Contactează-ne

Actualitate

„Suflă“ tare greu şi medicina de familie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în judeţul Neamţ, doar 53 de medici de familie au sub 50 de ani ■ şase au peste 70 de ani ■ doctorii se plîng de o birocraţie excesivă şi de presiunile la care sînt supuşi de tot felul de controale ale CJAS şi DSP ■ din 316 cabinete aprobate, sînt ocupate doar 238 ■ oficial, la 1 ianuarie erau neocupate 78 posturi, din care 59 în rural şi 19 în urban ■ între timp au mai murit de Covid încă cinci medici de familie ■

Despre situaţia gravă din sistemul de medicină de familie din cotidianul nostru a mai scris, iar la solicitarea redactorilor Monitorul, conducerea Casei Judeţene de Sănătate ne-a comunicat, în scris, care era situaţia în judeţ la data de 1 ianuarie 2021.

„În judeţul Neamţ sînt aprobate un număr de 316 norme, aferente asistenţei medicale primare. Dintre acestea sînt ocupate 238, din care 106 sînt în mediul rural şi 132 în mediul urban. La data la care ne referim sînt vacante 78 de norme, din care 59 în rural şi 19 în mediul urban.

În ceea ce priveşte structura pe grupe de vîrste a medicilor: 53 au sub 50 de ani, 76 între 50 şi 60 de ani, 74 de medici între 61 şi 65 de ani, 38 de medici între 66 şi 70 de ani şi 60 medici peste 70 de ani. În judeţul Neamţ există trei localităţi în care nu funcţionează nici un medic de familie.

E vorba de comunele Pînceşti, Văleni şi Dobreni, populaţia acestor localităţi apelînd la serviciile medicilor din comunele învecinate sau, în situaţii de urgenţă, la serviciile medicilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ”, se precizează în răspunsul primit de la conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, semnat de directorul general Mariena Atomulesei şi directorul relaţii contractuale, Gabriela Zamfir.

În răspunsul primit ni se confirmă şi faptul că în prezent medicii de familie sînt plătiţi „per capita”, în baza HG 1102/2020 care a prelungit termenele de aplicare ale HG 140 din 2018.

„Decontarea serviciilor medicale a medicamentelor , contractate pe trimestrul I al anuli 2021 se face prein contracte adiţionale , la contractele derulate în 2020 de casele de asigurări de sănătate , din sumele prevăzute pe domeniile de asistenţă medicală corespunzătoare, prevăzute în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pe 2021”, se precizează în documentul remis redactorilor Monitorul.

Responsabilii CJAS Neamţ mai vorbesc şi despre actele normative, elaborate după declanşarea pandemiei de Coronavirus care dau posiblitatea medicilor de familie şi a medicilor din ambulatoriile de specialitate de a consulta pacienţii on-line, cu încadrarea în maxim 8 consultaţii pe oră.

„Pentru a evita aglomeraţia de la cabinete, medicii de familie programează pacienţii, pe intervale orare diferite”, se mai precizează în documentul amintit, în care se pomeneşte şi de deficitul important de personal din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

„Medicina de familie, pe cale de dispariţie”

Vicepreşedinta Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, dr. Angela Bica, încearcă să facă o radiografie a sistemului de medicină primară din România, punînd dificultăţile existente în sistem pe seama dezinteresului constant al factorilor politici decizionali, faţă de sistemul de sănătate publică.

„După 1990 cînd şi în România a fost organizat sistemul de medicină de familie, existau 12 mii de medici. Acum dintre aceştia mai sînt vreo 9000 mii. Foarte mulţi colegi fie că au preferat să emigreze spre ţări unde medicul de familie este bine plătit şi respectat, fie că pur şi simplu au plecat.

În ultimul an, numai în judeţul Neamţ au murit 5 medici de familie, ultimii la Gherăeşti şi într-o comună de lîngă Piatra Neamţ. Lipsa accentuată, de la o etapă la alta, a medicilor din sistemul de medicină de familie este consecinţa directă a lipsei unor politici sanitare coerente şi predictibile. Medicina de familie, după 1990 este << Cenuşăreasa>> sistemului medical, avînd cea mai proastă finanţare dintre toate ţările membre ale UE.

La noi un medic de familie în loc să aloce timpul pacienţilor este <<îngropat>>, la propriu, în hîrtii, trebuind să completeze tot felul de tabele şi tabelaşe , dacă s-ar putea şi pe muche. Pe de altă parte, medicii de familie sînt trataţi cu suspiciune, tot timpul fiind supuşi stresului permanent a tot felul de controale de la DSP şi CJAS.

La toate problemele pe care noi, ca patronat, le ridicăm de ani de zile, răspunsul pe care-l primim, este, ca să mă exprim într-un limbaj mai puţin academic, dar uzitat, este de tipul. Aceastra este cauza degradării sistemului medical, şi nu numai şi a aducerii lui, în situaţia în care se află”, a declarat medicul Angela Bica. Aceasta a spus că ea însăşi are o fiică medic, plecată în străinătate, împreună cu soţul şi că nu a avut nici un argument să o oprească de a emigra.

Doctorul Angela Bica este medic de familie la Ion Creangă şi se apropie cu paşi repezi de vîrsta de pensionare. „Voi vedea dacă sănătatea îmi va permite să mai lucrez în sistem. Este dificil să rezişti. Am pe listă 1.800 de pacienţi, unii vin chiar de la Icuşeşti. Problema e că aceştia nu pot beneficia de servicii la domiciliu, aşa cum ar fi normal.

Aşa se face că se ajunge la supraaglomerarea spitalelor, cînd în străinătate guvernele ştiu să facă economii, tocmai prin faptul că sistemul de medicină de familie este mai eficient”, a mai adăugat medicul de familie Angela Bica.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Actualitate

Au fost trei victime în două accidente

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii nemţeni au intervenit la două accidente de circulaţie, care s-au soldat cu trei victime, nedoritele incidente fiind consecinţa neatenţei în conducere. O septuagenară a fost luată pe capotă în timp ce traversa strada, iar în alt caz doi şoferi care s-au „pupat“ între ei au fost răniţi.

Unul dintre evenimentele rutiere a avut loc în dimineaţa zilei de 17 iunie, cînd o femeie de 76 de ani, din Piatra Şoimului, care traversa strada a fost accidentata de un autoturism, condus de un tînăr de 24 de ani, din aceeaşi localitate. Femeia a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetarile sînt continuate de poliţişti pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul. Dosar penal cu acuze de vătămare corporală din culpă a fost întocmit şi în cazul unui accident ca a avut loc în seara de 16 iunie, în jurul orei 21:30, pe raza oraşului Tîrgu Neamţ.

Conform primelor date, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din Tîrgu Neamţ a acroşat o maşină, care era condusă de un tînăr de 21 de ani, din Păstrăveni. Din impact, ambii conducători auto au suferit leziuni, fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Citește știrea

Trending