Contactează-ne

Actualitate

Stăpânii României normale

Știre publicată în urmă cu

în data de

Odată cu introducerea buletinelor de vot în urne, responsabilitatea electoratului nu se încheie, dacă acesta chiar doreşte ca România să ia calea normalităţii. Sloganul de campanie al lui Klaus Iohannis a fost „Pentru o Românie normală“.

Cu acest slogan, a câştigat alegerile din 24 noiembrie 2019. Conform Preşedintelui, o Românie normală nu este decât Românie resetată. Normalitatea este rezultatul opţiunilor electoratului, care rămân la fel de neştiute, ca şi căile Domnului.

Chiar dacă a câştigat alegerile de două ori consecutiv, Klaus Iohannis nu a reuşit să înţeleagă că electoratul nu se resetează peste noapte. Klaus Iohannis a mai câştigat alegerile şi în 2014 şi în cei cinci ani de mandat nu a reuşit mai nimic notabil, decât că România s-a divizat, punându-se între paranteze actul Marii Uniri de la 1918.

Degeaba vrea Preşedintele acum să umple agendele de ştiri, cu câte ar vrea el să rezolve de când are „Guvernul Meu“. Pentru asta îl copie pe Liviu Dragnea, preluând toate funcţiile, cea de premier şi cea de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, pus să guverneze minoritar România. Ludovic Orban este doar butaforia transparentă, care permite să se vadă cine îi trage sforile.

Prea se repetă scenariile. În perioada 2004 – 2014, Traian Băsescu trăgea sforile, după care se mişca Emil Boc. În perioada 2017 – 2019, Liviu Dragnea trăgea pe rând sforile lui Grindeanu, Tudose şi Dăncilă. Acum, din octombrie 2019, Klaus Iohannis trage de sforile lui Ludovic Orban. Fiind partizanul declarat al proiectului „Pentru o Românie normală“, Klaus Iohannis nu înţelege că Românie normală nu poate fi construită de pe cele două maluri ale urii, care desparte ţara.

Trebuie aruncate punţi, de o parte şi de cealaltă, de către un strateg ales democratic. Constituţia României a statuat ca un astfel de strateg să fie Preşedintele unificator. Klaus Iohannis nu a înţeles nici acum, că politicienii noştri, răspândiţi prin partide, se pot contra în ideologii sau proiecte, dar nu le este permis să se manifeste ca stăpâni ai ţării, atunci când preiau puterea.

A fost des criticat Partidul Social Democrat că are un comportament de stăpân al ţării, cât timp a guvernat. Partidul Social Democrat şi-a justificat comportamentul de stăpân, declarând că „facem aşa, pentru că putem“. Acum suntem martori că şi Partidul Naşional Liberal condus de Ludovic Orban a preluat de la Partidul Social Democrat acest comportament de stăpân, odată cu guvernarea.

O Românie normală nu poate fi construită sau consolidată, în cazul în care spiritul critic este dominat, de dimineaţă până în noapte, de înjurături, blesteme şi declaraţii de război. Pe zi ce trece, Partidul Naţional Liberal îşi forţează norocul, cu atât mai mult, cu cât sondajele ne arată că acest partid rămâne cu picioarele afară de sub plapuma succesului electoral al lui Klaus Iohannis. Cooperarea dintre partide, este menirea Preşedintelui României. Rezolvarea războaielor dintre partide este menirea exclusivă a electoratului. O Românie normală, nu are nevoie de stăpân.

Regele e gol!

Ludovic Orban debutează în rolul regelui din basmul „Hainele cele noi ale regelui“, scris de Hans Cristian Andersen. În basm, un rege fudul nevoie mare de imaginea sa publică, comandă unor şarlatani să-i ţeasă un rând de noi veşminte, cu care să-şi impresioneze supuşii, într-o paradă publică.

Şarlatanii l-au asigurat pe rege că-i vor ţese veşminte nemaiîntâlnite, dar că acei supuşi, care sunt proşti sau nevrednici, nu le vor putea vedea. Şarlatanii au mimat că ţes şi că îl îmbracă, dând drumul regelui să defileze în faţa supuşilor cu coroana pe cap şi în curul gol. Nu înainte ca şarlatanii să se fi făcut nevăzuţi cu banii încasaţi pe o aşa lucrare. Un naiv din mulţime a riscat să fie luat de prost, strigând „Regele e gol!“. Se împlinesc şapte luni de când Ludovic Orban şi-a schimbat statutul de „şomer de lux“, cu cel de „premier“.

Ne abureşte că mandatul de premier l-a obţinut pentru că are în tolbă, nu un proiect, ci o sumedenie de proiecte cu care doreşte să declanşeze „Redresarea economică a României“. Ce vizează aceste proiecte, nici acum nu se vede. Românii s-au plictisit aşteptând prin carantine şi-l acuză pe Orban că proiectele alea nu se văd.

Ca răspuns, Orban tună şi fulgeră împotriva Opoziţiei, recte a Partidului Social Democrat şi acoliţii, că îi blochează proiectele în Parlament. Aşa zice şi Klaus Iohannis, ţinându-i isonul. La o analiză mai atentă, se vede de la o poştă că Partidul Social Democrat nu a blocat nimic în Parlament, pentru că Ludovic Orban nu a depus nici un proiect. Carevasăzică, nu le are, dar o să le facă.

După trei luni de izolare, în care românii nu au avut acces la o crâşmă sau la vreo terasă, unde să socializeze şi să bea o bere, un whisky sau să fumeze un trabuc, Premierul Orban ne arată în direct că terasa din biroul său e „full open“, unde se munceşte din greu la viitoarele proiecte. Strâns cu uşa, Ludovic Orban a răsucit explicaţia, anunţându-ne cu surle şi trâmbiţe că în următorii doi ani va lansa proiectele. Ba mai mult, în maximum cinci ani, de pe urma acestor proiecte „România va depăşi Uniunea Europeană la valoarea medie a Produsului Intern Brut, pe cap de locuitor“.

Deşi defilează prin faţa noastră gol puşcă, Orban ne avertizează astfel, că dacă nu vom vota la alegeri Partidul Naţional Liberal, pentru următorii patru ani, în următorii cinci ani nu vom depăşi Uniunea Europeană. Este din ce în ce mai evident, că Ludovic Orban nu are suflul necesar, pentru a fi o locomotivă la garnitura Partidului Naţional Liberal, care se deplasează cu frâna trasă spre alegerile care urmează.

Din spate vine pufăind din greu Rareş Bogdan, decis să ia locomotiva Ludovic Orban la remorcă sau să o lase pe o linie moartă. Cu proiectele secrete, aflate prin sertarele minţii sale, Ludovic Orban este decis să peticească economia României, pusă la zid prin ordonanţele militare, pe care el pretinde public că i le-a blocat Partidul Social Democrat şi pe acestea.

Deşi manifestările publice sunt interzise, din cauză de COVID-19, Ludovic Orban încalcă restricţia, dându-se în spectacol, umblând gol în faţa naţiunii, care nu este nici proastă şi nici nevrednică.

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Actualitate

Tensiuni între un agent şi un ofiţer din Poliţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ liderul Europol Neamţ, Ioan Cănărău, acuză abuzuri ale adjunctului Poliţiei Roman, comisarul Valentin Băetanu ■ incidentul s-a petrecut în cursul zilei de 4 mai, cînd agentul a refuzat să meargă la o misiune de verificare a unor persoane carantinate ■ comisarul i-ar fi cerut să predea armanentul şi maşina de serviciu ■

Pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol, vicepreşedintele structurii, Ioan Cănărău, a publicat în cursul zilei de miercuri, 5 aprilie, o postare prin care acuză „abuzuri incredibile“ ale conducerii Poliţiei Roman şi dă publicităţii memoriul pe care l-a întocmit şi trimis către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

„Este inadmisibil şi de netolerat comportamentul domnului Cms. şef Băetanu Valentin, împuternicit adjunct al şefului Poliţiei Mun. Roman. Ofiţerul a avut un comportament extrem de necivilizat, violent, nedeontologic, nedemn de gradul şi funcţiile pe care le are. Fiind în timpul său liber, în ziua de 04.05.2021, în jurul orei 17.00, s-a prezentat la sediul Poliţiei Roman şi fără niciun drept, violent în vorbire, atitudine şi comportament a urlat, practic, la mine solicitîndu-mi să-i predau cheia autospecialei de poliţie şi armamentul din dotare.

Eu eram planificat în serviciul de patrulare schimbul 2. Bineînţeles că am refuzat, deoarece comportamentul domniei sale m-a speriat foarte tare şi mi-am făcut griji pentru viaţa, sănătatea mea şi a celor prezenţi. Cine ştie ce se putea întîmpla dacă ofiţerul de poliţie intra în posesia pistolului!?! N-am reuşit să dau o explicaţie logică atitudinii sale pentru că nu se afla în timpul serviciului, pe cale de consecinţă nu avea niciun drept şi niciun motiv întemeiat să dispună astfel de măsuri.

De faţă era şi ofiţerul aflat la comanda subunităţii de poliţie, cms. şef Nicolae Bodron, poliţiştii din camera ofiţerului de serviciu şi jandarmul din patrulă. Am înţeles de la ofiţerul la comandă că l-a înştiinţat pe cms. şef Valentin Băetanu despre faptul că eu am refuzat să îndeplinesc o dispoziţie pe care am considerat-o şi o consider ilegală, aceea de a verifica o persoană carantinată la domiciliu.

Ştiţi şi dumneavoastră că nu există cadrul legal pentru ca poliţiştii să efectueze astfel de activităţi, chiar conducerea MAI recunoscînd acest lucru. Atributul soluţionării refuzului meu era doar al cms. şef Nicolae Bodron. Poliţistul are obligaţia de serviciu de a refuza o dispoziţie pe care o consideră ilegală“, a scris Ioan Cănărău. A

cesta şi-a înştiinţat superiorii că şi anul trecut, în iunie, a mai refuzat în timpul serviciului o misiune de a verifica persoanele carantinate, ţinînd cont de acelaşi argument.

„Amîndoi, domnul Baetanu şi domnul Bodron susţineau că dacă mi-am exprimat acel refuz nu mai pot efectua serviciul şi trebuie să predau cheile şi pistolul. I-am solicitat domnului cms şef Nicolae Bodron să dispună, în scris sau verbal, cadrul legal în prisma căruia am obligaţia de serviciu să verific o persoană carantinată. Pînă la ieşirea din serviciu n-am primit dispoziţia solicitată.

În tot acest timp domnul cms şef Valentin Băetanu ţipa, urla să îi predau cheile autospecialei şi pistolul. Chiar a vrut să mă tragă de mînă spre camera ofiţerului de serviciu unde eu nu am acces. Am decis, de teamă, chiar am spus că mă sperie comportamentul său, să ies în holul din faţa camerei ofiţerului de serviciu, unde are publicul acces.

Înainte de a ieşi, i-am zis domnului cms şef Băetanu să înceteze să mă mai hărţuiască, pentru că nu se află în postura legală de a-mi da dispoziţii. Şi-a continuat acţiunile violente! În urma unui apel 112, ofiţerul la comandă a decis că trebuie să mă deplasez la acel apel, ceea ce am şi făcut“ , a adăugat sindicalistul.

„Europol nu e Ioan Cănărău“

Ioan Cănărău a adus la cunoştinţa IGPR solicitarea de a i se retrage împuternicirea, pe motiv că un ofiţer cu un asemenea comportament nu ar mai putea ocupa o funcţie de conducere şi că ar fi normal să fie trecut pe o funcţie de execuţie, nici măcar pe funcţia anterioară împuternicirii, aceea de şef Birou Rutier al Poliţiei Roman.

Acesta cere IGPR declanşarea unei cercetări disciplinare la Roman, unde conducerea Poliţiei ar desfăşura o campanie de intimidare, hărţuire şi ingerinţe în treburile sindicatului, reamintind incedentul recent de confiscare a unui banner de protest. „Solicit protecţie specială din partea IGPR, în calitate de avertizor public de integritate şi de poliţist care se simte în pericol la locul de muncă. Faţă de cele raportate, vă rog dispuneţi“, îşi încheie plîngerea, Ioan Cănărău.

Contactat telefonic, comisarul şef Valentin Băetanu s-a rezumat a ne declara: „Nu comentez mizerii. Sînt neadevăruri pe care le aruncă în spaţiul public. Să probeze ceea ce spune. Sînt convins că se va face o cercetare internă care va arăta adevărul.

Nu răspund provocărilor lui Ioan Cănărău şi nu intru în polemică cu acesta. Nu pot fi de acord cu acţiunile sale din ultima vreme, în numele Sindicatului Europol, care nu este Ioan Cănărău, ci este format din mulţi alţi poliţişti oneşti, pe care îi respect ca oameni, pentru că sînt poliţişti de nota 40.

Cu mulţi dintre aceştia mă aflu în relaţii de colaborare. Cert este că noua ieşire a lui Ioan Cănărău este un atac la persoana mea şi voi vedea deciziile ce se vor lua de către structurile ierahice superioare. Oricum priorităţile mele în plan profesional şi uman sînt altele şi nu acelea de a comenta mizeriile gratuite ale lui Ioan Cănărău“.

Citește știrea

Trending