Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

STIHII DEZLÃNÞUITE

Știre publicată în urmă cu

în data de

• furtuna de sîmbãtã a lãsat pe întuneric zeci de sate • au fost afectate retelele de înaltã tensiune în peste 35 de localitãti • comunele Bicaz Chei, Farcasa si Dãmuc au fost iarãsi lovite de inundatii • revãrsãrile de ape au produs pagube în aproximativ 70 de locuinte, curti si anexe gospodãresti, au inundat 70 de fîntîni si peste 130 de hectare de culturi, teren arabil, pãsuni, fînete si pãduri • în comuna Dãmuc, o suprafatã de 4 hectare a fost afectatã de alunecãri de teren pe •

Furtuna care s-a abãtut peste judet sîmbãtã dupã-amiazã, 5 august, a fãcut prãpãd în judet, chiar dacã a durat numai jumãtate de orã. Cantitatea mare de precipitatii, grindina, vîntul si descãrcãrile electrice au generat mari pagube atît nemtenilor, ale cãror gospodãrii au fost inundate, cît si societãtii E-On. Moldova, care s-a ales cu zeci de retele de înaltã si joasã tensiune, distruse. Ca si cum locuitorii de pe Valea Muntelui ar fi urmãriti de ghinion sau de blestem si de data aceasta ploile abundente au fãcut ravagii în zona respectivã, comunele Dãmuc, Farcasa si Bicaz Chei fiind iar afectate de inundatii. În sase sate din primele douã comune apele revãrsate au distrus aproape tot ce le-a iesit în cale. În cãtunele Dãmucul de Sus, Huisurez si Pîrîul Fruntii din comuna Dãmuc, au fost inundate patru gospodãrii si 70 de fîntîni, 30 de hectare de teren arabil, 70 de hectare de pãsuni si fînete, 30 de hectare de pãduri. Au fost distruse retele de apã potabilã pe o lungime de 40 de kilometri, patru poduri si 28 de podete, 10 kilometri de drum comunal si jumãtate de kilometru de drum judetean. Tot aici, o suprafatã de patru hectare a fost afectatã de alunecãri de teren. În satele Popesti, Frumosu, Busmei si Farcasa din comuna cu acelasi nume, apele au inundat cinci locuinte, 30 de curti, 27 de anexe gospodãresti. Drumul National 17 B a fost acoperit cu aluviuni pe o lungime de 400 de metri, a fost distrus un kilometru de drum comunal, iar 5,5 hectare de culturi agricole au fost compromise. Pe pîrîul Busmei un canal de beton a fost colmatat sutã la sutã pe o lungime de 1,2 kilometri, iar pîrîul Slatinii a fost si el colmatat pe o distantã de 200 de metri. Pentru degajarea DN 17 B, în satul Frumosu lucrãtorii Sectiei Drumuri Nationale, sîmbãtã dupã-amiazã, au intervenit cu utilaje pentru eliberarea unui sens de circulatie, iar ieri au redat circulatiei si celãlalt sens. Tot ieri, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt au fost solicitati sã ajute la scoaterea apei din beciurile inundate ale locuitorilor din Dãmuc si Frarcasa. În comuna Bicaz Chei, din cauza inundatiilor, a fost afectatã culeea dreaptã a podului de pe Drumul Judetean 127 A.

Turisti prinsi de furtunã în masivul Ceahlãu

Conform precizãrilor fãcute de cãtre dispecerul de serviciu din cadrul societãtii E-On. Moldova, ieri dupã-amiazã, numai în zona Piatra Neamt nu era curent în retelele de joasã tensiune din localitãtile Zãnesti, Hîrtesti, Mãrgineni, Hoisesti, Cîrligi, Chilia, Scãricica-Bisericani, Negresti, Oantu, Poieni, Hîrtop, Piatra Soimului, Luminis, iar în localitatea Podoleni tocmai se rezolvase problema. În alte circa 20 de comune nemtene furtuna a afectat si retelele de înaltã tensiune, dar deranjamentele au fost remediate pînã ieri la prînz. Echipele de interventie de la aceastã societate vor mai avea de treabã cîteva zile, întrucît sate fãrã electricitate sînt si în alte zone ale judetului, respectiv în apropiere de Tîrgu Neamt, Roman si Bicaz. Stihiile dezlãntuite ale naturii au luat prin surprindere sute de turisti aflati în ascensiune în Masivul Ceahlãu. „Pe multi dintre turistii veniti la Sãrbãtoarea Muntelui i-a surprins furtuna pe trasee. Astfel, au fost recuperate de cãtre echipele de salvamontisti peste 100 de persoane, iar aproximativ jumãtate dintre acestea au necesitat îngrijiri. Am avut si douã cazuri mai deosebite, adicã douã turiste, care, speriate de faptul cã ploaia nu se va mai opri, au urcat asa pînã la Dochia, unde aveau cazare. Una dintre ele a suferit soc hipotermic si a avut nevoie de cîteva ore de îngrijiri medicale, pe care tot salvamontistii le-au acordat, iar cealaltã a suferit o foarte severã deshidratare din cauza unor probleme de digestie. Îmbucurãtor a fost faptul cã azi dimineatã (ieri, 6 august – n.r.), ambele se simteau bine si nu au necesitat transportarea la vreo unitate spitaliceascã sau solicitarea cadrelor medicale de la Ambulantã“, a declarat Raul Papalicef, seful Serviciului Salvamont Neamt. Conform aprecierilor sale, ieri, în zona Masivului Ceahlãu se aflau circa 1.500 de turisti. Întrucît spatiile de cazare de la cabane si din hotelurile din Durãu erau epuizate, multi dintre acestia au dormit fie în corturi, fie în masinile proprii. Furtuna de sîmbãtã a creat probleme si pe soselele judetului, cîtiva copaci cãzînd pe carosabil în localitãtile Crãcãoani, Bãltãtesti, dar si pe Valea Muntelui. La Liceul Forestier din Piatra Neamt, o creangã de mari dimensiuni dintr-o salcie s-a rupt datoritã intensificãrilor de vînt.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending