Contactează-ne

Actualitate

Sumbru debut de an şcolar. Dascălii, proteste şi procese

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anul şcolar 2020-2021 va începe cu proteste ■ dascălii sînt nemulţumiţi că Guvernul a decis amînarea majorărilor salariale ■ în Neamţ, 20 de clase de liceu dispar ■ motivul: scăderea populaţiei şcolare ■ planul de şcolarizare e uşor supradimensionat, pentru a face faţă situaţiilor speciale ■ s-au întors din străinătate 300 de elevi ■

Decizia Guvernului Orban de a amîna aplicarea normelor ce prevedeau creşterea salariilor cadrelor didactice, începînd cu 1 septembrie 2020, măsură prevăzută în Legea 153, de salarizare a personalului bugetar, a stîrnit nemulţumiri în rîndul oamenilor şcolii. În Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt s-au stabilit liniile de acţiune din perioada următoare.

„S- au decis acţiunile viitoare după anunţul făcut de Guvernul Orban privind prorogarea aplicării prevederilor legale de majorare a salariilor. Vom face un puternic loby parlamentar, indiferent de culoarea politică a acestora, pentru a pune presiune pe Guvern să respecte legea.

Vom cere respingerea în Parlament a Ordonanţei Guvernului care a luat decizia amînării majorărilor salariale. În cazul în care acest lucru nu va fi posibil ne vom adresa, ca şi altă dată, instanţelor de judecată şi legea va trebui aplicată. Numai că acest lucru presupune eşalonări la plata unor drepturi care ni se cuvin“, a declarat Gabriel Ploscă, lider al FSLI. Acesta a mai spus că liderii de sindicat vor studia şi contextul în care mişcările de protest, constînd în mitinguri sau pichetarea Guvernului vor mai putea fi organizate, din cauza crizei pandemice. Majorarea pe care dascălii trebuiau să o primească de la 1 septembrie 2020 este prevăzută în Legea 153 de remunerare a salariaţilor din sistemul bugetar.

Rămâne de văzut cum va debuta noul an şcolar, la nemulţimirile dascălilor adăugîndu-se şi problemele create de criza sanitară. În Neamţ, după epuizarea celei de a doua etape de repartizare a absolvenţilor de clasa a VIII-a au mai rămas destule locuri în licee şi foarte multe în învăţămîntul profesional. Pe site-ul Inspectoratului Şcolar şi la sediul şcolilor gimnaziale a fost publicată lista cu locurile libere ce pot fi ocupate în cea de a treia etapă.

„Am în faţă o analiză comparativă a realizării planului de şcolarizare în ultimii doi ani. Aş putea să vă spun că, la liceu, anul trecut am avut realizate 108 clase şi anul acesta am propus tot 108, rămînîndu-se pe acelaşi plan de şcolarizare. Anul trecut au rămas pentru etapa a III-a de şcolarizare 56 locuri libere, anul acesta 91, deci diferenţa nu este prea mare.

La învăţămîntul vocaţional teologic situaţia e asemănătoare; anul acesta au rămas libere pentru etapa a III-a 34 locuri, diferenţa nefiind prea mare faţă de anul trecut, cînd au rămas neocupate 14. La liceu lucrurile sînt foarte apropiate faţă de ceea ce s-a întîmplat anul trecut în judeţ. De altfel, noi am venit anul acesta cu un plan de şcolarizare apropiat celui de anul trecut.

Întotdeauna planul de şcolarizare este uşor supradimensionat, motivat de faptul că apar situaţii care ne obligă să facem acest lucru. Vă dau un exemplu. Anul acesta s-au întors în judeţ 300 de copii, care au învăţat în străinătate, acolo unde părinţii au locuri de muncă.

Toţi aceşti copii vor trebui şcolarizaţi după ce li se vor echiva studiile făcute în străinătate. Pentru cei care ştiu să vadă ce este în spatele statisticilor, este uşor de aflat că în România populaţia şcolară se află într-o scădere dramatică, cauzată de scăderea demografică constantă din ultimii ani şi de migraţia forţei de muncă spre alte ţări, situaţie în care românii plecaţi la muncă în străinătate îşi iau, de regulă şi copiii.

Din analiza noastră privind evoluţia populaţiei şcolare, rezultă că la anul vom avea un deficit care se duce la aproximativ 20 de clase, numai în învăţămîntul liceal. Clasele vor funcţiona şi cu 18-20 de elevi, aşa cum se întîmplă şi acum la liceele tehnologice din mediul rural“, a precizat Miahi Obreja, inspector şcolar general. Cele mai multe locuri libere se regăsesc în învăţământul profesional de stat şi dual, unde se vor face înscrieri ale elevilor rămaşi fără un loc într-un liceu sau a celor care-şi doresc să se specializeze într-o meserie căutată pe piaţa muncii.

Astfel, la învăţămîntul profesional au rămas libere pentru etapa a III-a un număr de 241 locuri, din care 232 la învăţămîntul profesional de sat şi 39 locuri la cel dual. În intervalul 24 august şi pînă la începerea cursurilor noului an şcolar 2020- 2021, Comisia Judeţeană de Admitere urmează a repartiza pe locurile rămase libere candidaţii care, după încheierea primelor două etape, de admitere nu au fost repartizaţi în clasa a IX-a la nivel liceal, profesional şi profesional dual.

Repartizarea se va face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, chiar şi pentru cei care nu au susţinut Examenul Naţional de Evaluare, situaţia în care absolvenţii vor fi repartizaţi în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V-VIII.

Actualitate

Femeie arsă de vie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

O femeie a ars de vie, sâmbătă, 10 aprilie, în urma unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din satul Doina, comuna Girov.

“Prin apel la 112, în jurul orei 09:00, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Doina, comuna Girov.

La locul solicitării s-au deplasat patru echipaje pompieri cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra Neamț și voluntari din cadrul SVSU Girov.

Incendiul se manifesta generalizat în interiorul unei locuințe

Forțele de intervenție au localizat și lucrează pentru lichidarea incendiului.

Din păcate,  în interiorul locuinței a fost găsit trupul carbonizat al unei femei de 59 de ani”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

A ieşit cu maşina în decor. Două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs sâmbătă dimineaţă, 10 aprilie, în localitatea Adjudeni s-a soldat cu două victime.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe DJ 201C, pe raza localității Adjudeni. Un autoturism a părăsit partea carosabilă,  rezultând două victime încarcerate. În autoturism se aflau două persoane.

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială pentru descarcerare grea și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Roman și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

La sosirea forțelor de intervenție cele două persoane care s-au aflat în autoturism erau evacuate.

Paramedicii au acordat primul ajutor calificat pasagerului ( bărbat de 35 de ani), acesta refuzând transportul la spital.

Șoferul autoturismului (barbat de 32 de ani) a fost preluat de echipajul SAJ și transportat la CPU Roman.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Eroi învăţători din Bicaz şi Valea Muntelui în Războiul Sfânt din vara anului 1941 (II)

Știre publicată în urmă cu

în data de

Aşa cum ne-am propus, vom evoca figurile de eroi din zona Văii Muntelui, începând cu localitatea Bicaz, cu locotenentul în rezervă de Vânători de munte Constantin Vlase. Refugiat din Ardealul ocupat, în toamna anului 1940, învăţătorul a fost încadrat la Şcoala 1 Bicaz, unde a funcţionat tot timpul până la declanşarea războiului din iunie 1941.

Amintim că înainte de refugiu a fost învăţător la şcolile din Ticoş şi Bicazu Ardelean, judeţul Ciuc. Născut la 17 noiembrie 1910, în comuna Ghergheasa, judeţul Râmnicu-Sărat, la toate şcolile unde a funcţionat, Vlase a lăsat urme adânci, datorită conştiinţei cu care înţelegea să-şi indeplinească misiunea. Era un dascăl luminat, activ şi foarte muncitor, având gradul II în învăţământ. Căsătorit cu Veronica Vlase, tot învăţătoare, are un copil, Ovidiu.

