Actualitate
Tarcăul, capitala acuarelei, în memoria Iuliei Hălăucescu

■ a avut loc cea de-a treia ediţie a Simpozionului Internaţional de Acuarelă ■ au participat artişti plastici români şi basarabeni ■
Tarcăul a fost în această vară, pe parcursul a zece zile, capitala acuarelei în semn de respect pentru ceea care-a fost „Doamna acuarelei româneşti“, Iulia Hălăucescu, artista născîndu-se pe plai tărcăuan. Este vorba despre cea de-a treia ediţie a Simpozionului Internaţional de Acuarelă, la care au participat artiştii plastici Lucia Juncu, Teodor Buzu, Valeriu Jabinschi, toţi din Chişinău, Corneliu Vasilescu din Bîrlad, Corneliu Drăgan Târgovişte, apreciat acuarelist român şi Mircea Titus Romanescu, cel care a avut ocazia s-o cunoască îndeaproape pe Iulia Hălăucescu, purtîndu-i un respect deosebit.
După o săptămînă de muncă, de dialog şi schimb de idei, de comunicare pe tema artei, totul s-a încheiat sîmbătă, 9 iulie, cu o amplă expoziţie găzduită de simezele amenajate la Pensiunea Fortuna din Straja, Tarcău, locul ce a găzduit şi tabăra de creaţie a artiştilor. Nu întîmplător, vernisajul i-a avut ca amfitrioni pe reprezentanţii administraţiei locale, primarul Manole Dănuţ Fîrţală, viceprimarul Mircea Valeriu Nistor şi consilera locală Elena Dumitraşcu, toţi trei implicaţi în organizarea activităţii de interes cultural. Cît îi priveşte pe artiştii prezenţi, fiecare dintre ei a ţinut să afirme faptul că zilele petrecute în umbra Iuliei Hălăucescu, ca „Doamnă a acuarelei româneşti“, a reuşit să-i mobilizeze în abordarea cu seriozitate a acuarelei, „cea mai elegantă artă a culorii“, după spusele conferenţiarului universitar Valeriu Jabinschi, Maestru în Artă, din Republica Moldova.
Despre evenimentul de la Tarcău, care a adunat spre realizarea de acuarelă români şi basarabeni am ţinut să aflăm părerea pictorului Arcadie Răileanu, la rîndu-i basarabean, dar care trăieşte de ani buni la Piatra Neamţ, artistul care a adus printre noi şcoala acuarelei ruseşti de mare calitate.
„Faptul că s-au adunat aici la Tarcău aceşti oameni de creaţie, aceşti pictori acuarelişti, o zonă binecuvîntată de Dumnezeu prin frumuseţea extraordinară a locului, vorbeşte de ceva mai mult decît ne imaginăm noi ca umanitate, pentru că în momentul ăsta oamenii de talent se adună şi au ceva de spus. Ce vedem pe simeze este de cea mai mare valoare artistică şi înaltă calitate. Vorbeam cu Corneliu Drăgan Tîrgovişte, un mare acuarelist a ţării noastre şi el spunea că „m-am pomenit între basarabeni“.
E foarte bine dacă luăm în considerare că şi eu, ca basarabean, m-am întîlnit cu el acum cîţiva ani şi am rămas de-a dreptul impresionat de creaţiile sale. Aşadar mă bucur cînd vedem că noi, românii, avem şi har dar şi ceva vertical în noi cînd nu ţinem cont de graniţe pentru că arta în general nu are hotare. Dimpotrivă ea ne uneşte şi dacă ar trebui să-l parafrazez pe Dostoievski pot spune că salvarea omenirii se poate face prin artă.
Iată de ce, pot spune că sînt foarte fericit de ceea ce am văzut pe simezele expoziţiei de la Tarcău. Asta cu atît mai mult cu cît se îmbină aici mai multe şcoli de pictură şi acuarelă. Vreau să-i încurajez pe oamenii ce compun publicul din Tarcău, care au contribuit la susţinerea materială a acestui act de cultură să înţeleagă că doar asta rămîne, restul e trecător“, a declarat artistul Arcadie Răileanu.
Interesante au fost vorbele unuia dintre oaspeţi, care întrebat de colegii săi de obîrşie unde se află Tarcăul a spus că la vreo 20 de kilometri de Piatra Neamţ, dar dacă lucrurile în domeniul artei vor continua aşa, sigur „în viitor se va spune că Piatra Neamţ se află la 20 de kilometri de Tarcău, capitala acuarelei şi picturii româneşti“.
Asta în aplauzele publicului prezent la a treia ediţie a Simpozionului Internaţional de Acuarelă de la Tarcău. De remarcat că la evenimentul din Straja Tarcăului a fost prezent şi senatorul Sorin Lavric, prof. univ, care a fost invitat de gazde să spună cîteva vorbe despre actul cultural la care a fost martor. Interesant a fost faptul că în cadrul dialogului dintre pictorii consacraţi şi public am sesizat discuţiile purtate de tînăra pictoriţă din Bicaz Iarina Ungureanu cu Corneliu Drăgan Tîrgovişte de la care în semn de apreciere în ale acuarelei a primit în dar o lucrare pe care Iarina o va pune la loc de cinste alături de lucrările sale.

-
Prima pagină5 zile,
Trebuie să mulţumim celor 9 judecători ai CCR că au reuşit să facă orice ca să stopeze intrarea României într-un mare rahat, dacă se respectă Constituţia
-
Prima pagină2 săptămâni,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima pagină2 săptămâni,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Prima pagină5 zile,
A riscat și a pierdut o mică avere. TIR confiscat cu tot cu lemnul transportat
-
Prima pagină7 zile,
Pe urmele voievozilor, lui Creangă și Veronica Micle. Târgu Neamț este în finala Destinației Anului la categoria Orașe care inspiră FOTO
-
Actualitate2 săptămâni,
Leii pietreni, salbă de medalii şi la Campionatul Naţional de Ju Jitsu
-
Prima paginăo săptămână,
Or fi motive? Destituiri controversate la IPJ Neamț – comisarul Josanu și agentul șef Cănărău au fost dați afară
-
Actualitate5 zile,
Descoperire macabră în apele lacului de acumulare de la Bicaz