Actualitate
Spitalul Tîrgu Neamţ, 166 de ani de viaţă în slujba sănătăţii

■ momentul aniversar va fi marcat prin activităţi cu caracter profesional ■ la capela unităţii sanitare vor fi oficiate slujbe închinate Sfîntului Dimitrie, patronul spiritual al spitalului ■
Spitalul Orăşenesc Sfîntul Dimitrie din Tîrgu Neamţ se pregăteşte să sărbătorească împlinirea a166 de ani de existenţă. După tradiţie, activităţile festive vor fi organizate în zilele de 25 şi 26 octombrie, în preajma patronului spiritual al instituţiei, iar programul va cuprinde activităţi cu caracter profesional, vizînd prezentări de lucrări ale cadrelor medicale. De asemenea, joi, la ora 18, la capela spitalului va fi oficiată o slujbă de priveghere de către preotul misionar Emilian Creţu, care va avea alături cadre medicale, farmacişti, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi instituţiilor de învăţămînt. Ceremonialul religios va fi reluat a doua zi, cînd pacienţii şi personalul sanitar vor putea participa la Sfînta Liturghie. „Este un moment istoric şi aniversar în acelaşi timp, pentru că se împlinesc 166 de ani de la înfiinţarea capelei şi a spitalului. Este, de asemenea, un moment comemorativ, fiindcă ne aducem aminte de toţi cei adormiţi, care s-au ostenit pentru funcţionarea acestui spital, dar este totodată şi un moment izvorîtor de bucurie, pentru că ne adunăm împreună, ne gîndim la cei care lucrează astăzi în această instituţie şi dăm slavă lui Dumnezeu pentru că am ajuns aceste clipe memorabile. De cînd slujesc la această capelă am ţinut ca ziua de 26 octombrie să fie una de suflet, spirituală, în care să ne rugăm unii pentru alţii. Trebuie să fim ca într-o familie, unde există înţelegere, colaborare şi îngăduinţă, scopul nostru comun fiind vindecarea şi alinarea bolnavilor“, ne-a spus părintele Emilian Creţu. În toamnă se împlinesc 22 ani de cînd acesta slujeşte în capela din corpul vechi al spitalului, şi a ajuns aici la propunerea fostului protopop Antistescu, după16 ani petrecuţi în parohia Ghindăoani. Ctitorită odată cu spitalul, bisericuţa a fost închisă timp de 50 de ani pe vremea regimului comunist, fiind transformată în magazie. Abia în 1992 şi-a deschis din nou uşile, prin strădania părintelului Ioan Mihoc, a părintelui Vasile Ignătescu şi a protopopului Ioan Antistescu. Ulterior, în vara anului 2011, spitalul a primit numele ocrotitorului său, Sfîntul Dimitrie, revenindu-se la titulatura pe care o avea la înfiinţare. Doi ani mai tîrziu, eforturile de refacere şi înzestrare a paraclisului făcute de preotul Emilian Creţu în cele două decenii de misionariat au fost încununate prin resfinţirea lăcaşului de către PPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Spitalul a fost inaugurat în 1852, de către domnitorul Alexandru Ghica.
16 octombrie 1852
Existenţa aşezămîntului sanitar de la Tîrgu Neamţ datează de la 16 octombrie 1852, cînd a fost inaugurat în cadrul unei mari solemnităţi de către domnitorul Alexandru Ghica, alături de mitropolitul Moldovei, Sofronie şi stareţul Neonil de la Mănăstirea Neamţ. Tot atunci au mai fost inaugurate spiţeria şi Şcoala Domnească, clădirea acesteia adăpostind în prezent muzeul de istorie. Toate cele trei obiective au fost construite pe cheltuiala Mănăstirii Neamţ, la ordinul stăpînirii de la acea vreme, care a ţinut cont de resursele importante pe care le obţinea lăcaşul monahal de pe urma proprietăţilor pe care le avea în întrega Moldovă. Proiectat în 1832, spitalul din Tîrgu Neamţ începea să se construiască în 1848, înaintea spitalelor din Piatra Neamţ şi Bacău, pentru că aici s-a dezvoltat mai repede industria locală. A fost terminat în 1852, derulînd activitatea, timp de 14 ani, sub conducerea mănăstirii. Începuturile aşezămîntului sanitar se leagă şi de numele unor doctori care au activat aici în urmă cu mai bine de un secol. Unul dintre ei a fost Dimitrie Ulea, evocat de profesorul Vasile Vrînceanu într-un istoric al spitalului: „Încă din secolul XIX-lea s-a remarcat doctorul Dimitrie Ulea (1838-1879) , absolvent al Facultăţii de Medicină din Paris, cu desăvîrşite cunoştinţe medicale, bun organizator. Efectua operaţii îndrăzneţe, avea o dorinţă permanentă de căutare a adevărului ştiinţific. Ca student la Paris a luat parte la războiul franco-prusac (1870) . În 1877, a participat ca medic de campanie la Războiul de Independenţă în cadrul armatei României. A publicat împreună cu secundul său, doctor Moscovici, periodicul medical lunar Nasograful Ospitalului de Neamţu, fiind printre primele periodice medicale din Moldova. După o boală grea şi de durată, la numai 41 de ani, în ziua de 28 mai 1879, doctorul Dimitrie Ulea s-a stins din viaţă. A căzut în prima linie, ca un erou, luptînd cu arma pe care natura o pune la îndemîna celor puţini aleşi, acelora care-şi sacrifică viaţa lor pentru sănătatea şi viaţa altora: arma minţii, materia cenuşie şi raţiunea folosite pe nemărginitul cîmp de luptă al medicinii. Unor asemenea eroi, posteritatea le conferă unanim Virtutea medicală. A cerut să fie înmormîntat în curtea spitalului, şi nu în cimitir. Datorită noilor construcţii, rămăşiţele pămînteşti au fost strămutate şi reînhumate în faţa spitalului“.

-
Prima pagină4 zile,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima paginăo săptămână,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Actualitate2 săptămâni,
Podul de la Girov sau “podul cumătrului”? “Prietenii” de la DRDP Iaşi ştiu de ce întrebăm?
-
Prima pagină2 săptămâni,
Zone mirifice din Neamț, calificate în finala competiției Destinația Anului 2025. Votul tău contează!
-
Actualitate2 săptămâni,
„Trebuie să ne facem cunoscuți!”. Neamțul este prezent la cel mai mare târg de turism din lume
-
Prima paginăo săptămână,
Investiție a Guvernului Japoniei și Ministerului Educației. Tehnologii de ultimă generație la Colegiul de Informatică
-
Prima pagină2 săptămâni,
Despre podul reabilitat și prăbușit în „era” Arsene. Cică-i ritm alert pe noul șantier FOTO
-
Actualitate4 zile,
Leii pietreni, salbă de medalii şi la Campionatul Naţional de Ju Jitsu