Contactează-ne

Actualitate

Sub Cetate, pregătiri de Zilele Francofoniei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ activităţile vor avea loc în intervalul 19-20 martie, la Casa Culturii Ion Creangă

Locuitorii din zona Târgu Neamţ vor avea prilejul să ia parte, în intervalul 19-20 martie, la o serie de activităţi dedicate Zilelor Francofoniei.

Programul va începe cu prima ediţie a conferinţei regionale Pădurea şi viaţa, continuînd cu ateliere de formare pedagogică cu tema Pădurea şi teledetecţia satelitară, cu participarea formatorului transnaţional Dominique Lefevre.

Fost profesor, acesta este în prezent preşedintele Asociaţiei Terralbastra din Franţa pe care a fondat-o cu scopul de a populariza ştiinţa. De mai mulţi ani revine în România şi în Neamţ, pentru a derula diferite proiecte.

Pe 20 martie, va fi deschisă pentru public o expoziţie de carte franceză şi una de fotografii avînd ca temă pădurea, dat fiind faptul că pe 21 martie este Ziua Pădurii. Activităţile vor fi derulate în colaborare cu Asociaţia Profesorilor de Limbă Franceză de pe Valea Ozanei. Programul şi bugetul aferent au fost aprobate de consiliul local.

În raportul de specialitate anexat proiectului de hotărîre se menţionează faptul că, în fiecare an, la Târgu Neamţ se organizează manifestări dedicate Zilelor Francofoniei, devenite o tradiţie ca urmare a înfrăţirii cu oraşele Saint Just -Saint Rambert şi Panazol, precum şi a colaborării cu ONG-uri româno-franceze a nivel local, judeţean şi naţional.

„Manifestarea se doreşte a fi o sărbătoare cu impact pozitiv în diferite domenii ale vieţii comunitare, care să reunească iubitori ai limbii franceze şi ai pădurii(elevi, cadre didactice, părinţi, membri ai comunităţii locale, invitaţi speciali)“, arată iniţiatorii proiectului.

Tot în raportul de specialitate sunt aduse şi detalii despre Ziua Francofoniei:

„La 20 martie 1970  au fost puse bazele Francofoniei instituţionale, prin crearea la Niamey a Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică. În calitate de stat membru al OIF (Organizaţia Internaţională a Francofoniei), România celebrează la 20 martie Ziua Internaţională a Francofoniei.

Evenimentul este marcat anual atît pe plan intern, cît şi pe plan extern, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României peste hotare, printr-o serie de manifestări cultural-artistice şi ştiinţifice reunite în cadrul săptămînii Francofoniei în perioada martie-aprilie. Manifestările au drept scop promovarea imaginii României, a diversităţii şi valorilor francofone, marcarea identităţii francofone a României şi vizează mediul diplomatic, academic, mass-media, mediile şcolare, publicul larg.

Ziua Internaţională a Francofoniei este sărbătoarea fiecărui cetăţean care preţuieşte imba franceză, diversitatea culturală a spaţiului francofon şi valorile promovate de Francofonie. Este sărbătoarea celor care susţin importanţa multilingvismului în era globalizării“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending