Contactează-ne

Actualitate

„Suflă“ tare greu şi medicina de familie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în judeţul Neamţ, doar 53 de medici de familie au sub 50 de ani ■ şase au peste 70 de ani ■ doctorii se plîng de o birocraţie excesivă şi de presiunile la care sînt supuşi de tot felul de controale ale CJAS şi DSP ■ din 316 cabinete aprobate, sînt ocupate doar 238 ■ oficial, la 1 ianuarie erau neocupate 78 posturi, din care 59 în rural şi 19 în urban ■ între timp au mai murit de Covid încă cinci medici de familie ■

Despre situaţia gravă din sistemul de medicină de familie din cotidianul nostru a mai scris, iar la solicitarea redactorilor Monitorul, conducerea Casei Judeţene de Sănătate ne-a comunicat, în scris, care era situaţia în judeţ la data de 1 ianuarie 2021.

„În judeţul Neamţ sînt aprobate un număr de 316 norme, aferente asistenţei medicale primare. Dintre acestea sînt ocupate 238, din care 106 sînt în mediul rural şi 132 în mediul urban. La data la care ne referim sînt vacante 78 de norme, din care 59 în rural şi 19 în mediul urban.

În ceea ce priveşte structura pe grupe de vîrste a medicilor: 53 au sub 50 de ani, 76 între 50 şi 60 de ani, 74 de medici între 61 şi 65 de ani, 38 de medici între 66 şi 70 de ani şi 60 medici peste 70 de ani. În judeţul Neamţ există trei localităţi în care nu funcţionează nici un medic de familie.

E vorba de comunele Pînceşti, Văleni şi Dobreni, populaţia acestor localităţi apelînd la serviciile medicilor din comunele învecinate sau, în situaţii de urgenţă, la serviciile medicilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ”, se precizează în răspunsul primit de la conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, semnat de directorul general Mariena Atomulesei şi directorul relaţii contractuale, Gabriela Zamfir.

În răspunsul primit ni se confirmă şi faptul că în prezent medicii de familie sînt plătiţi „per capita”, în baza HG 1102/2020 care a prelungit termenele de aplicare ale HG 140 din 2018.

„Decontarea serviciilor medicale a medicamentelor , contractate pe trimestrul I al anuli 2021 se face prein contracte adiţionale , la contractele derulate în 2020 de casele de asigurări de sănătate , din sumele prevăzute pe domeniile de asistenţă medicală corespunzătoare, prevăzute în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pe 2021”, se precizează în documentul remis redactorilor Monitorul.

Responsabilii CJAS Neamţ mai vorbesc şi despre actele normative, elaborate după declanşarea pandemiei de Coronavirus care dau posiblitatea medicilor de familie şi a medicilor din ambulatoriile de specialitate de a consulta pacienţii on-line, cu încadrarea în maxim 8 consultaţii pe oră.

„Pentru a evita aglomeraţia de la cabinete, medicii de familie programează pacienţii, pe intervale orare diferite”, se mai precizează în documentul amintit, în care se pomeneşte şi de deficitul important de personal din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

„Medicina de familie, pe cale de dispariţie”

Vicepreşedinta Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, dr. Angela Bica, încearcă să facă o radiografie a sistemului de medicină primară din România, punînd dificultăţile existente în sistem pe seama dezinteresului constant al factorilor politici decizionali, faţă de sistemul de sănătate publică.

„După 1990 cînd şi în România a fost organizat sistemul de medicină de familie, existau 12 mii de medici. Acum dintre aceştia mai sînt vreo 9000 mii. Foarte mulţi colegi fie că au preferat să emigreze spre ţări unde medicul de familie este bine plătit şi respectat, fie că pur şi simplu au plecat.

În ultimul an, numai în judeţul Neamţ au murit 5 medici de familie, ultimii la Gherăeşti şi într-o comună de lîngă Piatra Neamţ. Lipsa accentuată, de la o etapă la alta, a medicilor din sistemul de medicină de familie este consecinţa directă a lipsei unor politici sanitare coerente şi predictibile. Medicina de familie, după 1990 este << Cenuşăreasa>> sistemului medical, avînd cea mai proastă finanţare dintre toate ţările membre ale UE.

La noi un medic de familie în loc să aloce timpul pacienţilor este <<îngropat>>, la propriu, în hîrtii, trebuind să completeze tot felul de tabele şi tabelaşe , dacă s-ar putea şi pe muche. Pe de altă parte, medicii de familie sînt trataţi cu suspiciune, tot timpul fiind supuşi stresului permanent a tot felul de controale de la DSP şi CJAS.

La toate problemele pe care noi, ca patronat, le ridicăm de ani de zile, răspunsul pe care-l primim, este, ca să mă exprim într-un limbaj mai puţin academic, dar uzitat, este de tipul. Aceastra este cauza degradării sistemului medical, şi nu numai şi a aducerii lui, în situaţia în care se află”, a declarat medicul Angela Bica. Aceasta a spus că ea însăşi are o fiică medic, plecată în străinătate, împreună cu soţul şi că nu a avut nici un argument să o oprească de a emigra.

Doctorul Angela Bica este medic de familie la Ion Creangă şi se apropie cu paşi repezi de vîrsta de pensionare. „Voi vedea dacă sănătatea îmi va permite să mai lucrez în sistem. Este dificil să rezişti. Am pe listă 1.800 de pacienţi, unii vin chiar de la Icuşeşti. Problema e că aceştia nu pot beneficia de servicii la domiciliu, aşa cum ar fi normal.

Aşa se face că se ajunge la supraaglomerarea spitalelor, cînd în străinătate guvernele ştiu să facă economii, tocmai prin faptul că sistemul de medicină de familie este mai eficient”, a mai adăugat medicul de familie Angela Bica.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Frig şi ninsori la munte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost emisă o informare de lapoviţă la munte şi intensificări ale vîntului ■ în judeţ au fost temperaturi sub media perioadei ■

Săptămîna aceasta a fost vreme deosebit de rece pentru acest moment al anului, iar meteorologii au emis o informare de vreme rea, ce a intrat în vigoare de ieri, 22 septembrie 2021, de la ora 10:00 şi expiră azi, 23 septembrie, la aceeaşi oră.

Specialiştii spun că la altitudini de peste 1.700 m vor fi ninsori şi lapoviţă, vremea va fi deosebit de rece şi vor fi şi intensificări ale vîntului. În intervalul menţionat la munte, în general la altitudini mai mari de 1.700 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare moderate cantitativ, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali (10…15 l/mp), unde pe arii restrînse se va depune strat de zăpadă.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei. Temporar, vîntul va avea intensificări în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 60 km/h“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Specialiştii mai spun că, joi şi vineri, 23 şi 24 septembrie, vremea se va menţine deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării. Vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, iar la munte va sufla tare. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că în noaptea de 21/22 septembrie, în judeţ au fost valori termice de -3,6 grade la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, 6,6 grade au fost la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la Roman mercurul din termometre s-a oprit la 7,5 grade.

Ieri, 22 septembrie, la ora 11:00, pe munte erau temperaturi negative, de -3 grade, la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ se înregistrau 10 grade, iar la Roman erau 12 grade. Din cauza vîntului, pe munte se resimţeau -5 grade, în reşedinţa de judeţ erau 7 grade şi 10 grade se resimţeau în restul teritoriului. Deosebit de rece va fi şi astăzi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 12 grade la amiază. Minima nocturnă va fi de vreo 6 grade, conform previziunilor.

De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 23 de grade la prînz. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului: Straşnic frig

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000), scriitor, pictor, caricaturist, deltaplanist  şi vorbitor de esperanto romaşcan, dădea viaţă , în urmă cu două decenii şi ceva, nemuritoarelor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă „cronicuţă”, de mare actualitate, în care „Pisălogul” pare a fi anticipat, în urmă cu două decenii, ceea ce li se va întîmpla românilor în această iarnă, după liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaz metan. Adică revenirea frigului de sorginte ceauşistă, din „Epoca dee Aur”. La care se va adăuga din plin şomajul, generator de sărăcie lucie, la majoritatea românilor. Adevăr grăita-i, nea Costică!

„Ianuarie, martie, aprilie”. De ce o fi fost sărită luna ţiganului? De bună ce-i! Mai ales ieri ne-au lins iepurii – dacă cunoaşteţi expresia. E un ger de streche mîţa. Mulţi filosofi, savanţi, scriitori au elaborat tot soiul de teorii, de idei, de maxime, despre o samă de rele de care nu ducem nici noi lipsă, ca de pildă de foame, sărăcie, mîndrie, viciu, invidie, viclenie şi tot aşa mai departe.

Dar puţini au scris despre frig, chiar dacă unii dintre ei l-au cunoscut îndeaproape, ca noi. Nu vorbesc de frigul din inimile înguste, ci de cel din vastele apartamente de la bloc. Pe plan  local s-a vorbit adesea  că multor străzi le plîngi de milă şi că mai de plîns sînt maşinile care merg pe acolo şi trec din groapă în groapă. S-a mai vorbit – tot aşa – că unele firme aplică un adaos comercial de te sperii. De asemenea s-a mai scris mult despre valul de violenţă şi tîlhării, dar nimic despre valul de frig care a venit din Cîmpia Rusă, s-a cuibărit în apartamentele noastre şi nu se mai dă dus, pentru că,  din partea caloriferului rece, nu primeşte nici un ultimatum şi ne îngheaţă mai departe măduva-n ciolane. Nea Cutare n-a plecat la slujbă că i-a rămas mîna lipită pe clanţa uşii.

După ce a desfăcut-o, a aflat între timp că a fost trimis în şomaj şi abia atunci l-au trecut toate căldurile. Da, tată ! E o problemă în faţa căreia nu poţi rămîne rece. Şi bietul om asta-i mai lipsea: copiulul său, îmbrăcat subţire, tremură din gros lîngă caloriferul de la care parcă cerşeşte puţină căldură. La fel suferim toţi, vorba ceea: „de,  boier! Fii şi boier, dar tot dîrdîi cînd e ger!”. Se spune că la cea mai scăzută temperatură, de-i zice zero absolut, mişcarea browniană se linişteşte, atomii stau liniştiţi în banca lor.

Cred că nu mai avem mult pînă acolo. Cel puţin la mine e un frig de-ţi stă mintea. Ni s-au dat asigurări că o să fie bine şi la vară cald, dar după ce-ţi degeră urechea degeaba mai pui căciula. Noroc că afară e mai cald! Cînd în apartament se tremură, îmi trimit copiii la joacă. Poate de aceea cineva mi-a spus că am copii sănătoşi şi zdraveni, se cunoaşte că-s crescuţi în aer curat. Ştiu de la şedinţele de partid că prin discuţie se face lumină. Căldură cum s-ar putea face? Straşnic frig!

Citește știrea

Actualitate

Urmărit internaţional pentru că şi-a bătut concubina

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 35 de ani, din Girov, s-a ales cu belele penale în străinătate, după ce şi-a smintit în bătaie concubina. S-a întîmplat în Italia, iar, după agresiune, bărbatul a plecat acasă. Autorităţile judiciare străine nu s-au dat bătute şi au încercat să-l identifice pe agresor.

Cînd au aflat identitatea au făcut toate demersurile necesare, au emis pe numele lui un mandat european de arestare şi l-au dat în urmărirere internaţională. Aşa stînd lucrurile, pe 21 septembrie 2021 oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Postului de Poliţie Girov l-au depistat pe bărbatul de 35 de ani, în Girov. Pe numele acestuia era emis de autorităţile judiciare din Italia un mandat european de arestare.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2015, aflîndu-se în Italia, pe fondul unor neînţelegeri familiale, a exercitat acte de violenţă asupra concubinei sale, producîndu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 25 de zile îngrijiri medicale“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Acesta a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău.

Individul urmează să fie prezentat în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

Citește știrea

Trending