Contactează-ne

Prima pagină

Talibanizarea României

Știre publicată în urmă cu

în data de

Două episoade. Primul: 2019. România, Timişoara. Premierul demis, Viorica Dăncilă, aşteptată cu o găleată cu pietre şi cu huiduieli. Al doilea, povestit de profesorul Mihai Mancaş: Perioada ante-comunistă, într-un sătuc din Neamţ. Doi candidaţi, de la partide adversare, coboară din aceeaşi şaretă şi vorbesc fiecare cu oamenii pentru a obţine voturi. Urcă apoi în aceeaşi şaretă şi pleacă spre un alt sătuc. De la bun început vreau să precizez că nu interesează oamenii politici sau partidele. Am ajuns să îi detest în mod egal pe majoritatea. Ce contează este că, în anii care au trecut, s-a produs o ruptură. La nivel de civilizaţie. Episodul povestit de profesorul Mancaş este clar imposibil de repetat în zilele noastre. De ce? Pentru că am fost educaţi să urîm. Să ne urîm între noi. Cel puţin în ceea ce înseamnă politica, dar cred că şi în multe alte domenii, sîntem mai talibani decît talibanii. Ni s-a format reflexul de a pune mîna pe pietre atunci cînd în faţa noastră apare o persoană cu altă convingere politică. Să aruncăm cu pietre cu feţe schimonosite de ură. Nu doar în politicieni, ci şi unii în alţii. „Dialogăm“, dacă nu cu pietre, atunci cu parul. Un politician ce se visează zilele acestea premier a făcut apologia datului cu parul într- un mod cît se poate de public. Şi era chiar încîntat de „deşteptăciunea“ lui. Poate să pară un lucru minor. Dar totuşi de unde a apărut atîta ură? Şi unde şi la ce va duce atît ură? Nu vreau să risc un răspuns din punct de vedere sociologic. Nici nu cred că m-aş pricepe. Însă îmi este extrem de evident cine are de cîştigat din atîta ură. Politicienii, în primul rînd. Îşi pun locotenenţii, „(de)formatori“ de opinie, să ne dea subiecte pe marginea cărora noi să ne încăierăm. Ne dau pietre şi ne dau parii. Se dau apoi în spate şi ne lasă să ne spargem capetele. Cu capul spart şi plin de ură nu mai ai timp să le ceri politicienilor să… fie gospodari de exemplu. Nu îi mai iei la întrebări de ce nu avem autostrăzi, de ce nu avem şcoli, de ce nu avem spitale, de ce… nu avem mai nimic din ce înseamnă minimă civilizaţie şi ar trebui să ne fie oferit de politicienii cărora le-am delegat dreptul de a gospodări această ţară pe perioada mandatului. Se spune că de-a lungul istoriei politicienii au adaptat reţeta consacrată a succesului în a dirija gloata, „pîine şi circ“, în sensul că în perioadele în care pîinea era mai puţină au crescut proporţia de circ. La un moment dat, în România, am avut chiar impresia că era doar circ, fără pîine. Însă în acest moment bîntuie o altă impresie: că în loc să fim trimişi la circ, am fost aruncaţi în arenă. Dar nu să ne sfîşie leii. Ci să ne sfîşiem între noi. Fără pîine. Acum depinde de fiecare dintre noi dacă vrem în aceeaşi arenă sau în aceeaşi şaretă.

Actualitate

Femeie arsă de vie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

O femeie a ars de vie, sâmbătă, 10 aprilie, în urma unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din satul Doina, comuna Girov.

“Prin apel la 112, în jurul orei 09:00, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Doina, comuna Girov.

La locul solicitării s-au deplasat patru echipaje pompieri cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra Neamț și voluntari din cadrul SVSU Girov.

Incendiul se manifesta generalizat în interiorul unei locuințe

Forțele de intervenție au localizat și lucrează pentru lichidarea incendiului.

Din păcate,  în interiorul locuinței a fost găsit trupul carbonizat al unei femei de 59 de ani”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Degetul „uitat” la UPU, victima a rămas infirmă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ conform declaraţiilor prof. dr. Diana Cimpoieşu, coordonatorul UPU /SMURD de la Spitalul Sfîntul Spiridon, transportul pacientului la Iaşi ar fi durat trei ore ■ degetul amputat nu a putut fi transplantat ■ policele prezenta leziuni incompatibile cu posibilitatea de replantare ■

Neobişnuitul caz al bărbatului de 54 de ani din Piatra Neamţ, transportat pe bucăţi, în ziua de 5 aprilie, la Clinica de chirurgie reparatorie de la Spitalul Sfîntul Spiridon din Iaşi nu a avut un final fericit, el rămînînd infirm pe viaţă.

Pacientul, tîmplar de meserie, a suferit un accident de muncă la o mînă în timp ce lucra la o fabrică de prelucrare a lemnului din comuna Ştefan cel Mare şi a fost transportat la Centrul de Primiri Urgenţe de la Spitalul Roman. După cum se ştie, după investigaţiile radiologice, bărbatul a fost transferat la Iaşi, fără ca ambulanţa să ia şi cuţia în care se afla un deget amputatat.

Conform declaraţiilor prof. dr. Diana Cimpoieşu, coordonator UPU/SMURD la Spitalul Sfîntul Spiridon din Iaşi, transportul pacientului de la Roman la Iaşi a durat trei ore. „Pacientul de la Neamţ, cu traumatism complex de mînă, a ajuns cu ambulanţa, în urgenţă, la spitalul nostru şi a fost internat în Clinica de chirurgie plastică şi reparatorie.

Ambulanţa a adus şi fragmentul de deget 1, respectiv de police, care însă prezenta leziuni incompatibile cu posibilitatea de replantare. Problema care s-a ivit a fost aceea că pacientul a fost transportat de o ambulanţă şi degetul de alta (din cauza faptului că degetul a fost uitat la CPU Roman – n.r.).

Ambulanţa care transporta pacientul a aşteptat pe traseu cea de a doua maşină, care a adus degetul, aşa încît la Iaşi atît pacientul cît şi policele amputat au ajus în acelaşi timp. Pacientul a ajuns cu degetul amputat în mediu de coservare: în apă şi gheaţă, dar acesta nu i-a putut fi transplantat din cauzele amintite.

S-a intervenit chirurgical pentru refacerea a trei degete, pacietul avînd la două din degetele amputate fracturi etajate de metacarpian şi leziuni la toate trei degetele. În urma intervenţiei chirurgicale au fost refăcute structurile celor trei degete, dar pentru degetele 1 şi 2 nu s-a mai putut face nimic. De menţionat că pentru degetul 1 exista segmentul posibil de replantat însă nu îndeplinea condiţiile anatomice pentru a se face acest lucru, din punct de vedere al chirurgiei plastice“, a declarat prof.dr. Diana Cimpoieşu.

Medicul a mai afirmat că în presă s-a speculat faptul că transportul pacientului de la Roman la Iaşi ar fi durat 12 ore, lucru care este total eronat. Conform sursei citate, pe viitor bărbatul ar putea, dacă va dori, să i se facă o nouă intervenţie plastică, transplatîndu-i-se degete de la picioare la mînă. Între timp, la Spitalul din Roman a fost declanşată o anchetă internă, urmărindu-se imaginile de pe camerele de luat vederi, pentru a se stabili dacă de vină pentru uitarea degetului la Roman este medicul de gardă, care nu a predat şi recipientul cu degetul amputat sau asistenta de la ambulanţă care nu l-a luat.

„Şi la noi ancheta internă continuă. Aşteptăm rezultatele celei de la Spitalul Roman. Conform celor constate de noi, ambulanţa a plecat din CPU de la Roman la ora 10.25. Între timp, la CPU s-a constatat faptul că nu s-a predat şi recipientul cu degetul amputat şi s-a sunat în substaţia de la Roman, după 25 de minute, cînd o altă autosanitară a luat recipentul şi pe raza comunei Mirceşti, în judeţul Iaşi, s-a făcut predarea-primirea acestuia“, a declarat pentru directorul tehnic al SAJ Neamţ, Ionel Ceaiu.

Citește știrea

Actualitate

TIR răsturnat. O victimă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un TIR s-a răsturnat pe DN 15 B, în comuna Pipirig, joi, 8 aprilie. Conform primelor informaţii oferite de reprezentanţii ISU Neamţ în urma accidentului a rezultat o victimă, un pacient de 35 de ani care a fost transportat la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Târgu Neamţ.

“Prin apel la 112, în jurul orei 15:21,  pompierii au fost înștiințati despre un accident rutier produs pe DN 15 B,  pe raza comunei Pipirig (la ieșirea din localitatea Pluton spre PoianaTeiului). În urma accidentului rutier produs un autotren s-a răsturnat,  rezultând o victimă (conducătorul auto – un bărbat de 35 de ani).

Victima a primit primul ajutor calificat de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și vor curăța carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier.

Traficul rutier este blocat pe un sens de mers”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending