Contactează-ne

Prima pagină

Şpăgile de 125.000 de euro de la Ambulanţa Neamţ, o nouă condamnare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ultimul dintre cei condamnaţi în scandalul de corupţie este un individ din Târgu Neamţ ■ la fel ca şi alţi inculpaţi, pentru că şi-a recunoscut vinovăţia, a primit o sentinţă fără executare ■

Magistraţii au pronunţat o nouă sentinţă în dosarul şpăgilor de 125.000 de euro, date pentru angajări la Ambulanţa Neamţ, ea fiind fără executare, la fel ca în cazul altora care au încheiat cu procurori acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Pe 16 ianuarie 2023, pentru Marius Oglinzanu instanţa a decis 1 an şi 6 luni de detenţie cu suspendare, el fiind acuzat că a dat mită pentru un post de şofer.

„Condamnă pe inculpat la pedeapsa de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Pe durata termenului de supraveghere, trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune, la datele fixate; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile.

Impune inculpatului Oglinzanu Mihai Marius obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune. În temeiul art. 93 alin. 3 Cod penal, obligă pe inculpat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 80 de zile, în cadrul Primăriei Târgu Neamţ ori în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ“, a decis Tribunalul Neamţ.

La sfârşitul anului trecut, instanţa pronunţa alte condamnări, tot în urma recunoaşterii vinovăţiei. Gladior Andronache, fost lider de sindicat, are o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de închisoare fără executare, pentru complicitate la luare de mită, fiindu-i confiscată suma de 8.750 de euro. Aceeaşi decizie a fost şi în cazul Luminiţei Rozonschi, fostă asistentă şefă la Ambulanţa Piatra Neamţ.

A fost acuzată de 15 acte de complicitate la luare de mită şi a două de dare de mită, confiscându-i-se 9.570 de euro şi 13.400 de lei. Alte şase persoane au pedepse de câte 1 an şi 6 luni, pentru dare de mită. Pe 25 octombrie 2022, DNA anunţa că a finalizat ancheta în cazul de corupţie de la Serviciul de Ambulanţă şi îi trimitea în judecată pe suspecţi, în total fiind 29 de acuzaţi.

Între ei şi Dan Morenciu, directorul interimar, care ar fi cerut cu titlu de mită (22 de fapte), 125.000 de euro, pentru diverse angajări. În perioada 2 -18 mai 2022, Servicul de Ambulanţă a organizat concursuri de ocupare a funcţiilor pe perioadă nedeterminată, pentru cei care fuseseră angajaţi în timpul stării de alertă, cauzată de epidemia de coronavirus.

Numai că examenele au fost trucate, contra unor sume în euro. „Inculpatul Morenciu Dan, direct sau prin intermediul subalternilor Andronache Gladior, Preda Elena şi Rozoschi Luminiţa ar fi pretins de la 22 de persoane sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 euro (în total 125.000 euro) şi ar fi primit 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise“, preciza DNA.

Dan Morenciu fusese numit ca manager pe 1 martie, pe o perioadă de 6 luni, şi se vorbea că medicul de 67 de ani urma să se pensioneze în toamna anului trecut. În timpul unui flagrant, pe 18 mai 2022, care a fost realizat la o spălătorie din Piatra Neamţ, asupra directorului s-au descoperit două plicuri în care erau aproximativ 40.000 de euro.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending