Contactează-ne

Actualitate

Spitale “bombe biologice”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în 2020 în spitalele din Neamţ s-au înregistrat 488 de cazuri de infecţii asociate actului medical ■ în 2021 au fost raportate de către spitale 730 de cazuri ■ aceste statistici dovedesc cu prisosinţă faptul că "intri în spital cu o boală şi ieşi cu 10" ■ cele mai multe cazuri s-au înregistrat în secţiile de chirurgie şi ortopedie ■

Spitalele din judeţ sunt adevărate “incubatoare” de infecţii nosocomiale, cel puţin aşa rezultă din datele oferite de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, pe acest subiect, la solicitarea redactorului Monitorul.

Informaţiile au fost primite la exact o săptămînă după ce doctorul în medicină Filip Panait, medic de familie la Bîra, a cărui lucrare de doctorat a analizat tocmai efectul catastrofal al infecţiilor intraspitaliceşti, acuza autorităţile sanitare din România de “îngroparea în hîrtii” a conceptului de protecţie a pacienţilor în spitale.

Conform răspunsului primit de la DSP Neamţ, în anul 2020 la nivelul tuturor spitalelor  din judeţ au fost raportate un număr 488 infecţii nosocomiale, din care 100 de cazuri de cazuri la Spitalul Judeţean de Urgenţă (0,62% din bolnavii externaţi într-un an). Aici sînt incluşi şi bolnavii infectaţi cu virusul SARS Cov 2 “Made in China”. Repartizate pe secţii numărul infectărilor cu boli nosocomiale a fost de: două cazuri la Secţia Pediatrie, 12 cazuri la Secţia de Chirurgie, 3 cazuri la ATI, 3 cazuri la Urologie şi 80 de cazuri în alte secţii.

La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman în anul 2020  s-au înregistrat 253 de cazuri de astfel de infecţii (1.36%), din care 6 cazuri la Secţia Neonatologie, 16 cazuri la ATI, 1 caz la Obstetrică Ginecologie, 127 cazuri la Secţia Chirurgie, 22 cazuri la Secţia Ortopedie şi 81 cazuri în alte secţii ale unităţii sanitare.

La Spitalul Orăşenesc Tîrgu Neanţ s-au înregistrat 38 de cazuri  (0,75%) din care 3 în Secţia Pediatrie, 2 cazuri la Boli Infecţioase, 18 cazuri la Chirurgie, 12 cazuri la CPU, 2 cazuri la Medicină Internă, 2 cazuri la Secţia Ortopedie şi un caz la Cardiologie. Nici Spitalul de Psihiatrie “Sfîntul Nicolae” din Roman nu a fost ocolit de infecţiile nosocomiale, în anul 2020,  înregistrîndu-se la această unitate 62 de cazuri (13,96%).

În anul 2021 în spitalele din judeţul Neamţ au fost raportate 730 de cazuri de infecţii asociate actului medical. Din statistica pe care am primit-o de la DSP rezultă că anul trecut au fost raportate  279 cazuri la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ, din care 61 cazuri la Chirurgie, 35 cazuri la ATI, 4 în Secţia de Neurochirurgie, 24 în Secţia Urologie, 155 în alte secţii.

Anul trecut Spitalul Roman a raportat către DSP 281 cazuri de infecţii asociate actului medical, din care 1 la Secţia  Neonatologie, 18 la ATI, 4 la Obstetrică Ginecologie, 94 la Chirurgie, 28 la Ortopedie, 122 la alte secţii medicale, 3 la Chirurgie Infantilă şii 11 la Boli Infecţioase. La Spitalul Orăşenesc Tîrgu Neamţ anul trecut au fost raportate 29 de cazuri, din care 6 la Boli Infecţioase, 5 la Chirurgie, 11 în Secţia de Medicină Internă, 1 la ortopedie şi 6 la Cardiologie.

Măsuri de prevenire a infecţiilor asociate actului medical

În comunicatul de presă referitor la bolile asociate actului medical medicul epidemiolog Mirela Grădinaru, purtător de cuvînt al DSP,  precizează şi cîteva acţiuni realizate de unităţile sanitare din judeţ, care fac parte din Programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale  şi din cel de monitorizare a consumului de antibiotice şi a medicamentelor antibioticorezistente.

Se precizează faptul că a existat o preocupare constantă  de creştere a calităţii actului medical în unităţile sanitare cu paturi prin reducerea riscului la infecţile intraspitaliceşti. În acest sens în toate spitalele din judeţ au fost monitorizate şi analizate în baza ordinelor sucesive ale MS cu numerele nr.1466/2008, 1078/2010, 1101/din 2016,  aceste date fiind raportate periodic către Centrul Regional  de Supraveghere Iaşi, în acest sens organizîndu-se 25 de activităţi de specialitate.

