Contactează-ne

Actualitate

Soldaţii nemţi căzuţi la Brateş, comemorare şi-n anul pandemiei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ comemorarea ostaşilor germani ucişi în codrii Tarcăului nu a mai avut loc în acest an ■ motivul a fost dat de restricţiile impuse pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirus ■ totuşi, oamenii locului nu au uitat de tradiţie, aprinzînd lumînări la troiţa din pădure ■ „Această troiţă şi crucea amplasată la căpătîiul celor ce-şi dorm somnul de veci aici, ostaşii germani căzuţi în luptele din septembrie 1944, este semn al biruinţei“, a declarat Iulian Găină, primarul Tarcăului ■

Tărcăuanii, afectaţi şi ei de pandemia abătută asupra României, regretă că, în anul 2020, n-au mai putut participa la întîlnirea lor, devenită de peste 10 ani tradiţie, pentru comemorarea unor ostaşi nemţi, ce şi-au aflat sfîrşitul în septembrie 1944, la Brateş, în codrii Tarcăului.

Ostaşii germani, căzuţi în luptele din această zonă, îşi duc acum veşnicia într-un mormînt comun străjuit de patru brazi plantaţi în urmă cu peste şapte decenii prin generozitatea şi credinţa localnicilor, undeva în vecinătatea drumului ce leagă centrul comunei Tarcău de cătunul Ardeluţa şi o parte din satele Ardealului.

Nu întîmplător, în fiecare an, la o săptămînă după Paşti, tărcăuanii îşi invitau preotul satului la un Te Deum închinat ostaşilor germani, dar şi tuturor eroilor celui de-al Doilea Război Mondial, oficiat la troiţa înălţată de localnici în urmă cu treisprezece ani. Conform tradiţiei, oamenii locului aprindeau lumînări şi depuneau flori pe mormînt, după care codrii Tarcăului răsunau de melosul religios înălţat de preotul Emilian Căruceru şi corul bisericesc.

Drept ofrandă pentru sufletele celor adormiţi, tărcăuanii aduceau întru veşnica lor pomenire ouă roşii, cozonac, pască şi vin, iar preotul satului sarmale calde şi gustări din care să se înfrupte toţi cei ce se învredniciseră a fi părtaşi la prăznuirea morţilor. Numai că anul acesta nu a fost să fie.

Şi totuşi, mare ne-a fost bucuria ca sîmbătă, 25 aprilie 2020, la ora prezenţei noastre la troiţă, să-l aflăm pe primarul comunei Tarcău, Iulian Găină, care îşi părăsise pentru un ceas programul activităţii sale de administrator al comunei pentru a aprinde o lumînare în memoria celor ce şi-au pierdut viaţa pe Valea Tarcăului pe frontul de luptă.

„Am venit aici pentru că avem datoria morală şi creştinească de a ne reaminti şi pomeni pe cei căzuţi în luptă, ştiuţi şi neştiuţi, cum spune rugăciunea noastră şi pe care n- are cine să-i pomenească, fie că sînt ortodocşi, fie de alte confesiuni. Această troiţă şi crucea amplasată la căpătîiul celor ce-şi dorm somnul de veci aici, ostaşii germani căzuţi în luptele din septembrie 1944, este semn al biruinţei.

Chiar dacă slujba n-a avut loc din motive neţinînd de voinţa noastră, faptul că aici s-au găsit multe luminări aprinse ne-a demonstrat că păstori acestor locuri, cinstesc memoria eroilor trecutului nostru istoric. Cît priveşte rememorarea unui trecut devenit demult istorie, tărcăuanii vîrsnici îşi amintesc şi acum despre luptele ce au avut loc pe Valea Tarcăului şi chiar de momentul îngropării trupurilor celor opt nemţi.

Se cuvine să reamintim povestea lui Nicolae Benedek, un om al locului care, copil fiind, a fost martorul poveştii spuse de tatăl său. „Tatăl meu a fost unul dintre cei care au participat la îngroparea celor opt nemţi. Eu eram mic atunci, dar, după ce am mai crescut, veneam cu tata aici şi, într-una din zile, mi-a povestit cum s-a întîmplat. Nemţii erau în retragere. Pe Valea Tarcăului circula atunci o mocăniţă, un tren forestier.

Ei au luat trenul şi au plecat spre Ardeluţa. Ruşii au organizat o ambuscadă şi cînd au apărut nemţii, i-au mitraliat. Au murit majoritatea. În acest loc au fost găsite opt cadavre şi tata, împreună cu alţi oameni, care nu se aflau pe front, s-a gîndit că trebuie îngropaţi. Au săpat o groapă mai mare şi i-au băgat pe toţi la un loc.

Au pus şi o cruce de lemn, iar apoi au plantat patru brazi, care au crescut foarte frumos, ajungînd, acum, la peste 30 de metri înălţime. Ei, asta-i povestea acestui mormînt, iar eu, din respect faţă de tatăl meu şi pentru comemorarea celor căzuţi aici am făcut o cruce din stejar şi am luat această iniţiativă de a face în fiecare an cîte o slujbă de pomenire. Anul acesta nu s-a putut, dar…“, a spus Nicolae Benedek, absent de la troiţă.

Reamintim faptul că Tarcăul a fost teatrul de luptă în ambele războaie mondiale, pentru că ceva mai în amonte a fost linia de frontieră. Revenind la locul comemorării, crucea troiţei are încrustate cuvintele, „În memoria soldaţilor germani căzuţi în luptele din septembrie 1944“.

Actualitate

Notele de la simularea Evaluării din acest an, mai bune ca în alţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, promovabilitatea este de 65,53% ■ după primirea rezultatelor se va realiza o analiză şi se vor stabili măsurile remediale ■ cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată în carantină, la vremea simulării vor participa la o simulare, separat ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a realizat o centralizare a rezultatelor obţinute la simularea examenului de Evaluare Naţională, în opinia inspectorului şcolar general, Mihai Obreja, rezultatele din 2021 fiind cele mai bune din ultimii cinci ani.

„La nivel de judeţ, procentul de promovabilitate la simulare este de 65,53%, aproximativ la acelaşi procent înregistrat la nivel naţional, care este de 65,6. Este un procent mai bun ca în alţi ani. La Limba română procentul este de 64,38%, ceea ce însemană mai mulţi elevi care au obţinut note peste 5. La Matematică procentul este de 59,81%.

Sînt, repet, rezultate mai bune ca în alţi ani. După ce vom primi rapoartele din şcoli vom face o analiză şi vom stabili un plan remedial pentru a vedea care sînt paşii ce trebuie urmaţi pînă la examenul propriu-zis. A rămas să mai luăm o decizie cu cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată la data simulării în carantină. Vom vedea dacă simularea va avea loc la aceeaşi dată cu ceilalţi elevi din ţară, care nu au susţinut din aceleaşi motive simularea sau dacă ni se va lăsa independenţa de a organiza în plan local“, a precizat Mihai Obreja, care insistă pe ideea că astfel de simulări pun elevii în situaţia concretă a unui examen şi este un exerciţiu care poate contribui la optimizarea rezultatelor din timpul examenului de Evaluare, propriu-zis.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute în municipiul Bucureşti (82,1%) şi în judeţele Cluj (77,6%), Argeş (71,5%), Brăila (71,3%) şi Prahova (69,9%). Comparativ cu simulările din anii precedenţi, rezultatele indică o creştere substanţială a mediilor mai mari sau egale cu 5, după cum urmează: în 2016 – 44,05%, în 2017 – 51,47%, în 2018 – 47%, în 2019 – 53,1 %. În 2020 nu s-au organizat simulări, din cauza pandemiei.

Reamintim şi faptul că subiectele la Evaluarea Naţională 2021 sînt noi faţă de anii precedenţi, avînd ca model testele internaţionale, după o programă nouă, constînd într-o broşură cu 10 pagini care trebuie completată în două ore. Examenul de Evaluare Naţională se va desfăşura în perioda 22-25 iunie 2021.

Citește știrea

Actualitate

Bătălie pentru clienţi de energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost şi nu presupune întreruperea furnizării energiei sau a gazului metan ■ una dintre companii a emis un comunicat în care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul ■

De cîteva luni, distribuitorii de energie au ieşit la vînătoare de clienţi, folosindu-se de toate mijloacele de atragere a acestora: prin e-mail-uri, SMS, pe Facebook sau prin angajarea de personal care să bată din uşă în uşă, pentru a încheia noile contracte. Asta în condiţiile în care liberalizarea pieţei de energie înseamnă că preţurile la electricitate şi gaze nu mai sînt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE), ci de fiecare furnizor.

Compania E-ON a remis un comunicat de presă prin care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul. În acest sens, firma spune că un consumator trebuie să verifice dacă se află sau nu în piaţa liberă. „Dacă pe prima pagină a facturii apare Produs de gaze naturale sau Elecricitate Serviciu Universal înseamnă că acel client nu a optat, încă, pentru o ofertă pe piaţa liberă, care se poate face oricînd.

În cazul furnizării gazelor naturale, termenul de 30 iunie înseamnă că, dacă un consumator va opta pentru ofertă concurenţială, pînă la această dată, clientul va fi trecut automat pe piaţa liberă, începînd cu 1 iulie, fiind notificat în acest sens în perioada următoare (în cazul E-ON – n.r.). În cazul furnizării de electricitate, dacă un client are un contract de serviciu universal, termenul de 30 iunie, se referă la data limită pînă la care se poate opta pentru piaţa concurenţială, situaţie în care poate şi să beneficieze de discountul oferit de furnizor, care reprezintă diferenţa între preţul pentru serviciul universal şi cel mai bun preţ din oferta concurenţială a companiei.

După această dată E-ON va aplica preţul de serviciu universal valabil de la 1 iulie 2021“. Un alt sfat dat de specialiştii companiei este legat de evaluarea nevoilor şi descoperirea ofertelor de pe piaţa liberă prin comparatorul de oferte-tip de furnizare afişat pe site-ul ANRE ( www. anre.ro). Clientul trebuie să fie atent la preţurile de furnizare publicate, la perioada de valabilitate a preţurilor (în condiţiile în care furnizorii noi de servicii se grăbesc să lanseze tot soiul de oferte mincinoase, unele n.r). O mare atenţie trebuie acordată şi condiţiilor în care pot fi modificate preţurile oferite. La E-ON, se mai spune în comunicat, se pot alege oferte cu preţ fix sau variabil, produse cu ambele utilitrăţi pe acelaşi contract, pachete cu asistenţă tehnică sau servicii tehnice incluse.

Trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost, nu presupune întreruperea furnizării energiei electrice sau a gazului metan, operatorul asigurînd intervenţiile tehnice pentru deranjamente şi incidente. O altă precizare se referă la verificarea capacităţii operaţionale şi financiare a furnizorului. Clienţii trebuie să citească cu mare atenţie şi să înţeleagă toate documentele referitoare la noile contracte, la transparenţa preţurilor, cu toate componentele incluse, la termenele de plată, durata contractului, valoarea termenlor de reziliere şi să fie atenţi să nu existe cîmpuri necompletate în noile contracte, care pot lăsa loc de modificări ulterioare. Compania E-ON a elaborat şi un „ABC al liberalizării“ în secţiunea eon.ro/liberalizare.

Citește știrea

Actualitate

Bursuc salvat dintr-un subsol

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor au avut o misiune mai puţin obişnuită, iar pe parcursul zilei de ieri, 19 aprilie 2021, au acţionat pentru salvarea unui bursuc. Sălbăticiunea a ajuns, nu se ştie cum, în subsolul unui bloc din Piatra Neamţ.

„Pe 19 aprilie, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ au fost sesizaţi cu privire la faptul că la subsolul unui bloc din Piatra Neamţ se află un bursuc, ce poate constitui un pericol pentru locuitorii din zona respectivă“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. La scurt timp, echipa operativă formată din poliţişti şi jandarmi s-a deplasat la faţa locului, unde „a desfăşurat activităţi specifice necesare pentru salvarea acestuia“.

Poliţiştii au emis un ordin de plasare în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile, bursucul fiind preluat şi predat unui adăpost aparţinînd unei asociaţii de protecţie a animalelor.

Citește știrea

Trending