Contactează-ne

Actualitate

Tarcăul, capitala acuarelei, în memoria Iuliei Hălăucescu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a avut loc cea de-a treia ediţie a Simpozionului Internaţional de Acuarelă ■ au participat artişti plastici români şi basarabeni ■

Tarcăul a fost în această vară, pe parcursul a zece zile, capitala acuarelei în semn de respect pentru ceea care-a fost „Doamna acuarelei româneşti“, Iulia Hălăucescu, artista născîndu-se pe plai tărcăuan. Este vorba despre cea de-a treia ediţie a Simpozionului Internaţional de Acuarelă, la care au participat artiştii plastici Lucia Juncu, Teodor Buzu, Valeriu Jabinschi, toţi din Chişinău, Corneliu Vasilescu din Bîrlad, Corneliu Drăgan Târgovişte, apreciat acuarelist român şi Mircea Titus Romanescu, cel care a avut ocazia s-o cunoască îndeaproape pe Iulia Hălăucescu, purtîndu-i un respect deosebit.

După o săptămînă de muncă, de dialog şi schimb de idei, de comunicare pe tema artei, totul s-a încheiat sîmbătă, 9 iulie, cu o amplă expoziţie găzduită de simezele amenajate la Pensiunea Fortuna din Straja, Tarcău, locul ce a găzduit şi tabăra de creaţie a artiştilor. Nu întîmplător, vernisajul i-a avut ca amfitrioni pe reprezentanţii administraţiei locale, primarul Manole Dănuţ Fîrţală, viceprimarul Mircea Valeriu Nistor şi consilera locală Elena Dumitraşcu, toţi trei implicaţi în organizarea activităţii de interes cultural. Cît îi priveşte pe artiştii prezenţi, fiecare dintre ei a ţinut să afirme faptul că zilele petrecute în umbra Iuliei Hălăucescu, ca „Doamnă a acuarelei româneşti“, a reuşit să-i mobilizeze în abordarea cu seriozitate a acuarelei, „cea mai elegantă artă a culorii“, după spusele conferenţiarului universitar Valeriu Jabinschi, Maestru în Artă, din Republica Moldova.

Despre evenimentul de la Tarcău, care a adunat spre realizarea de acuarelă români şi basarabeni am ţinut să aflăm părerea pictorului Arcadie Răileanu, la rîndu-i basarabean, dar care trăieşte de ani buni la Piatra Neamţ, artistul care a adus printre noi şcoala acuarelei ruseşti de mare calitate.

„Faptul că s-au adunat aici la Tarcău aceşti oameni de creaţie, aceşti pictori acuarelişti, o zonă binecuvîntată de Dumnezeu prin frumuseţea extraordinară a locului, vorbeşte de ceva mai mult decît ne imaginăm noi ca umanitate, pentru că în momentul ăsta oamenii de talent se adună şi au ceva de spus. Ce vedem pe simeze este de cea mai mare valoare artistică şi înaltă calitate. Vorbeam cu Corneliu Drăgan Tîrgovişte, un mare acuarelist a ţării noastre şi el spunea că „m-am pomenit între basarabeni“.

E foarte bine dacă luăm în considerare că şi eu, ca basarabean, m-am întîlnit cu el acum cîţiva ani şi am rămas de-a dreptul impresionat de creaţiile sale. Aşadar mă bucur cînd vedem că noi, românii, avem şi har dar şi ceva vertical în noi cînd nu ţinem cont de graniţe pentru că arta în general nu are hotare. Dimpotrivă ea ne uneşte şi dacă ar trebui să-l parafrazez pe Dostoievski pot spune că salvarea omenirii se poate face prin artă.

Iată de ce, pot spune că sînt foarte fericit de ceea ce am văzut pe simezele expoziţiei de la Tarcău. Asta cu atît mai mult cu cît se îmbină aici mai multe şcoli de pictură şi acuarelă. Vreau să-i încurajez pe oamenii ce compun publicul din Tarcău, care au contribuit la susţinerea materială a acestui act de cultură să înţeleagă că doar asta rămîne, restul e trecător“, a declarat artistul Arcadie Răileanu.

Interesante au fost vorbele unuia dintre oaspeţi, care întrebat de colegii săi de obîrşie unde se află Tarcăul a spus că la vreo 20 de kilometri de Piatra Neamţ, dar dacă lucrurile în domeniul artei vor continua aşa, sigur „în viitor se va spune că Piatra Neamţ se află la 20 de kilometri de Tarcău, capitala acuarelei şi picturii româneşti“.

Asta în aplauzele publicului prezent la a treia ediţie a Simpozionului Internaţional de Acuarelă de la Tarcău. De remarcat că la evenimentul din Straja Tarcăului a fost prezent şi senatorul Sorin Lavric, prof. univ, care a fost invitat de gazde să spună cîteva vorbe despre actul cultural la care a fost martor. Interesant a fost faptul că în cadrul dialogului dintre pictorii consacraţi şi public am sesizat discuţiile purtate de tînăra pictoriţă din Bicaz Iarina Ungureanu cu Corneliu Drăgan Tîrgovişte de la care în semn de apreciere în ale acuarelei a primit în dar o lucrare pe care Iarina o va pune la loc de cinste alături de lucrările sale.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cum să alegi ținuta potrivită în diferite situații

Știre publicată în urmă cu

în data de

Atunci când ieșim, hainele și încălțămintea sunt cartea noastră de vizită. Chiar dacă mergi în locuri unde să te relaxezi, fie ele chiar și în apropierea locuinței, nu înseamnă că trebuie să ai un aspect neîngrijit. Totuși, trebuie să ții cont de context și să combini corect îmbrăcămintea cu pantofii. Iată cum o poți face:

Întâlnire de afaceri

Pregătește-ți din timp câteva costume la dungă, mai ales dacă ai o întâlnire importantă. Pot fi uni, maro, negru sau bleumarin, dar și în carouri și le poți combina. Ia-ți și câteva cămăși de calitate, tot uni și pentru a le înveseli poți adăuga o cravată cu motive florale. Ține cont de faptul că oricât de cald ar fi, nu este elegant să renunți la sacou. În picioare poți să-ți iei o pereche de pantofi clasici, din piele mată. Mai ai nevoie de un ceas mecanic, fie el automatic (care se încarcă prin mișcare) sau manual (care trebuie întors în fiecare zi).

La terasă

În acest caz, poți să îți alegi o ținuta lejeră, în care să te simți bine și să fii relaxat. Poți să îți pregătești câteva tricouri de vară, cu decolteu rotund sau în V. Important este să alegi un material de calitate și nu te feri de culori și de imprimeuri cât mai interesante. Poți să-ți completezi ținuta cu o pereche de pantaloni din denim, scurți sau lungi, sau cu chinos uni și pantofi Skechers de la Fashion Days, mai ales că brandul te va încânta cu modele în culori vii. Nu uita ca, atunci când îi achiziționezi, să alegi exact mărimea ta. Aceștia nu trebuie să fie nici prea strâmți, dar nici prea largi și să-ți iasă din picior când pășești. Alege o variantă cu talpa ușoară, flexibilă, care să-ți ofere confort.

La piscină

În acest caz, hainele sunt asemănătoare cu cele pe care le folosești la mare. Outfit-ul tău trebuie să conțină un tricou cât mai deschis la culoare, o pereche de pantaloni scurți, papuci sau sandale, iar pe cap neapărat să pui o șapcă. Nu uita nici de loțiunea cu factor ridicat de protecție UVA și UVB, de preferat o variantă rezistentă la apă pe care să o folosești atât înainte, cât și după ce vei testa apa.

Nunta celui mai bun prieten

Când vine vorba de nuntă, poți miza pe un costum elegant dacă evenimentul are loc la un restaurant. Dacă vei merge într-o grădină, poți să optezi pentru o cămașă și o pereche de pantaloni chino și teniși. Ca accesoriu mizează pe un ceas cu mecanism Quartz, precum cele de la Fashion Days. Acest model este dedicat bărbaților care își doresc o piesă care să arate bine și să fie accesibilă. În plus, oferă precizie în a arăta ora și te poți bucura de ele o perioadă de timp îndelungată.

Citește știrea

Actualitate

O scurtă istorie a încălțămintei pentru femei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Istoria încălțămintei pentru femei este una fascinantă, plină de tot felul de aspecte bizare. Este una care a fost modelată de moda vremurilor din ultimii 100 de ani, cu diverse mișcări politice pe parcurs.

Cu toate acestea, povestea completă se întinde mult mai departe decât secolul al XX-lea. Istoria încălțămintei pentru femei, moda și mișcările politice care i-au dictat schimbările, datează de sute, chiar mii de ani.

În acest articol, explorăm modul în care, când și de ce s-au schimbat stilurile de pantofi de damă de-a lungul timpului și modul în care aceste schimbări au afectat și au fost afectate de lumea din jurul lor.

O istorie a tocurilor înalte

Nu există articole de încălțăminte mai feminine decât tocurile. Au fost mult timp văzute ca o invenție tipic modernă. Cu toate acestea, istoria tocurilor înalte este mai lungă decât ați crede, cu câteva surprize. De exemplu, tocurile înalte nu erau destinate inițial să fie purtate de către femei.

Tocurile înalte au început să apară în Grecia antică, unde actorii purtau pantofi cu platformă (pe atunci înălțați cu lemn sau plută) pentru a reprezenta clasa socială, personajele unei poziții sociale superioare purtând tocuri mai înalte.

Există, de asemenea, urme găsite în Egiptul antic, unde pantofii cu toc înalt găsiți de istorici au fost legați de ceremoniile religioase ale vremii. Nu suntem pe deplin siguri de scopul lor, dar putem presupune că tocurile superioare trebuiau să-l ridice pe purtător mai aproape de zei.

Abia în secolul al XV-lea a început să prindă cont noțiunea tocul înalt „feminin”, primii pantofi notabili fiind „Chopines”. Aceștia au fost purtați pentru prima dată în Veneția în anii 1400 și au fost realizați cu platforme dramatice, pentru a păstra pantofii „adevărați” (care erau, la vremea respectivă, în general confecționați din materiale ușoare, cum ar fi satinul) feriți de noroiul care obișnuia să înfunde străzile.

Platformele s-au transformat încet într-un simbol cultural și decorativ care s-a răspândit în toată Europa, până a ajuns în Anglia și Franța. Acolo, tocul înalt a fost, de fapt, interzis pentru o vreme, deoarece era pantoful favorizat de prostituate. În această perioadă (mijlocul secolului 16-17), tocul înalt a fost ridiculizat și de membrii societății înalte, de comentatori religioși și chiar de marele William Shakespeare.

Abia în 1533 a apărut ideea unei tălpi joase cu toc înalt, datorită nunții regale a Catherinei de Medici, care s-a căsătorit cu ducele de Orleans în timp ce purta „tocuri de călărie”. Cu toate acestea, până în secolul al XIX-lea, tocurile erau încă în mare măsură purtate doar de bărbați aristocrați, cum ar fi Ludovic al XIV-lea al Franței, care (se spune) purta tocuri des pentru a compensa înălțimea sa diminuată.

În epoca victoriană, tocurile moderne au început să prindă contur. Tehnologiile avansate au permis un toc mai blând și mai confortabil, cu accent pe axul curbat pentru a arăta „feminitate și rafinament”. Cu toate acestea, tocurile erau încă destul de impractice.

Tocurile stiletto, extrem de populare în prezent, nu au fost purtate până în 1954. Acest stil de toc a fost inventat de Roger Vivier și a primit un nume care înseamnă, în mod corespunzător, „pumnal subțire” în italiană. În următorii 50 de ani, tocul a mai scăzut în popularitate, dar un lucru este sigur: stilettourile vor deține întotdeauna un loc în inimile (și sufletele) femeilor conștiente de modă.

O istorie a producerii încălțămintei pentru femei

Deși au început ca o invenție practică, pantofii au evoluat, de-a lungul a sute de ani, într-un simbol al statutului și într-o industrie în plină expansiune și este deseori atât despre artă, cât și despre funcționalitate. Pe măsură ce au evoluat, desigur, la fel au făcut-o și materialele și tehnicile care sunt implicate în realizarea lor. Se crede că primii pantofi au fost fabricați din piele învelită, în urmă cu aproximativ 40.000 de ani. Prin urmare, într-adevăr, istoria încălțămintei pentru femei datează chiar de atunci.

Cizmăria s-a dezvoltat într-adevăr într-o formă de artă, totuși, în Europa în perioada barocului timpuriu. Materialele folosite reflectau clasa socială a purtătorului (așa cum o făcuseră de secole). De exemplu, oamenii de rând ar fi purtat pantofi din piele, în timp ce aristocrații ar fi purtat modele similare, din lemn.

În acel moment, nu exista o diferență reală între pantofi de damă și pantofi pentru bărbați. Abia în secolul al XV-lea cizmarii au început să experimenteze cu țesături mai moi, cum ar fi mătasea, și abia în secolul al XIX-lea au început să difere pantofii de damă și bărbați (în special în ceea ce privește formele tocului și degetelor). Până în 1850, nu exista nici măcar o diferență între pantofii din stânga și pantofii din dreapta.

Pe măsură ce tehnologia a continuat să se dezvolte în primele câteva decenii ale secolului al XX-lea, procesul de cizmărie a devenit mai simplu, ceea ce le-a permis cizmarilor să experimenteze mai mult cu designul pentru femei, in special pantofi dama.

Pielea întoarsă a devenit un material foarte popular pentru încălțăminte în anii 1950, datorită accesibilității sale și a texturii plăcute, iar tocurile din lemn erau încă alegerea funcțională. De-a lungul istoriei, însă, pielea a rămas unul dintre cele mai dorite materiale pentru încălțăminte pentru femei, datorită flexibilității, durabilității și eleganței rafinate.

Citește știrea

Actualitate

Din ce în ce mai puţini şi… bătrîni

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 2020 a fost cel de al 31-lea an de declin demografic în România ■ în perioada 2012 - 2019, în Neamţ populaţia a scăzut cu 26.773 de persoane ■ la 1 ianuarie 2019, populaţia rezidentă a Neamţului era de 441.656 locuitori ■ cotingentul populaţiei feminine fertile (15 - 49 de ani) era de 90.387 persoane ■ pînă în 2060, populaţia judeţului va scădea cu circa 138.000 de persoane ■

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, populaţia României, după domiciliu, la începutul lunii ianuarie 2021 era de 22.089.000 persoane, mai puţin cu 0,5% faţă de ianuarie a anului precedent, procesul de îmbătrînire demografică accentuîndu-se şi remarcîndu- se o uşoară scădere a ponderii persoanelor tinere, dar mai ales o creştere a celor vîrstnice.

Anul 2020 a fost al 31-lea al declinului demografic, în care numărul morţilor a fost mai mare ca al noilor născuţi. În 2020 s-au născut cu 40.000 de copiii mai puţini decît în 2019, scăderea care nu are legătură cu pandemia de coronavirus. În decembrie 2020 au început să se nască primii copii cocepuţi în lockdowm, cu 400 mai mulţi decît în aceeaşi lună a anului precedent.

Tot anul trecut au murit cu 25.000 de oameni mai mulţi faţă de 2019, din care, peste 15.000 au fost contaminaţi cu virusul SARS Cov 2. Cauzele scăderii dramatice a populaţiei în România au legătură, în primul rînd cu lipsa unor politici demografice ale statului în ultimii 31 de ani, cu migraţia celor peste 2 milioane de oameni spre ţări din întreaga lume.

La acestea se adaugă absenţa creşelor, grădiniţelor publice, permanentele crize economice, care-i determină pe români să renunţe la a mai concepe urmaşi. Pentru a afla evoluţia demografică din judeţul Neamţ am solicitat un punct de vedere al Direcţiei Judeţene de Statistică(DJS) Neamţ.

„Indicele de îmbătrînire al populaţiei reprezintă numărul de persoane vîrstnice de 65 de ani şi peste, care revine la 100 de persoane tinere, sub 15 ani. În ultimii 7 ani şi procesul de îmbătrînire din mediul urban a crescut, decalajele dintre oraş şi sat devenind mici. La 1 ianuarie 2019, populaţia rezidentă a judeţului Neamţ era de 441.656 de locuitori, 49,23 % fiind bărbaţi şi 50,77% femei. Valorile negative ale sporului natural conjugate cu cele ale soldului migraţiei (interne şi externe) au făcut ca populaţia judeţului Neamţ să se diminueze, în perioada 2012-2019, cu 26.773 de persoane. Evoluţia oscilantă a natalităţii, comparativ cu nivelul mortalităţii a determinat o scădere pronunţată a sporului natural de la minus 1.757 persoane în 2011 la minus 2.856 persoane în 2018“ , a declarat pentru cotidianul Monitorul Claudiu Harabagiu, directorul Direcţiei judeţene de Statistică Neamţ.

„Piramida vîrstelor“ rezidente în Neamţ la 1 ianuarie 2019 arăta o reducere a numărului persoanelor tinere între 0-14 ani de la 17,09%, la 16,39%, în timp ce creşterea populaţiei vîrstnice de la 65 de ani în sus merge de la 18,74% la 21, 06%, populaţia adultă (15 – 64 de ani), reprezentînd 62,54% din populaţia totală. La începutul anului 2019 persoanele longevive (peste 80 de ani) deţineau o pondere de 5,7% din totalul populaţiei. Tot în 2019 „contingentul“ populaţiei feminine fertile, cea cuprinsă între 15 şi 49 de ani, era în judeţul Neamţ de 90.387 persoane, acestea reprezentînd 40,3% din totalul populaţiei, procent şi el în scădere.

Scenarii demografice sumbre

A fost realizată de către aceeaşi instituţie, Direcţia Judeţeană de Statistică, şi o prognoză a fenomenului pînă în anul 2060, la nivelul judeţului Neamţ fiind creionate mai multe scenarii. În varianta optimistă, populaţia judeţului Neamţ se va reduce pînă în 2060 cu aproximativ 83.000 de persoane, iar în varianta constantă cu minus 237.000 de persoane.

„Pînă în 2060 populaţia rezidentă a judeţului Neamţ va scădea cu 30,3% (minus 138.880 de persoane), judeţul înregistrînd cea de a doua mare scădere a populaţiei după judeţul Botoşani. Populaţia tînără, cu vîrsta cuprinsă între 0 şi 14 ani, se va reduce cu 22,3 mii de persoane. Scăderea populaţiei cu vîrstă de peste 65 de ani va fi de 16,6% ( cu 15 mii persoane“, a mai adăugat directorul Claudiu Harabagiu.

Direcţia de Statistică a făcut şi o clasificare a localităţilor din judeţ „mai tinere“, cu o pondere a populaţiei de 0-14 ani de peste 10% şi cu indice de îmbătrînire demografică mai mic ( sub 100), în care sînt înscrise comunele: Oniceni, Tămăşeni, Săbăoani şi Valea Ursului. La polul opus se situează localităţile Ruginoasa, Ghindăoani, Ştefan cel Mare, unde ponderea populaţiei vîrstnice de peste 20% şi indicele de îmbătrînire demografică este foarte mare, de peste 300 de persoane vîrstnice la 100 persoane tinere. Populaţia între 15 şi 64 de ani avut o pondere de peste 77% în localităţile Tămăşeni, Săbăoani, municipiul Roman şi Doljeşti şi sub 75% în Ghindăoani şi Văleni.

„Numărul persoanelor născute la Roman în 2020 a fost de 1.778, iar în primele patru luni ale anului 2021 de 489, în timp ce al persoanelor decedate a fost în 2020 de 1.432 şi de 618 în 2021. De menţionat că aceste cifre fac referire nu doar la persoane cu domiciliul în Roman, ci şi în alte localităţi ale judeţului“, a precizat Dragoş Toma, purtătorul de cuvînt al Primăriei Roman. Contribuţia pandemiei de Coronavirus la majorarea numărului persoanelor decedate în Neamţ, din martie 2020 şi pînă luna trecută a fost de 363 de decese.

Citește știrea

Trending