Contactează-ne

Actualitate

Surpriză în cazul de corupţie de la Ambulanţa Neamţ. Ce a dispus Curtea de Apel Bacău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ astăzi, la Curtea de Apel Bacău s-au judecat cele opt contestaţii împotriva arestărilor preventive ■ privaţi de libertate sunt directorul Dan Morenciu şi două asistente şefe ■

Opt persoane, care au fost arestate pe data de 27 mai 2022 în cazul de corupţie de la Ambulanţa Neamţ, au contestat măsura dispusă de Tribunalul Bacău în urma sesizării procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru dare de mită. Procesul s-a judecat astăzi, la Curtea de Apel Bacău, magistraţii hotărând ca acuzaţii să fie puşi în arest la domiciliu.

„Dispune luarea măsurii arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, începînd cu data prezentei încheieri, 02.06.2022 şi pînă la 01.07.2022 inclusiv, faţă de inculpaţii: 1. Dogariu Cristina, pentru săvîrşirea infracţiunii de “dare de mită” prev. de art. 6 din Legea 78/2000 raportat la art. 290 alin. 1 Cod penal. 2. Epanu Magdalena, pentru săvîrşirea infracţiunii de “dare de mită” prev. de art. 6 din Legea 78/2000 raportat la art. 290 alin. 1 Cod penal.

3. Ciobanu Iuliana, pentru săvîrşirea infracţiunii de “dare de mită” prev. de art. 6 din Legea 78/2000 raportat la art. 290 alin. 1 Cod penal. 4. Iftime Ioan Răzva, pentru săvîrşirea infracţiunii de “dare de mită” prev. de art. 6 din Legea 78/2000 raportat la art. 290 alin. 1 Cod penal. 5. Lupu Aurel, pentru săvîrşirea infracţiunii de “dare de mită” prev. de art. 6 din Legea 78/2000 raportat la art. 290 alin. 1 Cod penal. 6. Balan Alin Bogdan, pentru săvîrşirea infracţiunii de “dare de mită” prev. de art. 6 din Legea 78/2000 raportat la art. 290 alin. 1 Cod penal.

7. Butnariu Ilie, pentru săvîrşirea infracţiunii de “dare de mită” prev. de art. 6 din Legea 78/2000 raportat la art. 290 alin. 1 Cod penal. 8. Mihăilă Petru, pentru săvîrşirea infracţiunii de “dare de mita” prev. de art. 6 din Legea 78/2000 raportat la art. 290 alin. 1 Cod penal“, conform Curţii de Apel Bacău. Inculpaţii nu au voie să plece de acasă, nu trebuie să ia legătura între ei, dar nici cu ceilalţi trei arestaţi, directorul Morenciu şi asistentele Rozonschi şi Preda, dar nici cu alţi martori sau suspecţi din dosar.

Se întrevăd şi alţi suspecţi sau chiar inculpaţi în acest dosar, avînd în vedere cele stabilite de instanţă. „Lista completă cu numele şi adresa inculpaţilor, suspecţilor şi martorilor va fi comunicată organelor de poliţie desemnate cu supravegherea inculpaţilor de ÎCCJ – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău, cauza aflîndu-se în cursul urmăririi penale şi va fi actualizată ori de cîte ori vor surveni modificări sau vor apărea suspecţi, inculpaţi sau martori noi“, se mai arată în decizia de astăzi a Curţii.

„În perioada 2 – 10 mai 2022, cele opt persoane ar fi acceptat şi ulterior ar fi remis managerului general interimar al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ, Morenciu Dan Dorin, prin intermediul inculpatei Preda Elena, suma de 6.000 euro/persoană (în total 48.000 euro) pentru a fi declaraţi admişi la un concurs ce viza ocuparea unor posturi pe o perioadă nedeterminată, pentru personalul sanitar şi sanitar auxiliar“, se preciza într-un comunicat DNA, emis pe 27 mai 2022,

Dan Morenciu prin intermediul celor două subalterne (Luminiţa Rozoschi, fiind desemnată să organizeze un examen), au pretins de la opt persoane câte 5.000 euro pentru a fi declaraţi admişi. Concursul viza ocuparea posturilor pe termen nedeterminat, pentru şoferi şi asistente, care fuseseră angajaţi fără concurs, în perioada stării de alertă.

Pe 18 mai 2022, directorul s-a întâlnit cu Elena Preda pe o stradă din Piatra Neamţ, primind de la aceasta 40.000 de euro. A fost momentul când pe fir au intrat anchetatorii, fiind realizat flagrantul. Independent de înţelegerea avută cu managerul Ambulanţei, Elena Preda ar fi pretins şi primit de la cele opt persoane suma de 6.000 euro/persoană şi nu 5.000 de euro aşa cum se stabilise iniţial.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ ameninţă cu judecata liderii PNL

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prefectul de Neamţ, Adrian Niţă, spune că îi va da în judecată pe liderii liberalilor nemţeni, după ce aceştia au făcut public un comunicat de presă în legătură cu lucrările efectuate pe podul de pe drumul naţional DN2, la intrarea în municipiul Roman.

Prefectul s-a declarat deranjat de “minciunile și calomniile pe care semnatarii acestui comunicat le-au făcut la adresa mea” şi face precizarea că “îi voi chema în judecată pentru a răspunde civil pentru prejudiciul de imagine pe care mi l-au produs”.

El mai spune şi care este motivul pentru care a luat această decizie: “Această decizie am luat-o deoarece nemțenii nu sunt datori să asiste la bălăcărelile publice proliferate de politicieni care nu s-au remarcat în activitatea lor politică și administrativă decât prin circ și comportament de mahala”.

În ceea ce priveşte starea şi evoluţia lucrărilor la pod, în comunicatul de presă emis de prefect se fac următoarele precizări:

“Reprezentanții DRPDP Iași ne-au comunicat că această activitate a fost contractată de o firmă specializată respectându-se procedurile legale. Operațiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor, montarea rosturilor noi.

Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilatație are termen de finalizare de cel puțin 5 zile/fir. Termenul nu poate fi devansat deoarece sunt folosite în procesul tehnologic betoane speciale cu termen strict de întărire și protecție. Având în vedere complexitatea operațiunii și instalațiile folosite, activitatea nu se poate desfășura pe timpul nopții, ci doar pe timpul zilei. Totodată, în procesul tehnologic există și pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operațiuni și nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul contractual de finalizare a lucrării este sfârșitul lunii august a.c.

Se încearcă finalizarea lucrărilor într-un timp mai scurt, dar fără a fi afectate etapele tehnologice”.

Citește știrea

Actualitate

Calvarul va mai dura. Cozi de kilometri pe E-85, din cauza lucrărilor de la podul de Horia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ neexistînd rută alternativă, cozile de maşini se întind pe 6-7 kilometri în ambele sensuri ■ problema descongestionării traficului nu are soluţie ■ lucrările ar trebui să fie terminate la finalul lunii august ■

Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a început reparaţii la mai multe poduri din raza sa de responsabilitate, printre acestea numărîndu- se şi lucrarea de la cel de Horia, care asigură accesul prin Roman, pe E-85, spre Suceava, Iaşi sau Bacău. Numai că, pe ambele sensuri, zilnic, aglomeraţia depăşeşte limitele normalului.

Se formează cozi de 6-7 kilometri pe ambele sensuri, lucru care irită la maxim conducătorii auto, sau pe cei care tranzitează zona, fiind în concediu. Florin Marius Sima, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Pentinenciare, filiala Bacău, care face naveta, are de fiecare dată probleme, fiind nevoit să plece că cel puţin o oră înainte, pentru a nu întîrzia la serviciu.

„Traficul este îngreunat şi la modul glumeţ aş spune că ar trebui să se aducă un bac care să folosească la traversarea rîului Moldova. Fac naveta de la Roman la Bacău şi de la începutul lunii am mari probleme, pentru că trebuie să iau în calcul un timp suficient pentru a nu întîrzia la serviciu. Luni, 8 august, am stat în trafic 3 ore pentru a ajunge la Bacău, iar astăzi, cînd m-am întors de la Bacău am aşteptat două ore şi jumătate să intru în Roman.

Coada era pînă la Secuieni. În acest timp, la pod nu lucra nimeni. Vreo patru muncitori stăteau în staţia de benzină de la intrarea pe pod, la o cafea şi o ţigară. În coloană erau maşini cu numere din toate judeţele ţării şi foarte multe TIR-uri cu număr de Ucraina. Lumea e nervoasă, iese din maşină, înjură, dar nu are pe cine întreba ce se întîmplă, pentru că nu există cineva care să dirijeze traficul“, a declarat Florin Sima.

Purtătorul de cuvînt al DRDP Iaşi, Neculai Popovici, a declarat că lucrarea are ca termen de execuţie sfîrşitul lunii august: „Operaţiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilataţie are termen de finalizare de cel puţin 5 zile/fir.

Termenul nu poate fi devansat, deoarece sînt folosite în procesul tehnologic betoane speciale, cu timp strict de întărire şi protecţie. Avînd în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar ziua. Totodată, în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operaţiuni şi nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul lunii august“.

Poliţia Neamţ cunoaşte problema, dar nu are nici o pîrghie de rezolvare, ţinînd cont că nu există variantă ocolitoare. „În acest moment, valorile de trafic sînt foarte ridicate şi din cauza TIR-urilor din Ucraina, care transportă cereale spre Constanţa. Constructorul are un anumit termen de execuţie şi ne dorim respectarea lui.

Dacă lucrarea se prelungeşte, în septembrie începe şcoala şi traficului existent i se va adăuga cel specific transportului şcolar. E adevărat că nu există poliţişti care să dirijeze traficul, dar vorbind de situaţia complicată. Noi verificăm permanent valorile de trafic, pentru a nu exista incidente, dar nu ajută cu nimic“, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

UPDATE: Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la spital. A fost solicitat un elicopter SMURD pentru a fi transportat la un spital din Iaşi.

UPDATE 2: Victima a suferit traumatisme la nivelul capului și se află într-o stare gravă – sursa ISU Neamţ

FOTO: generica

Citește știrea
AdvertisementTrending