Contactează-ne

Actualitate

Spitalul morţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ce vânt rău, ce suflu vrăjmaş şi nedrept bântuie poalele

Pietricicăi!

N-am să folosesc sintagma morţilor care se răsucesc în mormânt. Să nu le stricăm somnul! Dar celor care vor să audă şi să ştie le tălmăcesc o poveste.

La câţiva ani după terminarea războiului (’47-’48), mai mulţi medici, tineri specialişti care îşi aşteptau consacrarea universitară la Iaşi, hotărau să-şi continuie activitatea la Piatra Neamţ. Cred că iniţiativa aparţinea doctorului Gheorghe Iacomi, singurul originar al ţinutului de la poalele Ceahlăului şi era justificată de conştiinţa că nu le va fi foarte uşor să urce treptele didactice, atâta vreme cât existau (atunci ca şi acum) destui apropiaţi ai conducătorilor de discipline, gata să acceadă în ierarhia universitară. Să recunoaştem că nu era o decizie simplă.

Poate că argumentul cel mai important aparţinea existenţei unui spital, modern pentru acea vreme şi bine plasat în arhitectura oraşului, construit în anul 1935, de către Regele Carol al II-lea, sub ministeriatul doctorului Costinescu. Clădirea era insuficient şi inadecvat folosită, atâta vreme cât nu existau medici specialişti.

Mai trebuie să amintesc că marele atu al acestui grup a fost că era constituit din 12 specialişti, acoperitor pentru majoritatea specialităţilor medicale.

Îmi fac datoria de onoare şi recunoştinţă şi nu mai puţin plăcerea de a-i aminti şi al le scrie numele cu majuscule: PALADE DUMITRU (interne), PALADE ELENA (pediatrie), ŞARF IOSIF (nou-născuţi), ŢAPOV DUMITRU (obstetrică-ginecologie), IACOMI GHEORGHE (chirurgie), MICŞA MARIUS (oftalmologie), ANDONE COSTACHE (ORL), ŞOVĂREL GHEORGHE (neurologie), NEGRUZZI TRISTAN (endocrinologie), ŢIUCREA AUREL (contagioase), SĂNDULESCU NICOLAE (laborator) şi MUDRIAC DUMITRU (radiologie).

Ei au constituit generaţia de aur a medicinii nemţene, a făuritorilor. Ei şi-au înţeles perfect menirile, s-au ajutat, au colaborat şi completat, cu profesionalism fără cusur şi au realizat un centru medical neuniversitar, unic în ţară, asigurând asistenţa medicală a populaţiei de pe Valea Bistriţei şi de la poalele muntelui Ceahlău.

Toţi cei care le-au urmat (inclusiv semnatarul acestor însemnări), au găsit vatra medicală aprinsă şi nu fac parte din generaţia lor, indiferent dacă au făcut sau nu ceva pentru progresul centrului.

Nu întâmplător, aici fiinţează singura filială (neuniversitară) a Academiei Oamenilor de Ştiinţă (din totalul de 8), aici s-au afirmat membri ai Academiei de Medicină şi ai unor societăţi naţionale şi internaţionale, doctori în medicină, profesionişti care au scris cărţi de specialitate, au organizat numeroase reuniuni ştiinţifice, unele unicat (chirurgii cu 39 de ediţii, oftalmologii cu 29 ediţii etc.) şi au contribuit nu numai la progresele medicinii româneşti, ci şi la cultura şi vizibilitatea municipiului şi a judeţului.

Să nu ne ferim de epitete, atâta vreme cât nu sunt simple împăunări găunoase. Dar nu este nici drept, nici corect, ca spitalul nemţean să fie numit al morţii. Nu este doar un joc de cuvinte, fiindcă a fost întotdeauna dedicat vieţii şi îngrijirii celor în suferinţă. Numai spiritele mărunte, meschine şi lipsite de înţelegere a vieţii pot întina memoria celor care şi-au jertfit energia şi viaţa semenilor, a celor care continuă să lupte împotriva bolilor şi a catastrofei numită COVID.

Nimeni nu poate nega recenta catastrofă petrecută între zidurile spitalului nostru, care a dus în nefiinţă vieţi nevinovate şi a determinat suferinţe fără egal. Dar rădăcinile şi sursele ei se află în nemernicia celor au îngenunchiat întreaga ţară, au adus-o în sărăcie şi neputinţă şi i-au stricat rosturile şi demnitatea.

Mi-am petrecut 41 de ani (din totalul de 47 de profesionist), în această unitate. Nu pot să spun că a existat zi de la Dumnezeu în care să afirm că m-am bucurat de condiţiile necesare. Nici măcar minimale. În permanenţă am fost dominat de lipsuri şi dificultăţi. Să mai vorbesc de confort pentru bolnavi şi pentru cei care îi îngrijeau? Ar fi prea mult. Dar n-am cedat, nu ne-am lăsat doborâţi şi am suplinit neajunsurile cu pasiune şi dragoste pentru tot ce aveam de făcut. Nu a venit nimeni din afară să ne îngrijească bolnavii. Şi, asta s-a întâmplat, din nefericire, şi înainte şi după revoluţie sau ce va fi fost ea.

M-am încrâncenat când, după revoluţie, am văzut că cei din vest practicau o medicină şi o chirurgie, nu de lux, ci de risipă.

Şi când a fost să ne bucurăm de libertate şi să dăm, să oferim ce e mai bun din noi, am căzut pradă unei clase politice mincinoase, primitive, unor conducători indiferenţi, incapabili de sacrificii şi bune intenţii.

Ne aflăm în pragul dezastrului. Abia acum încercăm (dacă nu cumva prea târziu), să ne scuturăm de indiferenţă şi manfişism şi să reabilităm medicina şi sănătatea.

Am apreciat mesajul preşedintelui, care ne-a chemat pe toţi, de la opincă până la vlădică, să ne desprindem de trecutul neguros şi profund dăunător şi să începem. Să purcedem la reconstrucţia medicinii noastre.

Din nefericire, da, să începem, dar nu din clipa asta sau de mâine ori de la 1 decembrie, ziua naţională, ci din… 7 decembrie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cererile de personal sînt extrem de puţine

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ începutul de primăvară nu a dezmorţit piaţa muncii ■ cele mai multe cereri de noi salariaţi vin de la angajatorii din zona reşedinţei de judeţ ■

Primăvara calendaristică nu a dezmorţit piaţa muncii, iar pe 1 martie 2021 Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţă un număr total de 283 de posturi vacante. Cele mai multe recrutări de personal ar putea avea avea loc în zona reşedinţei de judeţ unde patronii au nevoie de 116 noi lucrători calificaţi în diverse ocupaţii.

În zona Roman ar fi nevoie de 108 noi lucrători. Cele mai puţine oportunităţi de angajare sînt la Tîrgu Neamţ, pentru că angajatorii au nevoie doar de 59 de salariaţi. Din totalul job-urilor disponibile, prea puţine sînt pentru cei cu înaltă calificare. Defalcat, în reşedinţa de judeţ se caută un specialist marketing şi mai mulţi ingineri între care doi specializaţi în prelucrarea lemnului, alţi doi ingineri ar trebui să fie calificaţi în textile – pielărie, plus un inginer compartiment calitate.

Nu s-a ocupat de mult timp postul de designer grafic şi multimedia şi cel de director de publicitate. Pentru cei cu studii medii cele mai multe cereri sînt în ocupaţia de lucrător comercial, unde sînt vacante 11 locuri de muncă, dar se mai caută bucătari, barmani, electricieni, frezoni universali sau tîmplar universal. Mai multe relaţii despre cererea de personal la nivelul zonei pot fi obţinute de la Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman şi-ar putea găsi de lucru doi economişti şi un inspector protecţia muncii. Pentru ceilalţi sînt pe piaţă 20 de locuri de muncă în ocupaţia de operator producţie ceramist, ar mai fi nevoie de 10 operatori confecţii, dar sînt şi 23 de job-uri pentru necalificaţi în mai multe domenii, plus 6 locuri sînt pentru asistenţi medicali, ori 7 confecţioner – asamblori articole textile. La Tîrgu Neamţ sînt patru cereri de licenţiaţi şi nu s-au acoperit de mai mult timp 2 job-uri de sculptori în lemn, dar se caută şi un inginer geodez şi un inginer silvic. Pentru ceilaţi sînt libere 13 job-uri de confecţioner textile, se mai caută 5 deujbişti, sau cîte 2 frezori, strungari sau sudori.

Citește știrea

Actualitate

Începe şcoala pentru cei care n-au făcut-o on-line

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ unităţile vor comunica numărul de copiii care vor fi incluşi în proiectul Şcoala după şcoală ■ ei vor începe recuperarea materiei pierdute ■ de la compania Altex vor sosi în judeţ 750 costume de protecţie ■

Inspectorul general, Mihai Obreja, a anuţat care sînt măsurile luate în cele 323 unităţi şcolare din Neamţ, pentru asigurarea accesului la procesul de învăţămînt.

„Aşa cum se ştie, 201 şcoli învaţă în această săptămînă în scenariul verde, 128 în scenariul galben şi patru unităţi de la Agapia în scenariul roşu. Aici vor fi faţă în faţă doar preşcolarii şi şcolarii de la clasele I-IV şi 143 copii vor învăţa on-line.

În restul şcolilor din judeţ se urmăreşte aplicarea măsurilor de securitate şi prevenire a infectării cu SARS Cov 2. E important că şcolile dispun de materiale sanitare, unele primind măşti şi de la autorităţile locale.

Ministerul Educaţiei a semnat un contract cu firma Altex prin care se furnizează peste 500.000 de măşti în zece judeţe. Noi nu primim măşti pentru că stocurile sînt suficiente, dar vom primi 750 costume de protecţie care vor fi utilizate în şcoli“, a declarat profesorul Mihai Obreja.

Acesta a arătat că în judeţ se fac pregătiri pentru aplicarea unui ordin prin care se va organiza programul intitulat Şcoala după şcoală, care va avea în vedere activităţile de remediere a cunoştinţelor elevilor care nu au avut acces în acest an la şcoala on-line pentru că elevii nu au avut tablete, internet sau curent electric.

„Pînă vineri, 5 martie, fiecare şcoală ne va comunica situaţia acestor copii şi vom stabili cum va începe programul de remediere pentru aceşti copii, care se vor încadra în acest program naţional pilot. Aici sînt incluşi elevii cărora nu li s-a putut încheia situaţia şcolară la sfîrşitul primului semestru, cei aflaţi în situaţie de corigenţă sau bolnavi“, a mai adăugat inspectorul Mihai Obreja.

În toate şcolile din mediul urban au ajuns şi se folosesc testele rapide date de către Direcţia de Sănătate Publică. „Aceste testări sînt făcute de către asistentele medicale din şcoli, iar în mediul rural, primarii au încheiat convenţii cu medicii de familie. Am fost informaţi de către conducerea ministerului despre faptul că în curînd vor fi repartizate şi acele teste din salivă, care pot fi folosite şi de personal fără pregătire sanitară, ceea ce este bine. Sperăm ca în continuare, în Neamţ să ţinem epidemia sub control“, a adăugat inspectorul general, care este convins despre faptul că dacă în continuare se respectă cu stricteţe măsurile de distanţare fizică, de purtare a măştilor, de aerisire a sălilor de clasă, de dezinfecatre pe mîini şi de dezinfectare a suprafeţelor, numărul de îmbolnăviri în şcoli va fi unul redus.

Citește știrea

Actualitate

Recomandări pentru cadourile de Mărţişor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ comisarii de la Protecţia Consumatorilor vin cu sfaturi urile ■ cel mai important: cumpăraţi de la comercianţi autorizaţi ■

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ vine cu sfaturi utile pentru toţi cei care fac cadouri la început de primăvară.

„Este recomandat ca achiziţionarea produselor să se facă numai de la operatori economici autorizaţi, fie că funcţionează în locaţii stabile (magazine, supermarket-uri), fie în locaţii amplasate temporar, în baza autoritaţiei emise de autoritatea locală“, anunţă instituţia.

Comercianţii au mai multe obligaţii legale între care afişarea denumirii firmei şi a orarului de funcţionare, a plachetei Telefonul Consumatorilor; informarea consumatorilor privind denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului, importatorului şi distribuitorului; principalele caracteristici ale produsului – natura materialelor din care sînt confecţionate, cantitatea, condiţii de întreţinere, păstrare, depozitare, riscuri previzibile – avertismente.

Marcarea informaţiilor trebuie să fie şi în română, să corespundă cu informaţiile din marcarea originală, să fie cu caractere lizibile şi indelibile. Produsele pentru care este obligatorie marcarea datei limită de consum, a datei durabilităţii minimale trebuie să se comercializeze în cadrul acestor termene. Este recomandat ca, după eliberarea bonului de vînzare, acesta să fie păstrat pentru eventuale reclamaţii.

În mod special, la achiziţionarea mărţişoarelor ce conţin bijuterii din metale şi pietre preţioase consumatorii trebuie să primească un Certificat de calitate în original, care va conţine trebuie detalii corecte, precise şi complete referitor la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc), garanţia acordată şi modalitatea de asigurare a acesteia (service şi termen de remediere, politica de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare).

Achiziţionarea bijuteriilor din metale şi pietre preţioase trebuie să se facă de la operatorii economici autorizaţi de ANPC să efectueze operaţiuni cu metale preţioase. La comercializarea florilor, trebuie să se ţină cont de existenţa unor informaţii obligatorii: denumirea produsului; principalele caracteristici tehnice şi calitative; compoziţia pentru alte materiale destinate întreţinerii florilor şi plantelor; existenţa în magazin a unor fotografii martor, pentru buchetele care se realizează la comandă.

Comercianţii trebuie să prezinte consumatorilor o fotografie martor, din care să rezulte componenţa şi aspectul buchetului, cu denumirile florilor autohtone şi exotice conţinute, cît şi denumirea ornamentului verde (feriga, asparagus, ficus pumila, hedera, gypsophila elegans, gypsophila paniculata,etc).

Citește știrea

Trending