Prima pagină
Stupidă și neloială campanie de denigrare și terfelire a imaginii Punctului de recoltare a sângelui de la Roman
■ în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, la Punctul de recoltare a sângelui de la Roman a izbucnit un conflict între un grup de donatori mobilizați pe rețeaua de WhatsApp a unui grup de părinți de la CNRV și asistentele medicale ■ ulterior, pe un site anonim au apărut acuzații la adresa asistentelor, vorbindu-se de corupție și dezinteres față de donatori ■ reclamația a fost trimisă directorului DSP, Radu Firăstrău ■
În plină campanie electorală pentru alegerile locale, pe o serie de grupuri de pe Faceebok a izbucnit un scandal legat de Punctul de recoltare transfuzii sanguine aflat în Policlinica din Roman. Printr-o serie de postări făcute pe pagina ”Roman on-line”, care în timpul campaniei electorale a făcut publicitate tuturor candidaților PNL din zona orașului, într-un anonimat deplin, asistentei șefe de la Punctului de recoltare sânge de la Roman, Cristina Apetrei, i se aduc unele acuzații.
Între ele că ar avea o atitudine necorespunzătoare față de donatorii voluntari, în condițiile în care există o criză de sânge în întreg sistemul medical românesc. Atacurile împotriva angajaților Punctului de recoltare sânge de la Roman au fost reluate, cu aceeași vehemență și în ultimele zile. Medicul coordonator al Punctului de lucru Roman, dr. Viorica Bârjoveanu, a explicat contextul în care au apărut aceste tensiuni între câțiva donatori și personal, acuzând vehement politizarea incidentului.
”Legat de întreaga tevatură apăruntă în ziua de 3 iunie, când la Punctul de recoltare de la Roman s-au prezentat mai mulți donatori voluntari, mobilizați de părinții de pe un grup de WhatsApp al clasei în care învață fetița Sara, internată la Spitalul de Copii << Sfânta Maria>>Iași cu o boală severă, eu, ca medic coordinator, pot să vă spun că a escaladat pe rețelele de socializare într-un mod surprinzător.
Donatorii care s-au prezentat la noi erau în marea lor majoritate părinți ai copiilor dintr-o clasă a VI-a de la CNRVși în ziua respectivă s-au prezentat într-un număr peste norma celor pe care în mod obișnuit îi putem primi. Numărul maxim de donatori, cărora li se poate recolta sânge este de 10, număr ce este stabilit de către Centrul Județean de Transfuzii, ținând cont de dotarea existentă la Roman ( 2 scaune nr.). Acești 10 donatori trebuie să se prezinte zilnic, dimineața, înainte de începerea recoltării pentru a fi numărați.
Conform procedurilor noastre, peste cei 10 donatori mai putem lua suplimentar alți câțiva, dacă apare un caz de urgență ca în cazul fetiței Sara, de la CNRV. Dintre toți donatorii care s-au prezentat în ziua de 3 iunie a existat o persoană care a fost contrariată de faptul că trebuie să vină foarte devreme. Revoltată că nu este primită pe loc la donare a transmis un mesaj direct domnului Radu Firăstrău, directorul Direcției de Sănătate Publică.
A reclamat faptul că într-o situație în care e nevoie de sînge este nevoită să aștepte chiar dacă gestul ei este unul umanitar și benevol. Domnul director a rugat un inspector DSP să verifice incidentul de la Roman și să discute cu doamna Victoria Marin, directorul Centrului Județean de Transfuzii. Inspectorul de la DSP a sunat-o pe doamna asistentă șefă, Cristina Apetrei, întrebând-o despre neregulile ce i-ar fi imputate. Din punctul nostru de vedere, noi nu avem nereguli pentru că se lucrează după protocoalele stabilite la toate centrele de recoltare a sângelui din țară, care sunt riguroase și nu benevole.
Ceea ce vă pot spune e faptul că acuzațiile calomnioase apărute pe un site anonim sunt nelalocul lor, cu atât mai mult cu cât este vorba de lucruri neadevărate. La noi, centrul de transfuzii nu ține cont nici de <<Ciuma Roșie >> nici de <<Buba Neagră, nici de << Febra Galbenă>>, ci de actul medical umanitar de a dona sânge”, a declarat dr. Viorica Bârjoveanu, care nu reușește să-și explice scopul acestei campanii de denigrare și terfelire a imaginii unei instituții de importanță covârșitoare în sistemul de sănătate.
Afirmații calomnioase și profund dăunătoare
Medicul Bârjoveanu spune că, practice, angajații Centrului de Transfuzii Sanguine se află în imposibilitatea de a se apăra de bălăcărelile unor internauți anonimi. ”Aceste afirmații greșite și calomnioase le putem combate cu documente nu cu vorbe insultătoare aruncate în spațiul public.
Centrul Județean de Transfuzii și punctul de la Roman sunt acreditate RENAR, toate achizițiile sunt publice, toate materialele sanitare sunt de tip special și nici într-un caz nu ar putea fi cumpărate la liber, din farmacii cu circuit deschis, cum s-a sugerat, ceea ce este cea mai mare gogomănie pe care am putut-o auzi despre donarea de sânge.
Vrem ca această campanie denigratoare să înceteze pentru că, evident, ea capătă conotații penale, calomnia fiind pedepsită de lege”, a mai adăugat medicul coordonator al Punctului de lucru Roman. Asistenta acuzată de modificarea valorii analizelor, de lipsa programării donatorilor, de neacordarea de asistență pacienților cărora uneori li se poate face rău, de luare de mită este revoltată.
Nu-și poate explica cum o persoană aflată la locul de muncă poate fi terfelită în asemenea hal sub semnul anonimatului și fără a avea posibilitatea să se apere. ”După ce am primit de la Centrul Județean de Transfuzii solicitarea de a găsi donatori pentru cea mai rară grupă sanguină AB-IV cu Rh negativ ne-am mobilizat și, la puțin timp am contactat toate persoanele aflate în evidența noastră ca având această grupă de sânge. Am sunat o doamnă care ne-a răspuns din Italia și pe un alt domn aflat tot în străinătate.
La un moment dat am contactat și un domn din București, care ne-a spus că a rămas impresionat de caz și ne-a promis că va dona la București, cu indicația ca sângele să fie destinat Sarei, ceea ce s-a și întâmplat. Cert este faptul că primele pungi de sânge pentru această fetiță au provenit de la donatori mobilizați de noi și ulterior de la grupul de părinți de la CNRV. Sunt surprinsă de modul în care a degenerat situația, pentru că majoritatea donatorilor noștri sunt oameni de mare bun simț și nu doar donatori din protipendada orașului, ci și oameni simpli.
Noi nu dorim decât să dea Dumnezeu ca acel copil să se facă bine și sângele donat să-i fi fost de folos. Restul nu contează chiar dacă o asemenea campanie de denigrare face atât rău Centrului de Transfuzii Sanguine de la Neamț și Punctului de lucru de la Roman”, a spus asistenta Cristina Apetrei, care susține că este dureros și nedrept ceea ce i se întâmplă după 35 de ani de muncă. Directorul DSP Neamț, Radu Firăstrău, a recunoscut că a primit sesizarea respectivă în ziua de 3 iunie și că a discutat cu dr. Victoria Marin despre incident.
”La Roman există doar un punct de lucru, care are o capacitate limitată peste care nu există posibilitatea de a se recolta sânge. Știu că fetița pentru care s-au mobilizat mai mulți părinți este elevă la CNRV iar mama acesteia este medic alergolog la Roman. Din câte știu eu acum există sânge suficient și că, mulțumită lui Dumnezeu, fata este într-o stare stabilă și se va face bine. Donatorii trebuie să știe că trebuie respectate procedurile de recoltare de sânge.
Există din păcate și donatori care se grăbesc și nu înțeleg aceste proceduri. Este bine că de la 1 ianuarie numărul celor care doresc să devină donatori s-a majorat datorită beneficiilor acordate prin lege donatorilor voluntari. Sângele are termen de valabilitate scurt. La Roman lucrează două asistente și vorbim aici de o atitudine corectă atât din partea asistentelor cât și a donatorilor”, a declarat pentru ”Monitorul” directorul DSP Neamț.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitate7 zile,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitate7 zile,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima pagină7 zile,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Prima pagină6 zile,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima paginăo săptămână,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu
-
Actualitateo săptămână,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți