Contactează-ne

Actualitate

Surprize, surprize în CJ Neamţ. Tot fără vicepreşedinţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în şedinţa din 12 ianuarie nu s-au ales vicepreşedinţii ■ Arsene a anunţat o majoritate cu PMP şi Pro România ■ liberalii şi useriştii au plecat din sală înainte de vot ■ în final... n-au fost suficiente voturi valabil exprimate pentru alegerea vicepreşedinţilor ■ de ce? explicaţia e teribil de întortocheată ■

Încurcate sunt căile Domnului, dar sigur mai încurcate sunt căile politicii. În special la Neamţ. Marţi, 12 ianuarie, a fost o şedinţă de CJ pentru alegerea vicepreşedinţilor. Înainte de şedinţă s-a vorbit de o alianţă PNL-USR PLUS şi PRO România care ar fi trebuit să impună alegerea unor vicepreşedinţi de la PNL şi USR PLUS. Încă nu era certă opţiunea celor de la PMP, dar acest lucru era mai puţin important atât timp cât se presupunea că alianţa avea majoritate la un vot.

Însă, la şedinţă, surprize. Liberalii au formulat un amendament prin care ar fi dorit modificarea procedurii de vot şi, când s-a trecut la votul pentru amendament, prima surpriză: au fost 20 de voturi împotriva amendamentului şi doar 15 pentru. Adică au votat pentru doar liberalii şi useriştii. Cei de la PMP şi cei de la PRO România au votat împotrivă, alături de PSD.

A doua surpriză, şi mai mare, a fost anunţată apoi de Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, care a făcut propuneri pentru vicepreşedinţi. Din partea unei alianţe majoritare formate din PSD, ALDE, PMP şi PRO România. Propunerile au fost Ion Asaftei şi Dragoş Chitic. Liberalii l-au propus pe Florin Hopşa, iar useriştii pe Florin Zaharia. Dar panica lor era evidentă şi, în scurt timp, au părăsit şedinţa. Au rămas prezenţi în sală 20 de consilieri şi s-a trecut la vot.

La anunţarea rezultatelor, din nou surpriză, cea mai mare: au fost exprimate doar 18 voturi şi nici acestea nu au fost toate valabil exprimate, un vot fiind declarat nul. Aşa că… nu s-au putut alege vicepreşedinţii. Cine şi ce să mai înţeleagă?

Calul troian din noua majoritate

Ce s-a întâmplat de fapt? Pentru a înţelege e nevoie să ne reamintim repartizarea mandatelor în CJ: PNL are 11 mandate, USR PLUS – 4, PMP şi Pro România câte trei, iar Alianţa pentru Modernizarea Neamţului 13. Total 34 plus votul preşedintelui Arsene, 35. Pentru alegerea vicepreşedinţilor era nevoie de minim 18 voturi. Cea mai simplă majoritate putea fi formată de PNL-USR PLUS şi PRO România. Numai că PRO România a ales altă… cale. Cel puţin teoretic. Alături de PSD. Atunci, raportul de forţe ar fi arătat astfel: PNL şi USR rămân cu doar 15 voturi, iar restul (adică PRO România, PMP, PSD, ALDE, PPUSL), respectiv 20, formează o nouă majoritate.

Dar să nu uităm de… Modernizarea Neamţului. Cele 13 mandate sunt “dispuse” astfel: 10 la social-democraţi, unul la ALDE şi două la PPUSL. Revenind la şedinţă, în sală au rămas în timpul votului 20 de consilieri. Doi dintre ei erau însă de la PNL şi USR şi au rămas pentru că făceau parte din comisia de numărare a voturilor, însă au anunţat din start că nu votează. Lipseau aşadar doi consilieri din noua majoritate de 20? Cine? Reprezentanţii PPUSL. Doi la număr, au plecat din sală şi duşi au fost.

Chiar şi aşa, mai rămâneau 18 consilieri să voteze, suficienţi ca noua majoritate să-şi impună vicepreşedinţii. Însă un vot a fost nul sau mai corect spus anulat. Al cui? Vom spune doar atât: al unui consilier de la PRO. Care, în ciuda ordinului venit de la centru, să voteze alături de PSD, a decis că îi dictează conştiinţa altfel şi şi-a anulat votul. Probabil întrebându-se pe bună dreptate de ce PMP cu trei mandate să aibă vice iar PRO tot cu trei mandate să nu aibă vice? Aşa cum probabil s-au întrebat şi cei de la PPUSL de ce ALDE cu un mandat să aibă vice, iar ei cu două mandate să nu aibă?

