Contactează-ne

Actualitate

Spitalul morţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ce vânt rău, ce suflu vrăjmaş şi nedrept bântuie poalele

Pietricicăi!

N-am să folosesc sintagma morţilor care se răsucesc în mormânt. Să nu le stricăm somnul! Dar celor care vor să audă şi să ştie le tălmăcesc o poveste.

La câţiva ani după terminarea războiului (’47-’48), mai mulţi medici, tineri specialişti care îşi aşteptau consacrarea universitară la Iaşi, hotărau să-şi continuie activitatea la Piatra Neamţ. Cred că iniţiativa aparţinea doctorului Gheorghe Iacomi, singurul originar al ţinutului de la poalele Ceahlăului şi era justificată de conştiinţa că nu le va fi foarte uşor să urce treptele didactice, atâta vreme cât existau (atunci ca şi acum) destui apropiaţi ai conducătorilor de discipline, gata să acceadă în ierarhia universitară. Să recunoaştem că nu era o decizie simplă.

Poate că argumentul cel mai important aparţinea existenţei unui spital, modern pentru acea vreme şi bine plasat în arhitectura oraşului, construit în anul 1935, de către Regele Carol al II-lea, sub ministeriatul doctorului Costinescu. Clădirea era insuficient şi inadecvat folosită, atâta vreme cât nu existau medici specialişti.

Mai trebuie să amintesc că marele atu al acestui grup a fost că era constituit din 12 specialişti, acoperitor pentru majoritatea specialităţilor medicale.

Îmi fac datoria de onoare şi recunoştinţă şi nu mai puţin plăcerea de a-i aminti şi al le scrie numele cu majuscule: PALADE DUMITRU (interne), PALADE ELENA (pediatrie), ŞARF IOSIF (nou-născuţi), ŢAPOV DUMITRU (obstetrică-ginecologie), IACOMI GHEORGHE (chirurgie), MICŞA MARIUS (oftalmologie), ANDONE COSTACHE (ORL), ŞOVĂREL GHEORGHE (neurologie), NEGRUZZI TRISTAN (endocrinologie), ŢIUCREA AUREL (contagioase), SĂNDULESCU NICOLAE (laborator) şi MUDRIAC DUMITRU (radiologie).

Ei au constituit generaţia de aur a medicinii nemţene, a făuritorilor. Ei şi-au înţeles perfect menirile, s-au ajutat, au colaborat şi completat, cu profesionalism fără cusur şi au realizat un centru medical neuniversitar, unic în ţară, asigurând asistenţa medicală a populaţiei de pe Valea Bistriţei şi de la poalele muntelui Ceahlău.

Toţi cei care le-au urmat (inclusiv semnatarul acestor însemnări), au găsit vatra medicală aprinsă şi nu fac parte din generaţia lor, indiferent dacă au făcut sau nu ceva pentru progresul centrului.

Nu întâmplător, aici fiinţează singura filială (neuniversitară) a Academiei Oamenilor de Ştiinţă (din totalul de 8), aici s-au afirmat membri ai Academiei de Medicină şi ai unor societăţi naţionale şi internaţionale, doctori în medicină, profesionişti care au scris cărţi de specialitate, au organizat numeroase reuniuni ştiinţifice, unele unicat (chirurgii cu 39 de ediţii, oftalmologii cu 29 ediţii etc.) şi au contribuit nu numai la progresele medicinii româneşti, ci şi la cultura şi vizibilitatea municipiului şi a judeţului.

Să nu ne ferim de epitete, atâta vreme cât nu sunt simple împăunări găunoase. Dar nu este nici drept, nici corect, ca spitalul nemţean să fie numit al morţii. Nu este doar un joc de cuvinte, fiindcă a fost întotdeauna dedicat vieţii şi îngrijirii celor în suferinţă. Numai spiritele mărunte, meschine şi lipsite de înţelegere a vieţii pot întina memoria celor care şi-au jertfit energia şi viaţa semenilor, a celor care continuă să lupte împotriva bolilor şi a catastrofei numită COVID.

Nimeni nu poate nega recenta catastrofă petrecută între zidurile spitalului nostru, care a dus în nefiinţă vieţi nevinovate şi a determinat suferinţe fără egal. Dar rădăcinile şi sursele ei se află în nemernicia celor au îngenunchiat întreaga ţară, au adus-o în sărăcie şi neputinţă şi i-au stricat rosturile şi demnitatea.

Mi-am petrecut 41 de ani (din totalul de 47 de profesionist), în această unitate. Nu pot să spun că a existat zi de la Dumnezeu în care să afirm că m-am bucurat de condiţiile necesare. Nici măcar minimale. În permanenţă am fost dominat de lipsuri şi dificultăţi. Să mai vorbesc de confort pentru bolnavi şi pentru cei care îi îngrijeau? Ar fi prea mult. Dar n-am cedat, nu ne-am lăsat doborâţi şi am suplinit neajunsurile cu pasiune şi dragoste pentru tot ce aveam de făcut. Nu a venit nimeni din afară să ne îngrijească bolnavii. Şi, asta s-a întâmplat, din nefericire, şi înainte şi după revoluţie sau ce va fi fost ea.

M-am încrâncenat când, după revoluţie, am văzut că cei din vest practicau o medicină şi o chirurgie, nu de lux, ci de risipă.

Şi când a fost să ne bucurăm de libertate şi să dăm, să oferim ce e mai bun din noi, am căzut pradă unei clase politice mincinoase, primitive, unor conducători indiferenţi, incapabili de sacrificii şi bune intenţii.

Ne aflăm în pragul dezastrului. Abia acum încercăm (dacă nu cumva prea târziu), să ne scuturăm de indiferenţă şi manfişism şi să reabilităm medicina şi sănătatea.

Am apreciat mesajul preşedintelui, care ne-a chemat pe toţi, de la opincă până la vlădică, să ne desprindem de trecutul neguros şi profund dăunător şi să începem. Să purcedem la reconstrucţia medicinii noastre.

Din nefericire, da, să începem, dar nu din clipa asta sau de mâine ori de la 1 decembrie, ziua naţională, ci din… 7 decembrie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Toamna îşi intră în drepturi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii au emis o informare de ploi şi vijelii ■ de săptămîna viitoare se răceşte dramatic ■ maximele diurne vor fi cuprinse între 13 - 15 grade, iar minimele nocturne scad pînă la 3 grade ■

Vremea schimbă foaia şi de la zile însorite şi temperaturi de 25 de grade, maximele diurne scad săptămîna viitoare pînă la 13 grade. Şi nopţile vor aduce temperaturi mult prea mici pentru acest moment al anului şi avem promisiunea unei minime de infarct, 3 grade.

Toate acestea se vor întîmpla săptămîna viitoare, însă pînă atunci meteorologii au emis o informare de vreme rea, valabilă toată ţara, de ieri, 16 septembrie, de la ora 19:00, care expiră sîmbătă, 18 septembrie, la ora ora 10:00 şi anunţă instabilitate atmosferică temporar accentuată şi intensificări ale vîntului.

„În intervalul menţionat în vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi în zonele de munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi izolat căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…25 l/mp, iar pe alocuri, 30…40 l/mp, îndeosebi la munte.

Temporar vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, cu viteze, în general, de 45…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 70 km/h. Astfel de fenomene se vor semnala începînd din după-amiaza zilei de vineri (17 septembrie) pe arii restrînse şi în restul teritoriului“, conform ANM.

Chiar de azi, 17 septembrie, vremea intră în declin şi pe lîngă ploi şi furtuni valorile termice scad şi se opresc la 24 de grade ziua şi 15 grade peste noapte. Plouă în aversă şi sîmbătă, 18 septembrie, dar în răstimpuri vedem şi soarele. Maxima diurnă nu mai trece de 21 de grade, în timp ce minima nocturnă scade pînă la 13 grade. Duminică, 19 septembrie, va fi o zi cu cer variabil şi soare, însă se face din ce în ce mai rece, astfel încît toamna îşi intră în drepturi la finele celei de-a doua decade a lunii, iar la amiază nu vor fi mai mult de 18 grade. Şi noaptea se răcoreşte binişor şi vor fi minime de 10 grade.

Frigul adevărat vine de la începutul săptămînii viitoare. Aşa se face că luni, 20 septembrie, va fi soare, dar cu dinţi, pentru că în cel mai cald moment nu vor fi mai mult de 13 grade. Acest lucru influenţează şi regimul termic nocturn, iar minima scade la doar 7 grade. Nu sînt schimbări notabile nici pe parcursul zilei de marţi 21 septembrie. Va fi tot o zi cu soare, dar nu mai mult de 14 grade în termometre.

Noaptea va fi deosebit de rece, cu o minimă de 4 grade. Cam la fel se anunţă vremea şi miercuri, 22 septembrie, cer variabil cu soare, dar o maximă care ajunge cu greu la 13 grade. Urmează cea mai rece noapte din intervalul de prognoză, iar minima scade dramatic pînă la 3 grade. Pînă spre finele săptămînii nu sînt noutăţi, 13 grade ziua, cer acoperit şi 3 pînă la 6 grade se anunţă peste noapte. Mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 17 grade la prînz.

Citește știrea

Actualitate

Fraude cu subvenţii la angajare, fără clemenţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cei trei inculpaţi arestaţi preventiv pentru fraudă cu subvenţii pentru angajare nu s-au consolat cu cătuşele şi au contestat privarea de libertate la Curtea de Apel Bacău. Nu au convins instanţa care i-a păstrat după gratii, iar demersul inutil i-a costat pe fiecare dintre inculpaţi cîte 250 de lei.

„În baza art.425/1 alin.7 pct.1 lit.b C.pr.pen., raportat la art.204 C.pr.pen., respinge contestaţiile formulate de contestatorii – inculpaţi Samoilă Raul Cristian, Blaj Alin Ionuţ şi Bacoşcă Adrian împotriva încheierii nr. 90/U din 10.09.2021 pronunţată în dosarul nr. 2404/103/2021 al Tribunalului Neamţ. În baza art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă contestatorii inculpaţi la plata a cîte 250 lei fiecare, cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă“, conform încheierii de şedinţă de la Curtea de Apel Bacău.

În cauză sînt acuze de fraudare a bugetului de stat prin acordarea de subvenţii pentru angajări fictive. Pentru 140 de noi angajaţi doar pe hîrtie, acuzaţii ar fi obţinut ilegal 1,44 milioane de lei. Pe 9 septembrie 2021, poliţişti Serviciului Economic din Poliţia Neamţ, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul Judeţean, au efectuat 9 percheziţii, din care 4 avînd loc în Neamt, 3 în Dîmboviţa şi cîte una la Iaşi şi Ilfov. În vizor au fost persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, obţinerea ilegală de fonduri şi tentativă la această acuzaţie şi fals în înscrisuri sub semnatură privată.

„Au fost puse în executare cinci mandate de aducere, iar după audieri trei persoane au fost reţinute pentru 24 de ore. Persoanele bănuite s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat care, în perioada octombrie 2020 – iunie 2021, ar fi înfiinţat trei societăţi cu sedii în Neamţ, Dîmboviţa şi Ilfov, în cadrul cărora ar fi angajat fictiv 140 de persoane“, a transmis Poliţia Neamţ. Ulterior, membrii grupului ar fi solicitat de la agenţii pentru ocuparea forţei de muncă din Neamţ, Dîmboviţa şi Ilfov subvenţii în baza prevederilor legle. Prin activitatea infracţională s-ar fi cauzat un prejudiciu estimat la peste 1.439.000 lei.

Citește știrea

Actualitate

„Profii de sex”, înapoi la catedră?!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ începînd cu 13 septembrie profesorul Constantin Pipirigeanu s-a întors la catedră ■ instanţa a decis reintegrarea în învăţămînt şi plata retroactivă a salariilor ■ şi profesorul de sport de la Rediu a participat la concursul de ocupare a unui post prin suplinire ■ el are nevoie de un certificat de integritate comportamentală ■

Sistemul de învăţămînt românesc se confruntă cu imposibilitatea de a înlătura de la catedră cazurile de cadre didactice care, prin comportamentul lor inadecvat, au adus prejudicii de imagine grave sistemului de educaţie şi au revoltat, la culme, părinţii. La nivelul judeţului Neamţ este de notorietate sentinţa dată de instanţa de judecată în cazul profesorului de matematică Constantin Pipirigeanu, implicat în scandalul cu tentă sexuală de la Liceul „Dimitrie Leonida” din Piatra Neamţ.

El a fost reclamat de o elevă de la seral pentru avansurile sexuale pe care i le-ar fi făcut pe o reţea de socializare. De la liceul în cauză se ştie că a demisionat, imediat după izbucnirea scandalului, dar titular fiind la Şcoala Dumbrava Roşie şi la Şcoala „Regina Maria” din Bicaz, i s-a desfăcut contractul de muncă fiind înlăturat din învăţămînt, încă de anul trecut. Surprinderea tuturor a fost aceea că instanţa de judecată a dispus reîntoarcerea sa la catedră, începînd cu data de 13 septembrie, precum şi plata retroactivă a salariilor pentru perioada în care a fost înlăturat din învăţămînt, instanţa constatînd faptul că membrii CA-urilor de la cele două şcoli nu ar fi respectat prevederile Codului Muncii, de sancţionare graduală, ceea ar fi presupus, mai întîi, diminuarea cu 15% a salariului şi ulterior alte sancţiuni care ar fi condus la desfacerea contractului de muncă.

Atît conducerile celor două şcoli cît şi Inspectoratul Şcolar şi-au rezervat dreptul de a ataca cu recurs sentinţa Tribunalului Neamţ apreciind, în continuare, că faptele care i-au fost puse în sarcină profesorului Pipirigeanu sînt incompatibile cu prevederile Statutului cadrelor didactice. Inspectorul şcolar general Mihai Obreja a declarat că, pentru moment, îşi rezervă dreptul de a nu comunica mai mult pe acest subiect delicat.

Reamintim că în spaţiul public a apărut informaţia că profesorul îi cerea elevei sale poze nud. „Doar sîntem adulţi, Sîntem discreţi, ce naiba. Ai peste 18 ani? Şi eu! Ce coincidenţă! De ce te ascunzi după deget? O poză „incendiară” ar mai înfrumuseţa zilele mele de om trecut de 45. Mai am oleacă… vreo 20 de de ani şi aştept pensia”. În schimb i se sugera elevei că nu va avea probleme la matematică: „La mate nu am pus niciodată 2 şi 3 la elevele frumoase. Cel puţin nota 6, întotdeauna”. Şi revine cu alt mesaj: „Mulţumesc, apreciez… dacă vorbeai sincer, deja trimiteai o poză. Dar aşa… Ţi-e frică de mine, probabil. Sau de soţ. Sau de amant… Eu ştiu?”. Răspunsul e următorul: „Nu mi-e frică de nimeni”, replica fiind: „Atunci?… eu de ce nu văd nici o poză?”. La un moment dat, exasperată de insistenţele cadrului didactic, tînăra l-a reclamat la conducerea şcolii, iar cazul a devenit ulterior public.

Şi proful de sport vrea înapoi la catedră

Nici în cazul profesorului de sport de la Şcoala Rediu, Ştefan Burlacu, acuzat şi el că a hărţuit sexual, tot prin interemediul unei reţele de socializare, mai multe fetiţe, cu vîrste cuprinse între 10- 11 ani, care au primit de la cadrul didactic mai multe mesaje ce aveau conotaţii sexuale şi care chiar a fost arestat preventiv, în data de 5 iulie, lucrurile nu sînt mai simple.

Deşi nu e titular şi nici nu a promovat examenul de definitivat, învăţămîntul nu poate scăpa aşa uşor nici de el, întrucît acesta s-a prezentat la concursul de selecţie, din această toamnă, pentru suplinire. Reintegrarea acestuia în învăţămînt depinde, însă, în cazul său, de un certificat de integritate, pe care acesta trebuie să-l obţină de la Poliţie. La solicitarea redactorilor Monitorul, Serviciul de comunicare al IJP Neamţ ne-a informat că a fost eliberat un asemenea document.

„Urmare a solicitării adresate Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative, persoanei în cauză i-a fost eliberat certificatul de integritate comportamentală, ce conţine măsurile penale, dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii 118 din 2019 privind Registrul Naţional automatizat cu privire la persoanele care comit infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor”.

Pe fondul unei legislaţii neunitare pe acest subiect, legiuitorii cred că este nevoie de acte normative mai clare, care să facă lumină în astfel de situaţii delicate. „A trecut de Senat şi a ajuns la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă a PNL potrivit căreia va exista tolereanţă zero pentru orice fel de abuzuri de natură sexuală sau fizică asupra minorilor.

Numai că trebuie foarte mult atenţie în elaborarea legii pentru a nu permite abuzuri în desfacerea contractului de muncă al unor cadre didactice, de exemplu. Trebuie făcută clar distincţia între astfel de persoane cu un comportament deviant şi majoritatea cadrelor didactice, oameni devotaţi sistemului, cu merite în formarea unor generaţii întregi de copii”, a precizat deputatul nemţean Dan Laurenţiu Leoreanu.

Citește știrea

Trending