Actualitate
Sumbru debut de an şcolar. Dascălii, proteste şi procese

■ anul şcolar 2020-2021 va începe cu proteste ■ dascălii sînt nemulţumiţi că Guvernul a decis amînarea majorărilor salariale ■ în Neamţ, 20 de clase de liceu dispar ■ motivul: scăderea populaţiei şcolare ■ planul de şcolarizare e uşor supradimensionat, pentru a face faţă situaţiilor speciale ■ s-au întors din străinătate 300 de elevi ■
Decizia Guvernului Orban de a amîna aplicarea normelor ce prevedeau creşterea salariilor cadrelor didactice, începînd cu 1 septembrie 2020, măsură prevăzută în Legea 153, de salarizare a personalului bugetar, a stîrnit nemulţumiri în rîndul oamenilor şcolii. În Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt s-au stabilit liniile de acţiune din perioada următoare.
„S- au decis acţiunile viitoare după anunţul făcut de Guvernul Orban privind prorogarea aplicării prevederilor legale de majorare a salariilor. Vom face un puternic loby parlamentar, indiferent de culoarea politică a acestora, pentru a pune presiune pe Guvern să respecte legea.
Vom cere respingerea în Parlament a Ordonanţei Guvernului care a luat decizia amînării majorărilor salariale. În cazul în care acest lucru nu va fi posibil ne vom adresa, ca şi altă dată, instanţelor de judecată şi legea va trebui aplicată. Numai că acest lucru presupune eşalonări la plata unor drepturi care ni se cuvin“, a declarat Gabriel Ploscă, lider al FSLI. Acesta a mai spus că liderii de sindicat vor studia şi contextul în care mişcările de protest, constînd în mitinguri sau pichetarea Guvernului vor mai putea fi organizate, din cauza crizei pandemice. Majorarea pe care dascălii trebuiau să o primească de la 1 septembrie 2020 este prevăzută în Legea 153 de remunerare a salariaţilor din sistemul bugetar.
Rămâne de văzut cum va debuta noul an şcolar, la nemulţimirile dascălilor adăugîndu-se şi problemele create de criza sanitară. În Neamţ, după epuizarea celei de a doua etape de repartizare a absolvenţilor de clasa a VIII-a au mai rămas destule locuri în licee şi foarte multe în învăţămîntul profesional. Pe site-ul Inspectoratului Şcolar şi la sediul şcolilor gimnaziale a fost publicată lista cu locurile libere ce pot fi ocupate în cea de a treia etapă.
„Am în faţă o analiză comparativă a realizării planului de şcolarizare în ultimii doi ani. Aş putea să vă spun că, la liceu, anul trecut am avut realizate 108 clase şi anul acesta am propus tot 108, rămînîndu-se pe acelaşi plan de şcolarizare. Anul trecut au rămas pentru etapa a III-a de şcolarizare 56 locuri libere, anul acesta 91, deci diferenţa nu este prea mare.
La învăţămîntul vocaţional teologic situaţia e asemănătoare; anul acesta au rămas libere pentru etapa a III-a 34 locuri, diferenţa nefiind prea mare faţă de anul trecut, cînd au rămas neocupate 14. La liceu lucrurile sînt foarte apropiate faţă de ceea ce s-a întîmplat anul trecut în judeţ. De altfel, noi am venit anul acesta cu un plan de şcolarizare apropiat celui de anul trecut.
Întotdeauna planul de şcolarizare este uşor supradimensionat, motivat de faptul că apar situaţii care ne obligă să facem acest lucru. Vă dau un exemplu. Anul acesta s-au întors în judeţ 300 de copii, care au învăţat în străinătate, acolo unde părinţii au locuri de muncă.
Toţi aceşti copii vor trebui şcolarizaţi după ce li se vor echiva studiile făcute în străinătate. Pentru cei care ştiu să vadă ce este în spatele statisticilor, este uşor de aflat că în România populaţia şcolară se află într-o scădere dramatică, cauzată de scăderea demografică constantă din ultimii ani şi de migraţia forţei de muncă spre alte ţări, situaţie în care românii plecaţi la muncă în străinătate îşi iau, de regulă şi copiii.
Din analiza noastră privind evoluţia populaţiei şcolare, rezultă că la anul vom avea un deficit care se duce la aproximativ 20 de clase, numai în învăţămîntul liceal. Clasele vor funcţiona şi cu 18-20 de elevi, aşa cum se întîmplă şi acum la liceele tehnologice din mediul rural“, a precizat Miahi Obreja, inspector şcolar general. Cele mai multe locuri libere se regăsesc în învăţământul profesional de stat şi dual, unde se vor face înscrieri ale elevilor rămaşi fără un loc într-un liceu sau a celor care-şi doresc să se specializeze într-o meserie căutată pe piaţa muncii.
Astfel, la învăţămîntul profesional au rămas libere pentru etapa a III-a un număr de 241 locuri, din care 232 la învăţămîntul profesional de sat şi 39 locuri la cel dual. În intervalul 24 august şi pînă la începerea cursurilor noului an şcolar 2020- 2021, Comisia Judeţeană de Admitere urmează a repartiza pe locurile rămase libere candidaţii care, după încheierea primelor două etape, de admitere nu au fost repartizaţi în clasa a IX-a la nivel liceal, profesional şi profesional dual.
Repartizarea se va face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, chiar şi pentru cei care nu au susţinut Examenul Naţional de Evaluare, situaţia în care absolvenţii vor fi repartizaţi în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V-VIII.

-
Actualitate2 săptămâni,
Toţi oamenii au probleme. La psiholog vin cei care doresc să le rezolve
-
Actualitate6 zile,
La psiholog venim doar ”de bună voie și nesiliți de nimeni”
-
Prima pagină7 zile,
Sindicaliștii de la APIA amenință cu proteste de amploare la București și Bruxelles
-
Actualitate4 zile,
Sătenii din Nemțișor se tem de efectele instalării antenei 5G
-
Prima pagină2 săptămâni,
Comuna din Neamț unde apa-i oprită de jumătate de an. Primar vs. autorități
-
Actualitate3 zile,
Și totuși se fac angajări la stat
-
Actualitate16 ore,
Un proiect Erasmus pentru viitori asistenți medicali
-
Prima pagină2 săptămâni,
Inițiativă pentru a nu se pierde o parte din istorie. Proiectul „Primul Monument Restaurat“