Contactează-ne

Prima pagină

Spital din Neamț, inclus pe „harta binelui”. Și pacienții trebuie să înțeleagă că nu mai este nevoie de șpagă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un jurnalist a întocmit o hartă interactivă cu spitalele din România în care nu se mai dă „plicul“ la medici ■ crede că refuzul spăgii este un prim pas spre schimbarea mentalităților românești, o etapă spre însănătoșirea unui sistem sanitar bolnav ■

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman face, într-o postare pe pagina de socializare, o referire la includerea instituței pe o „hartă“ a unităților medicale cu paturi, întocmită la nivel național în care se vorbește despre mita din sistem. În respectiva postare se arată că personalul își desfășoară activitatea pe principii morale și deontologice, promovând integritatea în relațiile cu pacienții și aparținătorii.

„Oferim servicii medicale de calitate , bazate pe respect și comunicare. Acestea sunt elemente cheie ale unei bune colaborări pe care le așteptăm și din partea pacienților și aparținătorilor. Vă mulțumim pentru aprecieri și vă garantăm că prima noastră preocupare este grija față de pacienți”, se consemnează pe contul de Facebook al SMU Roman.

Asta cu trimitere la linkul https://alexnedea.ro/harta-binelui-din-spitale/. Autorul acestei hărți (una care poate fi accesată printr-un clic pe bulina albastră din județul care te interesează), explică modul în care a gândit acest demers interesant. „Pacienții trebuie să înțeleagă că bulinele astea albastre de pe hartă înseamnă, de fapt, nu instituții, ci medici și asistente cu nume și prenume, profesioniști din spitale care au decis să facă primii pași ai schimbării.

Sunt oameni care nu doar că nu cer plicul, dar au renunțat să îl mai accepte chiar și atunci când pacienții insistă. Acum e rândul pacienților să se schimbe. Să renunțe la acest obicei care face mult rău sistemului sanitar și așa ros de tot felul de alte probleme. Această hartă vine în ajutorul acestor pacienți. Știu că e greu să renunți la plic dacă o viață întreagă ți s-a spus că e nevoie de el în spital.

În asemenea condiții, atunci când viața îți este în pericol, ai fi în stare să faci orice pentru a fi sigur că ești tratat correct“. Această hartă a fost întocmită după ce autorul a fost internat la Spitalul Elias București. Jurnalistul de la Recorder, publicație on-line specializată în anchete, spune că este „imaginea unei Românii în vindecare“. Urmare a apariției postării de la Roman, cum se întâmplă de fiecare dată,  au urmat fel de fel de comentarii pro și contra.

O profesoară, V.L. se întreabă retoric – „Cine crede?“. Îi răspunde I.R.P.: „Crede cine a fost tratat acolo cu empatie și profesionalism. Poate că mă aflu printre cei puțini, care au această părere, dar oamenii își fac meseria fără așteptări”. Educatoarea Angelica Tăbăcaru, care în urmă cu trei ani a reclamat spitalul pentru că o soră ar fi „murit cu zile”, susține că între timp lucrurile s-au schimbat în bine.

„Spitalul Roman este schimbat față de ceea ce era acum 2 ani în urmă! Anul acesta am fost internată cu Salvarea de 4 ori și am văzut situația la fața locului: curat, dezinfectat, materiale igienico-sanitare, amabilitate, ajutorul rapid al întregului personal. Suntem mulți bolnavi, dumnealor sunt puțini, paturile nu ajung. Nu sunt medicamente și trebuie să ți le cumperi, fiecare își dorește prioritate.

Spitalul Roman este schimbat mult în bine. Or mai fi și situații diferite, nu neg ce spun unii, dar eu nu pot decât să le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat.Când se vorbește frumos și adevărat despre instituțiile și oamenii din Roman, mă bucur și consider că trebuie să încurajăm acest lucru. Și-mi doresc ca Spitalul Roman să ne trateze în așa fel încât să nu mai plecăm în alte spitale.

Și să-și păstreze obiceiul și atitudinea de azi!”. A.C. este nemulțumită că la un apel telefonic în care se interesa de cineva bolnav ar fi fost repezită de persoana de la capătul firului, care i-a cerut să închidă pentru că se așteaptă un „telefon important”. Iar R.A. este și ea de acord cu schimbările în bine, dar spune că oamenii de la urgențe nu pot face minuni cu 4 paturi și un medic la 70 de pacienți.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending