost răscolite de forţele de ordine şi 30 de persoane au ajuns la audieri, s-a soldat cu arestarea a şapte indivizi. Între cei care au ajuns după gratii, pentru următoarele 30 de zile este şi o femeie, aceasta, plus alte persoane, avînd antecedente în afacerile cu stupefiante, fiind condamnate pentru fapte similare.

În şedinţa de pe 22 iunie, Tribunalul Neamţ a dispus arestarea preventivă a lui Mantu Gabriel, Mantu Elena Marsilia, Zâru Marian, Oborocianu Constantin, Săbiută Vasile Grigore, Gabor Bogdan Ilie şi Mantu Alexander Mario. De menţionat este faptul că primii doi inculpaţi sînt soţi, iar instanţa a sesizat Protecţia Copilului pentru a lua măsurile de ocrotire pentru copiii minori, care au rămas fără nici unul dintre părinţi.

Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. În cauză s-a reţinut faptul că, începînd cu 2018 şi pînă în prezent, membrii grupului infracţional au procurat şi comercializat droguri de risc, de mare risc şi substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, către consumatori de pe raza Neamţului, devenind principalii furnizori de astfel de substanţe din judeţ.

Pe 21 iunie 2021, forţele de ordine, poliţişti şi procurorul DIICOT au efectuat 16 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Neamţ, Suceava, Bacău şi Iaşi, în urma cărora au fost ridicate 30 de grame de cannabis, 2 grame de cocaină, 3 grame de rezina de cannabis, 4 plante de cannabis, 200 de grame de substanţe psihoactive, sumele de 2.500 de lei şi 500 de euro, un cîntar electronic, 3 dispozitive electrocasnice utilizate pentru prepararea substanţelor psihoactive, un dispozitiv de supraveghere GPS confecţionat artizanal, 3 laptop-uri, o tabletă, 200 de grame de aur, 2 dispozitive de mărunţit şi 2 recipiente confecţionate special pentru disimularea drogurilor.

La final, cele şapte persoane cu vîrste cuprinse între 17 şi 36 de ani, au fost reţinute, iar mai apoi, arestate preventiv. În cauză sînt acuze de săvîrşire a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi de mare risc, în vederea consumului propriu, punerea la dispoziţie a unui imobil pentru consumul ilicit de droguri şi efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efect psihoactiv.

Afaceri de familie

Soţii Mantu, Elena Marsilia şi Gabriel, nu sînt la prima abatere pe linia traficului de droguri, iar pentru fapte similare, împreună cu alţi inculpaţi, au fost condamnaţi, tot de Tribunalul Neamţ, în urmă cu circa doi ani şi jumătate, în noiembrie 2018.

Atunci, Gabriel Mantu a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu executare, iar Elena Marsilia, a fost judecată în libertate şi a primit o sancţiune de fără executare, de un an şi 11 luni, plus 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. Alţi inculpaţi din dosar au primit pedepse între 3 ani şi o lună şi 2 ani şi 4 luni de închisoare. Acuzaţii au pierdut prin confiscare drogurile găsite asupra lor în momentul descinderii forţelor de ordine.

De la Marsilia Mantu s-au confiscat 10.500 de lei şi un autoturism BMW, iar soţul, Gabriel Mantu, a rămas fără 38.000 de euro. De la ambii soţi instanţa de fond a dispus confiscarea unei garsoniere de pe strada Grigore Ureche evaluată la 11.700 de euro. De la un alt acuzat din proces a fost conficat un BMW şi un imobil.

Grupul a fost destructurat pe 22 februarie 2018, cînd au avut loc descinderi la Blocul 40 din Piatra Neamţ, pe Aleea Ulmilor. Acţiunea s-a soldat cu patru arestări, încarceraţi pentru 30 de zile fiind Gabriel Mantu, Gheorghe Antonio Bozu, Andrei Ionuţ Mantu şi Vlad Ştefan Fundătură, acuzaţiile fiind constituirea unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decît cele prevăzute de actele normative în vigoare, fără a deţine autorizaţie, în formă continuată, trafic de droguri de risc în formă continuată şi deţinere de droguri de risc în vederea consumului.

În acelaşi dosar, în arest la domiciliu a fost plasată Elena Marsilia. Pe 22 februarie, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT Neamţ au prins în flagrant delict trei tineri cu vîrste între 19 şi 29 de ani, toţi din Piatra Neamţ. Asupra lor au fost găsite trei grame de cannabis şi 30 de grame de substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, ce urmau a fi comercializate.

Ulterior au avut loc percheziţii domiciliare, patru la locuinţele bărbaţilor şi una la femeia de 34 de ani. Au fost găsite şi ridicate aproximativ 50 de grame de cannabis, 2 kilograme de substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, mai multe cîntare, laptopuri, tablete, telefoane mobile stick-uri de memorie, dar şi importante sume de bani – 38.000 de euro şi 22.500 de lei.

Dintre cei arestaţi recent, nici Marian Zâru nu este uşă de biserică, iar la acest moment are pe rolul Tribunalul Neamţ un alt proces în care este acuzat de fapte similare. A fost arestat o vreme, ulterior fiind plasat sub control judiciar.

Citește știrea

Trending