Contactează-ne

Actualitate

Surprize, surprize în CJ Neamţ. Tot fără vicepreşedinţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în şedinţa din 12 ianuarie nu s-au ales vicepreşedinţii ■ Arsene a anunţat o majoritate cu PMP şi Pro România ■ liberalii şi useriştii au plecat din sală înainte de vot ■ în final... n-au fost suficiente voturi valabil exprimate pentru alegerea vicepreşedinţilor ■ de ce? explicaţia e teribil de întortocheată ■

Încurcate sunt căile Domnului, dar sigur mai încurcate sunt căile politicii. În special la Neamţ. Marţi, 12 ianuarie, a fost o şedinţă de CJ pentru alegerea vicepreşedinţilor. Înainte de şedinţă s-a vorbit de o alianţă PNL-USR PLUS şi PRO România care ar fi trebuit să impună alegerea unor vicepreşedinţi de la PNL şi USR PLUS. Încă nu era certă opţiunea celor de la PMP, dar acest lucru era mai puţin important atât timp cât se presupunea că alianţa avea majoritate la un vot.

Însă, la şedinţă, surprize. Liberalii au formulat un amendament prin care ar fi dorit modificarea procedurii de vot şi, când s-a trecut la votul pentru amendament, prima surpriză: au fost 20 de voturi împotriva amendamentului şi doar 15 pentru. Adică au votat pentru doar liberalii şi useriştii. Cei de la PMP şi cei de la PRO România au votat împotrivă, alături de PSD.

A doua surpriză, şi mai mare, a fost anunţată apoi de Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, care a făcut propuneri pentru vicepreşedinţi. Din partea unei alianţe majoritare formate din PSD, ALDE, PMP şi PRO România. Propunerile au fost Ion Asaftei şi Dragoş Chitic. Liberalii l-au propus pe Florin Hopşa, iar useriştii pe Florin Zaharia. Dar panica lor era evidentă şi, în scurt timp, au părăsit şedinţa. Au rămas prezenţi în sală 20 de consilieri şi s-a trecut la vot.

La anunţarea rezultatelor, din nou surpriză, cea mai mare: au fost exprimate doar 18 voturi şi nici acestea nu au fost toate valabil exprimate, un vot fiind declarat nul. Aşa că… nu s-au putut alege vicepreşedinţii. Cine şi ce să mai înţeleagă?

Calul troian din noua majoritate

Ce s-a întâmplat de fapt? Pentru a înţelege e nevoie să ne reamintim repartizarea mandatelor în CJ: PNL are 11 mandate, USR PLUS – 4, PMP şi Pro România câte trei, iar Alianţa pentru Modernizarea Neamţului 13. Total 34 plus votul preşedintelui Arsene, 35. Pentru alegerea vicepreşedinţilor era nevoie de minim 18 voturi. Cea mai simplă majoritate putea fi formată de PNL-USR PLUS şi PRO România. Numai că PRO România a ales altă… cale. Cel puţin teoretic. Alături de PSD. Atunci, raportul de forţe ar fi arătat astfel: PNL şi USR rămân cu doar 15 voturi, iar restul (adică PRO România, PMP, PSD, ALDE, PPUSL), respectiv 20, formează o nouă majoritate.

Dar să nu uităm de… Modernizarea Neamţului. Cele 13 mandate sunt “dispuse” astfel: 10 la social-democraţi, unul la ALDE şi două la PPUSL. Revenind la şedinţă, în sală au rămas în timpul votului 20 de consilieri. Doi dintre ei erau însă de la PNL şi USR şi au rămas pentru că făceau parte din comisia de numărare a voturilor, însă au anunţat din start că nu votează. Lipseau aşadar doi consilieri din noua majoritate de 20? Cine? Reprezentanţii PPUSL. Doi la număr, au plecat din sală şi duşi au fost.

Chiar şi aşa, mai rămâneau 18 consilieri să voteze, suficienţi ca noua majoritate să-şi impună vicepreşedinţii. Însă un vot a fost nul sau mai corect spus anulat. Al cui? Vom spune doar atât: al unui consilier de la PRO. Care, în ciuda ordinului venit de la centru, să voteze alături de PSD, a decis că îi dictează conştiinţa altfel şi şi-a anulat votul. Probabil întrebându-se pe bună dreptate de ce PMP cu trei mandate să aibă vice iar PRO tot cu trei mandate să nu aibă vice? Aşa cum probabil s-au întrebat şi cei de la PPUSL de ce ALDE cu un mandat să aibă vice, iar ei cu două mandate să nu aibă?

Aşa s-a scris istoria celei mai ciudate şedinţe de CJ din istoria post-decembristă. Toate calculele şi alianţele anterioare au fost date peste cap, iar, până la noi negocieri şi înţelegeri, situaţia din CJ arată astfel: PNL şi USR au rămas în alianţă şi au 15 mandate. PSD a rămas cu ALDE şi cu PMP, cel mai probabil, şi cu o parte din PRO şi au 16 mandate. Iar un mandat de la PRO e… “în aer”, în condiţiile în care consilierul care şi-a anulat votul în ciuda ordinului de la centru rămâne să vadă dacă va mai fi sau nu în CJ. Tot “în aer” sunt şi cele două mandate de la PPUSL. S-au rupt, măcar la votul de marţi, de PSD şi nu e deloc improbabil să treacă definitiv de partea PNL şi USR. Atunci zestrea acestora ar ajunge la 17 mandate. Şi PSD şi aliaţii ar avea tot 17 mandate, dacă îl recuperează şi pe al treilea de la PRO.

Încâlceală maximă, mon cher. Şi să fi putut auzi ce telefoane s-au putut dat şi câte, de la centru spre teritoriu şi din teritoriu spre centru. Politică nene. Aşteptăm cu interes viitoarea şedinţă de CJ şi aşteptăm să vedem cine cu cine mai bate palma, ce ordine mai vin de la centru şi cine mai pleacă. Din sala de şedinţe sau chiar din consiliu. C-aşa-i politica pe la noi.

Ce se întâmplă în CL Piatra Neamţ?

Reconfigurarea alianţelor în CJ ar putea avea repercusiuni şi în CL Piatra Neamţ. Acolo mandatele sunt distribuite astfel: 7 PNL, 5 PSD, 4 PMP, 3 USR, două PRO România şi două ALDE. Conform alianţei iniţiale, PNL, USR şi PRO aveau majoritate simplă cu 12 mandate. Dacă PRO schimbă macazul şi trece lângă PSD, atunci PNL şi USR rămân cu 10 mandate, iar PSD, ALDE, PRO şi PMP ajung la 13 şi au ei majoritate. Şi atunci să te ţii… scandal în şedinţele de consiliu local.

 

În loc de P.S.: “Nebuneala” descrisă mai sus, care n-ar nicio logică, oricât de logic am încercat noi să prezentăm lucrurile, ar putea duce la trei concluzii, mai hâtre:

  1. Politica e mama curvelor.
  2. PRO România la centru e PRO PSD.
  3. “Calul” (semnul electoral al PPUSL) nu merge chiar oricând şi oricât la apă după cum vrea PSD-ul.
Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vremea, cum va fi zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă că precipitaţiile dispar, dar nu va fi prea cald ■ în cea mai „rece“ zi vor fi 14 grade, iar în cea mai caldă, vreo 21 ■ minimele nocturne oscilează între 4 şi cel mult 12 grade ■

Chiar dacă ne apropiem de finele primei decade a lunii mai, nu este spectaculos de cald, iar zilele ceva mai reci alternează cu cele în care nu vor fi mai mult de 21 de grade. Acelaşi trend îl au şi valorile termice nocturne care, pînă la finele săptămînii viitoare vor oscila între 4 şi cel mult 12 grade.

Meteorologii dau asigurări că precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate. De menţionat este faptul că la acest moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca mai sînt încă 42 de centimetri de nea. Astăzi, 7 mai, va fi timp frumos, cu cu soare, iar la amiază termometrele vor indica 20 de grade, iar noaptea vor fi 9. Ziua de 8 mai aduce o depreciere a regimului termic, iar maxima ajunge la 14 grade. În a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie. Minima scade la 7 grade.

Duminică regimul termic se mai apreciază şi se ajunge la o maximă de 16 grade. Urmează una din cele mai reci nopţi, iar minima se opreşte la 4 grade. Meteorologii promit că luni, 10 mai, va fi soare şi cam 18 grade, dar noaptea va fi rece, cam 5 grade. Ceva mai bine va fi marţi, 11 mai, cînd se anunţă cer variabil cu soare, iar peste zi se face sensibil mai cald şi se ajunge la o maximă de 19 grade. În schimb, noaptea va fi din nou prea rece pentru acest moment al anului cu o minimă de 4 grade.

Jumătatea săptămînii aduce timp bun, iar miercuri 12 mai, cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, iar mercurul din termometre saltă din nou la 20 de grade. Urmează o altă noapte rece, cu vreo 5 grade. O zi mai rece şi una mai caldă, pentru că joi, 13 mai, chiar dacă va fi cer absolut senin nu vor fi mai mult de 18 grade. În schimb se mai îmbunează regimul termic nocturn, iar minima saltă voiniceşte la 10 grade. În ultima zi lucrătoare a săptămînii viitoare va fi timp frumos, dar nu prea cald. Chiar dacă soarele va fi la datorile, e cam leneş, pentru că maxima nu trece de 19 grade.

Rămînem cu noaptea blîndă cu o minimă de 10 grade. Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză se anunţă a fi cea de sîmbătă, 15 mai. La jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Sînt schimbări şi în regimul termic nocturn şi se vor înregistra 12 grade. La fel va fi vremea şi duminică, 16 mai, cer variabil cu soare, 21 de grade, dar ar putea veni ceva stropi de ploaie mai după amiază.

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Trending