Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Statia de epurare, investie majorã la Tîrgu Neamt

Știre publicată în urmă cu

în data de

• „Cu noua statie de epurare, orasul Tîrgu Neamt se va alinia normelor europene de mediu privind apele reziduale“, afirmã inginerul Iustin Lungu, directorul SC Acvaterm Tîrgu Neamt

Lucrãrile de refacere a infrastructurii urbei de sub cetate sînt o prioritate, cei 50 de ani „luminã“ lãsînd urme serioase, mai ales în ceea ce priveste soselele, sistemele de canalizare, epurare, electrice. Bãtrîna statie de epurare a apelor reziduale din Tîrgu Neamt este, la ora actualã, un mare santier, fiind supusã unui proces de modernizare. În perioada urmãtoare, va avea loc montarea unor utilaje noi, performante, cum ar fi reactoarele biologice, considerate „inima“ statiei, pentru cã aici are loc cea mai importantã parte a procesului de epurare a apelor reziduale. Referindu-se la lucrãrile care se efectueazã aici, ing. Iustin Lungu, directorul SC Acvaterm, a subliniat: „Statia va fi complet automatizatã, va fi una dintre cele mai moderne din tarã. Putem spune cã este primul pas, pe linia protectiei mediului, pe care-l face Tîrgu Neamt, conform normelor Uniunii Europene. Investitia se cifreazã la 65 de miliarde de lei vechi, din care 60% se asigurã prin fondul de mediu, iar restul printr-un credit contractat de Consiliul Local. Modernizarea statiei de epurare a început, practic, în urmã cu peste zece ani, cînd investitiile de aceastã amploare se fãceau cu bani de la bugetul de stat. Lucrãrile s-au sistat în 1997, pentru cã nu s-au mai alocat fonduri, iar orasul n-a putut sustine, de la bugetul local, continuarea procesului de modernizare. În 2005, s-a ivit posibilitatea accesãrii unor fonduri de mediu, s-a fãcut un nou proiect, cu o nouã tehnologie si s-a folosit aproape tot din ce fusese construit anterior, chiar si o parte din utilajele achizitionate în urmã cu peste 10 ani, astfel cã valoarea totalã a investitiei a ajuns la circa 80 miliarde de lei vechi. Lucrãrile au fost demarate în septembrie 2006 de cãtre firma Arcom Bucuresti si ar trebui sã se încheie în septembrie 2007, termenul de executie stabilit în contract, fiind de 12 luni. În acest moment, gradul de realizare a lucrãrilor este de 50-55%, iar utilajele necesare sînt furnizate de o firmã din Baia Mare, în proportie de 70%. Cele mai scumpe, de circa 3 miliarde de lei vechi bucata, sînt prevãzute la Statia de Sitare. Sãptãmîna viitoare, vor veni cei de la Baia Mare sã monteze o serie de utilaje în bazinele terminate. De-a lungul timpului, Acvaterm a primit o serie de reclamatii de la autoritãtile din Iasi pentru cã, prin deversarea apelor reziduale epurate în rîul Ozana, le era poluatã sursa de apã potabilã de la Timisesti. Nu vor mai exista probleme cu poluarea rîului Ozana. Cu vechea tehnologie nu se puteau realiza indicii ceruti, de aceea a fost necesarã modernizarea statiei. Chiar dacã nu ar fi fost la Timisesti sursa de apã a Iasilor, noi tot trebuia sã epurãm apele reziduale conform normelor Uniunii Europene. Constructor este firma SFINX CONSTRUCT Tîrgu Neamt, subantreprenor al SC ARCOM Bucuresti, iar furnizorul de echipamente ADISS SA Baia Mare.

„Dupã data de 15 august, statia va intra în probe pentru noua tehnologie“

Rep.: Domnule inginer Liviu Polonic, care sînt termenele pe care vi le-ati asumat dumneavoastrã, constructorul? Liviu Polonic: Lucrãrile au început la 1 septembrie 2006, iar termenul de finalizare este 30 august 2007. Rep.: Care este stadiul lucrãrilor? L.P.: Sîntem în grafic. Lucrãrile sînt executate în proportie de 70%, finalizîndu-se, în prezent, urmãtoarele obiective: camera grãtare; deznisipatorul si separatorul de grãsimi; statia de pompare a apelor uzate – în proportie de 50%; statia de sitare – 70%; bazinele de compensare – 90%; reactoarele biologice si statia de pompare nãmol în exces – 50%; statie de suflante – 60%; gospodãria de reactivi – 90%; gura de vãrsare – 100%; stabilizatorul aerat de nãmol – 65%; îngrotãtorul de nãmol – 90%; statia de deshidratare si platforma de nãmol – 30%, urmînd a fi finalizate în luna mai; pavilionul de comandã si control – 100%; retelele tehnologice de apã si canal – 90%; retelele tehnologice electrice – 50%; retelele de automatizare si dispecerat – 50%; cabina poartã si împrejmuiri – 100%. Rep.: Se monteazã si utilaje, deja… L.P.: S-a început montarea utilajelor împreunã cu SC Adiss SA, la urmãtoarele obiective: statia de sitare; bazinele de compensare; statia de suflante; reactoarele biologice. Rep.: Aveti si zone unde montarea s-a finalizat. L.P.: Da. La camera grãtarelor, la deznisipator si separatorul de grasimi, utilajele sînt, deja, montate. Rep: Care este stadiul de constructie al retelelor? L.P.: Pînã la sfîrsitul lunii mai, se vor finaliza retelele tehnologice electrice si retelele de dispecerat si automatizãri, urmînd, în luna iunie, sã se finalizeze lucrãrile de retele electrice exterioare (iluminat incintã) si se vor începe lucrãrile de amenajãri drumuri si cãi de acces în incinta statiei de epurare. Rep.: Cînd veti intra în linie dreaptã ? L.P.: Se preconizeazã ca, în perioada 15 iulie-15 august, statia sã fie opritã în totalitate, pentru a fi montatã diferenta de utilaje, urmînd ca, la repornirea statiei, aceasta sã functioneze pe noua tehnologie. Rep.: Cînd vor începe probele? L.P.: Dupã data de 15 august, statia va intra în probe pentru noua tehnologie, urmînd ca, la sfîrsitul lunii august, sã se finalizeze lucrarea si sã se convoace comisia de receptie, conform contractului încheiat între antreprenorul general si Primãria Tîrgu Neamt.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending