Actualitate
Şoferia, iată marile noutăţi
■ din această lună sînt noutăţi pentru şoferi sau aspiranţii la carnetul auto ■ aceştia din urmă trebuie să aibă minim 10 clase, pentru a putea să se înscrie la şcoală ■ cei prinşi vorbind la telefon, în trafic, rămîn fără permis 30 de zile ■ conducătorii auto de 70 de ani sau peste trebuie să meargă mai des la controale medicale ■ viteza se sancţionează cu amenzi usturătoare ■
Debutul lui Cuptor aduce noutăţi atît pentru şoferii cu mai multă sau mai puţină experienţă, cît şi pentru cei care nu şofează, încă, dar şi- ar dori.
Conform normelor legale în vigoare, cu începere de la data de 1 iulie 2020, cei care doresc să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi trebuie să aibă minim 10 clase. La înscriere, amatorii trebuie să prezinte o adeveriţă care să ateste nivelul studiilor.
Măsura a fost introdusă deoarece pînă acum nu exista această obligativitate şi unii au urmat şcoala de şoferi deşi nu prea ştiau să scrie, sau erau analfabeţi. În acest fel se urmăreşte reducerea numărului de accidente rutiere.
Şi mai importante sînt prevederile conform cărora şoferii care sînt prinşi în trafic, în timp ce vorbesc la telefonul mobil, pierd permisul de conducere pentru o perioadă de 30 de zile. Sînt norme noi care-i privesc pe conducătorii auto care au o anumită vîrstă şi care suferă de boli cornice.
Este vorba e persoanele care conduc şi care au depăşit vîrsta de 70 de ani. Pentru că etatea este asociată cu unele boli, această categorie de şoferi poate produce mai uşor evenimente rutiere nedorite. În consecinţă, septuagenarii sînt obligaţi să meargă mai des la controale medicale.
În acest fel cei care suferă de afecţiuni cardiace sau de diabet vor obţine mai greu avizul medicului, pentru a se putea urca la volan. La finalul evaluării stării de sănătate medicii vor stabili dacă şoferii cu afecţiuni medicale mai pot şofa, sau nu.
Tot cu începere de la data de 1 iulie, şoferii care sînt depistaţi că depăşesc viteza legală vor primi amenzi de infarct, ce pot ajunge pînă la aproape 10.000 de lei. Depăşirea limitei de viteză cu 51 pînă la 60 de km/h se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 de lei şi 1.600 de lei, iar permisul de conducere va fi ridicat pentru o perioadă de 3 luni.
Depăşirea limitei de viteză cu peste 60 km/h se sancţionează cu amenzi din clasa a V-a, între 21 şi 50 de puncte amendă, respectiv între 1.680 de lei şi pînă la 4.000 de lei, iar permisul de conducere va fi reţinut pentru 180 de zile. Dacă viteza este mai mare cu peste 60 km/h, iar din acest motiv se produce un accident de circulaţie ce se soldează doar cu pagube materiale, vitezomanii vor fi sancţionaţi cu amenzi din clasa a VI-a.
Vorbim de sancţiuni mai mari aşadar, între 51 şi pînă la 120 de puncte amendă, între 4.080 de lei şi pînă la valoarea de 9.600 de lei. Vitezomanii vor pierde permisul de conducere pe o perioadă mai mare, de un an. În cazul aceleiaşi situaţii dar cînd în accident sînt şi victime, permisul va fi suspendat pentru o perioadă de 2 ani. După cum se ştie, valoarea unui punct de amendă este stabilită la 145 de lei, cuantum care nu a mai fost modificat din anul 2018. Contravenţiilor li s-au stabilit clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă.
Clasele de sancţiuni sînt următoarele: clasa I: 2 sau 3 puncte amendă; clasa a II-a: 4 sau 5 puncte amendă; clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte amendă; clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte amendă şi clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte amendă.
Iată şi ce înseamnă în bani sancţiunile aplicate celor care gafează: clasa I: 290 sau 435 de lei; clasa a II-a: 580 sau 725 de lei; clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei; clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei; clasa a V-a: de la 3.045 la 14.500 de lei. Persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV, iar ultima este destinată doar persoanelor juridice.
-
Actualitate2 zile,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitate6 zile,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitate6 zile,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima pagină6 zile,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Prima pagină5 zile,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima pagină7 zile,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu
-
Actualitateo săptămână,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți