Actualitate
Tânără din Târgu Neamț salvată prin transplant renal în Iași: Rinichii unei persoane în moarte cerebrală au salvat două vieți

Doi pacienți, între care o tânără de 18 ani din Târgu Neamț, au primit o nouă șansă la viață datorită unei familii care a spus „da” donării de organe
Tânără din Târgu Neamț salvată printr-un transplant renal la Spitalul „Dr.C.I. Parhon” din Iași, după ce familia unei persoane aflate în moarte cerebrală a decis să doneze organele. Intervenția a durat peste 12 ore și a reprezentat o cursă contra cronometru pentru viața pacientei de doar 18 ani, diagnosticată cu o boală renală rară.
Două vieți salvate în urma unui gest altruist
La Spitalul „Dr.C.I. Parhon” din Iași au fost efectuate recent două intervenții complexe de transplant renal, de la un pacient aflat în moarte cerebrală. Printre beneficiari se află o tânără din Târgu Neamț, în vârstă de 18 ani, care suferea de sindrom hemolitic uremic, o boală extrem de rară și agresivă, ce i-a afectat grav rinichii.
„Tânăra are o boală cu totul specială, extrem de distructivă pentru rinichi, sindrom hemolitic uremic. Este o boală extrem de rară şi necesită un tratament cronic cu anticorpi monoclonali. Viaţa îi fusese salvată cu greu înainte şi era în condiţii foarte bune. Evoluţia pacientei este bună”, a declarat prof.univ.dr Adrian Covic, coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal.
Intervenția a durat peste 12 ore și a presupus eforturi medicale susținute, iar starea pacientei este stabilă și evoluează favorabil.
Un bărbat din Iași, al doilea beneficiar al transplantului
Al doilea beneficiar al transplantului renal este un bărbat de 59 de ani din județul Iași, aflat în programul de dializă din 2024 din cauza unei boli genetice. Medicii afirmă că și în cazul acestuia evoluția este pozitivă.
„Ambii pacienți se recuperează bine. Evoluția este favorabilă. Ne așteptăm să se recupereze cât mai repede”, a declarat conf.univ.dr Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al spitalului.
Donatorul anonim, eroul din umbră
Gestul salvator a fost posibil datorită familiei donatorului, care a ales să dăruiască viață, în ciuda propriei tragedii.
„Programul de transplant de la donatorul aflat în moarte cerebrală depinde sută la sută de acordul familiei. De aceea suntem cu toţii recunoscători familiei care a trebuit să treacă peste o tragedie imensă şi în acelaşi timp să accepte că poate să facă bine altor oameni aflaţi în suferinţă”, a subliniat dr. Ionuț Nistor.
De la începutul anului, la Spitalul „Dr.C.I. Parhon” din Iași au fost realizate 18 transplanturi renale: 11 de la donatori în moarte cerebrală și 7 de la donatori vii. Aceste intervenții reflectă dedicarea echipei medicale și importanța actului de donare.

-
Actualitate2 săptămâni,
AVERI DE ALEŞI: Consiliera cu declaraţia de avere… scurtă
-
Actualitate2 săptămâni,
PSD la Guvernare, ce nemţeni sunt în cărţi şi pentru ce funcţii?
-
Actualitate2 săptămâni,
PSD intră la guvernare. Pronostic confirmat
-
Actualitateo săptămână,
Un deputat de Neamţ e la un pas să fie dat afară din partid. Ce replică dă acesta. Cine a pierdut controlul
-
Actualitateo săptămână,
Deversare controlată la barajul Izvoru Muntelui
-
Actualitate2 săptămâni,
Titluri de stat Fidelis în iunie 2025. Câștigă până la 8,35% pe an, fără impozit! Uite ce condiții trebuie să îndeplinești
-
Actualitateo săptămână,
CSM Ceahlăul are o misiune aproape imposibilă. Cu cine se va duela în Liga 2
-
Actualitate2 săptămâni,
Descoperă o „Călătorie subacvatică”: perle, corali și viețuitoare fascinante, într-o expoziție spectaculoasă la Roman