Contactează-ne

Actualitate

Surprize, surprize în CJ Neamţ. Tot fără vicepreşedinţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în şedinţa din 12 ianuarie nu s-au ales vicepreşedinţii ■ Arsene a anunţat o majoritate cu PMP şi Pro România ■ liberalii şi useriştii au plecat din sală înainte de vot ■ în final... n-au fost suficiente voturi valabil exprimate pentru alegerea vicepreşedinţilor ■ de ce? explicaţia e teribil de întortocheată ■

Încurcate sunt căile Domnului, dar sigur mai încurcate sunt căile politicii. În special la Neamţ. Marţi, 12 ianuarie, a fost o şedinţă de CJ pentru alegerea vicepreşedinţilor. Înainte de şedinţă s-a vorbit de o alianţă PNL-USR PLUS şi PRO România care ar fi trebuit să impună alegerea unor vicepreşedinţi de la PNL şi USR PLUS. Încă nu era certă opţiunea celor de la PMP, dar acest lucru era mai puţin important atât timp cât se presupunea că alianţa avea majoritate la un vot.

Însă, la şedinţă, surprize. Liberalii au formulat un amendament prin care ar fi dorit modificarea procedurii de vot şi, când s-a trecut la votul pentru amendament, prima surpriză: au fost 20 de voturi împotriva amendamentului şi doar 15 pentru. Adică au votat pentru doar liberalii şi useriştii. Cei de la PMP şi cei de la PRO România au votat împotrivă, alături de PSD.

A doua surpriză, şi mai mare, a fost anunţată apoi de Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, care a făcut propuneri pentru vicepreşedinţi. Din partea unei alianţe majoritare formate din PSD, ALDE, PMP şi PRO România. Propunerile au fost Ion Asaftei şi Dragoş Chitic. Liberalii l-au propus pe Florin Hopşa, iar useriştii pe Florin Zaharia. Dar panica lor era evidentă şi, în scurt timp, au părăsit şedinţa. Au rămas prezenţi în sală 20 de consilieri şi s-a trecut la vot.

La anunţarea rezultatelor, din nou surpriză, cea mai mare: au fost exprimate doar 18 voturi şi nici acestea nu au fost toate valabil exprimate, un vot fiind declarat nul. Aşa că… nu s-au putut alege vicepreşedinţii. Cine şi ce să mai înţeleagă?

Calul troian din noua majoritate

Ce s-a întâmplat de fapt? Pentru a înţelege e nevoie să ne reamintim repartizarea mandatelor în CJ: PNL are 11 mandate, USR PLUS – 4, PMP şi Pro România câte trei, iar Alianţa pentru Modernizarea Neamţului 13. Total 34 plus votul preşedintelui Arsene, 35. Pentru alegerea vicepreşedinţilor era nevoie de minim 18 voturi. Cea mai simplă majoritate putea fi formată de PNL-USR PLUS şi PRO România. Numai că PRO România a ales altă… cale. Cel puţin teoretic. Alături de PSD. Atunci, raportul de forţe ar fi arătat astfel: PNL şi USR rămân cu doar 15 voturi, iar restul (adică PRO România, PMP, PSD, ALDE, PPUSL), respectiv 20, formează o nouă majoritate.

Dar să nu uităm de… Modernizarea Neamţului. Cele 13 mandate sunt “dispuse” astfel: 10 la social-democraţi, unul la ALDE şi două la PPUSL. Revenind la şedinţă, în sală au rămas în timpul votului 20 de consilieri. Doi dintre ei erau însă de la PNL şi USR şi au rămas pentru că făceau parte din comisia de numărare a voturilor, însă au anunţat din start că nu votează. Lipseau aşadar doi consilieri din noua majoritate de 20? Cine? Reprezentanţii PPUSL. Doi la număr, au plecat din sală şi duşi au fost.

Chiar şi aşa, mai rămâneau 18 consilieri să voteze, suficienţi ca noua majoritate să-şi impună vicepreşedinţii. Însă un vot a fost nul sau mai corect spus anulat. Al cui? Vom spune doar atât: al unui consilier de la PRO. Care, în ciuda ordinului venit de la centru, să voteze alături de PSD, a decis că îi dictează conştiinţa altfel şi şi-a anulat votul. Probabil întrebându-se pe bună dreptate de ce PMP cu trei mandate să aibă vice iar PRO tot cu trei mandate să nu aibă vice? Aşa cum probabil s-au întrebat şi cei de la PPUSL de ce ALDE cu un mandat să aibă vice, iar ei cu două mandate să nu aibă?

Aşa s-a scris istoria celei mai ciudate şedinţe de CJ din istoria post-decembristă. Toate calculele şi alianţele anterioare au fost date peste cap, iar, până la noi negocieri şi înţelegeri, situaţia din CJ arată astfel: PNL şi USR au rămas în alianţă şi au 15 mandate. PSD a rămas cu ALDE şi cu PMP, cel mai probabil, şi cu o parte din PRO şi au 16 mandate. Iar un mandat de la PRO e… “în aer”, în condiţiile în care consilierul care şi-a anulat votul în ciuda ordinului de la centru rămâne să vadă dacă va mai fi sau nu în CJ. Tot “în aer” sunt şi cele două mandate de la PPUSL. S-au rupt, măcar la votul de marţi, de PSD şi nu e deloc improbabil să treacă definitiv de partea PNL şi USR. Atunci zestrea acestora ar ajunge la 17 mandate. Şi PSD şi aliaţii ar avea tot 17 mandate, dacă îl recuperează şi pe al treilea de la PRO.

Încâlceală maximă, mon cher. Şi să fi putut auzi ce telefoane s-au putut dat şi câte, de la centru spre teritoriu şi din teritoriu spre centru. Politică nene. Aşteptăm cu interes viitoarea şedinţă de CJ şi aşteptăm să vedem cine cu cine mai bate palma, ce ordine mai vin de la centru şi cine mai pleacă. Din sala de şedinţe sau chiar din consiliu. C-aşa-i politica pe la noi.

Ce se întâmplă în CL Piatra Neamţ?

Reconfigurarea alianţelor în CJ ar putea avea repercusiuni şi în CL Piatra Neamţ. Acolo mandatele sunt distribuite astfel: 7 PNL, 5 PSD, 4 PMP, 3 USR, două PRO România şi două ALDE. Conform alianţei iniţiale, PNL, USR şi PRO aveau majoritate simplă cu 12 mandate. Dacă PRO schimbă macazul şi trece lângă PSD, atunci PNL şi USR rămân cu 10 mandate, iar PSD, ALDE, PRO şi PMP ajung la 13 şi au ei majoritate. Şi atunci să te ţii… scandal în şedinţele de consiliu local.

 

În loc de P.S.: “Nebuneala” descrisă mai sus, care n-ar nicio logică, oricât de logic am încercat noi să prezentăm lucrurile, ar putea duce la trei concluzii, mai hâtre:

  1. Politica e mama curvelor.
  2. PRO România la centru e PRO PSD.
  3. “Calul” (semnul electoral al PPUSL) nu merge chiar oricând şi oricât la apă după cum vrea PSD-ul.
Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Undă verde în procesul unui traficant de arme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii nemţeni au pus punct procedurii de Cameră preliminară, iar judecata intră în linie dreaptă ■ inculpatul a scos la vînzare un Kalaşnikov, muniţie şi o grenadă pentru 1.500 de euro ■ el ascunsese totul într-o groapă, la Cluj, dar nu a mai găsit locul ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au pus punct procedurii de Cameră preliminară şi au dispus începerea procesului în care Gheorghiţă Purice, de 28 de ani, din Borleşti, a fost inculpat pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

„În temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 51/D/P/2020 din 16.07.2021 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, prin care a fost trimis în judecată inculpatul P G pentru săvîrşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor în formă continuată, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi art. 35 Cod penal (2 acte materiale), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal (2 fapte). Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 1729/103/2021, privind pe inculpatul P G.“, conform instanţei.

Cercetările în acest caz au stabilit că bărbatul a intrat în posesia unei arme Kalaşnikov (AK 47), două încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă defensivă, undeva în perioada 2012 – 2013. Le-ar fi achiziţionat de la Bucureşti, iar de acolo s-a deplasat la Cluj, cu marfa la el, a ales un teren viran, a săpat o groapă, ascunzînd arma, încărcătoarele, cartuşele şi grenada. O vreme nu s-a mai întîmplat nimic, dar la începutul lunii august 2020, Purice a plecat la Bucureşti. A căutat un cumpărător, l-a găsit, dar era un investigator sub acoperire, înţelegîndu-se pentru 1.500 de euro.

Pe 16 august 2020, nemţeanul a mers la Cluj, iar la adăpostul întunericului a căutat locul unde îngropase „comoara“, dar se pare că între timp peisajul s-a schimbat şi nu a mai dat de groapa în care avea marfa. Aceasta a fost decoperită recent de un clujean, a fost predată autorităţilor, astfel că ancheta s-a finalizat cu punerea sub acuzare. Pe 27 mai 2021 a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, măsură care a fost admisă, ulterior fiind prelungită succesiv.

Purice nu este uşă de biserică, în mai 2009, cînd avea numai 17 ani, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru omor. Fapta a avut loc pe 16 octombrie 2008. Minorul locuia sub acelaşi acoperiş cu părinţii, sora mai mare şi soţul acesteia, Constantin Marin, care avea 43 de ani. Între adolescent şi cumnat exista o stare conflictuală mai veche legată de faptul că Marin stătea în casa socrilor şi nu fusese în stare să aibă propria lui locuinţă. În ziua crimei a izbucnit iar un scandal, Purice reproşîndu-i din nou cumnatului că nu are grijă de sora lui, că el este „măritat“ şi nu însurat atît timp cît stă în casa lor. Marin a abandonat cearta şi s-a dus la culcare. Viitorul criminal a rămas în bucătăria de vară cu tatăl lui.

La o vreme cei doi s-au luat la ceartă, din cauza faptului că tatăl nu-l lăsase să-i arate cumnatului unde îi este locul. Marin s-a trezit din cauza gălăgiei şi a ieşit să vadă ce se întîmplă. A mers în bucătăria de vară, iar cînd minorul a dat cu ochii de el şi-a amintit de vechile animozităţi. A înşfăcat un cuţit şi l-a lovit o singură data, în zona toraco-abdominală, victima decedînd în scurt timp. Înainte de venirea oamenilor legii Purice a spus că pleacă să se predea, dar s-a oprit la un bar, acolo unde a şi fost găsit de anchetatori.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Adresabilitate scăzută la centrele de vaccinare din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primarul municipiului le cere romaşcanilor să se prezinte la cele trei centre de vaccinare ■ DSP intenţionează reanalizarea programului acestora ■

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a început conferinţa săptămînală de presă, de vineri, 17 septembrie printr-un nou apel adresat romaşcanilor neimunizaţi anti Covid, de a se prezenta la cele trei centre de vaccinare, atrăgînd atenţia asupra virulenţei cu care atacă varianta Delta, în cel de-al patrulea val dezlănţuit în această toamnă.

„Aş vrea să încep conferinţa de presă de astăzi (17 septembrie n.r) cu rugămintea şi îndemnul adresat romaşcanilor şi nu numai, de a se vaccina, în cele trei centre de imunizare: cel fix de la Colegiul Miron Costin, cel de la Piaţa Centrală şi centrul drive- thru, din parcarea de la Roman Centre Value, centre care îşi menţin, deocoamdată, acelaşi program.

Există, însă, o analiză la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, referitoare la posibilitatea unei reaşezări a programului avînd în vedere adresabilitatea foarte mică din ultimele săptămîni şi ţinînd cont de faptul că, în condiţiile în care la aceste centre se vaccinează doar cîteva persoane, zilnic, costurile salariale sînt extrem de ridicate şi consumă foarte multe resurse din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De aceea îndemn pe romaşcani să se vaccineze, cu atît mai mult cu cît a început şcoala şi noua tulpină a virusului -Delta- este mult mai agresivă şi contagioasă, iar gravitatea cazurilor este mai mare. Vaccinul este gratuit, aşa cum se ştie, şi e bine să fim mai precauţi cu sănătatea noastră”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Actualitate

Criza apei: Primăria pune tunurile pe Apa Serv şi CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Romanul a rămas în 2021 peste 20 de zile fără apă din cauza avarilor majore ■ pierderile au fost substanţiale şi sînt plătite de noi toţi ■ reprezerntanţii Primăriei Roman s-au întâlnit cu şefii Apa Serv ■ s-au stabilit, de principiu, obligaţiile asumate de companie şi de municipalitate, ca proprietară a reţelelor de distribuţie ■ primarul susţine că Romanul a fost discriminat la rectificarea bugetară, pentru că a primit din partea Consiliului Judeţean zero lei, asta în timp ce la Tîrgu Neamţ s-au alocat 27 milioane lei ■

Conform monitorizării realizate de Direcţia Tehnică din Primăria Roman în cursul anului 2021 romaşcanii au avut întreruptă apa, din cauza avariilor, timp de 20 de zile, cu neplăcerile respective şi cu pierderile aferente suportate indirect de către noi, toţi. Urmare a numeroaselor avarii apărute la Roman în ultima vreme, la solicitatea Primăriei Roman joi, 16 septembrie, s-a organizat o întîlnire cu managementul companiei ApaServ, pentru a se pune cărţile pe masă şi a se vedea concret care sînt obligaţiile asumate atît de operator, cît şi de municipalitate.

În conferinţa de presă de vineri, 17 septembrie, primarul municipiului Roman a prezentat jurnaliştilor principalele concluzii ale întîlnirii de lucru amintite. ” Întîlnirea am convocat-o ca urmare a multiplelor avarii apărute la Roman în ultima vreme, începînd cu cea de pe strada Tineretului. Am fost asiguraţi de conducerea companiei că, la momentul reluării furnizării cu apă, după remedierea avariilor, s-a ţinut cont de presiunea graduală, cerută de normele tehnice şi cu toate acestea reţeaua a cedat, ducînd la acele avarii, în lanţ.

La discuţiile avute reprezentanţii companiei au venit cu o listă de 8 priorităţi, asumate de ei. E vorba de: partea de captare pe tronsoanele 1 şi 2, reabilitarea tronsonului din zona Autogării, înlocuirea conductelor de transport din zona Anton Pann, înlocuirea reţelei din zona Libertăţii( Femina n.r), unde a avut loc una din avariile grele de săptămîna anterioară şi înlocuirea căminelor cu vană de la staţia de repompare 1 şi 2, cele două rezervoare avînd nevoie de vane şi debitmetre, precum şi efectuarea sectorizării în patru puncte.

În urma discuţiilor avute am constatat, însă că priorităţile lor diferă de ale noastre, pentru că, în timp ce compania e interesată de reţeaua de aducţiune, pe partea de rezervă, noi sîntem interesaţi de partea de sectorizare şi înlocuire a reţelelor pentru a se putea izola partea cu avarii şi pentru ca debitmetrele să indice zonele cu pierderi. În urma discuţiilor am reuşit, însă, să convenim modul de lucru al fiecărei părţi în perioada următoare.

Astfel s-a stabilit ca ApaServ să intervină în zona de captare de la Pildeştri, unde am fost informaţi că s-a demarat deja procedura de achiziţie a materialelor. Apoi se va înlocui conducta de pe strada Libertăţii, unde există, aşa cum s-a văzut, o problemă majoră” a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Romanul discriminat, pe criterii politice

Primăria Roman şi-a asumat investiţii în partea de sectorizare, unde deja a făcut această operaţie în câteva zone, respectiv în Cartierul Muncitoresc, în cartierele Favorit, Lipovenesc, Nicolae Bălcescu, Danubiana şi Dedeman -Gară. „Viitoarele lucrări de sectorizare se vor realiza din fonduri ale bugetului local.

Compania ne-a informat că va face anul acesta proiectul de înlocuire a reţelelor din strada Anton Pann, urmînd ca în 2022 să se treacă la efectuarea lucrării propriu-zise. La Staţia de repompare 1 şi 2 însă există probleme în sensul că nu există fonduri pentru realizarea investiţiei anul acesta.

Noi am solicitat întrunirea CA al companiei şi luarea unor decizii care să fie supuse aprobării conducerii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află ApaServ, pentru ca cele 8 priorităţi asumate de companie să şi poată fi rezolvate. în cel mai scurt timp posibil” , a declarat primarul Leonard Achiriloaei. Acesta a reamintit şi faptul că Primăria Roman ar urma să primească o redevenţă de 1, 9 milioane lei, sumă pe care doreşte să o investească în totalitate în înlocuirea de reţele.

Primarul a spus că ApaServ a realizat lucrări în Roman de doar 830 mii lei, în zona Toma Stelian, Favorit, Roman-Muşat, Ştefan cel Mare. „Noi am insistat să se găsească resurse pentru că am reamintit faptul că Primăria a reuşit înlocuirea a 35% din aceste reţele în zonele: Petru Rareş, cartier Nicolae Bălcescu, Cuza Vodă şi zonele adiacente, în valoare de 2,8 milioane lei, cofinanţare a proiectului european, prin PID. Şi prin Administraţia Fondului de Mediu s-au realizat investiţii de 1,3 milioane în cartierul Nicolae Bălcescu, tot prin cofinanţare. Compania a realizat investiţii la Roman la Staţia de Epurare şi pe zona de canalizare. Am atras atenţia că nimeni nu stă pe roze cu fondurile şi e de datoria lor să meargă la conducerea CJ să prezinte situaţia.

Am arătat faptul că la ultima rectificare bugetară Romanul a primit zero lei, în timp ce la Tîrgu Neam s-a alocat suma de 1,2 milioane, din cota 6% care ar fi trebuit distribuită echitabil. De altfel, încă de la începutul anului am solicitat CJ fonduri pentru Spitalul Municipal, în vederea reabilitării Policlinicii, ştiut fiind că Romanul a dus greul în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest spital asigură, în mod curent, de ani de zile îngrijirea a peste 200.000 de nemţeni, care locuiesc în Zona Metropolitană”, a mai precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Trending