Contactează-ne

Actualitate

Ţara arde şi Klaus Iohannis stârneşte o nouă pandemie: „PSD vinde Ardealul“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat, pe 29 aprilie, prima lecţie „on line“ în limba maghiară pentru membrii şi simpatizanţii PSD. Nu pentru românii afectaţi de COVID 19, ci pentru cei afectaţi de „Ciuma roşie“.

Ca orice profesor care se respectă, Klaus Iohannis şi-a început lecţia surprinzând auditoriul social democrat. „Jo napot, kivanok PSD!“. Asta vine, cum am spune în germană „Guten Tag, PSD!“, sau „Bună ziua, PSD!“, în limba română. La o aşa curtoazie, merită din plin să renunţi la orice altă activitate şi să-ţi asculţi cu respect Preşedintele.

Pentru Klaus Iohannis, lecţia de limbi străine s-a limitat la asimilarea bineţelor cu o înjurătură, restul decurgând în limba română, ceea ce a fost mană cerească pentru cei nededulciţi la limba maghiară. Auditoriul PSD-ist, obişnuit să fie înjurat în toate comunicatele Cotroceniului, a rămas şocat de data aceasta, când Preşedintele s-a prezentat, ca în faţa militarilor gărzii de onoare cu „Bună ziua, PSD!“, dar spus în limba maghiară.

În rest, lecţia s-a derulat în limba română, după tipicul arhicunoscut. Pe vremea lui Ceauşescu, acesta şi-a dorit ca România să aibă cea mai mare flotă de pescuit oceanic din lume. Pentru a o menţine în funcţiune apăruse sloganul „Nici o masă, fără peşte“. Acum, în vremea lui Iohannis, acesta şi-a dorit ca România să aibă la conducere un guvern, pe care îl consideră singurul capabil şi existent, Guvernul Orban. Pentru a-l menţine la conducere, Iohannis a lansat sloganul

„Nicio declaraţie publică, fără o înjurătură la adresa PSD“. Tipicul s- a respectat şi în această lecţie de limbă maghiară, la virgulă, Preşedintele completând în limba română cu lecţia, având ca temă „În timp ce noi ne luptăm cu pandemia, PSD se luptă să vândă Ardealul, ungurilor“.

Ştiind că românii sunt terorizaţi de frica pandemiei, preşedintele s-a gândit să ne lecuiască de această frică, după zicala „cui pe cui se scoate“. Antidotul fricii de pandemie e căutat în lume de toate laboratoarele. În laboratorul Cotroceniului s- a găsit antidotul, numit electoral „Frica faţă de pierderea Ardealului din cauza PSD“.

După gândirea sa, puşi în faţa „problemei Ardealului“, românii vor considera problema coronavirusului doar „o banală gripă“, cum o taxase prin februarie, când el şi Orban erau preocupaţi doar de anticipate. Pentru „captatio benevolentiae“, profesorul Iohannis şi-a prefaţat lecţia, declamând patetic, cu mimica de rigoare, că „E incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României“.

În Parlamentul României se întâmplă, ce se întâmplă de 30 de ani

În Parlamentul României nu se întâmplă nimic altceva, mai bine sau mai rău, decât se întâmplă de 30 de ani încoace, doar Preşedintele nostru se face că nu ştie asta. În ce priveşte Ardealul, adică Transilvania, acest subiect a fost calul de bătaie, secole de-a rândul, atât pentru interese interne, cât şi externe.

În 1950 se lansa înfiinţarea Regiunii Autonome Maghiare, în care limbile oficiale vorbite erau româna şi maghiara. În 1968 această Regiune a fost desfiinţată, înfiinţându-se judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. Din 1990 până în prezent, au existat patru tentative ale UDMR, de a se reveni la ceea ce acum este definit Ţinutul Secuiesc.

Este una din politicile lor, cu care îşi motivează electoratul, că altfel n-ar mai intra în Parlament, decât ca orice minoritate etnică. Trebuie să fim pregătiţi şi să nu ne isterizăm aiurea, pentru că UDMR va mai lansa un astfel de proiect la fiecare alegeri, care în Parlament va avea aceeaşi soartă. Ultimul proiect a fost depus în noiembrie 2019 şi împlinea termenul de dezbatere pe 23 aprilie 2020.

Camera Deputaţilor, fiind prima Cameră sesizată şi-a programat să-l discute pe 25 martie. Dar pe 16 martie a fost declarată Starea de urgenţă şi Parlamentul nu a mai lucrat. Au intrat cu toţii într-un fel de carantină şi proiectul, devenit banal prin repetitivitate, a fost lăsat să fie rezolvat de Senat, care este Cameră decizională.

Deşi avea Raport de respingere, la care au contribuit toate forţele din Parlament, inclusiv PSD, letargia coronavirusului i-a molipsit pe toţi. Inclusiv pe Marcel Ciolacu, pe care l-a apucat somnul în papuci şi a uitat de termenul de 23 aprilie, ca să iasă şi el public şi să facă garagaţa de rigoare. Aşa că proiectul, cu raport de respingere, a fost lăsat să fie adoptat tacit în Camera Deputaţilor, pentru a fi preluat şi răfuit la Senat.

Mult zgomot, pentru nimic

Vânzarea Ardealului sună extrem de tulburător pentru orice român. Numai că, românii cu scaun la cap ştiu bine că Ardealul nu e Alaska, pe care să-l poţi vinde la un joc de poker. Proiectul nu avea nicio şansă să treacă de Senat, de Curtea Constituţională, de alte furci caudine. Şi atunci te întrebi, firesc, ce i-a venit lui Klaus Iohannis să iasă public, să-i acuze pe Victor Orban şi pe ungurii lui, că l-au plătit pe Marcel Ciolacu să închidă ochii.

Garagaţa făcută de Iohannis l-ar face invidios pe Vadim Tudor, acolo unde s-ar afla.Pe 30 aprilie, Senatul, cameră decizională, a respins proiectul. Degeaba se împăunează preşedintele că respingerea se datorează vigilenţei lui. Senatul a respins proiectul pentru ca Preşedintele să se dedice singurului proiect real, acela al sfârşitului stării de urgenţă, nu al prelungirii ei.

Adevărul e că Marcel Ciolacu a dovedit că a tratat superficial subiectul, considerându-l banal. Adevărat e că şi liderul deputaţilor PSD , Alfred Simonis, a căutat să justifice penibil, ca un novice, de ce a ajuns proiectul în zona aprobării tacite. Acestui Simonis pălăria de lider de grup îi este prea mare, îi cade peste urechi şi prezenţa lui pe funcţie trimite funcţia în derizoriu.

Funcţia de lider al celui mai mare grup în Parlament trebuia oferită unei personalităţi, nu unei persoane. Deci, acesta nici nu trebuie luat în seamă, mai ales dacă se pune problema unei vânzări de teritoriu către statul ungar. Întrebarea la care SRI trebuie să ofere răspuns este de ce Klaus Iohannis a ieşit întrebându-l public pe Ciolacu „Oare ce i-a promis?“, cu trimitere la Victor Orban. Nici SRI şi nici SIE nu ar putea să-i răspundă lui Iohannis, la o astfel de stupidă întrebare.

Preşedintele ar fi fost cât de cât motivat să iasă pe post, dacă proiectul ar fi fost aprobat şi de Senat, Camera decizională, şi ar fi ajuns la el, pentru promulgare. Dacă lui Marcel Ciolacu nu i se poate căuta ce avea de câştigat din vânzarea Ardealului, în cazul lui Klaus Iohannis se pot găsi motivele pentru care a provocat circul cu această aşa zisă „vânzare“. Ciolacu este total responsabil pentru amatorismul dovedit în gestionarea Ordinii de zi a Camerei Deputaţilor, cu atât mai mult cu cât Regulamentul acesteia prevede că un proiect de lege poate fi supus dezbaterii, chiar dacă nu este întocmit raportul comisiei de specialitate.

El era obligat să anunţe public de ce s-a ajuns la aprobarea tacită, nu Klaus Iohannis. În schimb, acesta, făcând mult zgomot, precum găina babei când a găsit mărgica, dovedeşte că avea nevoie de o motivare foarte serioasă, să arunce vina pe PSD, pentru a justifica ceva ce urmează să se întâmple românilor. E nevoie de o deturnare a atenţiei şi trebuia pregătit terenul. Iohannis pregăteşte astfel terenul pentru 15 mai, când, mai mult ca sigur, va trebui să prelungească Starea de urgenţă. Pentru ca prelungirea să nu fie imputată Guvernului Orban, Preşedintele o motivează cu premeditare că este din cauza PSD. Din cauza PSD, care vrea să destructureze statul român, iar din acest motiv PNL şi Guvernul Orban nu poate gestiona coerent şi eficient pandemia.

Punct ochit, punct lovit

Domnul Preşedinte atacă şi Parlamentul, pe ansamblul său, atunci când exclamă public că „Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României“.

Majoritatea din Camera Deputaţilor nu este deţinută de nimeni, deci atacă inclusiv PNL. Ordinea de zi, aprobată de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, trebuie să beneficieze de un vot majoritar, pe care PSD nu-l deţine. Pentru a exista majoritate, alături de PSD trebuie să voteze şi PNL sau USR. În consecinţă, atacând Parlamentul, Iohannis atacă toate forţele politice existente, care sunt acuzate că „fac înţelegeri incredibile“.

Ardealul a fost şi este al României, indiferent de poziţia lui Iohannis. Ce urmăreşte croşetând pretextul „vânzarea Ardealului“, o să desluşim pe 15 mai.

Actualitate

Vremea, cum va fi zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă că precipitaţiile dispar, dar nu va fi prea cald ■ în cea mai „rece“ zi vor fi 14 grade, iar în cea mai caldă, vreo 21 ■ minimele nocturne oscilează între 4 şi cel mult 12 grade ■

Chiar dacă ne apropiem de finele primei decade a lunii mai, nu este spectaculos de cald, iar zilele ceva mai reci alternează cu cele în care nu vor fi mai mult de 21 de grade. Acelaşi trend îl au şi valorile termice nocturne care, pînă la finele săptămînii viitoare vor oscila între 4 şi cel mult 12 grade.

Meteorologii dau asigurări că precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate. De menţionat este faptul că la acest moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca mai sînt încă 42 de centimetri de nea. Astăzi, 7 mai, va fi timp frumos, cu cu soare, iar la amiază termometrele vor indica 20 de grade, iar noaptea vor fi 9. Ziua de 8 mai aduce o depreciere a regimului termic, iar maxima ajunge la 14 grade. În a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie. Minima scade la 7 grade.

Duminică regimul termic se mai apreciază şi se ajunge la o maximă de 16 grade. Urmează una din cele mai reci nopţi, iar minima se opreşte la 4 grade. Meteorologii promit că luni, 10 mai, va fi soare şi cam 18 grade, dar noaptea va fi rece, cam 5 grade. Ceva mai bine va fi marţi, 11 mai, cînd se anunţă cer variabil cu soare, iar peste zi se face sensibil mai cald şi se ajunge la o maximă de 19 grade. În schimb, noaptea va fi din nou prea rece pentru acest moment al anului cu o minimă de 4 grade.

Jumătatea săptămînii aduce timp bun, iar miercuri 12 mai, cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, iar mercurul din termometre saltă din nou la 20 de grade. Urmează o altă noapte rece, cu vreo 5 grade. O zi mai rece şi una mai caldă, pentru că joi, 13 mai, chiar dacă va fi cer absolut senin nu vor fi mai mult de 18 grade. În schimb se mai îmbunează regimul termic nocturn, iar minima saltă voiniceşte la 10 grade. În ultima zi lucrătoare a săptămînii viitoare va fi timp frumos, dar nu prea cald. Chiar dacă soarele va fi la datorile, e cam leneş, pentru că maxima nu trece de 19 grade.

Rămînem cu noaptea blîndă cu o minimă de 10 grade. Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză se anunţă a fi cea de sîmbătă, 15 mai. La jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Sînt schimbări şi în regimul termic nocturn şi se vor înregistra 12 grade. La fel va fi vremea şi duminică, 16 mai, cer variabil cu soare, 21 de grade, dar ar putea veni ceva stropi de ploaie mai după amiază.

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Trending