Iată mai departe caracterizarea acestuia, în afară de cele spuse, precum şi sfârşitul în războiul sfânt: „În afară de activitatea misionară de învăţător, el a fost în toate satele pe unde a trecut comandant al Subcentrelor Pregătirii Premilitare, iar în Ticoş şi Bicazul Ardelean, a fost şi director de şcoală. În toate aceste situaţii, Constantin Vlase a dat strălucite dovezi de bun român şi bun gospodar.

În iunie 1941, a plecat, cu tot avântul lui tineresc, să- şi apere ţara de cotropitori, pe care îi ura mai mult decât oricare alţii. Când a căzut, în fruntea ostaşilor cu care plecase la luptă, le-a spus acestora: «Mergeţi înainte, băieţi şi nu uitaţi nici un colţ de pământ românesc»“, ne spune Alexandru Gh. Iliescu din Bicaz în revista Apostolul din mai 1942.

Vasile Mustea, Iorgu Popescu, Gheorghe Cotosa…

Avem a aminti de Vasile Mustea, sublocotenent de rezervă de Infanterie, fost învăţător la şcoala din Audia – Hangu. Caracterizat ca un tânăr inimos, Mustea „era un răsfăţat în cercurile cunoscute. Totdeauna la datorie, fiind stăpânit de un simţ al dreptăţii foarte dezvoltat.

Sârguincios şi mândru, în înţelesul bun al cuvântului, avea ambiţia totdeauna sa fie cel dintâi la datorie. A fost unul dintre cei dintâi jertfiţi pentru izgonirea duşmanului care ne călcase ţara. Tot în această regiune plină de istorie şi legendă „bun şi optimist întotdeauna“, învăţătorul Iorgu Popescu de la Buhalniţa, locotenent rezervă, scria de pe front celor rămaşi acasă în iunie 1941: „Măi puişorilor, dacă cineva mi-ar fi dat lumea întreagă nu m-aş fi simţit mai fericit decât mă simt când mă gândesc că eu cu 4 mitraliere şi vreo patruzeci de oameni făceam parte dintre cei chemaţi să reîntregim hotarul ce am avut“ Mândru de a-şi face datoria către Ţară, el cade la 8 iulie lovit de o schijă (nu se specifică locul – n.n.), pe mitraliera cu care trăsese toate cartuşele în duşmani.

Gheorghe Cotosa s-a născut la 21 aprilie 1916 la Hangu. După ce absolvă cursurile primare, se înscrie la examenul de admitere pentru Şcoala Normală de Băieţi din Piatra Neamţ, în anul şcolar 1928-1929. După ce o termină, va fi pedagog şi ajutor de secretar. După terminarea Şcolii Militare de Ofiţeri de Rezervă, s-a întors la Şcoala Normală, continându-şi funcţia de ajutor de secretar, la care a adăugat de această dată şi cea de comandant al Subcentrului Premilitar Piatra Neamţ.

După cum ne relatează Ion Arnăutu, secretarul contabil al Şcolii Normale de Băieţi Piatra Neamţ, a plecat în luptă alături de Batalionul Vânători de Munte „despre care vorbea întotdeauna cu o admiraţie nemărginită“. Undeva, pe pământul scump al Basarabiei, în care dorea să fie învăţător, batalionul din care făcea parte a înaintat glorios şi zilnic, „Gică“, după cum era alintat de camarazi în intimitate, şi-a făcut pe deplin datoria. A căzut, ca şi alţii, în încleştarea cu trupele Armatei Roşii.

Şcoala din Taşca a fost numită Vasile Mitru

Vasile Mitru, fost şi el locotenent de rezervă de infanterie, a „păstorit“ ca învăţător şi director al şcolii primare din Taşca, fiind supranumit de colegi „Argint viu“, pentru energia sa. Din scurta sa biografie, mai reţinem că era un dascăl „totdeauna activ şi preocupat de şcoala sa“ şi a muncit toată viaţa pentru a o înzestra cu tot ce-i trebuie.

Şi-a construit un local de şcoală de toată frumuseţea, gospodărindu-l apoi cu toată grija pentru a putea servi de model satului său. Prin curajul de care a dat dovadă în luptele purtate pentru redobândirea teritoriilor strămoşeşti, Mitru al nostru îşi câştigase încrederea comandanţilor şi subalternilor. Nu întâmplător jertfa lui pe câmpul de onoare îndreptăţeşte şcoala, colegii şi mai ales pe tovarăşa lui de viaţă, d-na Virginia Mitru, să-i poarte cu măreţie amintirea lui nepieritoare.

În sfârşit, un alt erou din această zonă plină „de credinţă, de vitejie, de cărturărie şi de artă“, cum ne spunea fostul învăţător şi prefect de Neamţ, Leon Mrejeru, în „Eri şi Azi. Contribuţii la istoricul învăţământului primar din judeţul Neamţ. Revăzute şi completate“, Piatra Neamţ, 1940, p.1, este învăţătorul Nicolae Găină, sublocotenent de rezervă, originar din Bicazu Ardelean, de unde a venit în judeţul Neamţ în 1940 (comuna a fost sub ocupaţie horthystă – n.n.).

Se spune că era un tânăr „cu ochi albaştri de o strălucire uimitoare şi avea totdeauna o înfăţişare dârză şi plină de energie, iar în învăţământ ca şi în armată era iubit de toţi“ (nu este specificat în documentele cercetate şcoala unde a profesat, oricum tot în Neamţ – n.n.).

Iată o parte din caracterizarea făcută de camarazii de luptă, învăţătorii de pe front, care au luptat alături de acesta în cele 33 de zile de conflict dintre Prut şi Nistru: „Elevii lui erau totdeauna vrăjiţi de glasul lui dulce şi sonor.

În clasă, la N. Găină era o atmosferă de familie, pentru care elevii învăţau cu toată dragostea aşa că înrâurirea lui asupra elevilor se făcea din plin. În oştire era comandantul de pluton iubit de ostaşi, camarazi şi superiori. Ostaşii erau una cu comandantul, suflet din sufletul lui, urmat orbeşte oriunde şi oricând.

Cei rămaşi îşi amintesc cum îi ducea în luptă, prezent peste tot… Apoi îşi amintesc cu durere cum în toiul focului o schijă duşmană a lovit în frunte pe bravul lor comandant, care a murit în floarea vârstei (27 de ani – n.n.), cu mâna încleştată pe un proiectil de brandt, pe care şi mort l-ar fi trimis duşmanului“.

„Dreptatea lui Dumnezeu şi dreptatea istoriei se vor înfăptui la ceasul sorocit, dar numai cu munca şi cu jertfele noastre“

De fapt, toţi învăţătorii din această vatră strămoşească, şi nu numai, au răspuns îndemnului fostului dascăl Leon Mrejeriu. Care spunea următoarele, la 10 septembrie 1940: „Recâştigarea pământurilor româneşti şi a fraţilor cari ni s-au răpit pe nedrept şi samavolnic în vara anului 1940 (28 iunie, 30 august şi 7 septembrie, aluzie la datele rapturilor teritoriale asupre Basarabiei, Bucovinei de Nord, Ţinutului Herţa, Ardealului şi Cadrilaterului – n.n.) cere pregătire serioasă, educaţie sănătoasă şi solidă, muncă pricepută şi neîntreruptă, solidaritate neştirbită, ordine netulburată şi disciplină de fier. Cu superficialităţi şi glume nu se poate înfăptui nimic temeinic şi durabil…

Dreptatea lui Dumnezeu şi dreptatea istoriei se vor înfăptui, de bună seamă, la ceasul sorocit, dar numai cu munca şi cu jertfele noastre ale tuturor. Şcoala românească trebuie să întreţie permanent în sufletele tinere icoana întunecată a nedreptăţilor ce ni s-au făcut şi să netezească drumurile care duc la realizările luminoase de mâine.

Imaginea tuturor românilor în hotarele fireşti ale neamului trebuie să fie icoana la care să ne închinăm de la pruncie până la înfăptuire, din rând în rând de români…“. Considerăm că previziunea, intuiţia eminentului dascăl, mai apoi prefect de Neamţ, a devenit un apostolat pentru „tagma“ învăţătorilor nemţeni, şi nu numai. Dovada: comportamentul lor în luptele aprige pentru glia din stânga Prutului. Cinste şi onoare pentru cei jertfiţi!

Citește știrea

Trending