Contactează-ne

Actualitate

Starea învățământului nemțean la deschiderea noului an școlar (II)

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la invitația prefectului județului Neamț, Adrian Bourceanu, la sediul Palatului Administrativ a fost susținută o conferință de presă referitoare la stadiul pregătirii școlilor pentru începerea noului an școlar: 2024-2025 ■ rând pe rând reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, ai Direcției de Sănătate Publică, ai ISU, Inspectoratului de Poliție Neamț și Jandarmeriei au prezentat informări pe acest subiect ■ prefectul județului și invitații săi au răspuns ulterior întrebărilor jurnaliștilor la tema anunțată privind pregătirea deschiderii anului școlar ■

La 5 septembrie 2024, prefectul județului Neamț, Adrian Bourceanu, a susținut o conferință de presă la Palatul Administrativ, unde a prezentat principalele aspecte legate de starea învățământului la începutul anului școlar 2024-2025. La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor de sănătate publică, forțelor de ordine și liderii structurilor de poliție, jandarmerie și situații de urgență din județ.

Pregătirea a 326 de unități de învățământ

În județul Neamț funcționează 326 de unități de învățământ, dar 10 dintre acestea, situate în 7 localități, nu au obținut autorizație sanitară de funcționare din cauza lipsei apei potabile. Școlile afectate se află în Icușești, Oniceni, Bozieni, Mărgineni, Pipirig, Tarcău și Dulcești. Grădinița din Sagna este în proces de reabilitare, copiii fiind relocați temporar din cauza problemelor structurale.

Microbuze școlare : 10% nu sunt funcționale din 120

Elevii beneficiază de gratuitate pentru transportul public local, conform H.G. nr. 810/2023. În județul Neamț, sunt disponibile 120 de microbuze școlare, dar 12 dintre acestea nu sunt funcționale. În plus, 20 de autobuze sunt utilizate pentru transportul elevilor.

18 clădiri fără autorizații de incendiu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a efectuat, în perioada ianuarie-iulie 2024, controale în unitățile de învățământ, identificând 154 de deficiențe în domeniul securității la incendiu. Dintre acestea, doar 7 au fost remediate până la finalizarea verificărilor. Au fost aplicate 140 de avertismente și 8 amenzi, în valoare totală de 153.000 de lei. În prezent, 164 de clădiri școlare dețin autorizația de securitate la incendiu, în timp ce 18 clădiri încă funcționează fără acest document.

Monitorizarea siguranței de către Jandarmeria Neamț

Jandarmeria Neamț va monitoriza 15 instituții de învățământ din județ, asigurând siguranța elevilor și cadrelor didactice. Activitățile de patrulare vor avea loc atât independent, cât și în colaborare cu alte structuri, pentru a preveni incidentele și faptele antisociale în zonele adiacente școlilor. De asemenea, vor continua campaniile de prevenire a fenomenelor precum bullying-ul și consumul de substanțe interzise.

Măsuri de securitate și control ale Poliției

Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț (IPJ Neamț) a implementat măsuri pentru asigurarea unui mediu sigur în unitățile de învățământ. Poliția va desfășura activități educaționale și de sensibilizare pentru prevenirea actelor de violență și consumului de substanțe psihoactive. Patrulele de ordine publică și echipajele de poliție rutieră vor fi prezente în timpul orelor de sosire și plecare a elevilor.

Din cele 328 de unități de învățământ, 292 au întocmit analiza de risc la securitate fizică, iar 241 au implementat măsurile de securitate recomandate. 66 unități de învățământ nu au implementat cerințele minimale de securitate prevăzute în art. 81  din Anexa nr. 1 la H.G. nr. 301/2012 (10 în mediul urban și 56 în mediul rural). Articolul respectiv se referă la faptul că ”Unităţile şi instituţiile de interes public trebuie să prevadă sisteme de supraveghere video pe căile de acces, holuri şi alte zone cu risc ridicat, detecţie a efracţiei pe zonele de expunere sau depozitare valori şi control acces, prin personal sau echipamente.”

Poliția a aplicat 42 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 10.000 de lei, pentru încălcarea legislației privind paza obiectivelor.

Este vizibil că, în pofida dificultăților întâmpinate, autoritățile locale și județene fac eforturi pentru a asigura un început de an școlar sigur și conform normelor legale. Problemele legate de lipsa apei potabile, deficitul de personal medical și siguranța la incendiu rămân priorități, iar controalele vor continua pentru a menține standardele necesare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending