Contactează-ne

Actualitate

Spitale sau crematorii?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Spitalul Judeţean autorizare privind securitatea la incendiu există doar pentru două etaje ■ “hidranții interiori nu sunt întreţinuți permanent în stare de funcţionare” – una dintre concluziile controalelor ISU ■ “exploatarea instalației electrice cu deficiențe”, o altă concluzie a controalelor dispuse după tragedia de la ATI ■ la Roman, clădirea în care funcționează secția ATI se află… în procedură de autorizare ■

Majoritatea spitalelor din Neamţ nu sunt unităţi în care nemţenii să spere că pot fi vindecaţi, ci mai degrabă sunt adevărate crematorii, adică locuri în care bolnavii au “şanse maxime” să sfârşească arşi de vii. Aceasta este concluzia, crudă, a interpretării realiste a unui raport prezentat recent de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, intitulat “Apărarea împotriva incendiilor la nivelul unităților sanitare cu paturi din județul Neamț”.

Aflăm, din documentul citat, că, de exemplu, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ autorizare privind securitatea la incendiu au etajele 4 şi 5. Restul? La mila Celui de Sus.

Dar să vedem ce spun cei de la ISU: „În județul Neamț sunt nouă unități sanitare de stat și private cu paturi (cu personalitate juridică), având 23 de clădiri. Situația autorizării din punctul de vedere al securității la incendiu la unitățile spitalicești din județul Neamț este următoarea:

 • 4 clădiri sunt autorizate privind securitatea la incendiu, astfel:
 • Spitalul Municipal de Urgență Roman – secția psihiatrie;
 • Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică – Războieni – 2 corpuri;
 • Spitalul de psihiatrie „Sfântul Nicolae” Roman.
 • 3 clădiri sunt autorizate parțial privind securitatea la incendiu, astfel:
 • Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț – Secția Obstetrică și Neonatologie – etaj 4 și Secțiile Cardiologie și Ginecologie – etaj 5
 • Centru balneofizioterapie -Fundația Speranța Bolnavilor – Botești – autorizare extindere (etajare și alipire);
 • Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani – corp D
 • 2 clădiri funcționează fără autorizație de securitate la incendiu pentru acestea fiind emise avize de securitate la incendiu
 • Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț – secția pediatrie (dat parțial în folosință – lucrări sistate);
 • Spitalul Municipal de Urgență Roman – corp central.
 • 2 clădiri funcționează fără autorizație de securitate la incendiu fără a fi fost emis aviz de securitate la incendiu:
 • Spitalul Municipal de Urgență Roman – Secția paliative;
 • Centru de îngrijiri paliative – S.C Palimed S.R.L. Târgu Neamț;
 • 12 clădiri nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu”.

 Ce spun controalele?

La fel de tragică este situaţia şi când vine vorba despre ce s-a găsit în spitale când au fost făcute controale de către reprezentanţii ISU: nu există mijloc tehnic, eficient, pentru alarmarea şi alertarea în caz de incendiu, nu există instalaţii de detectare, semnalizare şi alarmare în caz de incendiu, hidranţii interiori nu sunt întreţinuţi permanent în stare de funcţionare, sunt doar câteva dintre concluzii. Că au fost date amenzi de 21.000 de lei nu încălzeşte pe nimeni. Suntem convinşi că deficienţele constatate nu au fost remediate.

Dar să revenim la documentul emis de ISU: „În luna ianuarie 2020, cadrele ISU Neamț au executat nouă controale la unitățile sanitare cu paturi din județ, fiind constatate 68 de nereguli privind apărarea împotriva incendiilor și protecție civilă. Cu această ocazie au fost aplicate 41 de avertismente și amenzi în cuantum de 21000 lei.

Nereguli constatate pe timpul acestor activități:

 • căile de evacuare nu sunt păstrate în permanență libere si în stare de utilizare la parametrii la care au fost proiectate;
 • planurile de evacuare din încãperile destinate saloanelor de bolnavi, afișate pe partea interioarã a uşilor, nu cuprind schița nivelului și evidențierea pe schiță a salonului respectiv și a traseului de evacuare din acesta;
 • nu sunt stabilite modalitãţile şi procedurile de evacuare a persoanelor ce nu se pot evacua singure;
 • nu există un mijloc tehnic, eficient, pentru alarmarea şi alertarea în caz de incendiu în vederea evacuarii pacienţilor şi a personalului;
 • lipsa dotării cu instalații de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu;
 • există corpuri de iluminat de securitate pentru evacuare care nu în stare de funcționare;
 • hidranții interiori nu sunt întreţinuți permanent în stare de funcţionare, cu asigurarea fiabilităţii şi eficienţei necesare, conform reglementărilor tehnice specifice, în sensul că robineții de acționare nu închid și deschid ușor, o parte sunt blocați, tevile de refulare nu sunt conforme, iluminatul pentru marcare nu este funcțional”.

