Contactează-ne

Sanatate

Speranţe de bani europeni la reîntregirea bugetelor spitalelor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ spitalele de urgenţă din Vaslui, Neamţ şi Bacău se vor asocia pentru a primi banii de investiţii din perioada 2014-2018

Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal Roman s-a întrunit vineri, 31 august, în şedinţă, pentru a aproba o serie de chestiuni urgente cu care se confruntă instituţia sanitară în această toamnă. Unul din principalele puncte pe ordinea de zi a fost acela al încheierii unor parteneriate între spitalele de urgenţă din judeţele Bacău, Neamţ şi Vaslui în vederea accesării de fonduri europene, care să acopere achiziţiile de aparatură din perioada 2014-2018, inclusiv. „Scopul şedinţei Consiliului de Administraţie de vineri (31 august – n.r.), a fost acela de a aproba proiectul «Îmbunătăţirea accesului populaţiei din judeţele Vaslui, Bacău şi Neamţ la serviciile medicale de urgenţă». Este vorba de un acord de parteneriat între spitalele din aceste judeţe ale Moldovei, care se anexează proiectului avînd o valoare totală de peste 37 milioane lei cu TVA şi a contribuţiei proprii în valoare de 56 mii lei. Este vorba despre un parteneriat între spitalele din cele trei judeţe amintite, pentru reîntregirea bugetelor pentru achiziţiile de aparatură făcute de aceste unităţi sanitare pentru unităţile de primiri urgenţe şi ambulatoriile de specialitate, pe parcursul anilor 2014, 2015, 2016, 2017 şi a achiziţiilor în derulare pentru anul în curs. Contravaloare investiţiilor realizate de aceste spitale vor fi decontate din fonduri europene. Este vorba de un proiect european accesat de Ministerul Sănătăţii pentru a putea deconta banii cheltuiţi de consilile judeţene, consiliile locale, spitale şi minister în vederea reîntregirii bugetelor acestor instituţii“, a declarat doctorul Maria Andrici, managerul unităţii sanitare romaşcane. Aceasta a exemplificat cu aparatul de radiologie procurat din fonduri ale Consiliului Judeţean şi ale Spitalului Roman, aparat care a costat aproximativ 11 miliarde de lei vechi. „Fiecare instituţie care a contribuit cu o anumită sumă la procurarea acelui aparat va primi aceste fonduri. Consiliului Judeţean îi va achitată contravaloarea primei tranşe de 550 mii ron, spitalul va primi contravaloarea tranşei a doua de 480 mii ron, care a fost achitată din fonduri proprii, cu sprijinul Consiliului Local Roman“, a mai spus medicul Maria Andrici.

Actualitate

Pregătiri pentru vaccinarea anti- Covid

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ circa 9.000 de salariaţi din sistemul de sănătate vor fi vaccinaţi în prima etapă

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a realizat, în această perioadă, o catagrafiere a celor ce urmează a primi vaccinul Covid-19. Este vorba de cîteva mii de angajaţi din sistemul de sănătate din judeţ, cei care vor fi imunizaţi în prima etapă, urmînd ca în a doua etapă să fie vaccinat personalul din sistemul de asistenţă socială.

„Ni s-a solicitat încă de săptămîna trecută o catagrafiere a personalului medical şi auxiliar din unităţile medicale din judeţ, publice şi private, personal medical şi auxiliar din unităţile de asistenţă socială şi de îngrijire a bătrînilor, personalul din laboratoarele de analize medicale, cel din laboratoarele de radilogie şi imagistică medicală, personalul din serviciile de ambulanţă. A mai fost catagrafiat şi personalul care lucrează în ambulatoriile de specialitate din policlinici, dispensare comunitare, cabinete ale medicilor de familie sau alte specialităţi din domeniul medical“, a declarat medicul Mirela Grădinaru, purtător de cuvînt al DSP Neamţ.

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ aşteaptă de la Ministerul Sănătăţii instrucţiuni privind modul în care va trebui organizată campania de vaccinare, ţinînd cont de faptul că pînă acum se ştie doar că vaccinul Covid 19 trebuie ţinut în condiţii de temperatură de minus 70-80 de grade Celsius, condiţii pe care încă nu le au direcţiile de sănătate.

Deocamdată, Direcţia de Sănătate Neamţ va transmite ministerului doar catagrafierea personalului care lucrează în sistemul de sănătate, ce se ridică la aproximativ 9.000 de persoane, urmînd ca în etapa a doua să se treacă şi la „recensţmîntul“ în sistemul de asistenţă socială.

Ministerul Finanţelor a semnat o plată către CE, de 12 milioane euro, reprezentînd avansul pentru vaccinul Covid 19, care este aşteptat şi România pînă la sfîrşitul anului sau la început de 2021.

Citește știrea

Actualitate

Se caută soluţii pentru Secţia ATI de la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ prefectul George Lazăr a anunţat prezenţa în judeţ a unei echipe de la Fundaţia Dăruieşte viaţă ■ acest ONG cunoscut este dispus să construiască la Piatra Neamţ o secţie modulară ATI ■

Prefectul George Lazăr a făcut luni, 23 noiembrie, cîteva precizări referitoare la prezenţa în Neamţ a unui grup de specialişti de la Fundaţia Dăruieşte viaţă, dispuşi să sprijine Spitalul Judeţean în vedere amenajării unei secţii ATI, care să înlăture efectele tragediei din 14 octombrie, cînd au murit în urma unui incendiu, 10 persoane.

„În cursul zilei de luni, 23 septembrie, a ajuns la Piatra Neamţ o delegaţie din partea Fundaţiei Dăruieşte viaţa, o echipă mare, în frunte cu doamna Oana Ghiorghiu cu care am vorbit, zilnic, săptămîna trecută. O echipă de experţi şi arhitecţi s-a deplasat împreună cu reprezentantul ISU Neamţ, colonelul Mihai Mitrea, la Spitalul Judeţean şi împreună cu directorul DSP, Radu Firăstrău şi medici epidemiologi, pentru a analiza situaţia.

Au fost de faţă şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Neamţ. A fost vizitat spaţiul de la Nefromed unde exista propunerea relocării Secţiei ATI. Se caută însă şi alte soluţii. Cei de la Dăruieşte viaţa au identificat şi un alt spaţiu, în curtea spitalului, acolo unde se face acum triajul epidemiologic şi unde se apreciază că ar putea fi realizată, într-o primă fază, o structură modulară. I-am asigurat pe cei de la acest ONG că vor avea sprijinul tuturor instituţiilor deconcentrate pentru a se grăbi rezolvarea problemei Secţiei ATI.

Deşi noua conducere a spitalului a dat asigurări să vor putea fi montate opt paturi, în care poate funcţiona imediat ATI, s-a ajuns la concluzia că o parte din echipamente sînt rămase la etajul al II-lea, unde se desfăşoară ancheta Parchetului General. S-a luat legătura şi cu Ministerul Sănătăţii şi se aşteaptă sprijin de la un om de afaceri important, care ar putea ajuta şi el cu echipamente pentru amenjarea secţiei ATI la etajul IV“, a precizat prefectul George Lazăr.

Acesta a spus că DSP a dat aviz de principiu pentru şase paturi la etajul IV şi două la UPU. În cursul zilei de 24 noiembrie, conform declaraţiilor conducerii Spitalului Judeţean erau aşteptate de la Spitalul de la Leţcani cîteva ventilatoare şi injectomate.

Citește știrea

Actualitate

Medicul Koszeghi, ce acuze are la adresa guvernanţilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ preşedintele Colegiului Medicilor susţine că guvernanţii neglijează sectorul sanitar ■ acesta apreciază că echipamentele de protecţie sînt de cea mai proastă calitate ■

Preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ, doctorul Iosif Koszeghi, susţine că dezinteresul guvernanţilor faţă de sectorul sanitar este o realitate, situaţie în care se ajunge la tragedii de genul celei din 14 noiembrie 2020, de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean, cînd au decedat zece oameni într-un incendiu catastrofal.

„Întreg corpul medical este indignat pentru că, pur şi simplu, sănătatea este lăsată pe plan secund, în ciuda faptului că acest sector, în oricare altă ţară este o priorittae. Se uită că oamenii au două valori importante: sănătatea şi libertatea. Nimeni nu ţine cont de acestea pentru că există, se pare, alte priorităţi. Nu aş vrea să intru în probleme legate de politizarea sistemului şi a managementului, dar eu cred că această criză sanitară este prost gestionată. Ceea ce este revoltător e faptul că acum, după ce s-a produs această imensă tragedie, toate instituţiile statului au tăbărît să facă controale.

Se vrea să se ştie dacă Direcţia de Sănătate Publică a avizat nu ştiu ce mutare a unei secţii, cînd lucrurile acestea ar fi trebuit rezolvate înainte de producerea dezastrului“, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ.

Cea mai mare nemulţumire a doctorului Iosif Koszeghi este legată de calitatea absolut îndoielnică a echipamentelor de protecţie pentru personalul medical, care a făcut ca medicul de gardă, Cătălin Denciu, intrat să salveze pacienţii, să ia foc ca o torţă.

„Deşi Codul Muncii prevede ca instituţia la care lucrăm trebuie să asigure echipamente de protecţie, au fost achiziţionate echipamente de cea mai proastă calitate. Din această cauză colegul nostru a luat foc ca o torţă, avînd arsuri pe 70% din suprafaţa corpului“, susţine Colegiului Medicilor. El este revoltat de faptul că Ministerul Sănătăţii vrea să schimbe 80 de manageri de spitale fără a se fi făcut o evaluare corectă a activităţii acestora şi fără ca spitalele să primească de la minister indicaţii despre modul în care trebuie coordonată activitatea în această perioadă de criză sanitară, aşa cum s-a întîmplat în alte state care trec prin acest „război“ cu virusul SARS Cov2.

Citește știrea

Trending