Contactează-ne

Eveniment

Sugar schingiuit, tată şi mamă condamnaţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ mama i-a făcut baie mezinului de 7 luni cu apă fierbinte şi i-a provocat arsuri de gradul I, II şi III pe 20% din corp ■ victima era plină de răni din cauză că nu era îngrijită corespunzător ■ femeia a încercat să-i aline durerile cu cremă de gălbenele ■ pruncul a murit în chinuri din cauza şocului postcombustional ■ părinţii şi cei opt copii locuiau într-un imobil cu două camere ■ ceilalţi minori ai familiei au fost luaţi în plasament ■

O femeie de 37 de ani din localitatea Almaş, comuna Gîrcina, mamă a opt copii, precum şi soţul ei, de 43 de ani, au fost condamnaţi la închisoare după ce în grija lor, cel mai mic dintre copii, un sugar, a murit în chinuri. Oana Alina Manolache a fost găsită vinovată de ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului, iar magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ au condamnat-o la 3 ani şi 2 luni de detenţie. Soţul ei, Ioan, a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru săvîrşirea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului. Ambilor le-au fost interzise drepturile părinteşti pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei sau considerarea acesteia ca fiind executată. Sentinţa primei instanţe nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Conform actelor de urmărire penală, inculpata a spălat mezinul familiei cu apă clocotită şi i-a provocat arsuri de gradul I – III pe 20% din suprafaţa corpului, în urma acestora minorul decedînd. La faţa locului, anchetatorii au constatat neglijenţa cu care erau trataţi toţi cei opt copii ai familiei, astfel că ambii părinţi s-au ales şi cu acuzaţia de rele tratamente aplicate minorului. Anchetatorii au stabilit că cei doi erau căsătoriţi de 21 de ani şi aveau împreună opt copii cu vîrste între 7 luni şi 17 ani. Cele 10 suflete îşi duceau traiul într-o gospodărie modestă din Almaş, o casă cu două camere, din care una era folosită pentru locuit, iar cealaltă pentru haine. Incidentul în urma căruia mezinul de 7 luni a decedat a avut loc în Ajunul Crăciunului din anul 2014, pe 24 decembrie. Atunci, inculpata era acasă cu pruncul de 7 luni şi un copil de 2 ani, şi s-a decis să-i facă baie celui mic. Avea pe plită un ceaun cu apă, a pus-o în cădiţă, şi l-a spălat pe minor. A observat că tot timpul copilul a plîns, dar nu s-a oprit şi a continuat să-l îmbăieze. În jurul orei 17 a venit acasă şi tatăl care a văzut că mezinul este foarte palid şi aproape nu mai mişcă, şi i-a spus soţiei săi dea mîncare. Copilul a refuzat alimentele, iar tatăl a observat că micuţul era plin de urină şi fecale, şi, în plus, aproape tot corpul era acoperit cu pete roşii care păreau a fi de mult timp. Cum copilul respira din ce în ce mai greu, acuzata s-a dus la o vecină şi i-a cerut cremă de gălbenele afirmînd că este posibil să fi opărit victima.