Aşa s-a scris istoria celei mai ciudate şedinţe de CJ din istoria post-decembristă. Toate calculele şi alianţele anterioare au fost date peste cap, iar, până la noi negocieri şi înţelegeri, situaţia din CJ arată astfel: PNL şi USR au rămas în alianţă şi au 15 mandate. PSD a rămas cu ALDE şi cu PMP, cel mai probabil, şi cu o parte din PRO şi au 16 mandate. Iar un mandat de la PRO e… “în aer”, în condiţiile în care consilierul care şi-a anulat votul în ciuda ordinului de la centru rămâne să vadă dacă va mai fi sau nu în CJ. Tot “în aer” sunt şi cele două mandate de la PPUSL. S-au rupt, măcar la votul de marţi, de PSD şi nu e deloc improbabil să treacă definitiv de partea PNL şi USR. Atunci zestrea acestora ar ajunge la 17 mandate. Şi PSD şi aliaţii ar avea tot 17 mandate, dacă îl recuperează şi pe al treilea de la PRO.

Încâlceală maximă, mon cher. Şi să fi putut auzi ce telefoane s-au putut dat şi câte, de la centru spre teritoriu şi din teritoriu spre centru. Politică nene. Aşteptăm cu interes viitoarea şedinţă de CJ şi aşteptăm să vedem cine cu cine mai bate palma, ce ordine mai vin de la centru şi cine mai pleacă. Din sala de şedinţe sau chiar din consiliu. C-aşa-i politica pe la noi.

Ce se întâmplă în CL Piatra Neamţ?

Reconfigurarea alianţelor în CJ ar putea avea repercusiuni şi în CL Piatra Neamţ. Acolo mandatele sunt distribuite astfel: 7 PNL, 5 PSD, 4 PMP, 3 USR, două PRO România şi două ALDE. Conform alianţei iniţiale, PNL, USR şi PRO aveau majoritate simplă cu 12 mandate. Dacă PRO schimbă macazul şi trece lângă PSD, atunci PNL şi USR rămân cu 10 mandate, iar PSD, ALDE, PRO şi PMP ajung la 13 şi au ei majoritate. Şi atunci să te ţii… scandal în şedinţele de consiliu local.

 

În loc de P.S.: “Nebuneala” descrisă mai sus, care n-ar nicio logică, oricât de logic am încercat noi să prezentăm lucrurile, ar putea duce la trei concluzii, mai hâtre:

  1. Politica e mama curvelor.
  2. PRO România la centru e PRO PSD.
  3. “Calul” (semnul electoral al PPUSL) nu merge chiar oricând şi oricât la apă după cum vrea PSD-ul.
Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 65 de cazuri noi. Naţional – 3.353 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, rata de infectare este de 1,44 la mia de locuitori ■ la nivel naţional în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 63 de decese ■

Până astăzi, 15 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 688.270 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

618.673 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.353 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 788 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 17.098 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 14.01.2021 (10:00) – 15.01.2021 (10:00) au fost raportate 63 de decese (40 bărbați și 23 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Brăila, Bistrița-Năsăud,  Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Ilfov.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 23 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 19 decese la categoria de peste 80 de ani.

60 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.635. Dintre acestea, 1.091 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.129.855 de teste RT-PCR și 35.282 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.626 teste RT-PCR (14.620 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.006 la cerere) și 5.453 teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 33.519 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.599 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 68.663 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 89 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.398 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 572 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 14 ianuarie, 4.858 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 756.300 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 7.396 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.941 în Italia, 1.487 în Spania, 173 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.110 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  131 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 36 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 12 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 79 în Irlanda și câte unul în Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Singapore, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 135 de cetățeni români aflați în străinătate, 33 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 3 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

 

Citește știrea

Actualitate

Ars de viu în locuinţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Trupul neînsufleţit al unui bărbat în vârstă de 65 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni solicitaţi să stingă un incendiu izbucnit, vineri, 15 ianuarie, la o gospodărie din comuna Tarcău. Intervenţia pompierilor este în desfăşurare.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din comuna Tarcău.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD,  un echipaj de pompieri cu o autospecială de la SVSU Bicaz și pompieri voluntari din cadrul SVSU Tarcău.

