Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Sturdza, taiat de 10.000 de hectare de padure

Știre publicată în urmă cu

în data de

• judecatorii din Bicaz au decis ca familia princiara Sturdza sa primeasca doar 16.436 de hectare de padure • instanta s-a pronuntat in urma unei plingeri a Directiei Silvice • Comisia Judeteana de Fond Funciar aprobase, in mai, pentru a fi retrocedata familiei princiare suprafata de 26.100 de hectare de padure • cele 10.000 de hectare aflate in litigiu au fost date locuitorilor de pe Valea Muntelui

Familia princiara Sturdza a pierdut aproape 10.000 de hectare de padure, in urma unei sentinte civile emise de Judecatoria Bicaz. Instanta bicajeana a admis in parte plingerea Directiei Silvice Neamt, care a sustinut ca improprietarirea trebuie facuta cu 16.436 de hectare de teren cu vegetatie forestiera, a anulat in parte hotarirea Comisiei Judetene de Fond Funciar nr. 4.773 din 15 mai 2006, care prevedea 26.100 de hectare, si a respins interventia in nume propriu a lui Dumitru Sturdza, considerind-o nefondata. Sentinta data acum doua zile poate fi atacata cu recurs fie de catre Comisia Judeteana de Fond Funciar, din cadrul Prefecturii Neamt, fie de mostenitorii familiei princiare. Juristii Directiei Silvice Neamt s-au abtinut sa faca vreun comentariu, mai ales ca hotarirea poate fi atacata. In plus, judecatorul de sedinta nu a finalizat motivarea sentintei. „Asteptam sa se comunice hotarirea, sentinta nefiind, inca, motivata. Acest lucru poate dura chiar si o luna. Am aflat si noi de la Judecatoria Bicaz ca ne-a fost admisa, in parte, actiunea. De fapt, a fost o actiune a Directiei Silvice Neamt care a contestat suprafata cu care au fost improprietariti mostenitorii printului Sturdza. Contestatia facuta de Directia Silvica a avut la baza Legea reformei agrare din anul 1945. Cind o sa avem hotarirea in fata, o vom putea comenta. Asa, nu stim decit ca instanta ne-a dat cistig de cauza“, a declarat un jurist de la Directia Silvica Neamt.

Primavara cu sentinta imbucuratoare pentru sturdzeni

Comisia Judeteana de Fond Funciar a aprobat, in luna mai, pentru a fi retrocedata familiei princiare suprafata de 26.100 de hectare de padure. Cei care s-au opus au fost reprezentantii Directiei Silvice Neamt, care au sustinut ca exproprierile facute dupa anul 1945, din fosta proprietate a familiei Sturdza, de peste 10.000 de hectare, nu au fost contestate, iar, astfel, solicitantii ar trebui sa primeasca doar 16.436 de hectare. Cele aproape 10.000 de hectare scoase din calcul de Directie Silvica au fost date cetatenilor de pe Valea Muntelui. Dupa emiterea hotaririi comisiei judetene, la mijlocul lunii mai, Ilie Petre, juristul Prefecturii Neamt, sustinea ca Directia Silvica, Ocoalele Silvice si comisiile locale de fond funciar din comunele in care urmasii familiei Sturdza vor trebui sa primeasca terenul trebuie sa se apuce de intocmirea anexelor in care sint precizate unitatile de productie si amenajistice. Tot atunci, reprezentantul Directiei Silvice sustinea o cu totul alta varianta. „Se poate lucra pe cele 16.000 de hectare care nu sint contestate, iar anexele pentru aceasta suprafata se pot aproba pentru fiecare localitate in parte, unde printul isi va reconstitui proprietatea“, declara Ilie Petre. De partea cealalta, juristul care a intocmit documentatia pentru Directia Silvica, in care se declara de acord cu retrocedarea a numai 16.436 de hectare, sustinea, in urma cu doua luni, ca nu se puteau intocmi aceste anexe. „Anexele nu se pot intocmi nici pentru cele 16.000 de hectare, deoarece noi vom contesta hotarirea pentru 26.100 de hectare in totalitate. Abia dupa terminarea procesului se va putea trece la constituirea anexelor, iar, pina in acel moment, Directia Silvica nu va pune la dispozitie nici o decizie care sa poata fi folosita in acest sens“, declara Codrin Cojocaru, juristul Directiei Silvice Neamt. Reamintim ca mostenitorii familiei princiare Sturdza au obtinut, in luna mai, avizul Comisiei Judetene de Fond Funciar pentru retrocedarea a 26.100 de hectare, din cele 27.000 solicitate ca apartinind familiei, inainte de confiscarea de catre regimul comunist. Astfel, „lupta“ pe care au dus-o mostenitorii cu sistemul, cu primarii de pe Valea Muntelui, cu autoritatile din Neamt s-a incheiat partial, iar in viitor vor deveni proprietari pe zecile de mii de hectare de teren din comunele Farcasa, Poiana Teiului, Hangu, Ceahlau si Tulghes. La vremea respectiva, au votat pentru 26.100 de hectare cei patru reprezentanti ai Prefecturii, cel de la Imbunatatiri Funciare, Cadastru, al Agentiei Agricole si cel al Asociatiei Proprietarilor din Romania, adica 8 voturi si doar 3 voturi (doua de la Directia Silvica si unul de la Agentia Domeniilor Statului) au fost pentru varianta retrocedarii a 16.436 de hectare de teren acoperit cu vegetatie forestiera.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending