Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

SUA, lovite a doua oarã de uragan în mai putin de o lunã

Știre publicată în urmă cu

în data de

• uraganul Rita este mai puternic decît Katrina • circa 24 de persoane au murit într-un autobuz care evacua persoane vîrstnice si a luat foc • autostrãzile pe care locuitorii fug din calea uraganului sînt în haos •

Un autobuz care transporta persoane vîrstnice a luat foc pe o autostradã supraaglomeratã din sudul SUA din cauza evacuãrii zonei de impact a uraganului Rita. Sînt temeri cã numãrul victimelor se ridicã la 24. Autobuzul a fost cuprins de flãcãri, lãsînd în urma sa o dîrã de flãcãri pe o lungime de 27 de km pe autostrada interstatalã nr. 45 care este principala rutã de evacuare pe directia nordicã, dinspre coasta texanã spre orasul Dallas. Se crede cã unul din factorii care au contribuit la declansarea incendiului a fost tuburile de oxigen folosite de unii pasageri. Conform politiei, primele concluzii conduc la ipoteza cã focul s-a produs mecanic. Cei 45 de pasageri nu au putut fi scosi la timp din autobuzul învãluit de flãcãri. Ei erau evacuati dintr-o casã de bãtrîni din Bellaire, în sud-vestul Houston.

Haos pe sosele Uraganul Rita se apropie cu pasi repezi de Texas si, desi este considerat acum a fi doar de categoria a patra (din cinci posibile) este oricum mai puternic decît uraganul Katrina. Evacuarea locuitorilor orasului Houston – despre care se asteaptã sã fie lovit din plin – este în plinã desfãsurare, numai cã aceasta se desfãsoarã extrem de dificil. De la Houston se circulã sau mai bine zis se încearcã sã se circule într-o singurã directie: nord. Pe o distantã de 150 de kilometri, masinile merg la barã. În fata acestei aglomeratii de nedescris, multi au început sã dea înapoi. Annie Ramsaroop a încercat sã plece cu masina la Austin, împreunã cu cei doi copii ai ei, însã a trebuit sã se întoarcã în oras din cauza conditiilor imposibile de trafic. „Nu ai unde sã-ti umpli rezervorul odatã ce te afli pe autostradã. O multime de masini au rãmas fãrã benzinã sau poate unele au fost abandonate fiindcã sînt supraîncãlzite, nu stiu precis. Problema e cã masinile nu se miscã deloc. Asa cã o multime de oameni încep sã se întoarcã acasã. Mai bine acolo decît sã te prindã furtuna pe sosea,“ spune ea. În total, peste un milion de persoane au plecat sau încearcã sã plece din Houston. Unii locuitori asteptau sã fie evacuati la bordul unor autobuze.

Temeri Conform previziunilor meteorologilor, urganul ar urma sã loveascã coastele Texasului seara tîrziu sau în cursul diminetii de sîmbãtã. Si, desi viteza i-a mai slãbit putin, ea atinge totusi 230 de kilometri la orã. Criticat intens pentru rãspunsul tîrziu care a urmat devastãrilor produse de uraganul Katrina, presedintele Bush urma sã se deplaseze în Texas în cursul serii de vineri ca sã vadã stadiul ultimelor pregãtiri. Existã mari temeri privind posibilitatea avarierii rafinãriilor de acolo. Guvernatorul Texasului i-a cerut deja presedintelui Bush sã-i punã la dispozitie 10.000 de militari, din trupele federale, care sã poatã interveni oricînd. În orasul Galveston, aflat pe coastã, a fost dat ordinul de evacuare, iar pînã joi searã 90% din locuitorii orasului plecaserã deja. Primarul adjunct al orasului, Joe Jaworski, se teme cã dacã uraganul va lovi direct orasul, digurile de apãrare împotriva asaltului mãrii ar putea fi coplesite. La New Orleans, unde furia uraganului Katrina lãsase în urmã un dezastru, plouã masiv. Existã mari temeri cã digurile de apãrare care de-abia fuseserã apãrate ar putea ceda acum cu totul.

Bush se piaptãnã cu Irakul Presedintele american George Bush a respins categoric cererile din ce în ce mai vehemente de retragere a trupelor din Irak. Comentariile sale survin într-un moment în care sondajele de opinie sugereazã cã sprijinul electoratul american pentru campania militarã s-a redus dramatic. Manifestantii pentru pace planificã o demonstratie de amploare la acest sfîrsit de sãptãmînã, la Washington. Presedintele american i-a avertizat pe concetãtenii sãi cã Statele Unite sînt supuse la un test din punct de vedere moral. El a fãcut remarcile cu ocazia unei vizite la Pentagon, în cursul cãreia s-a referit direct la nelinistea crescîndã a populatiei americane fatã de modul cum decurge campania militarã. „Desigur, existã diferente de opinie asupra modului în care trebuie sã mergem înainte. Înteleg acest lucru. Unii americani vor retragerea trupelor pentru a se evita noi violente. Au intentii bune, însã pozitia lor e gresitã. O retragere a trupelor ar face ca întreaga lume sã fie mai putin sigurã, ca America sã fie în pericol. Sã pãrãsim Irakul acum ar însemna sã repetãm greselile costisitoare din trecut, care au condus la atacurile din 11 Septembrie“, a avertizat presedintele Bush.

Politici controversate Seful statului american a mai spus cã violentele din Irak se vor intensifica probabil în perioada urmãtoare, din cauza a ceea ce el a numit tentative ale teroristilor de a provoca un rãzboi civil înainte de referendumul constitutional. Deocamdatã însã mesajul patriotic al presedintelui nu mai pare sã aibã impactul de altã data. Un sondaj recent arãta ca douã treimi din americani ar dori ca fondurile pentru campania din Irak sã fie reduse. Grupãrile pacifiste s-au adunat la Washington pentru a organiza sîmbãtã o mare demonstratie, simtind cã de data aceasta apelurile lor stîrnesc mai multã simpatie ca de obicei în rîndul opiniei publice.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending