Contactează-ne

Actualitate

Starea învățământului, concluzii mai mult decât sumbre. Analfabetism funcțional, incompetență, abandon școlar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Educația românească, în colaps sistemic

Un nou raport  arată că școala românească produce analfabeți funcționali și devine un risc de securitate națională.

Un studiu, care-i intitulat „Raportul de diagnostic al Educaţiei şi Cercetării din România. Realizările prezente şi implicaţii pentru noi reforme în domeniu (Raportul QX)”, a fost prezentat ieri, 20 mai 2025, de ministrul de resort, Daniel David. Oficialul consideră că starea învățământului lasă mult de dorit. Sistemul nu este eficient și se impun grabnice reforme.

Ministrul trage un semnal de alarmă: „Educația este ineficientă”

Documentul conține părerile ministrului, nefiind un punct de vedere al guvernului sau ministerului, dar este un veritabil semnal de alarmă. „În învățământul preuniversitar, educația este ineficientă, generând absolvenți cu o calitate slabă a competențelor, abandon școlar mare și analfabetism funcțional crescut, aspecte care devin risc de securitate națională”, a declarat ministrul.

Ca urmare a unor reformelor propuse, absolvenții nivelului liceal trebuie să  devenă buni specialiști, oameni echilibrați psihologic, pregătiți pentru a intra pe piața muncii sau să-și continue studiile. În învățământul superior sistemul național este fragmentat, cu multe universități, dezvoltate atipic pentru bunele practici internaționale. Menirea academică este neclară, pe alocuri cu organizări interne depășite.

„Ca urmare a reformelor propuse, arhitectura sistemului național de învățământ superior va include universități cu misiuni diferite – satisfăcând astfel mai bine nevoile țării și ale studenților; cu o masă critică mai mare – contând în clasamentele și competițiile internaționale, cu flexibilitate a organizării programelor academice – crescând astfel competitivitatea și eficiența programelor academice”, a transmis oficialul.

Intenția este ca, după reformele propuse, sistemul de învățământ superior să genereze resursă umană înalt calificată (calificările 5/6 – licență; 7 – masterat; 8 -doctorat), care să își păstreze și dezvolte competențe prin învățare pe tot parcursul vieții. În opinia ministrului, calificările 5/6 ar trebui să genereze conexiune directă cu piața muncii existentă în domeniile cu accent vocațional și mai generală în celelalte domenii.

Calificări conectate la piața muncii și învățare pe tot parcursul vieții

Calificările de nivel 7/8 au menirea să accentueze specializările și astfel să dinamizeze și creeze noi segmente ale pieței muncii. Formarea de resursă umană trebuie să se facă în contextul generării și/sau utilizării celei mai avansate cunoașteri științifice. Rămâne de văzut dacă și când se vor materializa propunerile actualului ministru, deoarece învățământul este într-o nesfârșită reformă după 1989, dar fără vreun rezultat mulțumitor.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement

Trending