Prima pagină
„Sunt nevinovat!”. 57 de luări de mită în cazul Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății

■ cercetările vizează și alte 27 de persoane, care-s suspecte de dare de mită ■ președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că s-a decis eliberarea acestuia din funcțiile politice și din cea de președinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților ■ avocatul ex-ministrului susține că nu există denunțător în acest caz ■ „Sunt nevinovat”, spune cel acuzat de luare de mită ■
Fost ministru al Sănătății în Guvernul Orban 2, în perioada 26 martie 2020 – 23 decembrie 2020, fost secretar de stat în același minister, doctorul Nelu Tătaru, deputat de Vaslui, este cercetat de DNA Iași, fiind acuzat de corupție. Președintele PNL Vaslui este învinuit că, în calitate angajat la Spitalul „Dimitrie Castroianu” Huși, acolo unde își desfășoară activitatea în calitate de chirurg, ar fi luat mită de la pacienți.
Surse din spital au declarat, pentru presa centrală, că polițiștii au ridicat mai multe plicuri cu documente din unitatea sanitară. Aceleași surse susțin că Nelu Tătaru a plecat de la sediul DNA Iași fără a fi dispusă vreo măsură preventivă. „Consider să sunt nevinovat”, a spus fostul ministru, care a mai declarat corespondenților de presă, care l-au așteptat la ieșirea de la DNA Iași, că „nu este nicio problemă” că PNL a decis să nu mai poată candida la parlamentare.
Potrivit Agerpres, afirmația fostului ministru ar fi legată de faptul că preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat, în cursul acestei dimineți, joi, 10 octombrie, că Nelu Tătaru a fost eliberat din funcţia de preşedinte al filialei PNL Vaslui şi de la conducerea Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor. Ciucă a adăugat și faptul că Nelu Tătaru nu se va afla nici pe listele de candidaţi la viitoarele alegeri parlamentare.
Unele surse afirmă că ex-ministrul Sănătății ar fi victima bătăliei acerbe din PNL pentru accederea în Parlament. Se mai zice că Tătaru s-ar afla în aceeași situație cu George Lazăr (și el acuzat de corupție de către DNA), fost președinte PNL Neamț, care în luna iulie 2024 a fost obligat să-și dea demisia din funcția politică și din cea de secretar de stat la Ministerul Energiei, din cauza unei „povești” din vremea cât era prefect.
Ar fi intervenit la nivel înalt pentru ca directorul Doru Gherghel, șeful Direcției Silvice Neamț, să renunțe la funcție în favoarea lui Valentin Tămăslăcaru, la vremea aceea șef al Ocolului Silvic Văratec, un apropiat al lui Lazăr. Sanda Grădinaru, avocata lui Nelu Tătaru, a spus că acuzațiile din dosarul în care acesta a fost audiat sunt de luare de mită.
„Nu ni s-au prezentat niciun fel de probe. Noi am solicitat dosarul și probele. Încă nu știm absolut nimic. Acuzațiile datează de acum trei luni. Dacă într-adevăr domnul ministrul este vinovat, așa cum se susține, de ce nu s-a făcut un flagrant? Se vorbește despre faptul că ar fi luat mită de la o persoană nespecificată și o sumă nestabilită”, a declarat Sandra Grădinaru, care a adăugat faptul că nu există un denunțător în acest caz.
În acest caz, DNA a transmis un comunicat. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Tătaru Nelu, medic specialist în cadrul Blocului Operator al Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși și deputat în Parlamentul României, acesta dobândind calitatea de suspect pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (57 de acte materiale)”.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În perioada 03 aprilie 2024 – 12 iulie 2024, în calitate de medic specialist, suspectul Tătaru Nelu ar fi primit cu titlu de mită sume de bani cuprinse în general între 100 și 500 de lei, precum și bunuri alimentare, de la 45 de persoane (pacienți/aparținători).
Asta în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu în calitate de medic specialist, respectiv intervenții chirurgicale, consult pacienți ori eliberare de rețete medicale. Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se mai efectuează urmărirea penală și privitor la alte 27 de persoane care au calitatea de suspecți pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

-
Prima paginăo săptămână,
Trebuie să mulţumim celor 9 judecători ai CCR că au reuşit să facă orice ca să stopeze intrarea României într-un mare rahat, dacă se respectă Constituţia
-
Prima paginăo săptămână,
A riscat și a pierdut o mică avere. TIR confiscat cu tot cu lemnul transportat
-
Actualitate2 săptămâni,
Leii pietreni, salbă de medalii şi la Campionatul Naţional de Ju Jitsu
-
Prima pagină2 săptămâni,
Pe urmele voievozilor, lui Creangă și Veronica Micle. Târgu Neamț este în finala Destinației Anului la categoria Orașe care inspiră FOTO
-
Prima pagină2 săptămâni,
Or fi motive? Destituiri controversate la IPJ Neamț – comisarul Josanu și agentul șef Cănărău au fost dați afară
-
Actualitateo săptămână,
Descoperire macabră în apele lacului de acumulare de la Bicaz
-
Actualitate2 săptămâni,
Georgescu, interzis la candidatură. E cumătrie sau priveghi?
-
Prima paginăo săptămână,
„Tartorul” Piedone, populism sau controale benefice? Kilograme de bijuterii confiscate și mari amenzi aplicate