Contactează-ne

Actualitate

Statele Unite ale Americii l-au ales preşedinte pe Joe Biden. Noi rămânem cu Klaus Iohannis şi cu şepcuţa de la Donald Trump

Știre publicată în urmă cu

în data de

În plină pandemie mondială, cu ochii la Licuriciul cel Mare şi cu gândul la alegerile parlamentare de la noi, Guvernul Orban condus de Klaus Iohannis ne-a aplicat iar toate restricţiile „Stării de urgenţă” din perioada 16 martie – 15 mai. Aceasta pentru a nu recunoaşte oficial că este vorba de un veritabil ,,lockdown”, pe cale de a deveni apocalipsa secolului.

Erijându-se în unică autoritate sanitară, vineri 6 decembrie, Preşedintele Iohannis a dictat în direct guvernului toate măsurile ce vor fi aplicate naţiunii timp de 26 de zile, începând cu 9 noiembrie şi terminând pe 5 decembrie. Doar atâtea zile au mai rămas până la alegeri.

Lista restricţiilor se vrea a fi un armistiţiu încheiat cu coronavirusul, prin care noi să acceptăm starea de asediu, în schimbul domolirii asaltului acestuia asupra sănătăţii şi vieţilor românilor. Armistiţiu care se încheie pe 6 decembrie, când vom avea dezlegare să ieşim în cohorte din case, fără declaraţie pe propria răspundere, pentru a vota să nu moară democraţia.

Măsurile dictate făceau trimitere doar la restricţii pe care le cunoşteam şi le-am suportat cu stoicism din 16 martie până acum. La care, Klaus Iohannis a adăugat şi „lichidarea pieţelor şi târgurilor”. În rest, nicio măsură privind dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti specifice, reorganizarea DSP–urilor, asigurarea şi protecţia cadrelor medicale, asigurarea medicamentelor, măştilor şi mai ales creşterea numărului testelor rapide.

Închiderea pieţelor avantajează răspândirea coronavirusului şi omoară producătorii

 Până să se dezmeticească premierul Orban după dictarea prezidenţială şi să descifreze ce înseamnă „pieţe şi târguri”, opinia publică a explodat, sesizând amatorismul şi incoerenţa măsurii. A fost criticat guvernul pentru avantajarea supermarketurilor şi pentru loviturile aplicate producătorilor agricoli, micilor comercianţi şi consumatorilor.

Închiderea pieţelor este o măsură incoerentă, deoarece nu face decât să mărească aglomeraţia în supermarketuri, al cărei efect este în evidentă contradicţie cu scopul declarat, acela de a preveni.

Nici nu a ajuns Klaus Iohannis la casa sa de la Sibiu, că Ludovic Orban s-a văzut nevoit să dreagă busuiocul, ieşind cu propunerea de gâgă, aceea de a se amenaja „pieţe volante”.

România este o ţară în care iarna staţionează cel puţin cinci luni de acum încolo, anotimp care limitează în timp, spaţiu şi sortimente astfel de pieţe. Pieţele volante pot fi o soluţie suplimentară, dar nu compensatorie.

Donald Trump a pierdut alegerile din cauza limbajului şi discursului său toxic, care au divizat SUA

 Deşi a avut unele realizări notabile în mandatul său, Donald Trump a reuşit să divizeze societatea americană, mai mult ca oricând, prin discurs şi limbaj, inclusiv în perioada campaniei electorale.

Din cauza restricţiilor pe bază de COVID -19, noi nu vom mai avea parte de mitinguri electorale în această campanie care s-a declanşat. Ne vom duce la vot pe 6 decembrie, cu gândul la onomasticile interzise de Sfântul Nicolae. Vom vota doar din reflex un partid sau altul, fără să avem habar cine sunt candidaţii, cum arată şi dacă îi taie capul la ceva. Liderii partidelor puteau pune pe liste şi o mătură, pe care să o ascundă în dosul siglei de partid.

De când Klaus Iohannis a lansat moda de a refuza sistematic confruntările publice, nu numai cu ceilalţi candidaţi, dar şi cu presa, ne apropiem din ce în ce mai mult de modelul de democraţie de dinaintea anului 1989.

După Klaus Iohannis, trebuie să ne prezentăm  la urne şi să votăm orice, în afară de PSD. Indiferent cine ar guverna ţara, dacă se depistează acte de corupţie, lipsă de coerenţă sau de profesionalism, acestea sunt în mod indubitabil opera PSD–ului.

România este o ţară divizată, exact după modelul lansat de Donald Trump, model adus de Klaus Iohannis odată cu o şepcuţă.

Au devenit tragi–comice conferinţele de presă ale lui Klaus Iohannis, în care acesta trebuie să răspundă la întrebările stânjenitoare ale unor ziarişti.

La o recentă conferinţă de presă, acesta a fost solicitat „să ofere o explicaţie privind numărul mare de morţi din cauza infectărilor cu COVID – 19”.  Răspunsul a fost şablon, repetat de zeci de ori, indiferent de context. În acest caz, Klaus  Iohannis a explicat că „din ultimii 30 de ani, 20 şi ceva de ani România a fost condusă de PSD, care a avut o politică în domeniul sanitar foarte proastă”.

Este fals răspunsul  domnului Preşedinte. Acesta ne crede pe toţi duşi cu pluta. În 30 de ani, România a fost condusă de Ion Iliescu 10 ani, de Emil Constantinescu 4 ani, de Traian Băsescu 10 ani, şi de domnia sa 6 ani.

La Ministerul Sănătăţii s-au perindat 9 miniştri PSD  în 9 ani şi 3 luni, iar în rest au fost 12  miniştri PNL şi PNŢCD şi 4 miniştri UDMR.

România a avut din 1990 şi până în prezent guverne de stânga şi de dreapta, la paritate. Această statistică ar trebui să se găsească şi la Cotroceni, alături de Constituţie şi Biblie.

În perioada acestei pandemii, nu odată i s-a cerut lui Klaus Iohannis să consulte toate forţele politice, înainte de a lua decizii importante pentru ţară. Sunt momente de restrişte, în care toate partidele trebuie să susţină astfel de decizii, nu să le combată . Lipsa de dialog şi de consultare la Cotroceni, izolează Guvernul Orban de o bună parte dintre români şi nici Klaus Iohannis nu se poate considera preşedinte al tuturor românilor.

Refuzând dialogul şi consultarea, Preşedintele Iohannis creează dezbinarea, care îi este imputată. Românii vor să ştie că pentru fiecare decizie pe care o ia, Klaus Iohannis s-a consultat cu toţi. Nici un partid, care are în spate un electorat, nu ar mai putea astfel să se plângă că nu a fost consultat. De abia atunci, deciziile preşedintelui vor putea fi luate în serios şi respectate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 44 de cazuri noi. Naţional – 2096 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, rata de infectare este de 1,13 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 53 de decese ■

Până pe 1 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 804.090 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

741.471 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.096 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 456 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 20.403 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 28.02.2021 (10:00) – 01.03.2021 (10:00) au fost raportate 53 de decese (29 bărbați și 24 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Iași, Maramureș, Mehedinți, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Ilfov și București.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 17 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 16 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 14 decese la categoria de peste 80 de ani.

47 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 5 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.334. Dintre acestea, 1.022 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.029.263 de teste RT-PCR și 305.637 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 6.616 teste RT-PCR (4.431 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.185 la cerere) și 4.977 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 40.955 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.014 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 48.932 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 130 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.146 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 28 februarie, 6.665 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.373.650 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 5 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.469 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.539 în Italia, 16.772 în Spania, 195 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.116 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 43 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 2 în Singapore, 3 în Tunisia  și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 186 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea

Actualitate

Noua „ordinară“ de CL, expresie a bramburelii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cu trei proiecte de hotărîre retrase şi cu unii consilieri care nu prea înţeleg ce au de votat, a doua şedinţă ordinară de CL i-a pus la grea încercare pe aleşi ■ o parte din ei nu au votat iniţial, iar la repetarea scrutinului au anunţat că sînt „Pentru“ ■

Cei 21 de aleşi locali s-au întîlnit, joi, 25 februarie, într-o nouă şedinţă ordinară, a doua din acest an, în care erau înscrise pe ordinea de zi 21 de proiecte, din care au fost retrase trei, cele cu numărele 13,16 şi 19. Acestea priveau, primul, aprobarea vînzării unor imobile, al doilea modificarea unei hotărîri anterioare de înfiinţare a unui tîrg auto săptămînal şi a Regulmamentului de funcţionare a acestuia, în sensul că se dorea înlocuirea sintagmei „tîrg auto“ cu aceea de „expoziţie spre vînzare a unor mijloace auto“.

Cea de a treia hotărîre retrasă viza completarea inventarului parţial al terenurilor din domeniul privat al municipiului. Şedinţa s-a desfăşurat în sistem on-line, dar aşa cum au remarcat jurnaliştii nu s-a auzit distinct modul de vot, din cauza faptului că o parte din consilieri nu au votat iniţial, iar atunci cînd s-a solicitat repetarea votului au ridicat mîna „Pentru“.

La proiectul referitor la acordarea tichetelor sociale pentru persoane cu handicap şi pentru pensionarii ale căror venituri nu depăşesc 1.400 lei, viceprimarul Radu Samson a propus ca limita să fie echivalentă cu salariul minim pe economie, respectiv 1.386 lei.

Iniţial, consilierii USR – PLUS nu au votat, însă la al doilea vot proiectul a trecut cu 12 voturi, cele ale aleşilor de la PNL, USR, Pro România, dar şi cu alte două voturi de la PSD. Un alt proiect care poate exemplifica afirmaţia „brambureală“ şi la care voturile nu au ieşit a fost cel pentru stabilirea reprezentantului Romanului în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ECO NEAMŢ, unde PSD a solicitat să se cunoască dinainte cine îl va înlocui pe primar în cazul în care nu poate fi prezent la şedinţă. Proiectul a trecut, totuşi, cu toate abţinerile celor şase consilieri PSD şi a singurului consilier Pro România, dr. Dragoş Barcă, ce a fost şi preşediunte de şedinţă.

La proiectul 20, privind modificarea şi completarea HCL 244/2020 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru 2021, consilierul USR-PLUS, Ionuţ Corbu, a făcut un amendament, dar s-a constatat că acesta nu se referea la proiectul în discuţie, ci la altul.

Proiectul a fost supus la vot cu amendamentul de la altul şi a trecut. Singurul consilier care s-a abţinut a fost Teodora Baciu, de la IPM. Ulterior, la o oră şi ceva, s-a supus iar la vot proiectul 20, ca să nu existe discuţii, bineînţeles fără amendamentul de la un alt proiect. Culmea bramburelii generale, poate din lipsa de experienţă a aleşilor la primul mandat, fie că unii nu prea înţelegeau, a fost la proiectul 17, unde se făcuse un amendament şi unde trebuia să se stabilească reprezentantul CL în comisia de evaluare a ofertelor depuse pentru închirierea imobilelor aflate în proprietatea publică/privată a municipiului.

Votul a fost unul secret, dar la numărătoare, unul dintre supleanţi a obţinut doar 11 voturi, insuficiente. Reprezentanţii primăriei au vrut să-l investească pe consilierul propus, dar tot consiliera IPM, Teodora Baciu, a atras atenţia colegilor că a mai existat un precedent prin care, pe acelaşi motiv, comisia nu a avut o perioadă nici un supleant. S-a convenit ca lista să se completeze ulterior cu supleanţi, motivat de faptul că şi această comisie poate funcţiona în formula actuală.

Citește știrea

Actualitate

Medic şantajat, începe procesul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au finalizat urmărirea penală şi l-au trimis în judecată pe un nemţean, care e acuzat de şantaj şi distrugere ■ el a incendiat un cabinet de medicină dentară şi a provocat o pagubă de 50.000 de lei ■ ulterior i-a cerut medicului 8.000 de lei sau o scrisoare în care să-şi ceară scuze ■

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ au finalizat urmărirea penală în timp record şi în mai puţin de o lună au trimis la instanţă dosarul şantajului la un medic. Inculpat în cauză este Vasile Cireaşă, în vîrstă de 42 de ani, din Piatra Neamţ, acesta fiind acuzat de săvîrşirea a două infracţiuni, şantaj şi distrugere prin incendiere. Cel în culpă a fost pus sub acuzare după ce a incendiat cabinetul de medicină dentară a victimei, un imobil din Podoleni şi a provocat o pagubă estimată la 50.000 de lei.

Mai apoi, pietreanul a trecut la şantaj şi i-ar fi cerut victimei suma de 8.000 de lei. În cazul în care medicul nu ar fi avut banii necesari, avea posibilitatea să redacteze o scrisoare prin care să-şi ceară scuze. La mijloc ar fi vorba de o poveste de natură neprecizată, oficialii limitîndu-se să spună că şantajul nu are legătură cu activitatea prefesională a stomatologului. Totul a devenit public în după amiaza de 8 februarie 2021, cînd un comunicat al Poliţiei Neamţ anunţa faptul că oamenii legii au documentat activitatea infracţională a unui bărbat de 42 de ani, din Piatra Neamţ, bănuit de comiterea infracţiunilor de distrugere şi şantaj.

La data de 5 februarie 2021, poliţiştii au pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, fiind descoperite mai multe bunuri cu valoare probatorie în cauză. Din investigaţiile efectuate a reieşit faptul că, în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie 2021, bărbatul ar fi incendiat mai multe bunuri din interiorul unui cabinet medical din Podoleni, provocînd un prejudiciu estimat la aproximativ 50.000 de lei. De asemenea, în perioada 12 ianuarie – 1 februarie 2021, acesta ar fi pretins de la persoana vătămată diferite sume de bani, pentru a nu dezvălui anumite informaţii pe care le deţine despre aceasta. Solicitările au fost făcute prin mesaje telefonice.

„Din datele anchetei nu s-a stabilit în mod concret care au fost motivele, dar se pare că nu ar avea legătură cu activitatea profesională a persoanei vătămate“, a declarat procurorul Mihai Ovidiu Tanasă, purtător de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ. Pe 7 februarie, suspectul a fost reţinut 24 de ore, pentru săvîrşirea infracţiunilor de distrugere şi şantaj, iar pe 8 februarie acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Ulterior inculpatul a contestat la Tribunalul Neamţ privarea de libertate, dar nu a avut succes. Arestarea este valabilă pînă la data de 9 martie, însă anchetatorii pot cere prelungirea. În caz contrar, pietreanul va fi judecat în stare de libertate.

Citește știrea

Trending