Contactează-ne

Actualitate

Spitalul ia atitudine după un presupus abuz sexual

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ conducerea spitalului susţine că va da în judecată aparţinătorii unei paciente ■ asta după ce fiica unei bătrîne de 85 de ani a depus o plîngere în care acuza că mama ar fi fost abuzată sexual şi agresată fizic chiar în Spitalul Roman ■

Unul din subiectele care au captat atenţia presei la nivel naţional şi local a fost acuzaţia a doi aparţinători, care au depus o plîngere la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman, în care acuză faptul că în ziua de 25 februarie, în timp ce o bătrînă de 85 de ani era internată în CPU Roman, cu probleme medicale, dar şi cu afecţiuni psihice, ar fi fost violată şi agresată fizic.

După verificarea camerelor de luat vederi, conducerea Spitalului Roman a formulat un punct de vedere, în care precizează parcursul bolnavului, de la internare la externare.

„Am finalizat procedura de verificare a camerelor de luat vederi din incinta spitalului şi am constatat faptul că, în ziua de 25 februarie, la ora 18.17 s-a prezentat la CPU o pacientă de 85 de ani, din Roman, împreună cu o aparţinătoare. Din foaia de observaţie reiese că aparţinătoarea declară că bolnava acuză dureri la nivelul umărului stîng.

A fost consultată de medicul de gardă de la CPU şi din datele consemnate în foaia de observaţie rezultă că pacienta este stabilă, cu saturaţia de oxigen în limitele normale. I s- a administrat un tratament antalgic şi antiinflamator, iar la ora 19.25 a fost efectuat un examen radiologic la umăr şi clavicula stîngă, plus o verificare a gradului de lezare pulmonară.

Diagnosticul menţionat de medic în foaia de observaţie este de contuzie umăr stîng, în observaţie. În antecedent, pacienta a avut un neoplasm mamar. S-a efectuat examen ortopedic, medicul menţionînd operaţia de cancer mamar. Pacienta a prezentat şi o hemipareză stîngă cu atrofie musculară. După mişcările în articulaţia membrului superior stîng a rezultat faptul că problemele acesteia de mişcare mai greoaie ale membrului ţin de faptul că intervenţia chirugicală la sîn era mai veche de un an.

Din cercetarea administrativă de care vă vorbeam a rezultat faptul că pe parcursul şederii sale în CPU nu au existat inciente cu pacienta, fapt care poate fi constatat în urma consultării camerelor de luat vederi. Pacienta a fost transportată la investigaţiile radiologice de o angajată de sex feminin, împreună cu o altă pacientă şi, în permanenţă, au fost supravegheate de angajata spitalului. Ulterior au fost aduse la CPU unde au fost aşteptate rezultatele investigaţiilor“, a precizat Andreea Trifan, purtător de cuvînt al SMU Roman.

Aceasta spune că acuzaţiile de maltratare şi viol a bătrînei, aduse de aparţinători, ar fi rodul imaginaţiei bătrînei, care i-ar fi povestit fiicei asemenea aberaţii. „În CPU, aparţinătoarea a stat tot timpul cu pacienta. Se poate demonstra că şi la toaletă a fost însoţită tot de aparţinătoare.

Pacienta, cînd a ajuns la spital, avea deja echimoze, care este normal să apară la cei care fac tratament cu anticoagulante şi la cele mai mici atingeri. Pacienta a părăsit spitalul ajutată de aparţinătoare şi o rudă a acesteia. Din verificarea imaginilor întregistrate pe camerele de luat vederi se vede că pe parcursul investigaţiilor a fost însoţită doar de personal feminin şi de aparţinătoare.

Ţinînd cont de afirmaţiile de viol şi agresiune asupra pacientei sînt false, spitalul va deschide un proces aparţinătoarei, în care va fi acuzată de defăimare a imaginii instituţiei noastre“, a mai precizat Andreea Trifan. Prim procurorul Parchetului de pe lîngă Judecătorai Roman, Dragoş Varganici, confirmă deschiderea unui dosar de cercetare penală cu privire la „tentativă la infracţiunea de viol şi agresiune sexuală“, dosarul fiind înaintat spre cercetare organelor de poliţie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Zilele Orașului Piatra-Neamț 2021 Piatra Fest și Piatra Food Fest

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Municipiului Piatra-Neamț organizează în perioada 23-27 iunie 2021 evenimentul „Piatra Fest”, prilejuit de Zilele Orașului Piatra-Neamț. Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare vor avea loc manifestări cultural-artistice, concerte, un festival gastronomic și evenimente religioase dedicate sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al orașului. Festivalul gastronomic Piatra Food Fest se va desfășura în Piața Ștefan cel Mare, zona din fața Parcului  Central, ce va fi transformată în acea perioadă în pietonal, iar spectacolele la scenă vor fi organizate în Piața Curtea Domnească.

Duminică, pe scena de la Curtea Domnească va avea loc Gala Generațiilor, eveniment în cadrul cărora vor fi premiați șefii de promoție din anii terminali de la unitățile de învățământ din municipiu, dar și cuplurile care în acest an au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

Toate manifestările se vor organiza cu respectarea măsurilor de prevenire Covid în vigoare.

Pregătim  programul detaliat al evenimentului și vom face publice toate detaliile în zilele următoare!

Citește știrea

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Trending