Alte 12 activităţi au fost destinate implementării programelor naţionale de combatere a acestor boli. În fiecare unitate sanitară, periodic, s-au organizat activităţi de instruire a personalului cu privire la creşterea eficienţei activităţilor de combatere  a infecţiilor şi de control a acestor boli. 14 din acţiunile organizate de DSP în aceste unităţi au avut în vedere  implementarea măsurilor specifice de combatere a infecţiilor nosocomiale. Două acţiuni derulate în acest interval au vizat colaborarea cu autorităţile publice locale pe teritoriul cărora se află unităţile sanitare cu paturi în vederea implementării planurilor de măsuri specifice de prevenire a rezistenţei microbiene şi a eficientizării consumului de antibiotice.

Au fost derulate şi 5 acţiuni de implementare a noilor metodologii de combatere a infecţilor asociate actului medical cu boala Clostridium dificile şi referitoare la scriningul privind circulaţia acestor germeni. Reprezentanţii DSP Neamţ au realizat, în perioada amintită, anchete epidemiologice în unităţile cu mai mult de două cazuri de infecţii asociate actului medical, din care 42 anchete în cazul îmboolnăvirii cu SARS Cov 2, 4 cu temutul  Clostridium Dificile şi 1 cu Klepsiela.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Emilian Barbu

    23 februarie 2022 at 7:03 AM

    Concluzie: cel mai sigur e spitalul din Bicaz. Cinste conducatorilor acestui spital !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

BAC-ul de toamnă a început cu… absențe

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ din cei 719 candidați înscriși la examen au absentat 49 ■ 532 de candidați sînt din promoția curentă și 187 din seriile anterioare ■ aceștia vor susține probele scrise în 3 centre de examen și un centru de evaluare ■ între 22-29 august se vor desfășura probele de competențe lingvistice și digitale ■ anul acesta se înregistrează cea mai scăzută prezență la acest examen din ultimii 18 ani ■

Inspectoratul Școlar Județean Neamț se află în plină procedură de desfășurare a celei de a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat – august/septembrie 2022. La cea de a doua sesiune a ” probei maturității”,  în județul Neamț s-au înscris în perioada 18-25 iulie, prin secretariatele liceelor din județ, un număr de 719 candidați pentru sesiunea de toamnă, din care 532 din promoția curentă și 187 din seriile anterioare.

”De la proba de Limba și literatura română care s-a desfășurat marți, 16 septembrie au lipsit 46 de candidați. Nu s-a înregistrat nici un  incident de natură să ducă la eliminarea vreunui candidat”, a declarat președintele comisiei de Bacalaureat, Cătălin Bălțătescu. În ziua de 17 august se va desfășura proba scrisă la alegerea profilului și specializării-Ed. În ziua de 19 august este programată proba scrisă la Limba și literatura maternă, acolo unde este cazul, nu și în județul Neamț.

Între 22-29 august se vor desfășura probele de competențe lingvistice și digitale.

Astfel în zilele de 22 și 23 august se vor testa competențele lingvistice de comunicare în Limba română/proba A. În data de 25 august vor fi evaluate competențele digitale, proba D, după ce cu o zi înainte acolo unde este cazul este programată proba de evaluare a competențelor de comunicare orală,  într-o limbă maternă.( proba B). Între 26 și 28 august vor fi evaluate competențele lingvistice,  într-o limbă de circulație națională/proba C.

Accesul în sală la probele scrise se va face între orele 7.30-8.30. Examenul începe la ora 9. Sălile de curs au sistem de supraveghere audio-video. Concurenții sînt obligați să aibă asupra lor un act de identitate valabil și instrumente de scris, cu cerneală sau pastă albastră. Pentru probele de Matematică și Geografie, candidații vor avea asupra lor și instrumente geometrice.

Timpul de lucru, pentru fiecare probă scrisă,  este de 3 ore, dar elevii trebuie să stea în săli pînă la sfîrșitul lucrării scrise și nu pot părăsi sala înainte de o oră și jumătate. Afișarea rezultatelor înainte de contestații se va face, anonimizat, în data de 31 august, între orele 12-18. În aceeași zi se vor depune contestațiile care vor fi rezolvate între 1 și 2 septembrie. Rezultatele finale vor fi cunoscute de candidați în data de 3 septembrie. Nota minimă de promovare a fiecărei probe trebuie să fie 5, iar cea de promovare a examenului de 6.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Clasament locuințe pentru tineri și pentru specialiștii din sănătate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Piatra-Neamț a stabilit listele cu ordinea de prioritate a solicitanților de locuințe ANL, pentru dosarele actualizate în perioada ianuarie – martie 2022, și a locuințelor pentru specialiștii în sănătate.

Criteriile care au stat la baza stabilirii ordinii de prioritate a cererilor sunt cele prevăzute de prevederile legale în vigoare: Legea 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, cu modificările și completările ulterioare; Normele metodologice din 27 septembrie 2001 pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe cu modificările și completările ulterioare.

Blocul de locuințe pentru specialiștii în sănătate este situat pe strada Pompiliu Clement nr. 6, iar locuințele pentru tineri sunt disponibile în următoarele locații: Cartierul Izvoare, Aleea Ulmilor – Bloc 40 (E1), Strada Mihai Viteazu – Bloc C5, Strada Nufărului, Strada Stamatin.

Contestațiile cu privire la stabilirea ordinii de prioritate a cererilor se depun la sediul Municipiului Piatra Neamț, Strada Ștefan cel Mare, nr. 6-8, Camera 20, ghișeul 5.

Termenul de contestație este de 7 zile, începând cu data de 17.08.2022, ora 8:30, până la data de 23.08.2022, ora 16:30. Termenul de soluționare a contestațiilor este de 15 zile.

Comisia formată din reprezentanți ai Primăriei și ai Consiliului Local Piatra-Neamț  va analiza și soluționa contestațiile și va întocmi lista finală cu Ordinea de priorități a solicitanților de locuințe.

Clasamentul locuințelor ANL poate fi consultat pe site, la următorul link: https://www.primariapn.ro/anunturi/

PUNCTAJ STABILIRE ORDINE DE PRIORITATE  – CERERI DE LOCUINȚE SPECIALIȘTI ÎN SĂNĂTATE
Nr. Crt. NR. CERERE PUNCTAJ 2021/2022
1 15731/21.05.2021 62
2 32739/15.07.2022 58
3 15515/20.05.2021 56
4 17160/03.06.2021 54
5 14975/17.05.2021 48
6 17243/03.06.2021 48
7 16326/26.05.2021 48
8 17311/04.06.2021 48
9 15901/24.05.2021 47
10 14487/12.05.2021 43
11 16534/27.05.2021 41
12 13458/30.03.2022 41
13 13480/30.03.2022 41
14 28362/22.06.2022 40
15 16906/02.06.2021 38
16 16015/24.05.2021 35
17 16012/24.05.2021 35
18 17226/03.06.2021 34
19 13453/30.03.2022 34
20 24329/31.05.2022 34
21 1910/17.06.2021 29
22 13176/28.03.2022 29
23 24031/30.05.2022 28
24 12009/22.03.2022 24

 

NOTĂ:

  1. Criteriile care au stat la baza stabilirii ordinii de prioritate a cererilor sunt cele prevăzute de prevederile legale în vigoare. (Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru locuințe, cu modificările și completările ulterioare; Normele metodologice din 27 septembrie 2001 pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe cu modificările și completările ulterioare).
  2. Contestațiile cu privire la stabilirea ordinii de prioritate a cererilor se depun la sediul Municipiului Piatra Neamț, str. Ștefan cel Mare, nr. 6-8, cam. 20, ghișeul 5. Termenul de contestație este de 7 zile, începând cu data de 17.08.2022, ora 8:30, până la data de 23.08.2022, ora 16:30. Termenul de soluționare a contestațiilor este de 15 zile.

 

PUNCTAJ STABILIRE ORDINE DE PRIORITATE  – CERERI DE LOCUINȚE
REPARTIZARE LOCUINȚE PENTRU TINERI, DESTINATE ÎNCHIRIERII
DOSARE ACTUALIZATE ÎN PERIOADA IANUARIE – MARTIE 2022
Nr. Crt. Nr. dosar PUNCTAJ
1 5492/15.02.2022 83
2 5896/17.02.2022 67
3 8205/02.03.2022 65
4 11028/17.03.2022 61
5 904/12.01.2022 60
6 11734/21.03.2022 57
7 8407/03.03.2022 56
8 5769/16.02.2022 56
9 6863/23.02.2022 55
10 10680/15.03.2022 55
11 9550/09.03.2022 55
12 9362/08.03.2022 55
13 8430/03.03.2022 54
14 12999/28.03.2022 54
15 13522/30.03.2022 53
16 13828/31.03.2022 53
17 10950/16.03.2022 52
18 4770/10.02.2022 52
19 7559/28.02.2022 50
20 9432/09.03.2022 50
21 4126/07.02.2022 50
22 4464/08.02.2022 50
23 7825/01.03.2022 49
24 13147/28.03.2022 48
25 10044/11.03.2022 48
26 5835/16.02.2022 48
27 9544/09.03.2022 48
28 7777/01.03.2022 48
29 10816/16.03.2022 47
30 14003/31.03.2022 47
31 11263/18.03.2022 46
32 13990/31.03.2022 45
33 13028/28.03.2022 45
34 10801/16.03.2022 41
35 11056/17.03.2022 41
36 4479/08.02.2022 41
37 6506/21.02.2022 39
38 4240/07.02.2022 39
39 6674/22.02.2022 39
40 3124/31.01.2022 39
41 13450/30.03.2022 36
42 13899/31.03.2022 30
43 10081/11.03.2022 28
44 8299/02.03.2022 23
45 11579/21.03.2022 18

 

NOTĂ:

  1. Criteriile care au stat la baza stabilirii ordinii de prioritate a cererilor sunt cele prevăzute de prevederile legale în vigoare. (Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru locuințe, cu modificările și completările ulterioare; Normele metodologice din 27 septembrie 2001 pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe cu modificările și completările ulterioare).
  2. Contestațiile cu privire la stabilirea ordinii de prioritate a cererilor se depun la sediul Municipiului Piatra Neamț, str. Ștefan cel Mare, nr. 6-8, cam. 20, ghișeul 5. Termenul de contestație este de 7 zile, începând cu data de 17.08.2022, ora 8:30, până la data de 23.08.2022, ora 16:30. Termenul de soluționare a contestațiilor este de 15 zile.

 

 

Citește știrea

Actualitate

PNL Neamţ: „Actualizarea sistemului românesc de învățământ este o datorie pe care trebuie să ne-o asumăm”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Liderii liberali nemţeni, alături de preşedintele Klaus Iohannis, îşi asumă o reformă reală a sistemului educaţional din România. Aceasta este una dintre concluziile ce se desprind în urma unei conferinţe de presă, susţinută de preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, alături de senatorul Eugen Ţapu-Nazare şi deputatul Laurenţiu Leoreanu.

„Actualizarea sistemului românesc de învățământ este o datorie pe care trebuie să ne-o asumăm pentru asigurarea viitorului acestei generații și a generațiilor următoare.

1948 este anul în care, prin decretul pentru reforma învățământului, a fost modificat major sistemul de învățământ românesc. De 74 de ani ducem lipsa unei reforme macro-sistemice a sistemului de învățământ, de 74 de ani peticim parcursul școlar al elevilor, parcursul profesional al personalului didactic și evoluția acestei țări, consecință fiind creșterea gradului de analfabetizare și analfabetizare funcțională a României. Da, școala românească produce performanță, dar discrepanțele între școli sunt atât de mari încât generează rupturi de dezvoltare socială și educațională care se văd în societate”.

„Prin actualul proiect de lege construim fundația primei reforme autentice a sistemului educațional din România,aducând modificări concrete, dar, cel mai important, aducând structură, claritate dar și flexibilitate în ecosistemul educațional – elev, student, părinte, profesor, administrație, legislativ, guvern”, au fost câteva dintre declaraţiile liderilor liberali nemţeni.

Aceştia au mai susţinut că în centrul sistemului va fi pus individul, atât elevul, cât şi dascălul:

„Punem în centrul sistemului dezvoltarea individului, fie că vorbim de elev sau cadru didactic. Elevul își recâștigă capacitatea de învățare și de incluziune socială și profesională, cadrele didactice își recâștigă statutul socioprofesional prin creșterea calității actului didactic atât cu ajutorul dezvoltării profesionale dar și prin finanțarea sistemului de învățământ astfel încât metodele și instrumentele utilizate să fie actualizate.

Toate aceste deziderate care reprezintă baza reformei învățământului românesc au apărut urmare celei mai mari consultări din sistem la care am participat și noi prin inițierea dezbaterilor cu sute de cadre didactice și zeci de reprezentanți ai părinților, elevilor și reprezentanți ai autorităților publice locale din Bicaz, Târgu Neamț, Piatra Neamț și Roman, în 11 și 12 august 2022.

Pentru o analiză amănunțită, puteți accesa www.legile-educatiei.pnl.ro

Împreună, așezăm bazele unui sistem de învățământ mai bun, mai performant!”.

Citește știrea
AdvertisementTrending