Contactează-ne

Actualitate

Statele Unite ale Americii l-au ales preşedinte pe Joe Biden. Noi rămânem cu Klaus Iohannis şi cu şepcuţa de la Donald Trump

Știre publicată în urmă cu

în data de

În plină pandemie mondială, cu ochii la Licuriciul cel Mare şi cu gândul la alegerile parlamentare de la noi, Guvernul Orban condus de Klaus Iohannis ne-a aplicat iar toate restricţiile „Stării de urgenţă” din perioada 16 martie – 15 mai. Aceasta pentru a nu recunoaşte oficial că este vorba de un veritabil ,,lockdown”, pe cale de a deveni apocalipsa secolului.

Erijându-se în unică autoritate sanitară, vineri 6 decembrie, Preşedintele Iohannis a dictat în direct guvernului toate măsurile ce vor fi aplicate naţiunii timp de 26 de zile, începând cu 9 noiembrie şi terminând pe 5 decembrie. Doar atâtea zile au mai rămas până la alegeri.

Lista restricţiilor se vrea a fi un armistiţiu încheiat cu coronavirusul, prin care noi să acceptăm starea de asediu, în schimbul domolirii asaltului acestuia asupra sănătăţii şi vieţilor românilor. Armistiţiu care se încheie pe 6 decembrie, când vom avea dezlegare să ieşim în cohorte din case, fără declaraţie pe propria răspundere, pentru a vota să nu moară democraţia.

Măsurile dictate făceau trimitere doar la restricţii pe care le cunoşteam şi le-am suportat cu stoicism din 16 martie până acum. La care, Klaus Iohannis a adăugat şi „lichidarea pieţelor şi târgurilor”. În rest, nicio măsură privind dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti specifice, reorganizarea DSP–urilor, asigurarea şi protecţia cadrelor medicale, asigurarea medicamentelor, măştilor şi mai ales creşterea numărului testelor rapide.

Închiderea pieţelor avantajează răspândirea coronavirusului şi omoară producătorii

 Până să se dezmeticească premierul Orban după dictarea prezidenţială şi să descifreze ce înseamnă „pieţe şi târguri”, opinia publică a explodat, sesizând amatorismul şi incoerenţa măsurii. A fost criticat guvernul pentru avantajarea supermarketurilor şi pentru loviturile aplicate producătorilor agricoli, micilor comercianţi şi consumatorilor.

Închiderea pieţelor este o măsură incoerentă, deoarece nu face decât să mărească aglomeraţia în supermarketuri, al cărei efect este în evidentă contradicţie cu scopul declarat, acela de a preveni.

Nici nu a ajuns Klaus Iohannis la casa sa de la Sibiu, că Ludovic Orban s-a văzut nevoit să dreagă busuiocul, ieşind cu propunerea de gâgă, aceea de a se amenaja „pieţe volante”.

România este o ţară în care iarna staţionează cel puţin cinci luni de acum încolo, anotimp care limitează în timp, spaţiu şi sortimente astfel de pieţe. Pieţele volante pot fi o soluţie suplimentară, dar nu compensatorie.

Donald Trump a pierdut alegerile din cauza limbajului şi discursului său toxic, care au divizat SUA

 Deşi a avut unele realizări notabile în mandatul său, Donald Trump a reuşit să divizeze societatea americană, mai mult ca oricând, prin discurs şi limbaj, inclusiv în perioada campaniei electorale.

Din cauza restricţiilor pe bază de COVID -19, noi nu vom mai avea parte de mitinguri electorale în această campanie care s-a declanşat. Ne vom duce la vot pe 6 decembrie, cu gândul la onomasticile interzise de Sfântul Nicolae. Vom vota doar din reflex un partid sau altul, fără să avem habar cine sunt candidaţii, cum arată şi dacă îi taie capul la ceva. Liderii partidelor puteau pune pe liste şi o mătură, pe care să o ascundă în dosul siglei de partid.

De când Klaus Iohannis a lansat moda de a refuza sistematic confruntările publice, nu numai cu ceilalţi candidaţi, dar şi cu presa, ne apropiem din ce în ce mai mult de modelul de democraţie de dinaintea anului 1989.

După Klaus Iohannis, trebuie să ne prezentăm  la urne şi să votăm orice, în afară de PSD. Indiferent cine ar guverna ţara, dacă se depistează acte de corupţie, lipsă de coerenţă sau de profesionalism, acestea sunt în mod indubitabil opera PSD–ului.

România este o ţară divizată, exact după modelul lansat de Donald Trump, model adus de Klaus Iohannis odată cu o şepcuţă.

Au devenit tragi–comice conferinţele de presă ale lui Klaus Iohannis, în care acesta trebuie să răspundă la întrebările stânjenitoare ale unor ziarişti.

La o recentă conferinţă de presă, acesta a fost solicitat „să ofere o explicaţie privind numărul mare de morţi din cauza infectărilor cu COVID – 19”.  Răspunsul a fost şablon, repetat de zeci de ori, indiferent de context. În acest caz, Klaus  Iohannis a explicat că „din ultimii 30 de ani, 20 şi ceva de ani România a fost condusă de PSD, care a avut o politică în domeniul sanitar foarte proastă”.

Este fals răspunsul  domnului Preşedinte. Acesta ne crede pe toţi duşi cu pluta. În 30 de ani, România a fost condusă de Ion Iliescu 10 ani, de Emil Constantinescu 4 ani, de Traian Băsescu 10 ani, şi de domnia sa 6 ani.

La Ministerul Sănătăţii s-au perindat 9 miniştri PSD  în 9 ani şi 3 luni, iar în rest au fost 12  miniştri PNL şi PNŢCD şi 4 miniştri UDMR.

România a avut din 1990 şi până în prezent guverne de stânga şi de dreapta, la paritate. Această statistică ar trebui să se găsească şi la Cotroceni, alături de Constituţie şi Biblie.

În perioada acestei pandemii, nu odată i s-a cerut lui Klaus Iohannis să consulte toate forţele politice, înainte de a lua decizii importante pentru ţară. Sunt momente de restrişte, în care toate partidele trebuie să susţină astfel de decizii, nu să le combată . Lipsa de dialog şi de consultare la Cotroceni, izolează Guvernul Orban de o bună parte dintre români şi nici Klaus Iohannis nu se poate considera preşedinte al tuturor românilor.

Refuzând dialogul şi consultarea, Preşedintele Iohannis creează dezbinarea, care îi este imputată. Românii vor să ştie că pentru fiecare decizie pe care o ia, Klaus Iohannis s-a consultat cu toţi. Nici un partid, care are în spate un electorat, nu ar mai putea astfel să se plângă că nu a fost consultat. De abia atunci, deciziile preşedintelui vor putea fi luate în serios şi respectate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Biserica de la Rîşca a ars de la o candelă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ focul a fost văzut în jurul orei 14:00 ■ incendiul de amploare a distrus lăcaşul de cult din temelii ■ din fericire, nu au fost victime ■

Incendiul de proporţii care a avut loc în zi mare sărbătoare la biserica din localitatea Rîşca, comuna Drăgăneşti, a distrus în totalitatea lăcaşul de cult. După localizarea şi lichidarea incendiului, militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au ajuns la concluzia că totul a fost provocat de o lumînare sau o candelă lăsată nesupravegheată, sau tehnic spus, foc deschis în spaţii închise.

„Focul deschis în spaţii închise lumînare/candelă a fost cauza probabilă de prducere a incendiului“, a comunicat ISU Neamţ. Pînă la finele intervenţiei a ars lăcaşul de cult, care era construit din lemn, cu o suprafaţă de aproximativ 150 de metri pătraţi şi bunuri materiale din interiorul bisericii.

De menţionat este faptul că în timpul operaţiunii, militarii care au participat la intervenţie au scos din biserică o serie de obiecte de cult. De menţionat este faptul că nedoritul incendiu a fost observat în jurul orei 14:00, pe 30 noiembrie 2020, cînd un localnic, care trecea întîmplător prin zonă a zărit fum, dar şi flacără, în turla bisericii.

A sunat la numărul unic de urgenţă 112 şi a cerut ajutor, iar la drum au plecat, iniţial, militarii din cadrul Detaşamentului de pompieri Tîrgu Neamţ cu mai multe autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de lucru la înălţime, dar şi o ambulanţă SMUR. Ulterior, avînd în vedere amploarea incendiului, au fost chemate în ajutor echipaje de pompieri de la detaşamentele din Piatra Neamţ şi Roman. După circa o oră şi jumătate, în jurul orei 15:30, incendiul fusese localizat şi se lucra pentru lichidarea acestuia. Întreaga operaţiune a durat cîteva ore bune.

Din fericire, incendiul s-a soldat numai cu pagube materiale şi nu au fost victime omeneşti. 1 decembrie a fost o zi nefastă pentru un sătean din localitatea Pipirig, casa fiindu-i cuprinsă de flăcări. Apelul pentru ajuror a venit prin numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul ISU Neamţ în jurul orei 10:12 cînd s-a anunţat un incendiu. Au intervenit pompierii de la Tîrgu Neamţ cu o autospecială de stingere. Incendiul se manifesta în podul casei, cu posibilitatea propagării la întreaga locuinţă. Pompierii voluntari din Pipirg, cu autospeciala din dotare au localizat incendiul.

Pînă la final au ars aproximativ 10 metri pătraţi din acoperişul casei din cauza efectului termic al curentului electric. Un incendiu care a izbucnit la un depozit de cereale a făcut scrum vreo 10 tone de porumb. Evenimentul a avut loc pe 29 noiembrie 2020 la un agent economic din Zăneşti şi a fost anunţat la 112, în jurul orei 04:58. La locul indicat de apelant au plecat militarii din cadrul Detaşamentului de pompieri Piatra Neamţ cu doua autospeciale pentru stingere şi o ambulanţă SMURD. Forţele profesioniste au fost sprijinite de voluntarii din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare.

Incendiul se manifesta la un uscător de cereale amplasat în apropierea depozitului de cereale. Pînă la finele intervenţiei s-au transformat în scrum aproximativ 10 tone de porumb şi cinci metri liniari de bandă transportoare. La final, specialiştii de la ISU Neamţ au ajuns la concluzia că defecţiunile tehnice de exploatare au fost cele care au produs incendiul.

Citește știrea

Actualitate

Inspecţiile şcolare, varianta de pandemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ unul din inspectorii generali adjuncţi verifică modul în care se desfăşoară activităţile de predare on-line ■ inspectorii de specialitate primesc şi ei link-ul platformei electronice pe care dascălii predau ■

De la intrarea în scenariul on-line a tuturor şcolilor din România, inspectoratele şcolare au primit o procedură specială de verificare a activităţii cadrelor didactice care predau lecţiile prin intermediul internetului. La Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ s-au organizat, zilnic, prin sondaj, în ultimele două săptămîni, activităţi de verificare on-line a modului în care cadrele didactice desfăşoară procesul instructiv-educativ.

„De verificarea zilnică a modului în care se desfăşoară lecţiile on-line se ocupă colega mea, doamna inspector şcolar general adjunct, Elena Irimia. Există mai multe platforme gratuite on-line pentru elevi şi părinţi şi o evidenţă clară a cadrelor didactice care se conectează la acestea.

Inspectorii şcolari de specialitate primesc şi ei linkul de la profesorii clasei şi pot verifica modul în care se desfăşoară aceste lecţii în scenariu on- line“, a precizat Dana Păiuş, inspector şcolar general adjunct la ISJ Neamţ.

Aceasta a adăugat că toate nemulţumirile cadrelor didactice, ale elevilor sau ale părinţilor pe subiectul predării on-line au fost mediate de către directorii unităţilor şcolare. Aceştia au avut de rezolvat, punctual şi eventulale situaţii ale elevilor care nu au acces la internet, locuiesc în case care nu sînt conectate la energie electrică, în acest sens managerilor de unităţi şcolare revenindu-le obligaţia de a alege modalitatea ca şi ei să primească prin poştă, la magazinul din sat sau cu microbuzul şcolar rezumatul lecţiilor predate on-line de către cadrele didactice de la clasa în care învaţă elevul respectiv.

„Ne-am asigurat în felul acesta că şi cei 149 de copii care locuiesc în case care nu au energie electrică şi nu pot avea acces la internet vor avea şanse egale la accesul la educaţie, în această perioadă de criză pandemică, cînd au fost suspendate fizic, cursurile şcolilor“, a mai adăugat Dana Păiuş.

Citește știrea

Actualitate

Analizele, e gata cu legarea de glie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ asiguraţii medical pot beneficia de servicii paraclinice, dar şi analize de laborator oriunde în ţară ■ totul se face în baza biletului de trimitere ■ acelaşi lucru se va petrece, în viitorul apropiat şi cu reţetele ■

Cu începere din această lună, cei care vor să-şi facă analize sau să beneficieze de servicii medicale paraclinice nu mai sînt „legaţi de glie“.

Altfel spus, nu mai sînt obligaţi să-şi facă investigaţiiile medicale în judeţul din care provin, din cauza relaţiei contractuale dintre medic şi asigurările de sănătate din judeţul de baştină. În baza biletului de trimitere emis de medic, investigaţiile şi analizele pot fi făcute oriunde în ţară.

Totul după ce Guvernul a aprobat o hotărîre conform căreia, începînd cu data de 1 decembrie 2020, asiguraţii pot beneficia de analize de laborator şi investigaţii medicale paraclinice pe întreg teritoriul Romăniei, fără a mai condiţiona acordarea acestor servicii de către furnizorii de servicii medicale paraclinice care se află în relaţie contractuală cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu care se află în contract şi medicul care a emis biletul de trimiter.

„Astfel, în baza unui bilet de trimitere eliberat de medicii aflaţi în relaţie contractuală cu oricare dintre casele de asigurări de sănătate, asiguratul poate beneficia de investigaţii paraclinice la orice furnizor din ţară“, anunţă, într-un comunicat, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Ca urmare, furnizorii de servicii paraclinice care au încheiate două contracte, respectiv cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială îşi au sediul lucrativ, filiale sau puncte de lucru înregistrate şi autorizate, dar şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, vor rămîne în relaţie contractuală cu o singură casă de asigurări de sănătate pentru care vor opta.

Va fi redusă astfel birocraţia din sistem, prin eliminarea evidenţelor distincte şi a raportărilor lunare ale serviciilor prestate către cele două case de asigurări cu care aveau încheiate contracte.

„Această reglementare este necesară pentru a facilita accesul asiguraţilor la investigaţiile paraclinice recomandate de medicii specialişti. Sperăm ca în scurt timp să asigurăm acelaşi regim de utilizare şi pentru prescripţiile medicale, astfel încît medicamentele prescrise să poată fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul ţării.

Acest proiect este în curs de finalizare, însă va fi necesară o perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcţiona fără sincope“, a declarat preşedintele CNAS, Adela Cojan.

Citește știrea

Trending