Contactează-ne

Administrație

Controale extinse la stațiile GPL din Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ județul are 81 de stații de carburanți ■ 41 dispun de rezervoare GPL ■ 9 instituții din subordinea Prefecturii vor verifica starea stațiilor de alimentare cu gaz petrolier lichefiat ■

Teribilele evenimente de la Crevedia au avut reacții în lanț. Printre acestea se numără campania națională de control la angajatorii care desfășoară activități de depozitare și comercializare a carburanților auto tip GPL, în perioada 28.08 – 08.09.2023.

Prefectul de Neamț, Adrian Niță, a emis un ordin pentru constituirea unei echipe mixte în scopul verificării tuturor stațiilor de carburanți existente pe teritoriul județului.  Prefectul a declarat că, în baza evidențelor actuale, pe teritoriul județului Neamț își desfășoară activitatea 81 de stații PECO, din care 41 dispun și de rezervoare GPL. Șase stații sunt specializate exclusiv pe GPL.

Stațiile de carburanți fac parte din tematica de verificare a autorităților locale. Prefectura a informat că, în 2022, ITM Neamț a verificat 39 de stații, 12 dintre acestea fiind GPL. În martie 2023, ”IPJ Neamț a realizat controale extinse, fără a înregistra nereguli grave. Reprezentanții ISU Petrodava au efectuat, de asemenea, inspecții pentru a verifica siguranța punctelor de distribuție” a precizat Prefectura de Neamț. Printre neregulile constatate, în timp, de ITM, s-au numărat  lucruri precum faptul că rastelul de depozitare a buteliilor pentru aragaz nu era conectat la instalația de împământare, că nu au fost puse la dispoziția lucrătorilor fișele cu date de securitate; echipamentul individual de protecție nu era utilizat de lucrători; nu era organizată activitatea de acordare a măsurilor de prim ajutor; zona rezervoarelor de carburanți nu era semnalizată; lista cu substanțe chimice periculoase nu fusese transmisă către ITM etc.

Va fi un control extins. Echipa mixtă va include reprezentanți din CNCIR: verificarea autorizării și controlul instalațiilor sub presiune; ISU Neamț: verificarea siguranței punctelor de lucru;  ITM Neamț: verificarea respectării contractelor de muncă; APM Neamț: verificarea obligațiilor de mediu; IPJ Neamț: asigurarea respectării legislației privind ordinea și siguranța publică; ISCTR Neamț: controale în trafic legate de transportul carburanților; ANAF și Vamă: verificarea respectării obligațiilor fiscale;  Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Neamț: verificarea autorizației de mediu și a vizelor anuale; ISC Neamț: verificarea legalității autorizațiilor de construire și a documentelor aferente.

Ședință la Prefectura Neamț, 27 august 2023

Ședință la Prefectura Neamț, 27 august 2023

Instituția Prefectului a subliniat că tratează cu maximă responsabilitate situația și a asigurat cetățenii că nu există motive de panică.  Rezultatele controalelor vor fi făcute publice a afirmat prefectul Adrian Niță.

Ce este GPL?

GPL este prescurtarea pentru Gaz Petrolier Lichefiat, .combustibil obșinut prin lichefierea gazelor naturale. De regulă este depozitat în formă lichidă în recipiente de oţel (butelii, rezervoare de stocare etc).

GPL este realizat din amestecul de butan si propan. Acest produs brut rezulta fie din rafinarea petrolului, fie din extractie, dupa separarea de petrol sau de gazele naturale. Conform bizigaz.ro, alimentarea autovehiculelor cu GPL duce la minimizarea poluarii (gazele de esapament sunt mai curate);  prelungirea timpului de utilizare a uleiului motor deoarece GPL, spre deosebire de benzina, nu influenteaza uleiul motor; perioada de functionare a motorului este prelungită. GPL este un combustibil popular pentru utilizare în transport, încălzire și producție de energie electrică.

Pericole

Este un combustibil înalt inflamabil și toxic, dacă e inhalat în cantități mari. Printre  simptome se numără amețeli: vărsături; dureri de cap sau chiar comă.

Camelia VARVARA, Flora ORDEAN

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending