Contactează-ne

Prima pagină

Tanti auguri, Ionel Arsene, come stai?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Zilele trecute, am rămas stupefiat citind în presa locală care a fost reacţia publică a PSD Neamţ, cu privire la condamnarea definitivă a fostului preşedinte autosuspendat al acestei formaţiuni, dar şi preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene.

Scopul reacţiei publice a fost să ne convingă că PSD Neamţ nu are nimic de a face cu cazul în speţă, nici usturoi n-a mâncat şi nici gura nu-i miroase. Un niznai total domină în toate cele 81 de organizaţii locale ale acestei formaţiuni, din care nu s-a găsit una de sămânţă să se dezică public de Arsene.

PSD Neamţ nu are ce-şi reproşa, aşa că ne anunţă, ca să nu murim proști, că „Ionel Arsene se autosuspendase încă de acum un an din funcţia de preşedinte al PSD Neamţ”. Cu alte cuvinte, ce atâta tevatură, morţii cu morţii, viii cu viii. Nu e vina PSD-ului, că Neamțul a ajuns subiectul bășcăliei naţionale, e treaba lui Arsene.

Pentru ştiinţa muritorilor de rând, numirea în funcţia de preşedinte al PSD Neamţ nu vine cu hârzobul din cer şi nici nu se câştigă la păcănele. Este o funcţie acordată, asumat şi responsabil, de întreg conclavul conducerilor celor 81 de organizaţii locale. Acest conclav nu numai că l-a săltat şi l-a cocoţat pe Ionel Arsene în funcţia politică, dar l-a cocoţat şi în scaunul de preşedinte al Consiliului Judeţean administrativ.

Deşi în februarie 2018, procurorii DNA, la sesizarea lui „Pinalti”, i-au deschis dosar penal lui Arsene, pentru trafic de influenţă şi pentru mită, în 2020 acesta a fost reales preşedinte al Consiliului Judeţean, cu sprijinul nemijlocit al celor 81 de organizaţii locale ale PSD și cu sprijinul tacit al lui Liviu Dragnea. La acele alegeri, niznaiul nu mai putea fi invocat, dovedindu-se astfel că electoratul şi-a asumat compromisul.

Degeaba mimează pesediștii nemţeni că n-au avut habar pe cine au ales, că pentru ce ne-au făcut cu mâna lor la urne, răsplata se va vedea la alegerile din 2024. Anul 2012 a fost anul electoral în care s-a declanşat „ghinionul” lui Arsene. Nu pentru că a ajuns deputat, plasându-se ceva mai bine pe listă, în calitate de preşedinte interimar PSD.

Ci pentru că la acele alegeri au participat şi doi titani locali, Gheorghe Ştefan (Pinalti) şi Culiță Tărâță, care urmăreau să obţină, primul, Primăria Piatra Neamţ şi al doilea, Consiliul Judeţean Neamţ. Cei doi hotărâseră să pună mâna de la mână pentru a plăti 150 de mii de euro, pentru un sondaj care să le confirme (adică, să le asigure) șansele.

Se pare că mâna în buzunar a băgat-o numai Pinalti, aşa că acesta s-a decis să mai pună la bătaie 100 de mii de euro, pentru cineva de la ANI (Agenţia Naţională de Intregritate), care să-l declare pe Tărâță incompatibil cu funcţia proaspăt obţinută. Suta de mii a ajuns în buzunarele lui Arsene, care se perfecţionase deja în postura de intermediar, dar şi de prezumtiv înlocuitor al lui Târâță la șefia Consiliului Județean.

Tărâță a rămas pe funcție, Gheorghe Ștefan a rămas fără bani și Arsene Ionel a rămas să dea cu subsemnatul la DNA, pentru trafic de influență. În întreaga sa carieră, Ionel Arsene nu s-a remarcat decât prin capacitatea sa de a cultiva relaţii şi de a culege fructele de pe urma acestora, ca orice baron în devenire, care consideră că cele mai bune afaceri se fac în politică.

A dovedit o tenacitate remarcabilă în a urmări acest țel, încât a evoluat sistematic, de la măruntul afacerist de Târgu Neamţ, la tiranul fără scrupule al judeţului, pentru a ajunge, în sfârşit, manipulatorul cunoscut din culisele puterii centrale. În tot acest parcurs a fost idolul primarilor PSD din Neamţ, ba chiar şi a primarilor altor formaţiuni mai mărunte, care l-au invidiat, dar și apreciat pentru tupeul dovedit.

Atâta timp, cât i-a permis oportunismul, l-a avut ca model pe Liviu Dragnea, dar nu a fost la fel de rafinat, ci doar mult mai grobian. Pentru mulţi este inexplicabilă ascensiunea acestui personaj, în lipsa unei influente forţe oculte, care să-l propulseze şi să-l menţină pe linia de plutire. O explicaţie plauzibilă s-ar găsi în CV-ul său de la Camera Deputaţilor.

Unul din care aflăm că în perioada 2002-2008 a urmat cursurile Facultăţii de Securitate şi Apărare din cadrul „Universităţii Naţionale de Apărare – Carol I”, din Bucureşti. Cursul unei astfel de facultăţi este de doar trei ani, dar cine ştie, ori a făcut două facultăţi consecutiv, ori a făcut una de două ori, pentru aprofundare. În plus, în 2007 preia preşedinţia Clubului Rotary, filiala Neamţ, club asimilat de neofiţi ca o a doua masonerie, după cea existentă undeva prin Târgu Neamţ.

Anul 2022, începutul sfârşitului carierei lui Arsene

În anul 2022, astrele favorabile lui Arsene au apus total. Podul de la Luțca, de peste apa Siretului, s-a prăbuşit şi, în cădere, a antrenat cariera politică a lui Arsene, care, culmea ipocriziei, doar s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte PSD Neamţ. Tot în 2022, Tribunalul Bacău îl condamnă pe Arsene la 8 ani şi 4 luni de închisoare, iar ANI sesizează Parchetul pentru averea dobândită nejustificat de acesta.

La 10 martie 2023, Tribunalul Braşov dă soluţia definitivă pentru Arsene, 6 ani şi 8 luni de închisoare, cu executare imediată. Ionel Arsene era fugit cu premeditare din ţară. Fugit din ţară, Arsene şi-a lăsat înlocuitori de nădejde, sperând ca aceştia să-i continue opera, fără a avea iniţiative personale.

Pe Daniel Harpa l-a lăsat suplinitor la partid, iar pe Ion Asaftei, suplinitor la Consiliul Judeţean. Niciunul dintre aceştia nu au schițat vreun gest de distanţare publică față de Arsene, măcar de ochii lumii, ba din contra. Totul este lăsat pe „mâini bune”. Astăzi, Ionel Arsene figurează pe lista celor mai căutaţi infractori ai României, alături de multe alte nume celebre.

După unii părerologi, Arsene s-ar fi retras în sihăstria Bresciei, din Nordul Italiei, pentru a se reculege în lungi plimbări prin Alpi sau pe Lacul Garda, penitență prin care speră să-şi ispășească în libertate păcatele şi anii de condamnare. Este posibil, ca peste ani, un comportament de ascet, plin de evlavie, să-i asigure un loc pe panoul cetăţenilor de onoare ai Bresciei, alături de marele Rothari, fostul rege al Lombardiei, a cărui faimă să o acompanieze pe cea a lui Arsene.

La Brescia, Arsene nu trebuie să se teamă de italieni, pentru că aceştia sunt familiarizaţi cu mafia. Să se teamă de românii, care hălăduie prin Italia şi care nu se simt deloc confortabil cu prezenţa lui. Cu Ionel Arsene, Neamţul a ajuns iar de râsul ţării, ca pe vremea când Dănuț Andrușcă ajunsese ministrul Economiei . Pe Andrușcă, Arsene l-a lansat în 2016 ca deputat, pentru ca peste doi ani de deputaţie stearpă, să-l avanseze ca ministru al Economiei.

A fost perioada de apogeu a grandomaniei lui Arsene, care dacă ar fi vrut, ca şi împăratul roman Caligula, îşi făcea şi mârțoaga senator. Acest Andrușcă, descoperit neîntâmplător şi deloc dezinteresat de către Arsene, a făcut în doi ani dubla performanţă, de a fi cel mai slab parlamentar şi cel mai slab ministru. S-a dovedit astfel că o anumită căruţă nu s-a răsturnat numai la Caracal.

„Lanţul slăbiciunilor”

Pentru a defini relaţia lui Dragnea cu Arsene, l-am putea cita pe Caragiale, spunând că Dragnea avea o slăbiciune faţă de Arsene, adică nu-i putea refuza acestuia nicio dorinţă, considerând-o ca pe o poruncă. Faptul că Arsene s-a insinuat ca om de casă al lui Dragnea, cât acesta a fost la putere, nu mai este un secret pentru nimeni.

Deşi, după eliberarea sa, Dragnea recunoştea public că Arsene este un subiect neinteresant, despre care nu merită să-ţi pierzi vremea discutând. Înţelepciune care unora ne lipseşte. Cu toate acestea, Dragnea nu i-a putut rezista lui Arsene în 2018, care l-a convins să o lanseze pe Viorica Dăncilă pentru postul de prim-ministru al României.

La rândul ei, nici Viorica Dăncilă nu i-a rezistat lui Arsene, care i-a cerut să-l numească pe Răzvan Cuc – ministru la Transporturi. De-a lungul timpului, Ionel Arsene nu a dovedit niciodată că are mână bună la oameni, lansând pe funcţii nonvalori sau înconjurându-se cu nonvalori. S-a remarcat lansând în vreo doi ani consecutiv zece manageri la Spitalul Judeţean de Urgențe, până când acesta a ars cu victime.

Răzvan Cuc şi Ilan Laufer, au fost doi menestreli pe care Arsene i-a primit la curtea sa, numai ca să-i împodobească blazonul de baron PSD. Reacția oamenilor onești față de comportamentele unor specimene ca Ionel Arsene, este mai mult decât firească, chiar necesară.

Nu trebuie să cădem în capcana manipulării și să credem că specimene ca Arsene există numai în tabăra pesedistă a județului Neamț. Astfel de specimene și comportamente există și în tabăra liberală, pe care liderul ei, George Lazăr, o consideră ca „principala și cea mai puternică formațiune din județ”.

Pentru a tempera beția de superlative a liderului liberal din Neamț îi reamintesc acestuia că PNL Neamț nu este nici pe departe un pension de fete mari, dispuse să ardă pe rug de cinstite ce sunt. Până acum, prin tribunale au defilat niște liberali certați cu legea, acum a venit și rândul unor pesediști.

Mă întreb, parafrazând un lider liberal, prin ce au greșit nemțenii, de sunt blestemați să fie conduși de fel de fel de excroci, fie de stânga, fie de dreapta? Pe centura morală a județului Neamț practică prostituția politică o cohortă de aleși corupți, cu condicuță și dosare la DNA, atât din PSD, cât și din PNL.

Aceștia nu se ceartă, își împart amabil clienții între ei, dovedind o frățietate devenită proverbială încă de prin anul 2000. Astfel de pesediști și de liberali sunt de condamnat, dar este demagogie deșănțată atunci când cineva din aceste partide ridică piatra. Lăsați-i pe alții să ridice piatra, nu voi!

Citește știrea
3 comentarii

3 Comments

  1. Ionuț Cucoarã

    20 martie 2023 at 1:17 PM

    “Mon chér , suntem cum suntem, şi mã tem cã vom rãmâne-aşa.” – Nenea Iancu

  2. Irina Caia

    20 martie 2023 at 3:59 PM

    Apreciez cele scrise și mă întreb,retoric firește, când vor ajunge să gospodărească orașul nostru ,cândva frumos, oamenii de valoare!? Și nu numai orașul, ci întreaga țară!

  3. E. Vasilescu

    22 martie 2023 at 11:05 PM

    Referitor la “o anumita caruta” trebuie acordat credit total autorului excelentului articol. Stie ce spune, doar a lucrat in arealul beneficiar al rasturnarii atelajului !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending