Contactează-ne

Actualitate

Sute de copii abuzaţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost organizată o întîlnire a reprezentanţilor primăriei cu cei ai Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului Neamţ ■ s-au stabilit proceduri de lucru pentru rezolvarea cazurilor de abuz împotriva copiilor ■ există situaţii în care minorii sînt maltrataţi fizic, trimişi la cerşit şi împiedicaţi să meargă la şcoală ■ anul trecut, în Neamţ au fost 506 cazuri de copii abuzaţi ■

Viceprimarul Romanului, Radu Samson, a organizat miercuri, 10 februarie, o adoua întîlnire cu reprezentanţii Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului Neamţ, una menită să stabilească procedurile de rezolvare a cazurilor de abuz împotriva copiilor.

„Am constatat faptul că în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială există mai multe familii care au copii aflaţi în situaţii de risc. E vorba de familii care folosesc copiii minori la cerşit, îi împiedică să meargă la şcoală sau chiar nu i-au înscris pentru a urma vreo formă de învăţămînt.

Avem în analiză şi cîteva cazuri în care există suspiciuni că minorii ar fi şi abuzaţi sexual. S-au făcut demersuri la Poliţie, care are în cercetare cîteva cazuri în care noi credem că aceşti minori au fost supuşi şi aubuzurilor sexuale. Anchetele durează şi, practic, e imposibil să luăm aceşti copii din familie.

În cadrul şedinţei s-a discutat punctual fiecare caz, în vederea luării imediate a măsurilor de protecţie a copiilor respectivi, aflaţi în situaţii de risc major. La întîlnire am aflat că DGASPC Neamţ se confruntă cu două probleme mari: lipsa locurilor în centrele de plasament, unde sînt instituţionalizaţi copiiii aflaţi în situaţii de risc, cu vîrstă de peste 7 ani, care nu sînt plasaţi la asistenţi maternali. Construcţia locuinţelor de tip familial, pentru copiii aflaţi în situaţii de risc, deşi era obligatorie, imediat după intrarea României în UE, a fost întîrziată cîţiva ani.

Pe de altă parte, deşi există o procedură de selectare a asistenţilor maternali, aflată în curs, DGASPC Neamţ ar mai avea nevoie de asemenea persoane dispuse să ia copiii în plasament familial şi să fie remuneraţi pentru acest lucru“, a declarat viceprimarul Radu Samson.

Acesta s-a arătat îngrijorat de cazurile tot mai frecvente de violenţă în familie, în care cad victime şi copiii, dar mai ales de faptul că principiul «Bătaia e ruptă din rai» e aproape un mod de existenţă în viaţa multor cupluri.

„Noi gestionăm punctual cazurile care ne sînt sesizate, dar nu vă putem da cifre concrete, pentru că ar însemna să stigmatizăm acele familii, dar mai ales pe copiii care provin din familiile cu risc de excluziune socială. Recentul caz de la Suceva, intens mediatizat, de copil asupra căruia s-au înregistrat violenţe fizice ne-a pus pe gînduri şi ne-a determinat să analizăm şi noi cazurile de agresiune fizică asupra copiilor la Roman.

A fost de notorietate publică cazul fetiţei bătute de o mamă violentă, mediatizat pe reţelele de socializare, la vremea respectivă. S-a luat atunci măsura plasamentului familial, dar, ulterior, instanţa a dispus revenirea copilului alături de mamă. Ceea ce este mai îngrijorător e faptul că aceşti copii, abuzaţi fizic la vremea copilăriei, devin abuzatori atunci cînd ei ajung la vîrsta maturităţii“ a mai adăugat viceprimarul.

Anul trecut, 29 de cazuri de abuz sexual

Acesta a spus că, din fericire, anul acesta în Roman nu mai există cazuri de oameni ai străzii, toţi aceştia find cazaţi în locuinţele sociale din strada Fabricii. Purtătorul de cuvînt al DGASPC Neamţ, Magda Vasilache, declară că la solicitarea viceprimarului, Radu Samson, au avut loc mai multe întîlniri de armonizare a unor proceduri de rezolvare a problemelor de protecţie a copilului în Roman:

„În cadrul acestor întîlniri s-au stabilit procedurile comune de monitorizare a unor cazuri sociale, aşa încît intervenţia să fie cît mai rapidă şi în beneficiul total al persoanelor vulnerabile. Din păcate, în zona Roman există extrem de multe cazuri sociale dificile, cu un anumit specific, motiv pentru care se impune o bună colaborare cu direcţiile de asistenţă socială din cadrul primăriilor, în aşa fel încît să se ia, prompt, măsurile de protecţie socială a cazurilor vulnerabile, protecţie în intersul copiilor.

Sîntem încîntaţi de disponibilitatea conducerii Primăriei Roman de a se implica, pe partea ei de responsabilitate în cazurile sociale existente aici“. A fost dat publicităţii Raportul de activitate al DGASPC Neamţ, document relevant în care sînt evidenţiate toate cazurile concrete în care a fost nevoie de măsuri de protecţie a copiilor.

În acest sens, din documentul amintit rezultă că în 2020 au existat 506 cazuri de copii maltrataţi, din care 58 cazuri de abuz fizic, 204 cazuri de neglijare, 29 cazuri de abuz sexual, 134 cazuri de abuz emoţional şi 28 cazuri de copii dispăruţi. Alţi 27 de copii au avut un comportament delicvent, iar în şase cazuri copiii au fost exploataţi prin muncă. Statisticile vorbesc şi de un caz de abuz instituţional asupra unui minor.

Îmbucurător a fost faptul că, anul trecut, la Neamţ nu a existat nici un caz de traficare a vreunui minor. DGASPC Neamţ instituit, anul trecut, 44 de măsuri de protecţie specială, din care 26 cazuri de plasament familial, în regim de urgenţă. 14 copii au fost plasaţi, în urma unor anchete sociale, în centrele de primiri ale copiilor, în regim de urgenţă. În trei cazuri s-a instituit măsura supravegherii speciale în familie şi un cuplu mamă- copil, victimă a violenţei domestice a fost cazat în Centrul Maternal al Complexului Romaniţa din Roman.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Actualitate

Tensiuni între un agent şi un ofiţer din Poliţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ liderul Europol Neamţ, Ioan Cănărău, acuză abuzuri ale adjunctului Poliţiei Roman, comisarul Valentin Băetanu ■ incidentul s-a petrecut în cursul zilei de 4 mai, cînd agentul a refuzat să meargă la o misiune de verificare a unor persoane carantinate ■ comisarul i-ar fi cerut să predea armanentul şi maşina de serviciu ■

Pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol, vicepreşedintele structurii, Ioan Cănărău, a publicat în cursul zilei de miercuri, 5 aprilie, o postare prin care acuză „abuzuri incredibile“ ale conducerii Poliţiei Roman şi dă publicităţii memoriul pe care l-a întocmit şi trimis către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

„Este inadmisibil şi de netolerat comportamentul domnului Cms. şef Băetanu Valentin, împuternicit adjunct al şefului Poliţiei Mun. Roman. Ofiţerul a avut un comportament extrem de necivilizat, violent, nedeontologic, nedemn de gradul şi funcţiile pe care le are. Fiind în timpul său liber, în ziua de 04.05.2021, în jurul orei 17.00, s-a prezentat la sediul Poliţiei Roman şi fără niciun drept, violent în vorbire, atitudine şi comportament a urlat, practic, la mine solicitîndu-mi să-i predau cheia autospecialei de poliţie şi armamentul din dotare.

Eu eram planificat în serviciul de patrulare schimbul 2. Bineînţeles că am refuzat, deoarece comportamentul domniei sale m-a speriat foarte tare şi mi-am făcut griji pentru viaţa, sănătatea mea şi a celor prezenţi. Cine ştie ce se putea întîmpla dacă ofiţerul de poliţie intra în posesia pistolului!?! N-am reuşit să dau o explicaţie logică atitudinii sale pentru că nu se afla în timpul serviciului, pe cale de consecinţă nu avea niciun drept şi niciun motiv întemeiat să dispună astfel de măsuri.

De faţă era şi ofiţerul aflat la comanda subunităţii de poliţie, cms. şef Nicolae Bodron, poliţiştii din camera ofiţerului de serviciu şi jandarmul din patrulă. Am înţeles de la ofiţerul la comandă că l-a înştiinţat pe cms. şef Valentin Băetanu despre faptul că eu am refuzat să îndeplinesc o dispoziţie pe care am considerat-o şi o consider ilegală, aceea de a verifica o persoană carantinată la domiciliu.

Ştiţi şi dumneavoastră că nu există cadrul legal pentru ca poliţiştii să efectueze astfel de activităţi, chiar conducerea MAI recunoscînd acest lucru. Atributul soluţionării refuzului meu era doar al cms. şef Nicolae Bodron. Poliţistul are obligaţia de serviciu de a refuza o dispoziţie pe care o consideră ilegală“, a scris Ioan Cănărău. A

cesta şi-a înştiinţat superiorii că şi anul trecut, în iunie, a mai refuzat în timpul serviciului o misiune de a verifica persoanele carantinate, ţinînd cont de acelaşi argument.

„Amîndoi, domnul Baetanu şi domnul Bodron susţineau că dacă mi-am exprimat acel refuz nu mai pot efectua serviciul şi trebuie să predau cheile şi pistolul. I-am solicitat domnului cms şef Nicolae Bodron să dispună, în scris sau verbal, cadrul legal în prisma căruia am obligaţia de serviciu să verific o persoană carantinată. Pînă la ieşirea din serviciu n-am primit dispoziţia solicitată.

În tot acest timp domnul cms şef Valentin Băetanu ţipa, urla să îi predau cheile autospecialei şi pistolul. Chiar a vrut să mă tragă de mînă spre camera ofiţerului de serviciu unde eu nu am acces. Am decis, de teamă, chiar am spus că mă sperie comportamentul său, să ies în holul din faţa camerei ofiţerului de serviciu, unde are publicul acces.

Înainte de a ieşi, i-am zis domnului cms şef Băetanu să înceteze să mă mai hărţuiască, pentru că nu se află în postura legală de a-mi da dispoziţii. Şi-a continuat acţiunile violente! În urma unui apel 112, ofiţerul la comandă a decis că trebuie să mă deplasez la acel apel, ceea ce am şi făcut“ , a adăugat sindicalistul.

„Europol nu e Ioan Cănărău“

Ioan Cănărău a adus la cunoştinţa IGPR solicitarea de a i se retrage împuternicirea, pe motiv că un ofiţer cu un asemenea comportament nu ar mai putea ocupa o funcţie de conducere şi că ar fi normal să fie trecut pe o funcţie de execuţie, nici măcar pe funcţia anterioară împuternicirii, aceea de şef Birou Rutier al Poliţiei Roman.

Acesta cere IGPR declanşarea unei cercetări disciplinare la Roman, unde conducerea Poliţiei ar desfăşura o campanie de intimidare, hărţuire şi ingerinţe în treburile sindicatului, reamintind incedentul recent de confiscare a unui banner de protest. „Solicit protecţie specială din partea IGPR, în calitate de avertizor public de integritate şi de poliţist care se simte în pericol la locul de muncă. Faţă de cele raportate, vă rog dispuneţi“, îşi încheie plîngerea, Ioan Cănărău.

Contactat telefonic, comisarul şef Valentin Băetanu s-a rezumat a ne declara: „Nu comentez mizerii. Sînt neadevăruri pe care le aruncă în spaţiul public. Să probeze ceea ce spune. Sînt convins că se va face o cercetare internă care va arăta adevărul.

Nu răspund provocărilor lui Ioan Cănărău şi nu intru în polemică cu acesta. Nu pot fi de acord cu acţiunile sale din ultima vreme, în numele Sindicatului Europol, care nu este Ioan Cănărău, ci este format din mulţi alţi poliţişti oneşti, pe care îi respect ca oameni, pentru că sînt poliţişti de nota 40.

Cu mulţi dintre aceştia mă aflu în relaţii de colaborare. Cert este că noua ieşire a lui Ioan Cănărău este un atac la persoana mea şi voi vedea deciziile ce se vor lua de către structurile ierahice superioare. Oricum priorităţile mele în plan profesional şi uman sînt altele şi nu acelea de a comenta mizeriile gratuite ale lui Ioan Cănărău“.

Citește știrea

Trending