Contactează-ne

Prima pagină

Sprijin pentru vârstnici. S-a înființat Asociația Pensionarilor Mușatinii Nemțeni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ este vorba de inițiativa a 25 pensionari, care au lucrat la Petrotub Roman și la alte întreprinderi din județ ■ ONG-ul se va ocupa de facilitarea accesului foștilor angajați la diverse instituții ale statului și se va afilia la Asociația Națională a Pensionarilor Cartel Alfa ■ Asociația Pensionarilor Mușatinii Nemțeni se dorește o voce a societății civile ■ printre cei 25 de membri fondatori se numără și reprezentanți ai pensionarilor din Piatra Neamț și Bicaz ■

Una din marile probleme ale nemțenilor angajați în fostele întreprinderi de stat din timpul regimului comunist a fost, după privatizarea acestora, obținerea documentelor care atestă vechimea în muncă. Ex-liderul Sindicatului Liber Petrotub, Gheorghe Ciobanu, împreună cu 25 de pensionari din județul au înființat recent Asociația Pensionarilor Mușatinii Nemțeni, fiind ales președintele acesteia.

„Este vorba despre un ONG gândit a funcționa la nivelul județului Neamț, care își propune să faciliteze accesul foștilor salariați din întrepriderile din Neamț la diverse instituții ale statului, în special la Casa Județeană de Pensii, pentru obținerea de documente necesare pensionării, în special, dar și să ridice în fața decidenților politici și alte probleme importante din viața comunităților, cum ar fi de pildă criza apei din Neamț.

Revenind la intersele pensionarilor, așa cum se știe foarte multe din întreprinderile romașcane, Petrotub, Fontax, Umaro dar și alte întreprideri din județ au fost desființate și în cazul unora nu mai există nici clădirile. De exemplu, angajații fostului Petrotub au probleme cu prevederile legii potrivit căreia salariații au dreptul la reducerea vârstei de pensionare, cu un anumit număr de ani, din cauza încadrării societății în condiții grele de muncă. Ori nu toți angajații au lucrat în secții considerate a fi avut condiții grele.

După ce vom obține personalitatea juridică vom putea reprezenta orice persoană care ni se adresează în dorința de a fi ajutată și scutită de drumuri inutile. Pentru a ne putea înscrie la grefa Judecătoriei Roman a fost nevoie ca toți cei 25 de membri inițiali, care au aderat la ONG-ul nostru, să-și autentifice semnătura la un notar, să depunem contravaloarea unui salariu minim pe economie, să achităm taxa de timbru judiciar, etc. Sperăm ca la ședința din 15 februarie să obținem sentința de înscriere la Judecătorie”, a precizat Gheorghe Ciobanu.

Acesta a declarat că printre cei 25 de membri ai Asociației Pensionarilor Mușatinii Nemțeni se numără și Marius Cornenco, fost lider al Federației Metarom și el om cu mare expertiză în domeniu activității sindicale. Principala problemă pe care o întâmpină la calculare pensiei  angajații care lucrau în 1990 la Petrotub sau la alte fabrici este dovedirea calității de angajat, care a lucrat în condiții grele de muncă.

Asta pentru că, de-a lungul timpului, actuala lege a pensiilor a suferit mai multe modificări la condițiile de pensionare pentru munca în condiții deosebite. Domeniul pensiilor urmează să fie reglementat, din toamnă, de o nouă lege care va ridica pensionarilor la reclaculare multe alte probleme în care trebuie ajutați. Gheorghe Ciobanu, absolvent al  Facultății de Administrație Publică și Drept de la Universitatea „Spiru Haret”, a acumulat multă expertiză în domeniu și apreciază că poate ajuta, în mod gratuit, pensionarii să-și rezolve problemele.

Asociația Mușatinii Nemțeni are sediul la Casa de Cultură a Sindicatelor din Roman, persoana de contact fiind Gheorghe Ciobanu, telefon 0730/584.094. Membrii ONG-ului plătesc o cotizație modică și fiecare dintre aceștia a adus diverși sponsori, care vor susține cheltuielile de deplasare la Casa Județeană de Pensii Neamț, la instanțele în care ajung pensionarii aflați în litigiu cu această instituție sau la alte instituții, în funcție de problemele pe care le vor avea de rezolvat.  

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending