Contactează-ne

Actualitate

„Spitalul din Piatra e sub orice critică“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aceasta este concluzia unei tinere al cărei bunic a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă ■ ea acuză modul în care ruda i-a fost tratată de medici ■ conducerea spitalului nu a furnizat un punct de vedere ■

„Spitalul din Piatra Neamţ şi cadrele lui sînt sub orice critică“, aceasta este concluzia unei tinere care s-a adresat cotidianului Monitorul pentru a relata modul în care a fost tratat bunicul ei, care a ajuns la Urgenţe, pe 18 noiembrie, după ce a suferit o criză de gută.

Tînăra este extrem de revoltată de ceea ce s-a întîmplat: de la faptul că bătrînul a fost ţinut la Urgenţe 10 ore pînă a fost internat, la cel că nu i s-ar fi făcut investigaţii suplimentare, pînă la refuzul transferului într-o secţie şi pînă la ceea ce consideră că a fost o „externare forţată“, cu pacientul într-o stare mai rea decît cea în care s-ar fi prezentat la spital.

„Mă numesc Vanesia Asaftei şi trimit acest email în numele bunicului meu, Dominte Constantin. Pe 18 noiembrie 2019, a fost dus la spitalul public Piatra Neamţ, la Urgenţe, la aproximativ 10 dimineaţa, pentru că a făcut o criză severă de gută. Înainte de a fi adus, a făcut temperatură şi braţul stîng s-a umflat intens. Efectiv, începea să nu mai poată folosi membrul.

Din nefericire, internarea nu s-a efectuat pînă la ora 8 seara, pe 18 noiembrie – a fost lăsat în aşteptare aproximativ 10 ore. În urma internării, analizele au fost completate, printre care a fost cerută şi o probă de urină – am aflat pe 20 noiembrie, că, de fapt, această probă de urină nu a fost dusă la laborator.

A stat pur şi simplu pe noptiera din salon pe tot parcursul internării. Următoarea zi, pe 19 noiembrie, nu a putut să se mai mişte deloc. A fost practic imobilizat în pat şi nu a primit nici un tratament, nici investigaţii suplimentare nu au fost făcute. Se pare că, după ce a fost confirmat că aceste simptome nu sînt legate de probleme lui existente cu inima, a fost efectiv ignorat de cadrul medical“, susţine tînăra.

Actul medical şi mîinile încrucişate

Ea mai povesteşte un episod care a revoltat-o, de data aceasta bunica ei fiind luată la rost pentru că ar fi stat cu mîinile încrucişate la piept în faţa unui medic.

„Fişa de externare a fost completată pe 20 noiembrie şi pe document se indică: «se externează ameliorat, cu recomandări (regim, evită efort fizic, etc)». Ţin să menţionez că nici efort minim nu putea nici atunci, nici la ora actuală, să facă.

Nici nu vreau să menţionez cuvîntul «ameliorat» – dacă el a mers pe picioarele lui la urgenţă, cît de cît, a fost – practic – externat forţat din spital fără a putea merge. Bunica mea şi soţia lui, Dominte Verginia, a fost prezentă pentru externare.

Aceasta m-a informat despre atitudinea de nedescris a doctorului prezent, Presură Răzvan Mihai, dar şi a altor doi doctori prezenţi – un neurolog şi un urolog (din nefericire, nu avem şi numele lor). Ea s-a rugat de respectivul să îi facă un transfer pentru că nu este în puterea ei să ofere mult suport acasă. Bunica mea ţinea mîinile încrucişate la piept şi cînd a încercat să îl întrebe pe doctor dacă poate să i se facă un transfer la Urologie, acesta nu a răspuns la întrebare.

În loc, a spus: «după ce că nu stai corespunzător în faţa unui medic, mai vrei să îl transfer în altă parte? Noi nu transferăm, îi facem ieşirea imediat». După acest eveniment, Presură Răzvan Mihai s-a făcut nevăzut şi nici bunica mea, nici bunicul meu nu l-au mai văzut.

În prezent, bunicul meu este imobilizat la pat (în momentul transmiterii emailului n.r.)“, mai susţine Vanesia Asaftei.

„Poveşti de groază“

Concluzia tinerei este că aspectele relatate s-ar înscrie între „poveştile de groază“ legate de spitale şi atitudinea cadrelor medicale, care circulă în spaţiul public:

„Am auzit multe poveşti de groază legate de spitale şi atitudinea cadrelor medicale faţă de pacienţi şi vizitatori, dar rar în această măsură mai ales faţă de persoane în vîrstă. Nu înţeleg ce legătură are modul în care stă o persoană obosită şi lipsită de sprijinul medical necesar. cu datoria unui doctor care a depus un jurămînt care cuprinde îndatoririle morale faţă de profesia lui.

Am rămas şocată de ce mi s-a spus şi doresc să cred că acest caz va fi investigat în mod corespunzător şi urgent. Spitalul din Piatra Neamţ şi cadrele lui sînt sub orice critică“.

Ce au de spus cei de la spital?

Pe data de 27 noiembrie am trimis pe adresa de mail a spitalului o cerere de informaţii, pentru a clarifica aspectele sesizate de cititoarea Monitorului.

N-am primit răspuns. Putem doar să ne întrebăm de ce? Şi să reluăm solicitarea şi pe această cale:

„Către conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, Stimate domnule director, Vă rugăm, în conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, să ne răspundeţi la următoarele întrebări:

Pe data de 18 noiembrie 2019, la Unitatea de Primiri Urgenţe a fost adus pacientul Dominte Constantin, acuzînd  o criză severă de gută. Vă rog să ne spuneţi cînd a ajuns la UPU, cînd i s-au făcut investigaţiile medicale şi ce investigaţii i s-au făcut?

De asemenea, vă rugăm să ne precizaţi dacă a fost internat, cu ce diagnostic şi cînd şi de ce a fost externat? Ce tratament sau investigaţii i-au fost făcute pe perioada internării şi cine este medicul care l-a internat/externat? De asemenea vă rugăm să ne comunicaţi dacă rudele au cerut transferul pacientului la Urologie şi, dacă da, de ce a fost refuzat acest transfer?

Vă solicităm aceste informaţii pentru redactarea unui articol, în condiţiile în care rudele pacientului acuză că bărbatul a fost tratat necorespunzător solicitînd o investigaţie pentru un posibil caz de malpraxis“.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. Viorel

  4 decembrie 2019 at 9:55 AM

  Mai sunt și acum unii medici care stau cu mâna întinsă la pomana.

  • Anonymous

   4 decembrie 2019 at 10:49 AM

   Cam asa este. Am fost in spital ieri si am vazut cum o persoana a mers cu portofelul in mana in cabinetul unui doctor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending