Contactează-ne

Actualitate

Statele Unite ale Americii l-au ales preşedinte pe Joe Biden. Noi rămânem cu Klaus Iohannis şi cu şepcuţa de la Donald Trump

Știre publicată în urmă cu

în data de

În plină pandemie mondială, cu ochii la Licuriciul cel Mare şi cu gândul la alegerile parlamentare de la noi, Guvernul Orban condus de Klaus Iohannis ne-a aplicat iar toate restricţiile „Stării de urgenţă” din perioada 16 martie – 15 mai. Aceasta pentru a nu recunoaşte oficial că este vorba de un veritabil ,,lockdown”, pe cale de a deveni apocalipsa secolului.

Erijându-se în unică autoritate sanitară, vineri 6 decembrie, Preşedintele Iohannis a dictat în direct guvernului toate măsurile ce vor fi aplicate naţiunii timp de 26 de zile, începând cu 9 noiembrie şi terminând pe 5 decembrie. Doar atâtea zile au mai rămas până la alegeri.

Lista restricţiilor se vrea a fi un armistiţiu încheiat cu coronavirusul, prin care noi să acceptăm starea de asediu, în schimbul domolirii asaltului acestuia asupra sănătăţii şi vieţilor românilor. Armistiţiu care se încheie pe 6 decembrie, când vom avea dezlegare să ieşim în cohorte din case, fără declaraţie pe propria răspundere, pentru a vota să nu moară democraţia.

Măsurile dictate făceau trimitere doar la restricţii pe care le cunoşteam şi le-am suportat cu stoicism din 16 martie până acum. La care, Klaus Iohannis a adăugat şi „lichidarea pieţelor şi târgurilor”. În rest, nicio măsură privind dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti specifice, reorganizarea DSP–urilor, asigurarea şi protecţia cadrelor medicale, asigurarea medicamentelor, măştilor şi mai ales creşterea numărului testelor rapide.

Închiderea pieţelor avantajează răspândirea coronavirusului şi omoară producătorii

 Până să se dezmeticească premierul Orban după dictarea prezidenţială şi să descifreze ce înseamnă „pieţe şi târguri”, opinia publică a explodat, sesizând amatorismul şi incoerenţa măsurii. A fost criticat guvernul pentru avantajarea supermarketurilor şi pentru loviturile aplicate producătorilor agricoli, micilor comercianţi şi consumatorilor.

Închiderea pieţelor este o măsură incoerentă, deoarece nu face decât să mărească aglomeraţia în supermarketuri, al cărei efect este în evidentă contradicţie cu scopul declarat, acela de a preveni.

Nici nu a ajuns Klaus Iohannis la casa sa de la Sibiu, că Ludovic Orban s-a văzut nevoit să dreagă busuiocul, ieşind cu propunerea de gâgă, aceea de a se amenaja „pieţe volante”.

România este o ţară în care iarna staţionează cel puţin cinci luni de acum încolo, anotimp care limitează în timp, spaţiu şi sortimente astfel de pieţe. Pieţele volante pot fi o soluţie suplimentară, dar nu compensatorie.

Donald Trump a pierdut alegerile din cauza limbajului şi discursului său toxic, care au divizat SUA

 Deşi a avut unele realizări notabile în mandatul său, Donald Trump a reuşit să divizeze societatea americană, mai mult ca oricând, prin discurs şi limbaj, inclusiv în perioada campaniei electorale.

Din cauza restricţiilor pe bază de COVID -19, noi nu vom mai avea parte de mitinguri electorale în această campanie care s-a declanşat. Ne vom duce la vot pe 6 decembrie, cu gândul la onomasticile interzise de Sfântul Nicolae. Vom vota doar din reflex un partid sau altul, fără să avem habar cine sunt candidaţii, cum arată şi dacă îi taie capul la ceva. Liderii partidelor puteau pune pe liste şi o mătură, pe care să o ascundă în dosul siglei de partid.

De când Klaus Iohannis a lansat moda de a refuza sistematic confruntările publice, nu numai cu ceilalţi candidaţi, dar şi cu presa, ne apropiem din ce în ce mai mult de modelul de democraţie de dinaintea anului 1989.

După Klaus Iohannis, trebuie să ne prezentăm  la urne şi să votăm orice, în afară de PSD. Indiferent cine ar guverna ţara, dacă se depistează acte de corupţie, lipsă de coerenţă sau de profesionalism, acestea sunt în mod indubitabil opera PSD–ului.

România este o ţară divizată, exact după modelul lansat de Donald Trump, model adus de Klaus Iohannis odată cu o şepcuţă.

Au devenit tragi–comice conferinţele de presă ale lui Klaus Iohannis, în care acesta trebuie să răspundă la întrebările stânjenitoare ale unor ziarişti.

La o recentă conferinţă de presă, acesta a fost solicitat „să ofere o explicaţie privind numărul mare de morţi din cauza infectărilor cu COVID – 19”.  Răspunsul a fost şablon, repetat de zeci de ori, indiferent de context. În acest caz, Klaus  Iohannis a explicat că „din ultimii 30 de ani, 20 şi ceva de ani România a fost condusă de PSD, care a avut o politică în domeniul sanitar foarte proastă”.

Este fals răspunsul  domnului Preşedinte. Acesta ne crede pe toţi duşi cu pluta. În 30 de ani, România a fost condusă de Ion Iliescu 10 ani, de Emil Constantinescu 4 ani, de Traian Băsescu 10 ani, şi de domnia sa 6 ani.

La Ministerul Sănătăţii s-au perindat 9 miniştri PSD  în 9 ani şi 3 luni, iar în rest au fost 12  miniştri PNL şi PNŢCD şi 4 miniştri UDMR.

România a avut din 1990 şi până în prezent guverne de stânga şi de dreapta, la paritate. Această statistică ar trebui să se găsească şi la Cotroceni, alături de Constituţie şi Biblie.

În perioada acestei pandemii, nu odată i s-a cerut lui Klaus Iohannis să consulte toate forţele politice, înainte de a lua decizii importante pentru ţară. Sunt momente de restrişte, în care toate partidele trebuie să susţină astfel de decizii, nu să le combată . Lipsa de dialog şi de consultare la Cotroceni, izolează Guvernul Orban de o bună parte dintre români şi nici Klaus Iohannis nu se poate considera preşedinte al tuturor românilor.

Refuzând dialogul şi consultarea, Preşedintele Iohannis creează dezbinarea, care îi este imputată. Românii vor să ştie că pentru fiecare decizie pe care o ia, Klaus Iohannis s-a consultat cu toţi. Nici un partid, care are în spate un electorat, nu ar mai putea astfel să se plângă că nu a fost consultat. De abia atunci, deciziile preşedintelui vor putea fi luate în serios şi respectate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Undă verde în procesul unui traficant de arme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii nemţeni au pus punct procedurii de Cameră preliminară, iar judecata intră în linie dreaptă ■ inculpatul a scos la vînzare un Kalaşnikov, muniţie şi o grenadă pentru 1.500 de euro ■ el ascunsese totul într-o groapă, la Cluj, dar nu a mai găsit locul ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au pus punct procedurii de Cameră preliminară şi au dispus începerea procesului în care Gheorghiţă Purice, de 28 de ani, din Borleşti, a fost inculpat pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

„În temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 51/D/P/2020 din 16.07.2021 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, prin care a fost trimis în judecată inculpatul P G pentru săvîrşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor în formă continuată, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi art. 35 Cod penal (2 acte materiale), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal (2 fapte). Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 1729/103/2021, privind pe inculpatul P G.“, conform instanţei.

Cercetările în acest caz au stabilit că bărbatul a intrat în posesia unei arme Kalaşnikov (AK 47), două încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă defensivă, undeva în perioada 2012 – 2013. Le-ar fi achiziţionat de la Bucureşti, iar de acolo s-a deplasat la Cluj, cu marfa la el, a ales un teren viran, a săpat o groapă, ascunzînd arma, încărcătoarele, cartuşele şi grenada. O vreme nu s-a mai întîmplat nimic, dar la începutul lunii august 2020, Purice a plecat la Bucureşti. A căutat un cumpărător, l-a găsit, dar era un investigator sub acoperire, înţelegîndu-se pentru 1.500 de euro.

Pe 16 august 2020, nemţeanul a mers la Cluj, iar la adăpostul întunericului a căutat locul unde îngropase „comoara“, dar se pare că între timp peisajul s-a schimbat şi nu a mai dat de groapa în care avea marfa. Aceasta a fost decoperită recent de un clujean, a fost predată autorităţilor, astfel că ancheta s-a finalizat cu punerea sub acuzare. Pe 27 mai 2021 a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, măsură care a fost admisă, ulterior fiind prelungită succesiv.

Purice nu este uşă de biserică, în mai 2009, cînd avea numai 17 ani, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru omor. Fapta a avut loc pe 16 octombrie 2008. Minorul locuia sub acelaşi acoperiş cu părinţii, sora mai mare şi soţul acesteia, Constantin Marin, care avea 43 de ani. Între adolescent şi cumnat exista o stare conflictuală mai veche legată de faptul că Marin stătea în casa socrilor şi nu fusese în stare să aibă propria lui locuinţă. În ziua crimei a izbucnit iar un scandal, Purice reproşîndu-i din nou cumnatului că nu are grijă de sora lui, că el este „măritat“ şi nu însurat atît timp cît stă în casa lor. Marin a abandonat cearta şi s-a dus la culcare. Viitorul criminal a rămas în bucătăria de vară cu tatăl lui.

La o vreme cei doi s-au luat la ceartă, din cauza faptului că tatăl nu-l lăsase să-i arate cumnatului unde îi este locul. Marin s-a trezit din cauza gălăgiei şi a ieşit să vadă ce se întîmplă. A mers în bucătăria de vară, iar cînd minorul a dat cu ochii de el şi-a amintit de vechile animozităţi. A înşfăcat un cuţit şi l-a lovit o singură data, în zona toraco-abdominală, victima decedînd în scurt timp. Înainte de venirea oamenilor legii Purice a spus că pleacă să se predea, dar s-a oprit la un bar, acolo unde a şi fost găsit de anchetatori.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Adresabilitate scăzută la centrele de vaccinare din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primarul municipiului le cere romaşcanilor să se prezinte la cele trei centre de vaccinare ■ DSP intenţionează reanalizarea programului acestora ■

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a început conferinţa săptămînală de presă, de vineri, 17 septembrie printr-un nou apel adresat romaşcanilor neimunizaţi anti Covid, de a se prezenta la cele trei centre de vaccinare, atrăgînd atenţia asupra virulenţei cu care atacă varianta Delta, în cel de-al patrulea val dezlănţuit în această toamnă.

„Aş vrea să încep conferinţa de presă de astăzi (17 septembrie n.r) cu rugămintea şi îndemnul adresat romaşcanilor şi nu numai, de a se vaccina, în cele trei centre de imunizare: cel fix de la Colegiul Miron Costin, cel de la Piaţa Centrală şi centrul drive- thru, din parcarea de la Roman Centre Value, centre care îşi menţin, deocoamdată, acelaşi program.

Există, însă, o analiză la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, referitoare la posibilitatea unei reaşezări a programului avînd în vedere adresabilitatea foarte mică din ultimele săptămîni şi ţinînd cont de faptul că, în condiţiile în care la aceste centre se vaccinează doar cîteva persoane, zilnic, costurile salariale sînt extrem de ridicate şi consumă foarte multe resurse din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De aceea îndemn pe romaşcani să se vaccineze, cu atît mai mult cu cît a început şcoala şi noua tulpină a virusului -Delta- este mult mai agresivă şi contagioasă, iar gravitatea cazurilor este mai mare. Vaccinul este gratuit, aşa cum se ştie, şi e bine să fim mai precauţi cu sănătatea noastră”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Actualitate

Criza apei: Primăria pune tunurile pe Apa Serv şi CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Romanul a rămas în 2021 peste 20 de zile fără apă din cauza avarilor majore ■ pierderile au fost substanţiale şi sînt plătite de noi toţi ■ reprezerntanţii Primăriei Roman s-au întâlnit cu şefii Apa Serv ■ s-au stabilit, de principiu, obligaţiile asumate de companie şi de municipalitate, ca proprietară a reţelelor de distribuţie ■ primarul susţine că Romanul a fost discriminat la rectificarea bugetară, pentru că a primit din partea Consiliului Judeţean zero lei, asta în timp ce la Tîrgu Neamţ s-au alocat 27 milioane lei ■

Conform monitorizării realizate de Direcţia Tehnică din Primăria Roman în cursul anului 2021 romaşcanii au avut întreruptă apa, din cauza avariilor, timp de 20 de zile, cu neplăcerile respective şi cu pierderile aferente suportate indirect de către noi, toţi. Urmare a numeroaselor avarii apărute la Roman în ultima vreme, la solicitatea Primăriei Roman joi, 16 septembrie, s-a organizat o întîlnire cu managementul companiei ApaServ, pentru a se pune cărţile pe masă şi a se vedea concret care sînt obligaţiile asumate atît de operator, cît şi de municipalitate.

În conferinţa de presă de vineri, 17 septembrie, primarul municipiului Roman a prezentat jurnaliştilor principalele concluzii ale întîlnirii de lucru amintite. ” Întîlnirea am convocat-o ca urmare a multiplelor avarii apărute la Roman în ultima vreme, începînd cu cea de pe strada Tineretului. Am fost asiguraţi de conducerea companiei că, la momentul reluării furnizării cu apă, după remedierea avariilor, s-a ţinut cont de presiunea graduală, cerută de normele tehnice şi cu toate acestea reţeaua a cedat, ducînd la acele avarii, în lanţ.

La discuţiile avute reprezentanţii companiei au venit cu o listă de 8 priorităţi, asumate de ei. E vorba de: partea de captare pe tronsoanele 1 şi 2, reabilitarea tronsonului din zona Autogării, înlocuirea conductelor de transport din zona Anton Pann, înlocuirea reţelei din zona Libertăţii( Femina n.r), unde a avut loc una din avariile grele de săptămîna anterioară şi înlocuirea căminelor cu vană de la staţia de repompare 1 şi 2, cele două rezervoare avînd nevoie de vane şi debitmetre, precum şi efectuarea sectorizării în patru puncte.

În urma discuţiilor avute am constatat, însă că priorităţile lor diferă de ale noastre, pentru că, în timp ce compania e interesată de reţeaua de aducţiune, pe partea de rezervă, noi sîntem interesaţi de partea de sectorizare şi înlocuire a reţelelor pentru a se putea izola partea cu avarii şi pentru ca debitmetrele să indice zonele cu pierderi. În urma discuţiilor am reuşit, însă, să convenim modul de lucru al fiecărei părţi în perioada următoare.

Astfel s-a stabilit ca ApaServ să intervină în zona de captare de la Pildeştri, unde am fost informaţi că s-a demarat deja procedura de achiziţie a materialelor. Apoi se va înlocui conducta de pe strada Libertăţii, unde există, aşa cum s-a văzut, o problemă majoră” a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Romanul discriminat, pe criterii politice

Primăria Roman şi-a asumat investiţii în partea de sectorizare, unde deja a făcut această operaţie în câteva zone, respectiv în Cartierul Muncitoresc, în cartierele Favorit, Lipovenesc, Nicolae Bălcescu, Danubiana şi Dedeman -Gară. „Viitoarele lucrări de sectorizare se vor realiza din fonduri ale bugetului local.

Compania ne-a informat că va face anul acesta proiectul de înlocuire a reţelelor din strada Anton Pann, urmînd ca în 2022 să se treacă la efectuarea lucrării propriu-zise. La Staţia de repompare 1 şi 2 însă există probleme în sensul că nu există fonduri pentru realizarea investiţiei anul acesta.

Noi am solicitat întrunirea CA al companiei şi luarea unor decizii care să fie supuse aprobării conducerii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află ApaServ, pentru ca cele 8 priorităţi asumate de companie să şi poată fi rezolvate. în cel mai scurt timp posibil” , a declarat primarul Leonard Achiriloaei. Acesta a reamintit şi faptul că Primăria Roman ar urma să primească o redevenţă de 1, 9 milioane lei, sumă pe care doreşte să o investească în totalitate în înlocuirea de reţele.

Primarul a spus că ApaServ a realizat lucrări în Roman de doar 830 mii lei, în zona Toma Stelian, Favorit, Roman-Muşat, Ştefan cel Mare. „Noi am insistat să se găsească resurse pentru că am reamintit faptul că Primăria a reuşit înlocuirea a 35% din aceste reţele în zonele: Petru Rareş, cartier Nicolae Bălcescu, Cuza Vodă şi zonele adiacente, în valoare de 2,8 milioane lei, cofinanţare a proiectului european, prin PID. Şi prin Administraţia Fondului de Mediu s-au realizat investiţii de 1,3 milioane în cartierul Nicolae Bălcescu, tot prin cofinanţare. Compania a realizat investiţii la Roman la Staţia de Epurare şi pe zona de canalizare. Am atras atenţia că nimeni nu stă pe roze cu fondurile şi e de datoria lor să meargă la conducerea CJ să prezinte situaţia.

Am arătat faptul că la ultima rectificare bugetară Romanul a primit zero lei, în timp ce la Tîrgu Neam s-a alocat suma de 1,2 milioane, din cota 6% care ar fi trebuit distribuită echitabil. De altfel, încă de la începutul anului am solicitat CJ fonduri pentru Spitalul Municipal, în vederea reabilitării Policlinicii, ştiut fiind că Romanul a dus greul în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest spital asigură, în mod curent, de ani de zile îngrijirea a peste 200.000 de nemţeni, care locuiesc în Zona Metropolitană”, a mai precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Trending