Contactează-ne

Actualitate

Soarta Telegondolei: Opoziţia tot laşă, societatea civilă propune soluţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şedinţa de Consiliu Local de luni, 21 noiembrie, în care trebuia discutat din nou proiectul privind viitorul Telegondolei şi a terenurilor de la Baza Hipică, a mai clarificat, dacă era nevoie, două lucruri. Cel puţin două.

Primul că opoziţia, PSD şi PMP, alături de un consilier ALDE, e laşă – a lipsit din nou de la şedinţă – fără explicaţii şi mai important fără să propună soluţii de rezolvare a problemei. Dacă aceasta nu e laşitate administrativă şi chiar nesimţire politică … atunci chiar că nu ştim ce este.

Al doilea lucru, pe care ne bucurăm că l-am văzut în şedinţa de luni, e că au venit pietrenii. Reprezentanţii a ceea ce teoretic se numeşte “societate civilă”. Şi care, din fericire, au dovedit că există şi practic, nu doar în teorie.

Şi nu numai că au venit, dar unii au propus şi soluţii. Cât de bine întemeiate juridic, urmează să aflăm, însă, propunând soluţii alternative, au dovedit că le pasă. Consilierii care au lipsit au dovedit că nu le pasă sau au alte interese. Iar pentru asta ar trebui, dacă îl au, să le crape obrazul de ruşine.

Revenind la capitolul alte soluţii decât cea a Primăriei, o variantă a fost propusă de reprezentanta unui ONG, Asociaţia Drepturilor Omului şi Solidaritate Socială, Grozav Roxana.  Dacă am înţeles noi corect din sumara, normal, prezentarefăcută în faţa consilierilor prezenţi, strategia de salvare a Telegondolei de la vânzare şi a societăţii Perla Invest de la faliment ar presupune doi paşi: în primul rând solicitarea unei reevaluări a bunurilor deţinute de Perla Invest, în principal a terenurilor de la Baza Hipică – demers care, în opinia doamnei respective, ar “îngheţa” planul de reorganizare, inclusiv scoaterea la licitaţie a unor bunuri, şi astfel s-ar câştiga timp.

Pasul doi ar consta în cumpărarea de către Primărie a creanţei cu garanţii – înţelegem noi a băncii, şi au fost date şi nişte cifre – 900.000 de euro ar costa. În acest moment, în opinia doamnei respective, Primăria, în calitate de creditor cu cea mai mare sumă de recuperat, ar putea decide în Adunarea Creditorilor şi ar putea solicita darea în plată – adică în contul datoriei să primească bunurile Perla Invest.

Apoi să concesioneze către Perla Invest bunurile necesare pentru funcţionarea Telegondolei. Iar societatea să iasă ulterior din reorganizare.

Cel puţin noi aşa am înţeles, dar ar fi mult mai bine dacă o astfel de soluţie, propunere, variantă ar fi prezentată şi în scris, detaliat, pentru a putea fi analizată de specialişti în domeniu. Ne oferim, pe această cale, dacă doamna respectivă doreşte, să publicăm un astfel de document pentru a porni o dezbatere obiectivă pe marginea lui.

La o primă vedere, soluţia pare viabilă şi chiar mai ieftină, însă ar putea să apară şi probleme: trecând peste posibilitatea ca reevaluarea bunurilor sau contestaţia evaluării actuale să fie respinsă, ceea ce ar nărui din start planul de salvare, se mai pune problema, cel mai uşor probabil de depăşit, dacă banca va vrea să vândă creanţa şi dacă da în ce condiţii sau dacă primăria, în calitate de acţionar majoritar de data aceasta, poate sau nu cumpăra respectiva creanţă şi iarăşi în ce condiţii.

Apoi, pentru a scoate cei 900.000 de euro din bugetul oraşului e nevoie de o rectificare bugetară. Aici ar trebui să spună juriştii din primărie în cât timp s-ar putea face, să vedem dacă ne încadrăm în termenele limită din planul de reorganizare.

Nu în ultimul rând, e de văzut cum va arăta votul în Adunarea Creditorilor, apropos de darea în plată, pentru că, fără a fi specialişti în domeniu, Fisc-ul, care are şi el de recuperat bani, are un cuvânt decisiv de spus. Nu ştim, chiar nu avem de unde şti, dacă va accepta ca bunurile să treacă la Primărie, care să-şi recupereze creanţa, iar Fiscul să rămână… cu promisiunea că pe viitor îşi va încasa şi el banii.

De obicei, Fisc-ul nu face asta, de obicei vrea şi “poate” prin lege să-şi recupereze el primul datoria, de obicei prin vânzare de bunuri, iar apoi, dacă mai rămân bani, să-şi mai ia şi ceilalţi creditori câte ceva. De altfel, Fisc-ul a mai scos la licitaţie terenurile de la Baza Hipică, în urma cu relativ puţin timp. Şi numai instanţa de judecată a salvat atunci acele terenuri.

Aşadar, odată această variantă făcută publică, ar trebui, şi solicităm pe această cale, un punct de vedere al juriştilor din Primărie şi al unor experţi în procedura falimentului, pentru a înţelege cu toţii cât de viabilă este o astfel de propunere. Dacă e viabilă şi se suţine juridic, solicităm să fie cât de repede formulat un proiect de hotărâre în acest sens şi iniţiate procedurile şi demersurile legale.

Dacă soluţia propusă se va dovedi că nu e viabilă, atunci rămâne unica variantă cea propusă de Primărie. Care ar trebui votată în condiţiile în care credem că a devenit clar pentru toată lumea că majoritatea pietrenilor doresc păstrarea Telegondolei.

Până atunci însă un lucru e clar: în vreme ce unii consilieri au chiulit ca să-şi ascundă – n-au reuşit – incompetenţa şi lipsa de soluţii, cetăţenii au venit şi au propus o soluţie. Şi mai ales au zis foarte clar ceva: Telegondola şi terenurile de la Baza Hipică sunt ale pietrenilor şi trebuie să rămână ale pietrenilor, nu să ajungă pe taraba falimentului din cauza incompetenţei sau intereselor politice ale unora.

S-a auzit domnilor consilieri? La chiulit am văzut că unii dintre voi sunteţi premianţi, dar acum e momentul să puneţi osul la treabă. Ca să nu rămâneţi pe vecie cu eticheta de loaze într-ale administraţiei.

N.R. Cât priveşte proiectul propus de primărie, pentru a participa la licitaţia de vânzare a staţiei de plecare a Telegondolei, în condiţiile în care au fost prezenţi doar 13 consilieri, el a fost retras de pe ordinea de zi.

LATER EDIT. Apariţia articolului a suscitat deja dezbatere. Un cititor a exprimat opinia că e posibil să se dorească să fie cumpărate de către Primărie şi creanţa băncii şi a Fiscului. Dacă aşa stau lucrurile, dacă Fiscul poate, legal, să vândă creanţa, atunci de ce s-ar mai recurge la toate artificiile – contestarea evaluării, cumpărarea creanţei – în situaţia în care cumpărarea staţiei de plecare de către Primărie ar duce la acelaşi rezultat: se plătesc Fiscul şi banca, iar restul banilor se plătesc către Primărie, în contul datoriei.  Că înţelegem că aceştia sunt toţi creditorii: Fisc, bancă şi primărie.

Aceste aspecte urmează a fi clarificate după formularea unei propuneri “închegate” şi după ce vor vorbi şi juriştii.

Însă aspectul cel mai important rămâne: pietrenii se implică, ar trebui să se implice şi toţi aleşii locali.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Valeriu Gorea

    22 noiembrie 2022 at 11:25 PM

    Ințeleg că firma primăriei Perla Invest este datoare la fisc și bancă pentru că are cheltuieli mai mari decat veniturile din exploatarea telegondolei si bazei hipice, deci proastă administrare si/sau nepunerea in valoare a investitiilor.. In dezbatere ar trebui să fie un plan/proiect de rentabilizare a acestor investitii europene…durabile. Cum aducem venituri din telegondola si baza hipica ?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending