Contactează-ne

Prima pagină

Soprană din Piatra Neamţ, decorată de preşedintele ţării pentru activităţile altruiste din Anglia

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ soprana şi profesorul de pian Roxana Niţe este stabilită de câţiva ani în Scoţia, implicându-se şi în nenumărate activităţi sociale ■ preşedintele Klaus Iohannis i-a coferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler ■

Soprana şi profesorul de pian Roxana Niţe, din Piatra Neamţ, stabilită în Scoţia, a fost decorată de preşedintele, Klaus Iohannis, spre finalul lunii trecute. Pentru contribuţia importantă avută la promovarea imaginii, cercetării şi culturii româneşti în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord i-a fost coferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler – Promovarea culturii.

„Extrem de onorată anunţ că Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, mi-a acordat Ordinul Meritul Cultural. Mulţumesc domnului Consul General Anton Emmanuel Barbu şi Ambasadei României la Londra pentru nominalizare“, a transmis Roxana Niţe. Ea s-a născut în 1980, în Piatra Neamţ şi a fost elevă la Liceul de Arte, unde a studiat pian şi canto timp de 12 ani.

A absolvit Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ – Facultatea de Drept şi Universitatea „Ovidius“ din Constanţa – Facultatea de Arte – Secţia Canto. Din 2010, locuieşte în Scoţia. Aici activează ca soprană şi profesor de pian la „Nite Piano School“ şi „Royal Conservatoire of Scotland“, predă canto şi este instructor/dirijor la două coruri de copii din Glasgow şi Edinburgh.

În 2015 a înfiinţat bazele Companiei de operă „Clyde Opera“ din Glasgow. Acesta are ca scop promovarea tinerilor aflaţi la începutul carierei. Ca director artistic şi fondator al companiei, Roxana a demarat un program de burse pentru tinerii solişti de operă români aflaţi în Scoţia dar şi din ţară, iar în 2014, soprana şi părintele Ioan Florin Florescu au înfiinţat Parohia Edinburgh a Bisericii Bisericii Ortodoxe Române.

Apoi a prins contur Centrul Comunitar Român de la Edinburgh, iar Roxana Niţe, în calitate de preşedinte al comitetului parohial şi trezorier al fundaţiei, se implică direct în viaţa de zi cu zi a comunităţii, iniţiind numeroase proiecte ce-i au vizor pe conaţionali, circa 30.000 în Scoţia, dar se estimează că ar fi cu zece mii mai mulţi.

„Acum sunt implicată în organizarea Târgului de toamnă al românilor care deţin afaceri în Scoţia. Va avea loc în luna octombrie şi se desfăşoară atât la Glasgow, cât şi în capitala Edinburgh. De asemenea, am început pregătirile pentru un nou proiect de operă, împreună cu alţi români“, a declarat soprana.

Este vorba despre montarea la „Clyde Opera Group» din Glasgow a operei «Rita» de Donizetti, cu solişti şi pianist exclusiv români, am mai aflat de la Roxana Niţe. Aceasta este căsătorită cu dirijorul Răzvan Luculescu, iar o soră, Ancuţa Niţe Doyle, îşi desfăşoară activitatea profesională tot în domeniul muzical, fiind pianistă.

„Un număr mare de muzicieni sau studenţi români de la Conservatorul Regal din Glasgow au fost implicaţi în proiecte culturale prestigioase de pe teritoriul Scoţiei, aducând astfel o contribuţie majoră la promovarea imaginii comunităţii şi la consolidarea dialogului cultural şi artistic româno-scoţian“, mai poate fi citit în CV-ul româncei.

Practic, despre Roxana Niţe se poate spune că este un lider al comuniţăţii româneşti, activităţile desfăşurate fiind extrem de variate: evenimente culturale, participarea ca solist în cadrul recepţiilor de Ziua Naţională a României, spectacole cu participarea unor instituţii de renume din ţară sau serate artistice cu scopul promovării limbii române.

Tot în plan social sunt organizate campanii de strângere de fonduri pentru familii aflate în dificultate, repatrieri,pentru sprijinirea persoanelor care cad victime ale traficului de persoane sau a violenţei domestice. În timpul pandemiei de Covid 19, mulţi copii români au primit tablete pentru a putea participa la lecţiile on-line.

Roxana Niţe colaborează cu Police Scotland, Scottish Prison Services şi Scottish Courts, oferind ajutor conaţionalilor care nu sunt vorbitori de engleză şi care au nevoie de suport. Soprana colaborează îndeaproape cu Consulatul General al României la Edinburgh, anul trecut organizând primul târg românesc din Scoţia.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending