Contactează-ne

Actualitate

Sute de copii abuzaţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost organizată o întîlnire a reprezentanţilor primăriei cu cei ai Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului Neamţ ■ s-au stabilit proceduri de lucru pentru rezolvarea cazurilor de abuz împotriva copiilor ■ există situaţii în care minorii sînt maltrataţi fizic, trimişi la cerşit şi împiedicaţi să meargă la şcoală ■ anul trecut, în Neamţ au fost 506 cazuri de copii abuzaţi ■

Viceprimarul Romanului, Radu Samson, a organizat miercuri, 10 februarie, o adoua întîlnire cu reprezentanţii Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului Neamţ, una menită să stabilească procedurile de rezolvare a cazurilor de abuz împotriva copiilor.

„Am constatat faptul că în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială există mai multe familii care au copii aflaţi în situaţii de risc. E vorba de familii care folosesc copiii minori la cerşit, îi împiedică să meargă la şcoală sau chiar nu i-au înscris pentru a urma vreo formă de învăţămînt.

Avem în analiză şi cîteva cazuri în care există suspiciuni că minorii ar fi şi abuzaţi sexual. S-au făcut demersuri la Poliţie, care are în cercetare cîteva cazuri în care noi credem că aceşti minori au fost supuşi şi aubuzurilor sexuale. Anchetele durează şi, practic, e imposibil să luăm aceşti copii din familie.

În cadrul şedinţei s-a discutat punctual fiecare caz, în vederea luării imediate a măsurilor de protecţie a copiilor respectivi, aflaţi în situaţii de risc major. La întîlnire am aflat că DGASPC Neamţ se confruntă cu două probleme mari: lipsa locurilor în centrele de plasament, unde sînt instituţionalizaţi copiiii aflaţi în situaţii de risc, cu vîrstă de peste 7 ani, care nu sînt plasaţi la asistenţi maternali. Construcţia locuinţelor de tip familial, pentru copiii aflaţi în situaţii de risc, deşi era obligatorie, imediat după intrarea României în UE, a fost întîrziată cîţiva ani.

Pe de altă parte, deşi există o procedură de selectare a asistenţilor maternali, aflată în curs, DGASPC Neamţ ar mai avea nevoie de asemenea persoane dispuse să ia copiii în plasament familial şi să fie remuneraţi pentru acest lucru“, a declarat viceprimarul Radu Samson.

Acesta s-a arătat îngrijorat de cazurile tot mai frecvente de violenţă în familie, în care cad victime şi copiii, dar mai ales de faptul că principiul «Bătaia e ruptă din rai» e aproape un mod de existenţă în viaţa multor cupluri.

„Noi gestionăm punctual cazurile care ne sînt sesizate, dar nu vă putem da cifre concrete, pentru că ar însemna să stigmatizăm acele familii, dar mai ales pe copiii care provin din familiile cu risc de excluziune socială. Recentul caz de la Suceva, intens mediatizat, de copil asupra căruia s-au înregistrat violenţe fizice ne-a pus pe gînduri şi ne-a determinat să analizăm şi noi cazurile de agresiune fizică asupra copiilor la Roman.

A fost de notorietate publică cazul fetiţei bătute de o mamă violentă, mediatizat pe reţelele de socializare, la vremea respectivă. S-a luat atunci măsura plasamentului familial, dar, ulterior, instanţa a dispus revenirea copilului alături de mamă. Ceea ce este mai îngrijorător e faptul că aceşti copii, abuzaţi fizic la vremea copilăriei, devin abuzatori atunci cînd ei ajung la vîrsta maturităţii“ a mai adăugat viceprimarul.

Anul trecut, 29 de cazuri de abuz sexual

Acesta a spus că, din fericire, anul acesta în Roman nu mai există cazuri de oameni ai străzii, toţi aceştia find cazaţi în locuinţele sociale din strada Fabricii. Purtătorul de cuvînt al DGASPC Neamţ, Magda Vasilache, declară că la solicitarea viceprimarului, Radu Samson, au avut loc mai multe întîlniri de armonizare a unor proceduri de rezolvare a problemelor de protecţie a copilului în Roman:

„În cadrul acestor întîlniri s-au stabilit procedurile comune de monitorizare a unor cazuri sociale, aşa încît intervenţia să fie cît mai rapidă şi în beneficiul total al persoanelor vulnerabile. Din păcate, în zona Roman există extrem de multe cazuri sociale dificile, cu un anumit specific, motiv pentru care se impune o bună colaborare cu direcţiile de asistenţă socială din cadrul primăriilor, în aşa fel încît să se ia, prompt, măsurile de protecţie socială a cazurilor vulnerabile, protecţie în intersul copiilor.

Sîntem încîntaţi de disponibilitatea conducerii Primăriei Roman de a se implica, pe partea ei de responsabilitate în cazurile sociale existente aici“. A fost dat publicităţii Raportul de activitate al DGASPC Neamţ, document relevant în care sînt evidenţiate toate cazurile concrete în care a fost nevoie de măsuri de protecţie a copiilor.

În acest sens, din documentul amintit rezultă că în 2020 au existat 506 cazuri de copii maltrataţi, din care 58 cazuri de abuz fizic, 204 cazuri de neglijare, 29 cazuri de abuz sexual, 134 cazuri de abuz emoţional şi 28 cazuri de copii dispăruţi. Alţi 27 de copii au avut un comportament delicvent, iar în şase cazuri copiii au fost exploataţi prin muncă. Statisticile vorbesc şi de un caz de abuz instituţional asupra unui minor.

Îmbucurător a fost faptul că, anul trecut, la Neamţ nu a existat nici un caz de traficare a vreunui minor. DGASPC Neamţ instituit, anul trecut, 44 de măsuri de protecţie specială, din care 26 cazuri de plasament familial, în regim de urgenţă. 14 copii au fost plasaţi, în urma unor anchete sociale, în centrele de primiri ale copiilor, în regim de urgenţă. În trei cazuri s-a instituit măsura supravegherii speciale în familie şi un cuplu mamă- copil, victimă a violenţei domestice a fost cazat în Centrul Maternal al Complexului Romaniţa din Roman.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Sporurile dascălilor, probabil la judecată

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ premierul a promis că anul acesta nu vor fi tăiate sporurile ■ sindicaliştii spun că unele dintre el nu sînt sporuri, ci gradaţia de merit, dirigenţia, sporul de şcoală specială şi sporul pentru drepturi salariale ■ tăierea acestora ar putea aduce o avalanşă de acţiuni în instanţă ■

La recenta întîlnire a premierului Florin Cîţu şi a factorilor de decizie din învăţămînt cu liderii principalelor confederaţii au fost aduse în discuţie intenţiile Guvernului de a „umbla“ la sporurile dascălilor, care, în opinia oamenilor din sistem, nu prea ar fi sporuri ci drepturi.

E vorba de gradaţiile didactice, de indemnizaţiile de dirigenţie, conducere şi de sporul pentru şcolile speciale. Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt Neamţ, Gabriel Ploscă, aduce o serie de lămuriri privitoare la chestiunile ridicate de sindicate faţă de nemulţumirile de ordin salarial ale cadrelor didactice.

„Săptămîna trecută a avut loc la sediul Guvernului o întîlnire a federaţiilor reprezentive din învăţămînt, cu prim-ministrul, Florin Cîţu, cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, , la care a fost de faţă şi secretarul de stat în MEN, Gigel Paraschiv şi directorul Direcţiei Financiare, Mihai Păunică, întrunire la care s-au discutat mai multe probleme importante din sistemul de educaţie din România.

Printre altele s-a discutat despre sporurile din învăţămînt care, categoric, nu sînt atît de multe şi atît de mari precum se vehiculează în presă. Referitor la aceste sporuri, aşa cum a anunţat premierul, nu va fi o tăiere a acestora. A fost luat în discuţie modul de calcul a drepturilor salariale, care este unul incorect, aşa cum am subliniat noi, reprezentanţii sindicatelor.

E vorba de gradaţia de merit, dirigenţia, sporul de şcoală specială şi sporul pentru învăţămîntul simultan, care, repet nu sînt sporuri, ci sînt drepturi salariale. Totul se calculează la nivelul salariului mediu în plată. Liderii noştri au atras atenţia factorilor guvernamentali că tăierea acestor drepturi va aduce o avalanşă de acţiuni în instanţe, situaţie în care statul va trebui să plătească mai mult, ulterior.

Preşedintele FSLI, Simion Hîncescu, a ţinut să atragă atenţia că aceste sume ar trebui prinse în proiectul de buget de anul acesta. Din păcate, premierul a spus că acest lucru nu mai poate fi făcut, pentru că proiectul a intrat pe fluxul aprobării legislative. În aceste condiţii, partea sindicală a mai spus că ar fi nevoie de circa 375 milioane lei, din rezerva bugetului educaţiei, sumă care ar trebui folosită pentru cheltuielile de personal, ca acestea să acopere calculul corect al salariilor“, a precizat Gabriel Ploscă, liderul FSLI Neamţ.

Premierul a promis sindicatelor că va lua în calcul varinta propusă, la rectificările bugetare din vară şi toamnă. A mai fost adusă în discuţie şi necesitatea urgentării procesului de imunizare a personalului, dar şi susţinerea unor măsuri de reformă a sistemului prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Reprezentanţii Guvernului au subliniat faptul că finanţarea şi reforma sistemului de educaţie reprezintă o prioritate şi toate măsurile ce urmează să fie luate sînt în concordanţă cu interesul comun pentru rezolvarea problemelor cronice de la nivelul sistemului de educaţie.

O nouă întîlnire de lucru cu premierul va avea loc în data de 10 martie 2021, dată la care se va constitui un grup de lucru format din reprezentanţi ai guvernului şi ai federaţiilor sindicale reprezentative, urmînd a se stabili şi calendarul de soluţionare a principalelor probleme din sistem.

La întîlnirea în discuţie au luat parte şi reprezentanţi ai elevilor, care au ridicat probleme legate de decontarea transportului, accesul egal la educaţie şi implicarea lor în evaluarea cadrelor didactice, nevoia de investiţii în infrastructura şcolară, de revizuire a costului standar per elev şi a cuantumului burselor.

Citește știrea

Actualitate

Bani în plus la mîncarea din spital, n-a fost să fie, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ consilieri PSD şi unul de la Pro România au iniţiat un proiect pentru majorarea alocaţiei de hrană a bolnavilor din spital ■ li s-au alăturat şi doi aleşi de la IPM ■ şedinţa nu s-a putut desfăşura pentru că din sală au lipsit ceilalţi consilieri ■

Grupul celor şase consilieri locali PSD, format din George Bălan, Andreea Broască, Ionuţ Ciocoiu, Radu Curpăn, Iulia Havrici – Tomşa şi Dragoş Moroşanu, la care s-a alăturat şi George Barcă, Pro România, a solicitat convocarea de îndată a CL Roman pentru data de 26 februarie, la sediul primăriei, pentru a dezbate un proiect de hotărîre, iniţiat de aceştia.

Se dorea majorarea alocaţiei de hrană pentru consumul colectiv din cadrul Spitalului de Urgenţă de la 10 lei/zi, la 15 lei, începînd cu 1 martie 2021. Conform unui comunicat de presă, iniţiatorii au apreciat că majorarea alocaţiei de hrană este posibilă, „ţinînd cont de faptul că România a închis anul 2020 cu o inflaţie de 2,1%, după scumpirea alimentelor cu 3,2% şi a serviciilor cu 2,7%, conform unor date INS, majorarea alocaţiei de hrană reprezentînd nu doar un act reparator firesc şi moral, ci şi o reală necesitate care influenţează direct actul medical, iar grija pentru pacienţi, pentru semenii noştri aflaţi în suferinţă ar trebui tratată cu prioritate.

Suma necesară este de 350.000 lei. Pe cale de consecinţă, propunem majorarea nivelului alocaţiei de hrană (…) de la valoarea de 10 lei/zi, reperul «Alţi bolnavi adulţi», la valoarea de 15 lei/zi, începînd cu 1 martie 2021. Sumele necesare acoperirii costurilor suplimentare generate de majorare vor fi asigurate din bugetul local al Municipiului Roman, prin bugetul Spitalului de Urgenţă“, se preciza în comunicatul de presă al PSD. Iniţiatorilor li s-au alăturat şi cei doi consilieri ai Partidului Împreună pentru Moldova, Bogdan Roman şi Teo Baciu.

La şedinţă nu au participat nici primarul Leonard Achiriloaei şi nici viceprimarul Radu Samson. Secretarul municipiului, Gheorghe Carnariu, a explicat că pentru a trece un asemenea proiect ar fi fost necesară prezenţa a 11 consilierii, dar în sală au fost doar opt. În raportul de specialitate întocmit de directorul economic al Primăriei Roman, Ciprian Alexandru, se preciza că proiectul nu întrunea condiţiile de legalitate: „Pînă la aprobarea bugetului local nu se pot aproba cheltuieli ce nu se încadrează în limita de 1/12 din bugetul anului 2020.

Cheltuielile cu suplimentarea alocaţiei de hrană trebuie înscrise în bugetul local, neaprobat la această dată. În 2020, potrivit execuţiei bugetare, nu au fost alocate în bugetul local sume la acest capitol, drept pentru care nu se poate aloca o cotă de 1/12 din bugetul anului 2020 la titlul de cheltuială care nu a fost cuprins în bugetul anului precedent“.

Citește știrea

Actualitate

Condamnări grele în dosarul Udrea – Băsescu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ e vorba despre dosarul finanţării campaniei electorale din 2009 a fostului preşedinte Traian Băsescu ■ Elena Udrea a primit 8 ani de detenţie, iar Ioana Băsescu cu 3 mai puţin ■

Ziua de marţi, 2 martie, a fost iar una neagră pentru fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, ex-deputat de Neamţ în Colegiul uninominal Roman – Ion Creangă, care a fost judecată, alături de Ioana Băsescu şi alte cîteva nume grele în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Cauza s-a judecat la Curtea de Apel Bucureşti şi s-au pronunţat sentinţe grele.

Elena Udrea a primit 8 ani de închisoare, fiind acuzată de instigare la luare de mită şi spălare a banilor, Ioana Băsescu, fiica cea mare a ex-preşedintelui Traian Băsescu, a primt o pedeapsă mai mică, de 5 ani închisoare. Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, a primit 6 ani de închisoare pentru luare de mită. În acelaşi dosar, Victor Tarhon, fost preşedinte al CJ Tulcea a primit 4 ani de închisoare pentru luare de mită. Jurnalistul Dan Cătălin Andronic a fost achitat pentru acuzaţiile de mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă.

„Pentru mine a fost un şoc. M-am întors în ţară cu convingerea că ceva s-a schimbat în Justiţie şi că poţi să te aperi, ceea ce eu nu am făcut în dosarul Gala Bute. Am avut convingerea că ceva s-a schimbat şi că poţi să te aperi, că poţi să aduci probe, că acuzaţiile procurorilor doamnei Kovesi sînt nelegale, nedovedite.

Am probat în acest dosar absolut totul. Nu ştiu ce să mai fac. Am făcut tot ce se putea face. Am adus toate probele care se puteau aduce să demonstrez că acuzaţiile erau rupte de realitate“, a spus Elena Udrea după aflarea sentinţei.

Reamintim faptul că „blonda de la Cotroceni“, cum e încă numită ex-deputata Elena Udrea, a revenit în România în 8 iulie 2019, la aproape un an şi jumătate de la fuga sa în Costa Rica. Atunci şi-a anunţat revenirea în ţară pe Facebook, spunînd că a renunţat de bunăvoie la statutul de refugiat, pentru că vrea să îşi crească fetiţa acasă. Prima sa apariţie publică după întoarcerea în ţară a fost pe 12 septembrie 2019, la Curtea de Apel Bucureşti, în acest proces.

La aflarea veştii privind noua condamnare, evident deznădăjduită, Udrea a mai afirmat public că: „Laura Codruţa Kovesi nu iartă şi nu uită“. Sentinţa va putea fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Citește știrea

Trending