Contactează-ne

Actualitate

Spitalul morţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ce vânt rău, ce suflu vrăjmaş şi nedrept bântuie poalele

Pietricicăi!

N-am să folosesc sintagma morţilor care se răsucesc în mormânt. Să nu le stricăm somnul! Dar celor care vor să audă şi să ştie le tălmăcesc o poveste.

La câţiva ani după terminarea războiului (’47-’48), mai mulţi medici, tineri specialişti care îşi aşteptau consacrarea universitară la Iaşi, hotărau să-şi continuie activitatea la Piatra Neamţ. Cred că iniţiativa aparţinea doctorului Gheorghe Iacomi, singurul originar al ţinutului de la poalele Ceahlăului şi era justificată de conştiinţa că nu le va fi foarte uşor să urce treptele didactice, atâta vreme cât existau (atunci ca şi acum) destui apropiaţi ai conducătorilor de discipline, gata să acceadă în ierarhia universitară. Să recunoaştem că nu era o decizie simplă.

Poate că argumentul cel mai important aparţinea existenţei unui spital, modern pentru acea vreme şi bine plasat în arhitectura oraşului, construit în anul 1935, de către Regele Carol al II-lea, sub ministeriatul doctorului Costinescu. Clădirea era insuficient şi inadecvat folosită, atâta vreme cât nu existau medici specialişti.

Mai trebuie să amintesc că marele atu al acestui grup a fost că era constituit din 12 specialişti, acoperitor pentru majoritatea specialităţilor medicale.

Îmi fac datoria de onoare şi recunoştinţă şi nu mai puţin plăcerea de a-i aminti şi al le scrie numele cu majuscule: PALADE DUMITRU (interne), PALADE ELENA (pediatrie), ŞARF IOSIF (nou-născuţi), ŢAPOV DUMITRU (obstetrică-ginecologie), IACOMI GHEORGHE (chirurgie), MICŞA MARIUS (oftalmologie), ANDONE COSTACHE (ORL), ŞOVĂREL GHEORGHE (neurologie), NEGRUZZI TRISTAN (endocrinologie), ŢIUCREA AUREL (contagioase), SĂNDULESCU NICOLAE (laborator) şi MUDRIAC DUMITRU (radiologie).

Ei au constituit generaţia de aur a medicinii nemţene, a făuritorilor. Ei şi-au înţeles perfect menirile, s-au ajutat, au colaborat şi completat, cu profesionalism fără cusur şi au realizat un centru medical neuniversitar, unic în ţară, asigurând asistenţa medicală a populaţiei de pe Valea Bistriţei şi de la poalele muntelui Ceahlău.

Toţi cei care le-au urmat (inclusiv semnatarul acestor însemnări), au găsit vatra medicală aprinsă şi nu fac parte din generaţia lor, indiferent dacă au făcut sau nu ceva pentru progresul centrului.

Nu întâmplător, aici fiinţează singura filială (neuniversitară) a Academiei Oamenilor de Ştiinţă (din totalul de 8), aici s-au afirmat membri ai Academiei de Medicină şi ai unor societăţi naţionale şi internaţionale, doctori în medicină, profesionişti care au scris cărţi de specialitate, au organizat numeroase reuniuni ştiinţifice, unele unicat (chirurgii cu 39 de ediţii, oftalmologii cu 29 ediţii etc.) şi au contribuit nu numai la progresele medicinii româneşti, ci şi la cultura şi vizibilitatea municipiului şi a judeţului.

Să nu ne ferim de epitete, atâta vreme cât nu sunt simple împăunări găunoase. Dar nu este nici drept, nici corect, ca spitalul nemţean să fie numit al morţii. Nu este doar un joc de cuvinte, fiindcă a fost întotdeauna dedicat vieţii şi îngrijirii celor în suferinţă. Numai spiritele mărunte, meschine şi lipsite de înţelegere a vieţii pot întina memoria celor care şi-au jertfit energia şi viaţa semenilor, a celor care continuă să lupte împotriva bolilor şi a catastrofei numită COVID.

Nimeni nu poate nega recenta catastrofă petrecută între zidurile spitalului nostru, care a dus în nefiinţă vieţi nevinovate şi a determinat suferinţe fără egal. Dar rădăcinile şi sursele ei se află în nemernicia celor au îngenunchiat întreaga ţară, au adus-o în sărăcie şi neputinţă şi i-au stricat rosturile şi demnitatea.

Mi-am petrecut 41 de ani (din totalul de 47 de profesionist), în această unitate. Nu pot să spun că a existat zi de la Dumnezeu în care să afirm că m-am bucurat de condiţiile necesare. Nici măcar minimale. În permanenţă am fost dominat de lipsuri şi dificultăţi. Să mai vorbesc de confort pentru bolnavi şi pentru cei care îi îngrijeau? Ar fi prea mult. Dar n-am cedat, nu ne-am lăsat doborâţi şi am suplinit neajunsurile cu pasiune şi dragoste pentru tot ce aveam de făcut. Nu a venit nimeni din afară să ne îngrijească bolnavii. Şi, asta s-a întâmplat, din nefericire, şi înainte şi după revoluţie sau ce va fi fost ea.

M-am încrâncenat când, după revoluţie, am văzut că cei din vest practicau o medicină şi o chirurgie, nu de lux, ci de risipă.

Şi când a fost să ne bucurăm de libertate şi să dăm, să oferim ce e mai bun din noi, am căzut pradă unei clase politice mincinoase, primitive, unor conducători indiferenţi, incapabili de sacrificii şi bune intenţii.

Ne aflăm în pragul dezastrului. Abia acum încercăm (dacă nu cumva prea târziu), să ne scuturăm de indiferenţă şi manfişism şi să reabilităm medicina şi sănătatea.

Am apreciat mesajul preşedintelui, care ne-a chemat pe toţi, de la opincă până la vlădică, să ne desprindem de trecutul neguros şi profund dăunător şi să începem. Să purcedem la reconstrucţia medicinii noastre.

Din nefericire, da, să începem, dar nu din clipa asta sau de mâine ori de la 1 decembrie, ziua naţională, ci din… 7 decembrie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Elevi, părinţi, directori şi primari, telefoane pentru consilierea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional şi judeţean au fost înfiinţate numere de telefon, în sistem telverde, pentru consiliere pedagogică şi psihologică

Conducerea Inspectoratului Şcolar este conştientă de necesitatea existenţei unei comunicări cît mai eficiente, pe probleme ce ţin de consilierea didactică sau psihologică, în perioada de criză pandemică, motiv pentru care la nivelul Ministerului Eucaţiei, cît şi în plan local, au fost deschise mai multe linii telefonice.

„Pentru comunicare în această perioadă de criză, legată de pandemia de coronavirus, există un Telverde la Ministerul Educaţiei – 0800.672.031, pentru părinţi şi elevi şi altul pentru directori şi conducerile unităţilor administrative -0800.672.032. La nivel judeţean există mai multe telefoane gratuite. Este vorba de un număr, 0800.816.233, care este afişat şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Neamţ, dar şi unul la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE) – 0371.092.511. Tot la această instituţie, la care am păstrat cele 69,62 norme didactice, se pot transmite solicitări şi pe adresa de e-mail consiliere@cjrae-neamt.ro. La toate telefoanele anunţate şi la adresa de poştă electronică elevii, părinţii, cadrele didactice sau primarii pot solicita informaţii de ordin metodologic, referitoare la şcoala on-line“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Ministerul precizează că la telefonul destinat directorilor de şcoli şi primarilor se poate acorda consultanţă privind achiziţia de tablete pentru uz şcolar, cu acces la internet sau pentru alte echipamente electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line.

Telefoanele amintite, gratuite, funcţionează de luni pînă vineri, între 08.00 şi 16.00. La telefonul destinat părinţilor şi elevilor se pot transmite plîngeri referitoare la relaţia elev-părinte-profesor. Am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul ISJ Neamţ, la care a răspuns o voce feminină. Am fost curioşi să aflăm cît de des este apelat acest număr de telefon şi vocea de la capătul firului a recunoscut că „nu prea des“.

Citește știrea

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Actualitate

Un moş pervers a vrut ca să fie în arest la domiciliu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 61 de ani a fost arestat pentru perversiuni cu o minoră de 10 ani ■ a cerut înlocuirea detenţiei, dar nu a avut succes ■

„Bunicul“ de 61 de ani, dintr-o comună de lîngă Piatra Neamţ, arestat preventiv după perversiuni cu o minoră de 10 ani, nu-i prieşte detenţia. După ce a ajuns după gratii, inculpatul a cerut judecătorilor înlocuirea cătuşelor cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Nu a avut succes, iar acţiunea a fost respinsă va nefondată. „În temeiul art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 223 şi art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul C. Ion, aflat în stare de reţinere în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată, prev. şi ped. de art. 218 alin.1 şi alin. 3 lit. c) Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, de a se înlocui măsura arestării preventive luată faţă de acesta cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, menţinînd ca fiind legală şi temeinică măsura arestării preventive dispusă faţă de acesta“, conform instanţei.

Inculpatul a contestat decizia la Tribunalul Neamţ, dar în zadar. Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc într-o perioadă mai mare de timp, între 2019 – 2020. Profitînd de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vîrstei, dar şi stărea materială precare a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Totul a ieşit la iveală, iar în urma anchetei, sexagenarul a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii nu au avut nici o reţinere şi au dispus încătuşarea în şedinţa de pe 10 noiembrie. Imediat după pronunţare inculpatul a contestat decizia instanţei de fond, însă la Tribunal demersul a fost respins ca nefondat.

Citește știrea

Trending