Contactează-ne

Actualitate

Spitalul Tîrgu Neamţ, 166 de ani de viaţă în slujba sănătăţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ momentul aniversar va fi marcat prin activităţi cu caracter profesional ■ la capela unităţii sanitare vor fi oficiate slujbe închinate Sfîntului Dimitrie, patronul spiritual al spitalului ■

Spitalul Orăşenesc Sfîntul Dimitrie din Tîrgu Neamţ se pregăteşte să sărbătorească împlinirea a166 de ani de existenţă. După tradiţie, activităţile festive vor fi organizate în zilele de 25 şi 26 octombrie, în preajma patronului spiritual al instituţiei, iar programul va cuprinde activităţi cu caracter profesional, vizînd prezentări de lucrări ale cadrelor medicale. De asemenea, joi, la ora 18, la capela spitalului va fi oficiată o slujbă de priveghere de către preotul misionar Emilian Creţu, care va avea alături cadre medicale, farmacişti, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi instituţiilor de învăţămînt. Ceremonialul religios va fi reluat a doua zi, cînd pacienţii şi personalul sanitar vor putea participa la Sfînta Liturghie. „Este un moment istoric şi aniversar în acelaşi timp, pentru că se împlinesc 166 de ani de la înfiinţarea capelei şi a spitalului. Este, de asemenea, un moment comemorativ, fiindcă ne aducem aminte de toţi cei adormiţi, care s-au ostenit pentru funcţionarea acestui spital, dar este totodată şi un moment izvorîtor de bucurie, pentru că ne adunăm împreună, ne gîndim la cei care lucrează astăzi în această instituţie şi dăm slavă lui Dumnezeu pentru că am ajuns aceste clipe memorabile. De cînd slujesc la această capelă am ţinut ca ziua de 26 octombrie să fie una de suflet, spirituală, în care să ne rugăm unii pentru alţii. Trebuie să fim ca într-o familie, unde există înţelegere, colaborare şi îngăduinţă, scopul nostru comun fiind vindecarea şi alinarea bolnavilor“, ne-a spus părintele Emilian Creţu. În toamnă se împlinesc 22 ani de cînd acesta slujeşte în capela din corpul vechi al spitalului, şi a ajuns aici la propunerea fostului protopop Antistescu, după16 ani petrecuţi în parohia Ghindăoani. Ctitorită odată cu spitalul, bisericuţa a fost închisă timp de 50 de ani pe vremea regimului comunist, fiind transformată în magazie. Abia în 1992 şi-a deschis din nou uşile, prin strădania părintelului Ioan Mihoc, a părintelui Vasile Ignătescu şi a protopopului Ioan Antistescu. Ulterior, în vara anului 2011, spitalul a primit numele ocrotitorului său, Sfîntul Dimitrie, revenindu-se la titulatura pe care o avea la înfiinţare. Doi ani mai tîrziu, eforturile de refacere şi înzestrare a paraclisului făcute de preotul Emilian Creţu în cele două decenii de misionariat au fost încununate prin resfinţirea lăcaşului de către PPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Spitalul a fost inaugurat în 1852, de către domnitorul Alexandru Ghica.

16 octombrie 1852

Existenţa aşezămîntului sanitar de la Tîrgu Neamţ datează de la 16 octombrie 1852, cînd a fost inaugurat în cadrul unei mari solemnităţi de către domnitorul Alexandru Ghica, alături de mitropolitul Moldovei, Sofronie şi stareţul Neonil de la Mănăstirea Neamţ. Tot atunci au mai fost inaugurate spiţeria şi Şcoala Domnească, clădirea acesteia adăpostind în prezent muzeul de istorie. Toate cele trei obiective au fost construite pe cheltuiala Mănăstirii Neamţ, la ordinul stăpînirii de la acea vreme, care a ţinut cont de resursele importante pe care le obţinea lăcaşul monahal de pe urma proprietăţilor pe care le avea în întrega Moldovă. Proiectat în 1832, spitalul din Tîrgu Neamţ începea să se construiască în 1848, înaintea spitalelor din Piatra Neamţ şi Bacău, pentru că aici s-a dezvoltat mai repede industria locală. A fost terminat în 1852, derulînd activitatea, timp de 14 ani, sub conducerea mănăstirii. Începuturile aşezămîntului sanitar se leagă şi de numele unor doctori care au activat aici în urmă cu mai bine de un secol. Unul dintre ei a fost Dimitrie Ulea, evocat de profesorul Vasile Vrînceanu într-un istoric al spitalului: „Încă din secolul XIX-lea s-a remarcat doctorul Dimitrie Ulea (1838-1879) , absolvent al Facultăţii de Medicină din Paris, cu desăvîrşite cunoştinţe medicale, bun organizator. Efectua operaţii îndrăzneţe, avea o dorinţă permanentă de căutare a adevărului ştiinţific. Ca student la Paris a luat parte la războiul franco-prusac (1870) . În 1877, a participat ca medic de campanie la Războiul de Independenţă în cadrul armatei României. A publicat împreună cu secundul său, doctor Moscovici, periodicul medical lunar Nasograful Ospitalului de Neamţu, fiind printre primele periodice medicale din Moldova. După o boală grea şi de durată, la numai 41 de ani, în ziua de 28 mai 1879, doctorul Dimitrie Ulea s-a stins din viaţă. A căzut în prima linie, ca un erou, luptînd cu arma pe care natura o pune la îndemîna celor puţini aleşi, acelora care-şi sacrifică viaţa lor pentru sănătatea şi viaţa altora: arma minţii, materia cenuşie şi raţiunea folosite pe nemărginitul cîmp de luptă al medicinii. Unor asemenea eroi, posteritatea le conferă unanim Virtutea medicală. A cerut să fie înmormîntat în curtea spitalului, şi nu în cimitir. Datorită noilor construcţii, rămăşiţele pămînteşti au fost strămutate şi reînhumate în faţa spitalului“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Autostrada Unirii a fost, este și va fi o prioritate a PNL! Au început etapele pregătitoare ale tronsonului Târgu Neamț – Iași – Ungheni!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Partidul Național Liberal a început investițiile în dezvoltarea rețelelor de transport, bazându-se pe finanțare europeană. În ultimul an, Guvernul PNL a deblocat lucrări și proiecte majore de infrastructură importante pentru regiunea Moldovei: Autostrada Unirii  A8 (Tg. Mureș – Iași – Ungheni) și Autostrada Moldovei A7 (cu traseul Nord-Sud). Parlamentarii din județul Neamț au susținut în mod activ demararea proiectului Autostrăzii Unirii. Dată fiind importanța majoră a acestui proiect și Guvernul PNL a venit în susținerea lui.

Nemțenii au dreptul să știe că au fost începute etapele pregătitoare ale tronsonului din autostrada A8 care traversează regiunea Moldovei, adică Târgu Neamț – Iași – Ungheni. Săptămâna trecută au fost depuse trei oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate, un pas esențial pentru buna desfășurare a proiectului. Câștigătorul licitației va fi anunțat la anul, când va și începe lucrul la acest studiu.

Și celelalte două loturi ale A8 sunt deja în etapele de obținere ale autorizațiilor și avizelor. Pentru tronsonul Târgu Mureș – Târgu Neamț se lucrează deja la studiul de fezabilitate, acesta fiind și cel mai greu de realizat, deoarece autostrada va traversa munții. În celălalt capăt al A8, la intrarea în Republica Moldova, este podul peste Prut de la Ungheni, care își așteaptă acordul de mediu și – după primirea lui – se va trece la emiterea Hotărârii de Guvern cu indicatorii tehnico-economici în baza cărora se va realiza proiectul.

Pentru cealaltă autostradă care va traversa Moldova – adică A7 – au fost încheiate, în acest an, contractele și pentru studiile aferente ultimelor două secțiuni (Pașcani – Suceava și Suceava – Siret). Termenul final de predare al documentațiilor tehnice este 2022. Primele patru loturi ale A7 (de la Ploiești la Pașcani) sunt acum în faza de elaborare a documentațiilor, iar la anul va fi lansată licitația pentru construcția efectivă a autostrăzii. Acest proiect va avea 428 kilometri și un preț de 3 miliarde euro.

Mai mult chiar, miercuri, 2 decembrie,  a fost inaugurat primul tronson al A7, respectiv 16 kilometri cu profil de autostradă din totalul de 31 de kilometri, cât are centura ocolitoare a Bacăului. După 30 de ani de promisiuni făcute de toate forțele politice care s-au succedat la guvernare, doar Guvernul PNL a reușit să îndeplinească un obiectiv strategic pentru Moldova. Deschiderea circulației pe acest tronson are loc cu 1 an înaintea termenului prevăzut în contract, ceea ce ne dovedește – o dată în plus – că antreprenorii români pot derula contracte de succes în colaborare cu un guvern care pune investițiile pe primul loc.

Toate aceste costuri (studiile de fezabilitate și costul efectiv al construirii autostrăzilor) au deja finanțarea asigurată. În mare parte este vorba despre bani europeni, restul sumelor provenind de la bugetul național sau din diferite parteneriate cu instituții financiare internaționale.

Echipa PNL Neamț va susține în continuare realizarea Autostrăzii Unirii (A8). Este o promisiune făcută nemțenilor, pe care o vom respecta! Vom avea parte de sprijinul Guvernului PNL, dar și al parlamentarilor liberali. Pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din județul Neamț votați duminică PNL, poziția 6 pe buletinul de vot!

Citește știrea

Actualitate

Se mai încălzeşte, dar vin precipitaţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în week-end sînt aşteptate valori termice diurne de pînă la 7 grade ■ meteorologii anunţă precipitaţii, întîi ploaie, apoi ninsoare ■ minimele nocturne vor fi rezonabile ■

Luna decembrie a debutat cu temperaturi sub media perioadei şi cel puţin în zona Neamţului a fost mai rece decît ne-am fi aşteptat. Mai bine a fost în vîrf de munte, pe Toaca, din cauza unui fenomen denumit inversiune termică.

Pe 3 decembrie, la ora 11 termometrele indicau 1 grad la Roman, -1 grad era la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la acelaşi moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca specialiştii au măsurat temperaturi pozitive de 3 grade. Tot acolo este şi strat de nea ce măsoară 6 centimetri. Indicele de răcire era mai coborît în teritoriu, iar dacă pe munte nu era nici o schimbare, 3 grade cu plus, la Piatra Neamţ şi Roman se resimţeau -1 grad, în timp ce la Tîrgu Neamţ era un indice de răcire de -6 grade.

Meteorologii spun că în week-end se mai încălzeşte, dar vin precipitaţii care, la început vor fi sub formă de ploaie, iar săptămîna viitoare debutează cu ninsoare. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că pe 4 decembrie va fi mai cald, se anunţă cer variabil cu soare şi o maximă care ajunge la 6 grade. Noaptea rămînem cu valori termice negative, de -2 grade. Una din cele mai calde zile din această lună pare a fi cea de sîmbătă, 5 decembrie, cînd ziua se ajunge la temperaturi nesperate, de 7 grade. Din păcate se adună norii şi va ploua.

Şi noaptea regimul termic se apreciază nesperat, iar minima se opreşte la 4 grade, cu plus. Duminică, 6 decembrie, mercurul din termometre coboară niţel, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 5 grade, motiv pentru care ploaia se poate transforma în lapoviţă. Şi noaptea se face mai rece, iar minima se opreşte la 1 grad. De săptămîna viitoare nu mai avem parte de zile calde.

Luni, 7 decembrie, cerul va fi acoperit şi sînt aşteptat ninsori la o maximă diurnă de doar 1 grad. După lăsarea întunericului vor fi temperaturi negative, de -2 grade. Frig va fi si marţi, 8 decembrie, 0 grade ziua, cînd din nou sînt aşteptaţi fulgi de nea, iar peste noapte rămînem cu minima cantonată la -2 grade. Mijlocul săptămînii aduce o apreciere a regimului termic şi scăpăm de precipitaţii, nu şi de cerul acoperit. Maxima diurnă ajunge la 2 grade, iar minima nocturnă va fi de -2 grade. Ziua de joi, 10 decembrie, aduce din nou nori, dar şi precipitaţii, ploaie sau lapoviţă.

Valorile termice diurne ajung la 3 grade, iar după lăsarea întunericului va fi 1 grad, cu plus. Cer acoperit ne aşteaptă şi vineri, 11 decembrie, dar fără precipitaţii. Valori termice nu suferă modificări, o maximă diurnă de 3 grade şi 1 grad peste noapte. Cam la fel va fi vremea şi în week-end-ul viitor, iar în perioada 11 – 12 decembrie va fi cer acoperit şi nu mai mult de 3 grade. Noaptea rămînem cu valori pozitive, dar modeste, de 1 grad.

Citește știrea

Actualitate

Ce naţionalităţi mai vieţuiesc în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în Planul Local de Acţiune pentru Dezvoltarea Învăţămîntului Profesional şi Tehnic sînt precizate şi date referitoare la naţionalităţile conlocuitoare ■ în judeţ, 439.834 persoane s-au declarat români, 6.398 romi şi sub 0, 05% de alte naţionalităţi ■

Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, prin Comitetul Local pentru Dezvoltarea Parteneriatelor Sociale a structurat Planul Local de Acţiune pentru Dezvoltarea Învăţăm=ntului Profesional şi Tehnic (PLAI), document prin care se fac referiri la aspecte importante ale vieţii din judeţ.

Din unul din capitolele documentului aflăm cam ce naţionalităţi mai vieţuiesc în unităţile administrativ teritoriale ale judeţului, cu specificaţia că la ultimul recensămînt al populaţiei, din 2011, înregistrarea etniei, limbii materne şi religiei au fost benevole, aşa că numărul real de conjudeţeni aparţinînd diverselor naţii conlocuitoare este irelevant, fiind dat de doar ceea ce şi-au asumat liber consimţit persoanele recenzate.

Altă parte de informaţii de la acest ultim recensămîn al populaţiei, susţin semnatarii documentului de care vorbim, provind din informaţii furnizate de unităţile administrativ teritoriale. Astfel, ca urmare a datelor prezentate cu referire la etnie, limbă maternă şi religie, în judeţul Neamţ ar trăi 439.834 de români, adică 93,43%.

De etnie romă s-au declarat doar 6.398 de nemţeni, ceea ce reprezintă 1,35%, ştiut fiind că numărul etnicilor romi este mult mai ridicat în realitate. Alte etnii, lipoveni, italieni, maghiari, germani, evrei, turci şi tătari, reprezintă în ponderea etniilor conlocuitoare în Neamţ un procent nesemnificativ, de sub 0,05% .

De remarcat şi faptul că pentru un număr de 23.852 de persoane, ceea ce înseamnă 5,07%, aceste informaţii sînt indisponibile, persoanele respective nefiind recenzate pentru că nu au fost găsite la domiciliu la recensămîntul din anul 2011.

Citește știrea

Trending