Necropsia a relevat moartea violentă

Ulterior, au cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112, dar pînă la venirea salvatorilor pruncul a decedat. Cadrele medicale au observat că minorul era într-o stare de neînchipuit, neîngrijit, cu unghiile mari şi murdare. De altfel, necropsia dispusă în cauză a stabilit că „moartea a fost violentă şi s-a datorat şocului postcombustional, consecinţa arsurilor de gradul I – III pe 20% din suprafaţa corpului la o persoană cu malnutriţie severă, iar leziunile s-au produs prin acţiunea lichidului fierbinte, pot data din 24 decembrie 2014 şi au legătură de cauzalitate cu decesul“, conform actului de inculpare. În cauză a fost audiată şi vecina de la care acuzata a luat crema de gălbenele, iar aceasta a declarat că inculpata i-a spus că şi-a opărit copilul. La cinci minute ar fi venit soţul ei care i-a spus mamei că minorul nu mai mişcă şi ar fi acuzat femeia că ar fi băut. Martora, la fel ca una din fiicele inculpaţilor, a susţinut că victima era într-o stare jalnică, avea porţiuni de pe corp unde lipsea pielea şi se vedea carne vie, şi se vedea că pruncul nu fusese schimbat de mult timp. La anchetă, mama a declarat că e posibil să-şi fi opărit copilul, iar rănile de pe corpul mezinului le-a explicat prin aceea că-l schimbă rar, deoarece nu are bani de pampers. În plus, a mai adăugat că în acea zi nu ar fi băut nimic. Tatăl a susţinut că atunci cînd a venit el acasă, copilul horcăia şi nu şi-a mai revenit. Pe 21 ianuarie 2015 o comisie de la Protecţia Socială a făcut o anchetă la domiciliul soţilor Manolache şi a constat că toţi locuiau în condiţii improprii, într-o mizerie cruntă, iar ultimii trei copii nu fuseseră vaccinaţi. De asemenea, părinţii ar fi refuzat să se prezinte la serviciile sociale pentru acordarea de prestaţii sociale. S-ar mai fi făcut anchete pentru instituirea măsurilor de protecţie pentru minori, dar părinţii ar fi refuzat, şi ar fi proferat injurii şi ameninţări. De pe 17 februarie 2015, cinci minori ai familiei Manolache a fost daţi în plasament. La finele urmăririi penale, procurorii au concluzionat că mama se face vinovată de moartea mezinului, şi au dispus trimiterea în judecată sub acuzaţia de ucidere din culpă. Pentru ambii părinţi s-a stabilit că nu au avut grijă de minori, au omis asigurarea unui regim alimentar adecvat şi un minim de igienă, astfel că ambii vor fi judecaţi pentru rele tratamente aplicate minorului. De menţionat este faptul că la anchetă femeia a admis acuzaţiile reţinute în sarcina sa, în timp ce bărbatul nu a recunoscut faptele. Pentru că în cauză era vorba numai de minori, acţiunea civilă a fost exercitată de procuror, însă a fost respinsă deoarece „prejudiciul moral derivat din faptele deduse judecăţii nu a fost dovedit“, conform instanţei. Astfel, cei doi părinţi sînt deocamdată buni de plată doar cu cîte 1.136 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

EXERCIŢIU: Explozie la Petrom Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii nemţeni au anunţat pentru seara de 26 ianuarie, de la ora 19, un exerciţiu având drept temă o explozie urmată de un incendiu la un autoturism în staţia Petrom din Roman.

„În ziua de 26.01.2022, ora 19:00, prin sistemul S.N.U.A.U. „112” Neamţ, dispeceratul ISU primeşte un anunţ de la un angajat al Stației de distribuție carburanți Petrom despre producerea unei explozii urmată de un incendiu la un autoturism ce alimenta la una din pompele stației.

Din informațiile oferite de apelant în interiorul autoturismului incendiat a fost surprinsă o persoană, existând pericol de propagare al incendiului la pompele de carburanți învecinate cât și la sediul administrativ al stației”, anunţă reprezentanţii ISU Neamţ, referitor la scenariul exerciţiului.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Femeie decedată în urma unui incendiu provocat de jarul din sobă

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vârstă de 77 de ani a decedat în urma unui incendiu izbucnit pe 25 ianuarie la o locuinţă din localitatea Vădurele.

Pompierii au găsit corpul neînsufleţit pe un pat aflat în apropierea unei sobe şi au stabilit că incendiul a pornit de la jarul căzut din aceasta.

“În data de 25 ianuarie, în jurul orei 07:36, prin apel la 112, Dispeceratul integrat ISU – SAJ Neamț a fost înștiințat despre decesul unei persoane, survenit în urma unui incendiu produs în interiorul unei locuințe din localitatea Vădurele  comuna Cândești. Apelantul ne-a informat că incendiul a fost stins.

La locul evenimentului s-a deplasat un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială complexă pentru intervenție pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu.

Ajunși la locul solicitării, pompierii au găsit o femeie, de 77 de ani ce nu prezenta semne vitale, pe un pat amplasat în imediata apropierea unei sobe.

Incendiul s-a manifestat într-o cameră, la nivelul unui pat, în care se afla o persoană.

Jarul căzut din sistemele de încălzire pe materiale combustibile a fost cauza probabilă de producere a incendiului”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Autoturism în flăcări de la sistemul de frânare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un autoturism a luat foc, miercuri dimineaţă, 26 ianuarie, într-o parcare de pe Bulevardul Decebal din Piatra Neamţ.

Pompierii au stabilit drept cauză o defecţiune la sistemul de frânare. A mai fost deteriorat un autoturism parcat în apropiere.

“În această dimineață ca urmare a unui apel la 112 dn jurul orei 05.33, pompierii pietreni au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un autoturism ce se afla într-o parcare din Bulevardul Decebal.

Incendiul se manifesta cu flacără deschisă în partea din spate a unui autoturism (roata stângă, bancheta din spate și plafon).

Un autoturism parcat în imediata apropiere a fost deteriorat pe partea dreaptă din cauza incendiului.

Incendiul s-a produs, cel mai probabil, din cauza unei defecțiuni la sistemul de frânare”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending