Contactează-ne

Prima pagină

Spitalul Roman, sancționat pentru discriminare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ viceprimarul Radu Samson a sesizat două instituții ale statului despre faptul că spitalul a organizat concursuri de angajare în condiții discriminatorii ■ după 3 ani, verdictul a fost „avertisment” ■ conducerea unității sanitare analizează posibilitatea de a acționa în Contencios Administrativ decizia CNCD ■

În urmă cu trei ani, în noiembrie 2021, viceprimarul municipiului, Radu Samson, s-a adresat către două instituții ale statului, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și Avocatului Poporului, sesizând o situație considerată discriminatorie, respectiv organizarea unor concursuri de angajare personal TESA la Spitalul Municipal de Urgență (SMU) Roman.

Invoca trei anunțuri de angajare la Serviciul de Resurse Umane, în care era prevăzută, ca o condiție specifică de participare la concurs, aceea ca solicitantul să dețină o vechime de 3 ani și șase luni, într-o instituție publică. Prima instituție care s-a „mișcat” ceva mai repede a fost Avocatul Popurului, care a analizat sesizarea edilului șef adjunct și a apreciat că „stabilirea ca și condiție specifică aceea de a deține vechime în resurse umane într-o instituție publică este discriminatorie”.

Radu Samson a făcut cunoscut conducerii spitalului conținutul adresei primite de la Avocatul Poporului, dar fără rezultat. „Ca urmare a răspunsului primit de la Avocatul Poporului am informat managementul spitalului, membrii Consiliului de Administrație și membrii comisiei de concurs pentru ocuparea postului de referent specialitate II, cu privire la nelegalitatea condiției specifice din anunț.

Am solicitat anularea procedurii de organizare a concursului demarat prin anunțul 34463 din 19.10.2021 cu posibilitatea reluării acestuia după eliminarea condiției discriminatorii. Având în vedere că până la această dată (octombrie 2021 – n.r) nu ne-a fost comunicată o informare cu privire la anularea sau suspendarea concursurilor care prevăd ca și condiție specifică de participare obligativitatea vechimii într-o instituție publică și nu a apărut nici pe site-ul spitalului un anunț în acest sens, mă adresez instituției dumneavoastră.

Vă rog să luați măsurile necesare pentru a elimina această practică, prin care se limitează în mod discriminatoriu accesul unor potențiali candidați la anumite concursuri de angajare organizate de Spitalul Municipal de Urgență Roman”, susține în sesizarea către CNCD, viceprimarul Radu Samson. Apoi membrii Colegiului Director al  CNCD se întrunesc în plen și, după o îndelungă corespondență cu părțile implicate: viceprimarul și conducerea spitalului, constată:

„Faptele sesizate întrunesc elementele constitutive ale art.2, aliniat 1, coroborat cu art.3 din OG 137/2000 (privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare n.r) republicată” și decid: ”Sancționarea cu AVERTISMENT” conform art.5, aliniat 2, litera ”a”, coroborat cu art.6 și 7 din OG 2/2001( privind regimul juridic al contravențiilor n.r). Se mai menționează și faptul că decizia CNCD poate fi atactă la instanța de Contencios Administrativ de la Tribunalul Neamț.

Hot 602-2023 a CNCD

Solicitată să-și exprime un punct de vedere asupra soluției date de CNCD, conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman a precizat: „S-a primit corespondența de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii și este dată spre analiză către RUNOS și juriștii unității,  astfel că se va stabili oportunitatea formulării sau nu a contestării în Contenciosul Administrativ”.

 

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Felix

    16 februarie 2024 at 9:07 AM

    …ca si cum nu s’ar sti cum se organizeaza un concurs la spital in Romania

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending