Contactează-ne

Actualitate

Stareţul Siluan, mesaj tulburător

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ protosinghelul de la Mănăstirea Sfînta Cruce aminteşte în mesajul de Crăciun de preoţii decedaţi în acest an ■ „Deznădejdea, frica cea rea, neîncrederea în aproapele şi «suflarea cea rece a morţii» bântuie satele şi oraşele din lumea de astăzi“, spune stareţul ■

Siluan Antoci, stareţul Mănăstirii Sfânta Cruce, căreia i se mai spune şi Mănăstirea Eroilor, pentru că e ridicată în pădurile Neamţului, în zona unei mari bătălii din timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale, a transmis un mesaj de Crăciun către ucenici şi credincioşi. Protosinghelul aminteşte de mari clerici răposaţi în 2020, tranmiţând totodată că, deşi a fost un an cu grele încercări, trebuie „să ne îmbrăţişăm fraţii şi duşmanii în nevoi, să punem pe primul loc frica de Dumnezeu şi să călcăm sub picioarele noastre toate fricile deşarte“.

„Sfintele Sărbători au venit, iar bucuria întâlnirii cu ele ne mângâie sufletele noastre atât de încercate anul acesta. Singurul lucru care ne-a rămas şi ne va rămâne este cuvântul Lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură: «… făclie picioarelor mele este legea Ta şi lumină cărărilor mele (Ps.118, 105)». Naşterea Mântuitorului pe Pământ a adus lumii pace, lumină şi eliberare din lanţurile păcatului. Ca să rămânem liberi de păcat, trebuie să împlinim cu fapta poruncile Domnului, care nu sunt grele pentru cei care Îl iubesc din toată inima.

Deznădejdea, frica cea rea, neîncrederea în aproapele şi «suflarea cea rece a morţii» bântuie satele şi oraşele din lumea de astăzi“, transmite stareţul Siluan. Mesajul preotului continuă cu alte câteva îndemnuri adresate credincioşilor: „Cuvântului Domnului ne scapă de duhurile întunecate ale acestor timpuri. Să credem în Mântuitorul, care ne-a promis: «Iată, Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârşitul veacului! (Matei 28,19)» şi ne-a încurajat: «Nu te teme, turmă mică… (Luca 12,32)». El nu ne lasă. Să nu-L lăsăm nici noi pe El, să-l mărturisim cu credinţă în faţa necredincioşilor vremelnici ai acestui veac, să citim cât mai des Sfânta Scriptură, să ne îmbrăţişăm fraţii şi duşmanii în nevoi, să punem pe primul loc frica de Dumnezeu şi să călcăm sub picioarele noastre toate fricile deşarte! Să dăruim iubire, ca să primim iubire veşnică!“.

Dintre feţele bisericeşti decedate în acest an, stareţul Siluan Antoci îi pomeneşte pe câtiva arhimandriţi de la cunoscute lăcaşuri din ţară: Laurenţiu Popa, de la Mănăstirea Stânişoara (născut în 1954), Ghelasie Ţepeş, de la Mănăstirea Sighişoara (n. 1962) şi Arsenie Mărgineanu, de la Mănăstirea Vorona, Botoşani (n. 1931. Urmează înalţi ierarhi, IPS Amfilohie, Mitropolit de Muntenegru (n. 1938), IP S Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor (n. 1929) şi IPS Ioannis, Mitropolit de Langados (n.1958). Urmează preotul Constantin Muha, de la Dorohoi (n. 1968), ieromonahul Iacov Savin, de la Mănăstirea Sihăstria, Neamţ (n. 1940) şi Alexandru Argatu, de la Boroaia – Suceava (n.1945), acesta din urmă fiind ctitorul Mănăstirii Sfânta Cruce, alături de tatăl său, marele duhovnic Ilarion Argatu.

Mănăstirea Sfânta Cruce se află în pădurile care înconjoară comuna Brusturi, făcând stânga de pe drumul naţional Piatra Neamţ – Suceava, cale de mai bine de 10 kilometri, iar de aici, urmând drumul forestier se ajunge la mult mai cunoscuta Mănăstire Neamţ. Locul ales pentru ridicarea Mănăstirii Eroilor nu a fost ales întâmplător, fiind în zona unde a fost, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1944, o mare încleştare armată, una în care au murit circa 14.000 de soldaţi români, nemţi, ruşi şi se pare maghiari.

Părintele Ilarion Argatu avea o afinitate faţă de tot ce era legat de armată, deoarece după terminarea Facultăţii de Teologie Cernăuţi a urmat cursurile Şcolii Militare din Bacău. De aici probabil şi dorinţa sa de a face mai mult pentru pomenirea eroilor care au transformat pădurea de la Brusturi într-un cimitir întins prin codri. Iniţial, în zonă a existat doar un mormânt, străjuit de o cruce de piatră, în care fuseseră îngropate osemintele unor ostaşi necunoscuţi. S-a înălţat apoi o troiţă de lemn, care amintea despre jertfa miilor de militari, iar în 1992 s-a pus piatra de temelie a schitului, lăcaşul având hramul de Înălţarea Sfintei Cruci, mare sărbătoare prăznuită pe 14 septembrie.

Despre dimensiunea luptelor care s-au purtat aici după 23 august 1944 „vorbesc“ şi în prezent cele descoperite în zonă, deşi războiul s-a încheiat de 76 de ani. Nu este an în care cei care muncesc la pădure sau localnicii plecaţi după ciuperci să nu dea peste diverse elemente de muniţie, începând cu banale cartuşe şi resturi de arme ruginite, dar şi grenade, proiectile, lovituri de atruncător sau bombe de mare calibru. În curtea mănăstirii este un monument, încadrat de două tunuri, iar pe o placă de marmură sunt scrise câteva cuvinte emoţionante, întru pomenirea celor care s-au jertfit pentru patrie şi neam:

„Trecătorule, mergi şi spune lumii că noi am murit aici apărând patria. Ne-am stins printre străini, departe de casă, stând cu arma în mână. Ne-am prăbuşit loviţi de moarte, sub negru giulgiu de ţărână şi cum nici cruci n-avem la capul nostru, dragi urmaşi, în rugăciune măcar un gând, păstraţi-ne din când în când“. Actualul stareţ, Siluan Antoci, este născut în comuna Lunca, judeţul Botoşani şi a intrat în monahism în 1995, la Mănăstirea Pângăraţi, Neamţ. Din 2012 a făcut parte din obştea Mănăstirii Agafton, iar peste trei ani a fost numit stareţ al Mănăstirii Înălţarea Sfintei Cruci Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se anunţă vreme rea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost emise două informări meteo de vînt şi vreme deosebit de rece ■ în week-end va fi ceva mai confortabil ■ săptămîna viitoare se răcoreşte din nou şi vin ceva precipitaţii ■

Informările meteo de vreme deosebit de rece, dublată de vînt care face ca temperaturile resimţite să fie mai mici, se ţin lanţ. Ieri, 23 septembrie, meteorologii au emis două astfel de avertizări, o informare valabilă în toată ţara şi un cod galben valabil pentru jumătatea de vest a judeţului Neamţ.

Prima dintre acestea, informarea meteo, a intrat în vigoare de ieri, 23 septembrie, de la ora 10:00 şi expiră azi, 24 septembrie, la ora 23:00, anunţîndu-se intensificări ale vîntului şi vreme deosebit de rece.

„La munte, vîntul va avea intensificări cu viteze de peste 55…60 km/h, iar începînd din noaptea de joi spre vineri (23/24 septembrie), la altitudini mari, rafalele vor depăşi 80 km/h. Temporar, intensificări ale vîntului se vor semnala, joi (23 septembrie) şi în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar vineri (24 septembrie) în cea mai mare parte a teritoriului, local cu rafale în general de 50…60 km/h.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Codul galben de intensificări susţinute ale vîntului la altitudini de peste 1.700 de metri a intrat în vigoare de ieri, de la ora 21:00 şi expiră azi, la ora 23:00.

În intervalul menţionat, la munte, la altitudini de peste 1.700 m vîntul va avea intensificări susţinute cu rafale ce vor depăşi 90…100 km/h. Conform previziunilor, de azi, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 8 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd vor fi 22 de grade la prînz, dar cerul va fi acoperit. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Luni, 27 septembrie, va fi soare, cel mult 17 grade, însă după amiază ar putea veni ceva furtuni. Minima nocturnă va fi de 11 grade. În perioada 28 – 29 septembrie va fi frig, 12 -13 grade şi va ploua. De joi, 30 septembrie, pînă duminică, 3 octombrie, vor fi aceleaşi condiţii meteo, respectiv soare, valori termice diurne de 15 – 16 grade, şi temperaturi nocturne de 7, pînă la 9 grade.

Citește știrea

Actualitate

Creşte numărul infectărilor cu SARS Cov 2 în şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau salariaţi din şcoli sînt bolnavi de Covid ■ ca urmare a acestui fapt 31 de clase studiază on-line ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar al judeţului Neamţ comunică faptul că în urma centralizării raportărilor din şcoli, operaţie realizată miercuri, 22 septembrie, la orele 15, a crescut numărul copiilor şi personalului care lucrează în învăţămînt ce sînt infectaţi cu virusul SARS Cov 2.

Astfel la data amintită în judeţul Neamţ au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu varinta Delta a virusului 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau alţi angajaţi, în mai multe unităţi şcolare din judeţ. Ca urmare a situaţiei din teren 31 de clase au intrat în sistem de predare-învăţare on-line, cifra totală a copiilor care învaţă din faţa calculatorului din cauza Covid 19 fiind, conform ultimei raportări, de 805.

La această cifră se mai adaugă alţi 186 de copii, care au scutiri medicale pentru alte boli şi aceşti copii învăţînd tot în sistem on-line. Cifrele au fost afişate pe pagina de Internet a Inspectoartului Şcolar Judeţean Neamţ.

„Mesajul meu către colegi, părinţi şi elevi este acela de a continua să respecte cu mare stricteţe regulile de igienă. Colegii noştri din şcoli trebuie să aibă grijă ca toate circuitele de intrare- ieşire să fie respectate, pentru a se evita aglomeraţia, mai ales în pauze, la intarea şi ieşirea din şcoală.

Trebuie să se dezinfecteze zilnic toate suprafeţele, să se aerisească în fiecare pauză spaţiile, să se urmărească ca toţi copiii, cadrele didactice şi personalul auxiliar şi nedidactic să poarte mască. Numai aşa vom putea evita, pe cît este posibil, apariţia unor noi cazuri de îmbolnăviri şi vom putea rămîne cît mai mult în sistemul de predare faţă în faţă”, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Scenariile de funcţionare a şcolilor pentru săptămîna 27 septembrie-1 noiembrie vor fi analizate şi stabilite în şedinţa de vineri, 24 septembrie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Budele publice, motiv de dispută între primar şi viceprimar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la şedinţa de îndată primarul Leonard Achiriloaei şi viceprimarul Radu Samson s-au contrazis pe tema finanţării unui proiect de amplasare a unor toalete publice ■ proiectul a trecut cu voturile celor şase consilieri PSD ■

Convocată miercuri, 22 septembrie, ultima şedinţă de îndată a Consiliului Local, la care au fost prezenţi doar 16 din cei 21 de aleşi locali, deşi a avut doar un singur punct pe ordinea de zi, rectificarea bugetară, s-a dovedit a fi una destul de tensionată, dezvăluind faptul că între primar şi viceprimar au răbufnit, în ultima vreme o serie de dispute, legate de bugetarea unor proiecte.

Din tabăra liberalilor, prin vocea şefului Comisiei de buget finanţe, Constantin Ghica, a apărut şi un prim amendament, prin care s-a propus diminuarea unei alocări către Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfîntul Francisc de Assisi” de la 90.000 lei la puţin peste jumătatea sumei, respectiv 50.000 lei. Un al doilea amendament a fost făcut de consilierul USR-Plus, Ionuţ Corbu, amendament care de altfel a şi declanşat scînteia disputei, dintre primar şi vicele său. Proiectul de hotărîre iniţial prevedea transferarea sumei de 150.000 lei, inclusă în buget la întocmirea acestuia, de la finanţarea amplasării unor toalete publice la alte capitole.

Primarul Leonard Achiriloaei s-a străduit să lămurească problema susţinînd că ultima decizie a fost luată ca urmare a analizei ofertelor primite.

„Retragerea a fost făcută ca urmare a analizei de preţuri. S-a făcut iniţial o estimare, asumată de toată lumea, dar ofertele finale sînt mult mai mari. Pentru toalete simple sînt la 34.000 de lei fără TVA, iar pentru persoane cu handicap – 46.000 de lei, sume mai mari decît cele prinse de noi în buget. De aceea, am căzut de acord cu viceprimarul şi colegii din Primărie să alegem varianta de a închiria. Achiziţia este o cheltuială de investiţie, iar cea de închiriere o cheltuială de servicii.

Chiar dacă am lăsa suma, achiziţia e mult mai mare decît ceea ce s-am prevăzut în buget”, a spus edilul şef. Imediat după şedinţă, viceprimarul Radu Samson a scris pe pagina de socializare faptul că „Rămîne să ne facem nevoile tot pe colţurile clădirilor”,  explicînd faptul că CL a bugetat în aprilie 150.000 lei pentru cumpărarea unei toalete publice automate, care se curăţă singure, acesta fiind un semn de civilizaţie întîlnit în alte oraşe mai mari.

„După un an de mandat nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”

Viceprimarul Radu Samson susţine că s-ar fi înţeles cu edilul şef să amplaseze toaletele în mai multe zone ale oraşului.

„Am agreat cu domnul primar să amplasăm o asemenea toaletă în zona policlinicii, ca să fie la îndemînă şi pentru vizitatorii pacienţilor din spital. Pentru că domnul primar nu a dispus nimic în sensul ăsta, în august am cerut eu oferte de la mai multe firme şi am primit una care stă de mai mult de o lună pe biroul dumnealui. Zilele trecute i-am spus că toaletele astea se şi închiriază.

Dacă tot închiriem, i-am propus să luăm 3 astfel de WC-uri pentru că e un cost suportabil şi locuri unde e nevoie sînt în zona spitalului, la Piaţa Centrală, în parcul de la fîntînă, la Cimitir, în zona 1 Mai, etc. Printr-o rectificare bugetară adoptată azi (miercuri, 22 septembrie n.r) de CL s-au relocat banii pentru WC, pe motiv că dacă-l închiriem nu e nevoie să mai fie pe lista de investiţii. 73.000 lei s-au mutat, ca exemplu, la Clubul Sportiv Municipal pentru întreţinerea de spaţii verzi şi baze sportive, pînă la finalul anului. N-am votat noi, a găsit domnul primar sprijin pentru rectificare la colegii consilieri PSD, care au respins amendamentul nostru de menţinere a sumei pentru toaletă. Oraşe mai mici decât Romanul au cîte 4-5 WC-uri din astea.

Noi, cu banii alocaţi de jumătate de an, nu sîntem în stare să avem nici măcar unul. Am rămas cu promisiunea domnului primar că pînă la finalul anului închiriază şi amplasează WC-ul negociat. Nu e prima idee care nu se pune în practică pentru că nu e a primarului. Activitatea direcţiilor cu specific tehnic, de execuţie a lucrărilor, este coordonată de domnul primar.

Eu, ca viceprimar, nu sînt invitat la şedinţele de coordonare a acestora. În mod total inexplicabil şi nepotrivit, nici măcar arhitectul şef nu este invitat. Înţeleg că eu sînt doar viceprimar şi că alegătorii au votat în număr mai mare viziunea domnului primar, pentru oraş şi pentru conducerea primăriei, dar e deja aproape un an de mandat şi nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”, spunea acuzator  Radu Samson.

De remarcat că la vot doar consilierii IPM şi USR au votat pentru amendamentul ca banii pentru toalete să rămînă în buget, pe lista de investiţii. Proiectul a trecut cu promisiunea de a se închiria toalete. În ultima parte a şedinţei consilierul PSD, Radu Curpăn, a intervenit la punctul diverse, aducîndu-i la cunoştinţă primarului despre apariţia, în strada Bogdan Dragoş, a unei noi probleme la reţeaua de canalizare, pe care primarul şi-a notat-o promiţînd că o va rezolva.

Citește știrea

Trending