Contactează-ne

Actualitate

Spitale sau crematorii?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Spitalul Judeţean autorizare privind securitatea la incendiu există doar pentru două etaje ■ “hidranții interiori nu sunt întreţinuți permanent în stare de funcţionare” – una dintre concluziile controalelor ISU ■ “exploatarea instalației electrice cu deficiențe”, o altă concluzie a controalelor dispuse după tragedia de la ATI ■ la Roman, clădirea în care funcționează secția ATI se află… în procedură de autorizare ■

Majoritatea spitalelor din Neamţ nu sunt unităţi în care nemţenii să spere că pot fi vindecaţi, ci mai degrabă sunt adevărate crematorii, adică locuri în care bolnavii au “şanse maxime” să sfârşească arşi de vii. Aceasta este concluzia, crudă, a interpretării realiste a unui raport prezentat recent de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, intitulat “Apărarea împotriva incendiilor la nivelul unităților sanitare cu paturi din județul Neamț”.

Aflăm, din documentul citat, că, de exemplu, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ autorizare privind securitatea la incendiu au etajele 4 şi 5. Restul? La mila Celui de Sus.

Dar să vedem ce spun cei de la ISU: „În județul Neamț sunt nouă unități sanitare de stat și private cu paturi (cu personalitate juridică), având 23 de clădiri. Situația autorizării din punctul de vedere al securității la incendiu la unitățile spitalicești din județul Neamț este următoarea:

 • 4 clădiri sunt autorizate privind securitatea la incendiu, astfel:
 • Spitalul Municipal de Urgență Roman – secția psihiatrie;
 • Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică – Războieni – 2 corpuri;
 • Spitalul de psihiatrie „Sfântul Nicolae” Roman.
 • 3 clădiri sunt autorizate parțial privind securitatea la incendiu, astfel:
 • Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț – Secția Obstetrică și Neonatologie – etaj 4 și Secțiile Cardiologie și Ginecologie – etaj 5
 • Centru balneofizioterapie -Fundația Speranța Bolnavilor – Botești – autorizare extindere (etajare și alipire);
 • Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani – corp D
 • 2 clădiri funcționează fără autorizație de securitate la incendiu pentru acestea fiind emise avize de securitate la incendiu
 • Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț – secția pediatrie (dat parțial în folosință – lucrări sistate);
 • Spitalul Municipal de Urgență Roman – corp central.
 • 2 clădiri funcționează fără autorizație de securitate la incendiu fără a fi fost emis aviz de securitate la incendiu:
 • Spitalul Municipal de Urgență Roman – Secția paliative;
 • Centru de îngrijiri paliative – S.C Palimed S.R.L. Târgu Neamț;
 • 12 clădiri nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu”.

 Ce spun controalele?

La fel de tragică este situaţia şi când vine vorba despre ce s-a găsit în spitale când au fost făcute controale de către reprezentanţii ISU: nu există mijloc tehnic, eficient, pentru alarmarea şi alertarea în caz de incendiu, nu există instalaţii de detectare, semnalizare şi alarmare în caz de incendiu, hidranţii interiori nu sunt întreţinuţi permanent în stare de funcţionare, sunt doar câteva dintre concluzii. Că au fost date amenzi de 21.000 de lei nu încălzeşte pe nimeni. Suntem convinşi că deficienţele constatate nu au fost remediate.

Dar să revenim la documentul emis de ISU: „În luna ianuarie 2020, cadrele ISU Neamț au executat nouă controale la unitățile sanitare cu paturi din județ, fiind constatate 68 de nereguli privind apărarea împotriva incendiilor și protecție civilă. Cu această ocazie au fost aplicate 41 de avertismente și amenzi în cuantum de 21000 lei.

Nereguli constatate pe timpul acestor activități:

 • căile de evacuare nu sunt păstrate în permanență libere si în stare de utilizare la parametrii la care au fost proiectate;
 • planurile de evacuare din încãperile destinate saloanelor de bolnavi, afișate pe partea interioarã a uşilor, nu cuprind schița nivelului și evidențierea pe schiță a salonului respectiv și a traseului de evacuare din acesta;
 • nu sunt stabilite modalitãţile şi procedurile de evacuare a persoanelor ce nu se pot evacua singure;
 • nu există un mijloc tehnic, eficient, pentru alarmarea şi alertarea în caz de incendiu în vederea evacuarii pacienţilor şi a personalului;
 • lipsa dotării cu instalații de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu;
 • există corpuri de iluminat de securitate pentru evacuare care nu în stare de funcționare;
 • hidranții interiori nu sunt întreţinuți permanent în stare de funcţionare, cu asigurarea fiabilităţii şi eficienţei necesare, conform reglementărilor tehnice specifice, în sensul că robineții de acționare nu închid și deschid ușor, o parte sunt blocați, tevile de refulare nu sunt conforme, iluminatul pentru marcare nu este funcțional”.

Dezastru chiar şi după tragedie

După tragedia produsă pe 14 noiembrie la Secţia ATI a SJN, incendiu soldat cu 15 victime, au fost făcute alte controale. Alte deficienţe, alte amenzi fără… speranţa remedierii problemelor grave constatate.

Şi exemplificăm doar una: „clădirea în care funcționează secția ATI de la Spitalul Municipal Roman se află (doar?!) în procedură de autorizare, pentru aceasta fiind emis aviz de securitate la incendiu”. Cităm tot din raportul ISU: „În luna noiembrie ISU Neamț a efectuat controale de specialitate la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare de la nivelul zonei de competență.

Astfel, în urma controalelor de prevenire, efectuate la nivelul județului Neamț în unitățile sanitare care dețin secții ATI, au fost identificate 23 deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor. Pentru neconformitățile identificate în teren, personalul specializat a aplicat 22 sancțiuni contravenționale, dintre care 20 avertismente și două amenzi, în cuantum de 15.000 lei.

Principalele deficiențe identificate din domeniul apărării împotriva incendiilor au constat în:

 • funcționarea fără deținerea autorizației de securitate la incendiu. Clădirea în care funcționează secția ATI de la Spitalul Municipal Roman se află în procedură de autorizare, pentru aceasta fiind emis aviz de securitate la incendiu.
 • nefuncționarea, neasigurarea mentenanței instalațiilor de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor ori neasigurarea echipării construcțiilor cu astfel de sisteme de protecție la incendiu;
 • neasigurarea condițiilor de evacuare în cazul producerii situațiilor de urgență;
 • exploatarea instalației electrice cu deficiențe”.

În loc de concluzie

Concluzia este una singură: nu avem spitale, avem crematorii. Sau, altfel spus, în cei 30 de ani de la evenimentele din 89 spitalele s-au transformat în marea lor majoritate în crematorii din cauza nepăsării criminale a celor care au condus această ţară, acest judeţ, aceste spitale. Dar nu sunt numai ei vinovaţi. Vinovaţi suntem şi noi pentru că le-am permis acestor criminali să facă tot ceea ce au vrut. Aşadar „speranţa” ar fi… „să ardem bine”, că de trăit bine nu mai poate fi demult vorba, iar despre vindecare… cred că nu ne mai vindecăm vreodată.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

 1. george

  19 decembrie 2020 at 9:03 AM

  La spitalul Bicaz, neglijat în articolul d-voastră, deși sunt tot felul de modificări la clădirile spitalului, inclusiv la interior, acoperiș (și alte lucrări care se derulează la aceasta data), nu au autorizație la incendiu și nu au nici măcar un cadru tehnic PSI, cu toate ca legea ii obligă; au doar o colaborare cu o firma din exterior, iar Conducerea spitalului și Primăria accepta situația !

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Controale în şcoli, pentru analiza modului de notare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ inspectorii şcolari efectuează verificări pentru a se vedea cum sînt pregătite pentru încheierea situaţiei şcolare ■ elevii care nu au avut posibilitatea de a participa la lecţiile on-line vor rămîne cu situaţia şcolară neîncheiată ■

Inspectoratul Şcolar este preocupat de pregătirea unităţilor care sînt puse în situaţia de a încheia situaţia elevilor, după un semestru de învăţămînt on-line. E vorba de preoceduri care trebuiesc adaptate situaţiei specifice, în condiţiile în care ministerul, ca şi anul trecut, a decis să se renunţe la teze, din imposibilitatea susţinerii acestora în sistem on-line. În acest sens inspectorii şcolari fac teren, mergînd în fiecare şcoală pentru a constata modul în care fiecare cadru didactic a evaluat cunoştinţele elevilor.

„Colegii inspectori se află în această perioadă în şcoli, unde realizează un control tematic pentru a verifica modul în care unităţile sînt pregătite să încheie situaţia şcolară a elevilor pe semestru. A fost transmis în şcoli ordinul de ministru prin care s-a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a instituţiilor de învăţămînt. Se poate încheia situaţia şi cu două note şi, obligatoriu cu a treia notă, acolo unde copilul se află în situaţia de corigenţă. Mai există o modificare a regulamentului, legată de încheierea situaţiei pentru elevii care nu vor putea avea încheiată situaţia, din cauza faptului că nu au avut acces la învăţămîntul on-line, din diverse motive. Pentru eis-a modificat perioada de la 4 la 8 săptămîni, cu scopul ca în cele 8 săptămîni, în care se propune încheierea situaţiei şcolare să derulăm activităţi remediale.

În acest sens, aşa cum v-am mai informat există şi un proiect al ministerului, în valoare de 30 milioane euro, pentru activităţi remediale“, a declarat Mihai Obreaj, inspector şcolar general. Conform estimărilor de la Ministerul Educaţiei, în toate unităţile şcolare din România se estimează că un număr de 65.000 elevi s-ar afla în situaţii de risc, cu privire la imposibilitatea de a li încheia mediile pe semestrul I, din cauza faptului că nu au avut acces la resurse tehnologice pentru a putea participa la învăţămîntul on-line. Reamintim că, în Neamţ, un număr de 147 de gospodării nu sînt conectate la reţeaua de energie electrică.

Plus că vreo cîteva sute de elevi, din diverse motive, nu au intrat în posesia tabletelor. Mai trebuie spus că, încă din mandatul ministrului Monica Anisie, s-a stabilit că media semestrială se calculează prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor obţinute prin evaluarea continuă, la cel mai apropiat întreg. Dacă există o diferenţă de 50 sutimi, atunci rotunjirea se va face în favoarea elevului.

Citește știrea

Trending