Dezastru chiar şi după tragedie

După tragedia produsă pe 14 noiembrie la Secţia ATI a SJN, incendiu soldat cu 15 victime, au fost făcute alte controale. Alte deficienţe, alte amenzi fără… speranţa remedierii problemelor grave constatate.

Şi exemplificăm doar una: „clădirea în care funcționează secția ATI de la Spitalul Municipal Roman se află (doar?!) în procedură de autorizare, pentru aceasta fiind emis aviz de securitate la incendiu”. Cităm tot din raportul ISU: „În luna noiembrie ISU Neamț a efectuat controale de specialitate la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare de la nivelul zonei de competență.

Astfel, în urma controalelor de prevenire, efectuate la nivelul județului Neamț în unitățile sanitare care dețin secții ATI, au fost identificate 23 deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor. Pentru neconformitățile identificate în teren, personalul specializat a aplicat 22 sancțiuni contravenționale, dintre care 20 avertismente și două amenzi, în cuantum de 15.000 lei.

Principalele deficiențe identificate din domeniul apărării împotriva incendiilor au constat în:

 • funcționarea fără deținerea autorizației de securitate la incendiu. Clădirea în care funcționează secția ATI de la Spitalul Municipal Roman se află în procedură de autorizare, pentru aceasta fiind emis aviz de securitate la incendiu.
 • nefuncționarea, neasigurarea mentenanței instalațiilor de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor ori neasigurarea echipării construcțiilor cu astfel de sisteme de protecție la incendiu;
 • neasigurarea condițiilor de evacuare în cazul producerii situațiilor de urgență;
 • exploatarea instalației electrice cu deficiențe”.

În loc de concluzie

Concluzia este una singură: nu avem spitale, avem crematorii. Sau, altfel spus, în cei 30 de ani de la evenimentele din 89 spitalele s-au transformat în marea lor majoritate în crematorii din cauza nepăsării criminale a celor care au condus această ţară, acest judeţ, aceste spitale. Dar nu sunt numai ei vinovaţi. Vinovaţi suntem şi noi pentru că le-am permis acestor criminali să facă tot ceea ce au vrut. Aşadar „speranţa” ar fi… „să ardem bine”, că de trăit bine nu mai poate fi demult vorba, iar despre vindecare… cred că nu ne mai vindecăm vreodată.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

 1. george

  19 decembrie 2020 at 9:03 AM

  La spitalul Bicaz, neglijat în articolul d-voastră, deși sunt tot felul de modificări la clădirile spitalului, inclusiv la interior, acoperiș (și alte lucrări care se derulează la aceasta data), nu au autorizație la incendiu și nu au nici măcar un cadru tehnic PSI, cu toate ca legea ii obligă; au doar o colaborare cu o firma din exterior, iar Conducerea spitalului și Primăria accepta situația !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se anunţă vreme rea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost emise două informări meteo de vînt şi vreme deosebit de rece ■ în week-end va fi ceva mai confortabil ■ săptămîna viitoare se răcoreşte din nou şi vin ceva precipitaţii ■

Informările meteo de vreme deosebit de rece, dublată de vînt care face ca temperaturile resimţite să fie mai mici, se ţin lanţ. Ieri, 23 septembrie, meteorologii au emis două astfel de avertizări, o informare valabilă în toată ţara şi un cod galben valabil pentru jumătatea de vest a judeţului Neamţ.

Prima dintre acestea, informarea meteo, a intrat în vigoare de ieri, 23 septembrie, de la ora 10:00 şi expiră azi, 24 septembrie, la ora 23:00, anunţîndu-se intensificări ale vîntului şi vreme deosebit de rece.

„La munte, vîntul va avea intensificări cu viteze de peste 55…60 km/h, iar începînd din noaptea de joi spre vineri (23/24 septembrie), la altitudini mari, rafalele vor depăşi 80 km/h. Temporar, intensificări ale vîntului se vor semnala, joi (23 septembrie) şi în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar vineri (24 septembrie) în cea mai mare parte a teritoriului, local cu rafale în general de 50…60 km/h.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Codul galben de intensificări susţinute ale vîntului la altitudini de peste 1.700 de metri a intrat în vigoare de ieri, de la ora 21:00 şi expiră azi, la ora 23:00.

În intervalul menţionat, la munte, la altitudini de peste 1.700 m vîntul va avea intensificări susţinute cu rafale ce vor depăşi 90…100 km/h. Conform previziunilor, de azi, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 8 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd vor fi 22 de grade la prînz, dar cerul va fi acoperit. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Luni, 27 septembrie, va fi soare, cel mult 17 grade, însă după amiază ar putea veni ceva furtuni. Minima nocturnă va fi de 11 grade. În perioada 28 – 29 septembrie va fi frig, 12 -13 grade şi va ploua. De joi, 30 septembrie, pînă duminică, 3 octombrie, vor fi aceleaşi condiţii meteo, respectiv soare, valori termice diurne de 15 – 16 grade, şi temperaturi nocturne de 7, pînă la 9 grade.

Citește știrea

Actualitate

Creşte numărul infectărilor cu SARS Cov 2 în şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau salariaţi din şcoli sînt bolnavi de Covid ■ ca urmare a acestui fapt 31 de clase studiază on-line ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar al judeţului Neamţ comunică faptul că în urma centralizării raportărilor din şcoli, operaţie realizată miercuri, 22 septembrie, la orele 15, a crescut numărul copiilor şi personalului care lucrează în învăţămînt ce sînt infectaţi cu virusul SARS Cov 2.

Astfel la data amintită în judeţul Neamţ au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu varinta Delta a virusului 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau alţi angajaţi, în mai multe unităţi şcolare din judeţ. Ca urmare a situaţiei din teren 31 de clase au intrat în sistem de predare-învăţare on-line, cifra totală a copiilor care învaţă din faţa calculatorului din cauza Covid 19 fiind, conform ultimei raportări, de 805.

La această cifră se mai adaugă alţi 186 de copii, care au scutiri medicale pentru alte boli şi aceşti copii învăţînd tot în sistem on-line. Cifrele au fost afişate pe pagina de Internet a Inspectoartului Şcolar Judeţean Neamţ.

„Mesajul meu către colegi, părinţi şi elevi este acela de a continua să respecte cu mare stricteţe regulile de igienă. Colegii noştri din şcoli trebuie să aibă grijă ca toate circuitele de intrare- ieşire să fie respectate, pentru a se evita aglomeraţia, mai ales în pauze, la intarea şi ieşirea din şcoală.

Trebuie să se dezinfecteze zilnic toate suprafeţele, să se aerisească în fiecare pauză spaţiile, să se urmărească ca toţi copiii, cadrele didactice şi personalul auxiliar şi nedidactic să poarte mască. Numai aşa vom putea evita, pe cît este posibil, apariţia unor noi cazuri de îmbolnăviri şi vom putea rămîne cît mai mult în sistemul de predare faţă în faţă”, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Scenariile de funcţionare a şcolilor pentru săptămîna 27 septembrie-1 noiembrie vor fi analizate şi stabilite în şedinţa de vineri, 24 septembrie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Budele publice, motiv de dispută între primar şi viceprimar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la şedinţa de îndată primarul Leonard Achiriloaei şi viceprimarul Radu Samson s-au contrazis pe tema finanţării unui proiect de amplasare a unor toalete publice ■ proiectul a trecut cu voturile celor şase consilieri PSD ■

Convocată miercuri, 22 septembrie, ultima şedinţă de îndată a Consiliului Local, la care au fost prezenţi doar 16 din cei 21 de aleşi locali, deşi a avut doar un singur punct pe ordinea de zi, rectificarea bugetară, s-a dovedit a fi una destul de tensionată, dezvăluind faptul că între primar şi viceprimar au răbufnit, în ultima vreme o serie de dispute, legate de bugetarea unor proiecte.

Din tabăra liberalilor, prin vocea şefului Comisiei de buget finanţe, Constantin Ghica, a apărut şi un prim amendament, prin care s-a propus diminuarea unei alocări către Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfîntul Francisc de Assisi” de la 90.000 lei la puţin peste jumătatea sumei, respectiv 50.000 lei. Un al doilea amendament a fost făcut de consilierul USR-Plus, Ionuţ Corbu, amendament care de altfel a şi declanşat scînteia disputei, dintre primar şi vicele său. Proiectul de hotărîre iniţial prevedea transferarea sumei de 150.000 lei, inclusă în buget la întocmirea acestuia, de la finanţarea amplasării unor toalete publice la alte capitole.

Primarul Leonard Achiriloaei s-a străduit să lămurească problema susţinînd că ultima decizie a fost luată ca urmare a analizei ofertelor primite.

„Retragerea a fost făcută ca urmare a analizei de preţuri. S-a făcut iniţial o estimare, asumată de toată lumea, dar ofertele finale sînt mult mai mari. Pentru toalete simple sînt la 34.000 de lei fără TVA, iar pentru persoane cu handicap – 46.000 de lei, sume mai mari decît cele prinse de noi în buget. De aceea, am căzut de acord cu viceprimarul şi colegii din Primărie să alegem varianta de a închiria. Achiziţia este o cheltuială de investiţie, iar cea de închiriere o cheltuială de servicii.

Chiar dacă am lăsa suma, achiziţia e mult mai mare decît ceea ce s-am prevăzut în buget”, a spus edilul şef. Imediat după şedinţă, viceprimarul Radu Samson a scris pe pagina de socializare faptul că „Rămîne să ne facem nevoile tot pe colţurile clădirilor”,  explicînd faptul că CL a bugetat în aprilie 150.000 lei pentru cumpărarea unei toalete publice automate, care se curăţă singure, acesta fiind un semn de civilizaţie întîlnit în alte oraşe mai mari.

„După un an de mandat nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”

Viceprimarul Radu Samson susţine că s-ar fi înţeles cu edilul şef să amplaseze toaletele în mai multe zone ale oraşului.

„Am agreat cu domnul primar să amplasăm o asemenea toaletă în zona policlinicii, ca să fie la îndemînă şi pentru vizitatorii pacienţilor din spital. Pentru că domnul primar nu a dispus nimic în sensul ăsta, în august am cerut eu oferte de la mai multe firme şi am primit una care stă de mai mult de o lună pe biroul dumnealui. Zilele trecute i-am spus că toaletele astea se şi închiriază.

Dacă tot închiriem, i-am propus să luăm 3 astfel de WC-uri pentru că e un cost suportabil şi locuri unde e nevoie sînt în zona spitalului, la Piaţa Centrală, în parcul de la fîntînă, la Cimitir, în zona 1 Mai, etc. Printr-o rectificare bugetară adoptată azi (miercuri, 22 septembrie n.r) de CL s-au relocat banii pentru WC, pe motiv că dacă-l închiriem nu e nevoie să mai fie pe lista de investiţii. 73.000 lei s-au mutat, ca exemplu, la Clubul Sportiv Municipal pentru întreţinerea de spaţii verzi şi baze sportive, pînă la finalul anului. N-am votat noi, a găsit domnul primar sprijin pentru rectificare la colegii consilieri PSD, care au respins amendamentul nostru de menţinere a sumei pentru toaletă. Oraşe mai mici decât Romanul au cîte 4-5 WC-uri din astea.

Noi, cu banii alocaţi de jumătate de an, nu sîntem în stare să avem nici măcar unul. Am rămas cu promisiunea domnului primar că pînă la finalul anului închiriază şi amplasează WC-ul negociat. Nu e prima idee care nu se pune în practică pentru că nu e a primarului. Activitatea direcţiilor cu specific tehnic, de execuţie a lucrărilor, este coordonată de domnul primar.

Eu, ca viceprimar, nu sînt invitat la şedinţele de coordonare a acestora. În mod total inexplicabil şi nepotrivit, nici măcar arhitectul şef nu este invitat. Înţeleg că eu sînt doar viceprimar şi că alegătorii au votat în număr mai mare viziunea domnului primar, pentru oraş şi pentru conducerea primăriei, dar e deja aproape un an de mandat şi nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”, spunea acuzator  Radu Samson.

De remarcat că la vot doar consilierii IPM şi USR au votat pentru amendamentul ca banii pentru toalete să rămînă în buget, pe lista de investiţii. Proiectul a trecut cu promisiunea de a se închiria toalete. În ultima parte a şedinţei consilierul PSD, Radu Curpăn, a intervenit la punctul diverse, aducîndu-i la cunoştinţă primarului despre apariţia, în strada Bogdan Dragoş, a unei noi probleme la reţeaua de canalizare, pe care primarul şi-a notat-o promiţînd că o va rezolva.

Citește știrea

Trending