Contactează-ne

Actualitate

Stareţul Siluan, mesaj tulburător

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ protosinghelul de la Mănăstirea Sfînta Cruce aminteşte în mesajul de Crăciun de preoţii decedaţi în acest an ■ „Deznădejdea, frica cea rea, neîncrederea în aproapele şi «suflarea cea rece a morţii» bântuie satele şi oraşele din lumea de astăzi“, spune stareţul ■

Siluan Antoci, stareţul Mănăstirii Sfânta Cruce, căreia i se mai spune şi Mănăstirea Eroilor, pentru că e ridicată în pădurile Neamţului, în zona unei mari bătălii din timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale, a transmis un mesaj de Crăciun către ucenici şi credincioşi. Protosinghelul aminteşte de mari clerici răposaţi în 2020, tranmiţând totodată că, deşi a fost un an cu grele încercări, trebuie „să ne îmbrăţişăm fraţii şi duşmanii în nevoi, să punem pe primul loc frica de Dumnezeu şi să călcăm sub picioarele noastre toate fricile deşarte“.

„Sfintele Sărbători au venit, iar bucuria întâlnirii cu ele ne mângâie sufletele noastre atât de încercate anul acesta. Singurul lucru care ne-a rămas şi ne va rămâne este cuvântul Lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură: «… făclie picioarelor mele este legea Ta şi lumină cărărilor mele (Ps.118, 105)». Naşterea Mântuitorului pe Pământ a adus lumii pace, lumină şi eliberare din lanţurile păcatului. Ca să rămânem liberi de păcat, trebuie să împlinim cu fapta poruncile Domnului, care nu sunt grele pentru cei care Îl iubesc din toată inima.

Deznădejdea, frica cea rea, neîncrederea în aproapele şi «suflarea cea rece a morţii» bântuie satele şi oraşele din lumea de astăzi“, transmite stareţul Siluan. Mesajul preotului continuă cu alte câteva îndemnuri adresate credincioşilor: „Cuvântului Domnului ne scapă de duhurile întunecate ale acestor timpuri. Să credem în Mântuitorul, care ne-a promis: «Iată, Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârşitul veacului! (Matei 28,19)» şi ne-a încurajat: «Nu te teme, turmă mică… (Luca 12,32)». El nu ne lasă. Să nu-L lăsăm nici noi pe El, să-l mărturisim cu credinţă în faţa necredincioşilor vremelnici ai acestui veac, să citim cât mai des Sfânta Scriptură, să ne îmbrăţişăm fraţii şi duşmanii în nevoi, să punem pe primul loc frica de Dumnezeu şi să călcăm sub picioarele noastre toate fricile deşarte! Să dăruim iubire, ca să primim iubire veşnică!“.

Dintre feţele bisericeşti decedate în acest an, stareţul Siluan Antoci îi pomeneşte pe câtiva arhimandriţi de la cunoscute lăcaşuri din ţară: Laurenţiu Popa, de la Mănăstirea Stânişoara (născut în 1954), Ghelasie Ţepeş, de la Mănăstirea Sighişoara (n. 1962) şi Arsenie Mărgineanu, de la Mănăstirea Vorona, Botoşani (n. 1931. Urmează înalţi ierarhi, IPS Amfilohie, Mitropolit de Muntenegru (n. 1938), IP S Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor (n. 1929) şi IPS Ioannis, Mitropolit de Langados (n.1958). Urmează preotul Constantin Muha, de la Dorohoi (n. 1968), ieromonahul Iacov Savin, de la Mănăstirea Sihăstria, Neamţ (n. 1940) şi Alexandru Argatu, de la Boroaia – Suceava (n.1945), acesta din urmă fiind ctitorul Mănăstirii Sfânta Cruce, alături de tatăl său, marele duhovnic Ilarion Argatu.

Mănăstirea Sfânta Cruce se află în pădurile care înconjoară comuna Brusturi, făcând stânga de pe drumul naţional Piatra Neamţ – Suceava, cale de mai bine de 10 kilometri, iar de aici, urmând drumul forestier se ajunge la mult mai cunoscuta Mănăstire Neamţ. Locul ales pentru ridicarea Mănăstirii Eroilor nu a fost ales întâmplător, fiind în zona unde a fost, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1944, o mare încleştare armată, una în care au murit circa 14.000 de soldaţi români, nemţi, ruşi şi se pare maghiari.

Părintele Ilarion Argatu avea o afinitate faţă de tot ce era legat de armată, deoarece după terminarea Facultăţii de Teologie Cernăuţi a urmat cursurile Şcolii Militare din Bacău. De aici probabil şi dorinţa sa de a face mai mult pentru pomenirea eroilor care au transformat pădurea de la Brusturi într-un cimitir întins prin codri. Iniţial, în zonă a existat doar un mormânt, străjuit de o cruce de piatră, în care fuseseră îngropate osemintele unor ostaşi necunoscuţi. S-a înălţat apoi o troiţă de lemn, care amintea despre jertfa miilor de militari, iar în 1992 s-a pus piatra de temelie a schitului, lăcaşul având hramul de Înălţarea Sfintei Cruci, mare sărbătoare prăznuită pe 14 septembrie.

Despre dimensiunea luptelor care s-au purtat aici după 23 august 1944 „vorbesc“ şi în prezent cele descoperite în zonă, deşi războiul s-a încheiat de 76 de ani. Nu este an în care cei care muncesc la pădure sau localnicii plecaţi după ciuperci să nu dea peste diverse elemente de muniţie, începând cu banale cartuşe şi resturi de arme ruginite, dar şi grenade, proiectile, lovituri de atruncător sau bombe de mare calibru. În curtea mănăstirii este un monument, încadrat de două tunuri, iar pe o placă de marmură sunt scrise câteva cuvinte emoţionante, întru pomenirea celor care s-au jertfit pentru patrie şi neam:

„Trecătorule, mergi şi spune lumii că noi am murit aici apărând patria. Ne-am stins printre străini, departe de casă, stând cu arma în mână. Ne-am prăbuşit loviţi de moarte, sub negru giulgiu de ţărână şi cum nici cruci n-avem la capul nostru, dragi urmaşi, în rugăciune măcar un gând, păstraţi-ne din când în când“. Actualul stareţ, Siluan Antoci, este născut în comuna Lunca, judeţul Botoşani şi a intrat în monahism în 1995, la Mănăstirea Pângăraţi, Neamţ. Din 2012 a făcut parte din obştea Mănăstirii Agafton, iar peste trei ani a fost numit stareţ al Mănăstirii Înălţarea Sfintei Cruci Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

De Florii şi de Paşte, iată cum va fi vremea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ nu va fi atît de cald pe cît ne-am dori ■ cu greu se vor atinge 12, respectiv 15 grade ■ nu sînt excluse nici ceva precipitaţii ■

Administraţia de Meteorologie a publicat estimarea valorilor termice şi a precipitaţiilor pînă pe 2 mai, iar conform previziunilor, nu trebuie să ne aşteptăm la vreme spactaculoasă. Specialiştii spun că în Moldova nu va fi prea cald de Florii, dar nici de Paşte, iar în Neamţ ne putem aştepta la 12, respectiv 16 grade.

„Vremea se va încălzi uşor în primele zile ale intervalului, pînă la 18 grade în 22 aprilie, însă spre finalul săptămînii se va reveni la o medie de 14 grade. Pentru sfîrşitul lunii aprilie şi început de mai, sînt estimate valori termice diurne apropiate de normele climatologice, la o medie de 18-20 de grade.

Minimele termice se vor situa între 4 şi 6 grade, valori mai ridicate urmînd a se înregistra spre finalul perioadei, cînd se vor atinge 8-10 grade. Probabilitatea pentru ploi temporare va fi ridicată“, conform ANM. La munte, pînă în 26 aprilie, vremea se va menţine rece, cu valori diurne ce vor oscila între 4 şi 7 şi minime cuprinse între -4 şi 0 grade. Spre sfîrşitul intervalului de prognoză, se va încălzi treptat, media maximelor urmînd să atingă 10-12 grade, iar minimele 2-4 grade.

Temporar vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a intervalului, sub formă de ploaie, iar în zona înaltă şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Azi, 20 aprilie, nu va fi cald, dar măcar va fi cer variabil cu soare, iar la amiază se vor înregistra 11 grade. După amiază ar putea veni ceva stropi de ploaie. Noaptea aduce o minimă de 6 grade. Zărim soarele miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva furtuni cu toată suita de fenomene specifice, tunete şi fulgere.

Se ajunge la valori termice diurne de 13 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 4 grade. Joi, 22 aprilie, va fi cer variabil cu soare şi pare că prepitaţiile încetează. Va fi cea mai caldă zi din întreg intervalul, 16 grade. În schimb se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la o minimă de infarct pentru final de aprilie, doar 2 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer senin, dar vin ceva ploi în a doua parte a intervalului. Maxima zilei nu trece de 12 grade, iar minima nocturnă ajunge la 5 grade. Sîmbătă, 24 aprilie, va fi cer variabil cu soare, cel mult 11 grade peste zi şi 0 grade peste noapte. Duminica Floriilor, 25 aprilie, nu aduce ploi, dar cerul va fi acoperit, cu cel mult 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Notele de la simularea Evaluării din acest an, mai bune ca în alţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, promovabilitatea este de 65,53% ■ după primirea rezultatelor se va realiza o analiză şi se vor stabili măsurile remediale ■ cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată în carantină, la vremea simulării vor participa la o simulare, separat ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a realizat o centralizare a rezultatelor obţinute la simularea examenului de Evaluare Naţională, în opinia inspectorului şcolar general, Mihai Obreja, rezultatele din 2021 fiind cele mai bune din ultimii cinci ani.

„La nivel de judeţ, procentul de promovabilitate la simulare este de 65,53%, aproximativ la acelaşi procent înregistrat la nivel naţional, care este de 65,6. Este un procent mai bun ca în alţi ani. La Limba română procentul este de 64,38%, ceea ce însemană mai mulţi elevi care au obţinut note peste 5. La Matematică procentul este de 59,81%.

Sînt, repet, rezultate mai bune ca în alţi ani. După ce vom primi rapoartele din şcoli vom face o analiză şi vom stabili un plan remedial pentru a vedea care sînt paşii ce trebuie urmaţi pînă la examenul propriu-zis. A rămas să mai luăm o decizie cu cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată la data simulării în carantină. Vom vedea dacă simularea va avea loc la aceeaşi dată cu ceilalţi elevi din ţară, care nu au susţinut din aceleaşi motive simularea sau dacă ni se va lăsa independenţa de a organiza în plan local“, a precizat Mihai Obreja, care insistă pe ideea că astfel de simulări pun elevii în situaţia concretă a unui examen şi este un exerciţiu care poate contribui la optimizarea rezultatelor din timpul examenului de Evaluare, propriu-zis.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute în municipiul Bucureşti (82,1%) şi în judeţele Cluj (77,6%), Argeş (71,5%), Brăila (71,3%) şi Prahova (69,9%). Comparativ cu simulările din anii precedenţi, rezultatele indică o creştere substanţială a mediilor mai mari sau egale cu 5, după cum urmează: în 2016 – 44,05%, în 2017 – 51,47%, în 2018 – 47%, în 2019 – 53,1 %. În 2020 nu s-au organizat simulări, din cauza pandemiei.

Reamintim şi faptul că subiectele la Evaluarea Naţională 2021 sînt noi faţă de anii precedenţi, avînd ca model testele internaţionale, după o programă nouă, constînd într-o broşură cu 10 pagini care trebuie completată în două ore. Examenul de Evaluare Naţională se va desfăşura în perioda 22-25 iunie 2021.

Citește știrea

Actualitate

Bătălie pentru clienţi de energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost şi nu presupune întreruperea furnizării energiei sau a gazului metan ■ una dintre companii a emis un comunicat în care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul ■

De cîteva luni, distribuitorii de energie au ieşit la vînătoare de clienţi, folosindu-se de toate mijloacele de atragere a acestora: prin e-mail-uri, SMS, pe Facebook sau prin angajarea de personal care să bată din uşă în uşă, pentru a încheia noile contracte. Asta în condiţiile în care liberalizarea pieţei de energie înseamnă că preţurile la electricitate şi gaze nu mai sînt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE), ci de fiecare furnizor.

Compania E-ON a remis un comunicat de presă prin care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul. În acest sens, firma spune că un consumator trebuie să verifice dacă se află sau nu în piaţa liberă. „Dacă pe prima pagină a facturii apare Produs de gaze naturale sau Elecricitate Serviciu Universal înseamnă că acel client nu a optat, încă, pentru o ofertă pe piaţa liberă, care se poate face oricînd.

În cazul furnizării gazelor naturale, termenul de 30 iunie înseamnă că, dacă un consumator va opta pentru ofertă concurenţială, pînă la această dată, clientul va fi trecut automat pe piaţa liberă, începînd cu 1 iulie, fiind notificat în acest sens în perioada următoare (în cazul E-ON – n.r.). În cazul furnizării de electricitate, dacă un client are un contract de serviciu universal, termenul de 30 iunie, se referă la data limită pînă la care se poate opta pentru piaţa concurenţială, situaţie în care poate şi să beneficieze de discountul oferit de furnizor, care reprezintă diferenţa între preţul pentru serviciul universal şi cel mai bun preţ din oferta concurenţială a companiei.

După această dată E-ON va aplica preţul de serviciu universal valabil de la 1 iulie 2021“. Un alt sfat dat de specialiştii companiei este legat de evaluarea nevoilor şi descoperirea ofertelor de pe piaţa liberă prin comparatorul de oferte-tip de furnizare afişat pe site-ul ANRE ( www. anre.ro). Clientul trebuie să fie atent la preţurile de furnizare publicate, la perioada de valabilitate a preţurilor (în condiţiile în care furnizorii noi de servicii se grăbesc să lanseze tot soiul de oferte mincinoase, unele n.r). O mare atenţie trebuie acordată şi condiţiilor în care pot fi modificate preţurile oferite. La E-ON, se mai spune în comunicat, se pot alege oferte cu preţ fix sau variabil, produse cu ambele utilitrăţi pe acelaşi contract, pachete cu asistenţă tehnică sau servicii tehnice incluse.

Trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost, nu presupune întreruperea furnizării energiei electrice sau a gazului metan, operatorul asigurînd intervenţiile tehnice pentru deranjamente şi incidente. O altă precizare se referă la verificarea capacităţii operaţionale şi financiare a furnizorului. Clienţii trebuie să citească cu mare atenţie şi să înţeleagă toate documentele referitoare la noile contracte, la transparenţa preţurilor, cu toate componentele incluse, la termenele de plată, durata contractului, valoarea termenlor de reziliere şi să fie atenţi să nu existe cîmpuri necompletate în noile contracte, care pot lăsa loc de modificări ulterioare. Compania E-ON a elaborat şi un „ABC al liberalizării“ în secţiunea eon.ro/liberalizare.

Citește știrea

Trending