Incendiul se manifesta generalizat în interiorul unei locuințe.

Incendiul a fost localizat de către forțele de intervenție.

Din păcate,  în interiorul locuinței,  pompierii au găsit trupul carbonizat al unui bărbat în vârstă de 65 de ani.

Se lucrează pentru lichidarea incendiului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vine gerul! Vor fi -15 grade

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ valori termice foarte scăzute sînt aşteptate pînă la jumătatea săptămînii viitoare ■ în cea mai rece zi vor fi -9 grade, iar valorile termice nocturne coboară la -15 grade ■ pînă astăzi este în vigoare o atenţionare de ninsori ■

Pînă astăzi este în vigoare o atenţionare de ninsori şi viscol, iar mai apoi vine gerul. Meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, astfel că în cea mai rece zi vor fi -9 grade. Şi nopţile vor fi deosebit de reci, cu temperaturi de pînă la -14 grade.

Cam aşa vor fi condiţiile meteo pînă la mijlocul săptămînii viitoare, apoi vremea se mai îmbunează. Pînă atunci rămînem cu atenţionarea de ninsori, valabilă pînă azi, 15 ianuarie, la ora 10:00.

„În intervalul menţionat, temporar va ninge în regiunile vestice, nordice şi centrale, iar în zona de munte, prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de 15-20 l/mp şi se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri consistent. În zona montană înaltă, cu precădere a Carpaţilor Meridionali, vîntul va avea intensificări cu rafale, în general, de 60-80 km/h, viscolind ninsoarea şi determinînd scăderea vizibilităţii“, se arată într-un comunicat al ANM.

Ieri, la ora 10:00, termometrele indicau -1 grad la Tîrgu Neamţ, -4 grade erau în reşedinţa de judeţ, iar la Roman se înregistrau -5 grade. Cel mai frig, -13 grade, era la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, iar din cauza vîntului indicele de răcire era de – 24 de grade. Este şi ceva zăpadă, în strat de 3 centimetri la Roman şi Tîrg, 10 centimetri la Piatra Neamţ şi 27 de centimetri pe munte. Se face mai rece cu începere de azi, 15 ianuarie, cînd din nou ne putem aştepta la ninsori.

La amiază vor fi -3 grade, dar urmează cea mai rece noapte din acest sezon şi sînt prognozate minime de – 6 grade. Şi mai frig va fi în week-end. Sîmbătă, 16 ianuarie, ar mai putea ninge puţin, dar va fi foarte frig, iar maxima diurnă va fi de -6 grade. Noaptea vine gerul şi meteorologii promit o minimă de -10 grade. Regimul termic continuă declinul şi va fi deosebit de frig şi duminică, 17 ianuarie. Se anunţă cer variabil, iar în cel mai cald moment al zilei se vor înregistra -6 grade. Va fi cel mai rece interval de pînă acum, iar după lăsarea întunericului gerul se menţine şi se vor înregistra -12 grade. Cam la fel va fi registrul termic şi săptămîna viitoare.

Cea mai friguroasă zi din acest sezon va fi cea de luni, 18 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare şi o maximă la limita gerului, -9 grade. Şi noaptea aduce ger, iar mercurul din termometre se opreşte la -14 grade. La fel vor fi condiţiile şi marţi, 19 ianuarie, -6 grade ziua şi -14 grade după lăsarea întunericului. Se mai îmbunează condiţiile abia marţi, 20 ianuarie, cînd vor fi -4 grade ziua şi 12 grade după lăsarea întunericului, iar miercuri vor fi maxime diurne de -4 grade, şi o minimă nocturnă de -12 grade. De joi, 21 ianuarie, şi pînă duminică 24 ianuarie, trecem la timp bun, cu valori termice diurne pozitive, de 1 pînă la 3 grade, iar minimele nocturne nu scad mai mult de -3 grade.

Citește știrea

Trending