Contactează-ne

Actualitate

Spitalul Judeţean nou, între necesitate, promisiuni şi … realitate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost votaţi indicatorii tehnico-economici ■ valoarea estimată este de 3,146 miliarde lei ■ preşedintele CJ e convins că proiectul va fi selectat pentru finanţare prin PNRR ■ dar dacă nu? ■

Proiectul construirii unui spital nou la Piatra Neamţ este unul care a suscitat numeroase discuţii şi suntem convinşi că va suscita multe discuţii în continuare.

Din start trebuie spus că nemţenii, pentru că vorbim de un spital judeţean, au avut şi au nevoie ca de aer de o astfel de unitate sanitară nouă. Aşadar, dacă vorbim de cât de necesar este, atunci el ar fi trebuit construit cu mulţi ani în urmă.

Înţelepciunea, amară, populară spune că “mai bine mai târziu, decât niciodată” şi pe acest considerent facem şi noi public un comunicat de presă emis de Consiliul Judeţean Neamţ prin care suntem anunţaţi că în şedinţă extraordinară au fost votaţi indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv.

„Plenul Consiliului Județean Neamț a votat astăzi, în ședință extraordinară, indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții de interes județean Construire sediu nou pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, județul Neamț, cu funcțiuni și tehnologii inovative pentru protejarea climei și digitalizare“, se spune în comunicat.

Şi urmează o declaraţie… plină de încredere a preşedintelui CJ Neamţ, Ionel Arsene: „Am aprobat astăzi, în ședință extraordinară a Consiliului Județean, un proiect al tuturor nemțenilor: indicatorii tehnico-economici pentru construirea sediului nou pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, un proiect cu o valoare totală estimată de 3,146 miliarde lei, inclusiv TVA, din care construcții-montaj în sumă de 1,526 miliarde lei, și o durată de execuție de 24 de luni.

Este un proiect matur, esențial pentru nemțeni și dezvoltarea județului, și sunt convins că va fi selectat pentru a primi finanțare prin PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență. Pentru studiul de fezabilitate și pentru proiectul tehnic avem alocate fondurile de la Guvern, de doi ani. Acum se ocupă colegii din Consiliul Județean de întocmirea caietului de sarcini și celelalte documente necesare proiectării și execuției. Sunt convins că este un proiect de succes, pe care îl vom realiza în cele mai bune condiții. Astăzi, în Consiliul Județean, s-a votat un proiect pentru toți nemțenii“.

Sigur, e normal ca orice astfel de „realizare” să fie prezentată cât mai… elogios în comunicatele proprii de presă. Însă, la o analiză mai puţin „pătimaşă”, rămân câteva semne mari de întrebare.

În primul rând preşedintele nu ne spune pe ce se bazează când îşi afirmă convingerea că spitalul va fi finanţat prin PNRR? Dacă ne-ar fi prezentat şi nişte argumente, mai obiective decât convingerea sa personală, poate am fi fost şi noi ceva mai convinşi. Nu de alta, dar noi am mai asistat în trecut la acuze formulate de şeful CJ cum că guvernanţii – nici nu importă culoarea lor politică – nu vor să-i finanţeze acest proiect, aşa că am devenit mai sceptici. Dacă nu va fi finanţat prin PNRR – ceea ce evident noi nu ne dorim să se întâmple, ce vom face cu banii cheltuiţi pe studii ce se vor dovedi inutile?

Şi în al doilea rând, când estimează preşedintele că va fi gata spitalul? Pentru că, repetăm, de el e nevoie de ani mulţi în urmă şi până azi nu am văzut decât promisiuni, convingeri şi… poze frumoase. Un termen limită asumat ar fi de asemenea mult mai în măsură să convingă auditoriul, chiar dacă acest termen înseamnă patru, cinci sau chiar mai mulţi ani.

Dar să revenim la informaţiile din comunicat: „Inițial, clădirea viitorului spital a fost gândită a se realiza pe amplasamentul actualei unități sanitare, dar, din motive tehnice, obiective, a fost necesară relocarea. Cu sprijinul autorităților locale din Gârcina și Girov, reprezentanții Consiliului Județean au identificat o suprafață de 16,8 hectare de teren, în vederea realizării noului spital de urgențe. Terenul a fost scos din circuitul pășunilor și introdus în intravilan, urmându-se procedurile legale de promovare a acestui obiectiv de investiții.

A fost întocmit un studiu medical specializat aferent județului și regiunii arondate Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, necesar elaborării studiului de fezabilitate, prin care s-au făcut propuneri pentru dimensionarea viitorului spital, analizându-se factorii care influențează conceptul corelat cu Strategia Națională de Sănătate 2021-2027, Masterplanul Serviciilor de Sănătate pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, Complementaritatea cu Spitalul Regional de Urgență Iași, dezvoltarea unor noi servicii medicale ale altor metode inovative de investigare și tratament.

Elaboratorul studiului propune ca noul spital de urgență să aibă un număr total de 880 de paturi, cu 9 săli de operații și una pentru angiograf, 87 de paturi pentru spitalizarea de zi și 3 săli de operație dedicate acestui tip de spitalizare”.

Iar comunicarea publică se încheie cu o altă declaraţie a preşedintelui Arsene. La fel de… plină de încredere. „Le-am promis nemțenilor că voi lupta pentru a avea un spital nou în județ, dotat ultramodern, unde să se asigure pacienților aflați la tratament și investigații și specialiștilor angajați condiții ca în orice spital de elită din țările civilizate. Conform indicatorilor tehnico-economici aprobați astăzi, viitorul spital va avea o suprafață construită de 24.521 metri pătrați, o suprafață desfășurată de 121.253 metri pătrați, înălțimea clădirii va fi de 30 de metri de la cota amenajată a terenului, iar platforma pentru anexe va fi de 4.780 metri pătrați. Totalul suprafeței construite va fi de 29.301 metri pătrați, iar totalul suprafeței construite desfășurate va fi de 126.033 metri pătrați“, a mai declarat președintele Ionel Arsene.

În final, în speranţa că nu va fi ca în zicerea amară „operaţia reuşită, pacientul decedat”, putem spune doar că de spital nou avem mare nevoie, promisiuni şi poze am tot primit, bani pentru hârtii, necesare nu zicem, am înţeles că sunt, dar, totuşi, pe când prima lopată de beton turnată la temelia acestei unităţi sanitare?

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending