Contactează-ne

Actualitate

Soarta Telegondolei – opoziţia continuă să chiulească, primarul continuă să convoace şedinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

Soarta Telegondolei din Piatra Neamţ continuă să rămână incertă şi după şedinţa din data de 23 noiembrie a Consiliului Local Piatra Neamţ.

Consilierii locali de la PSD, PMP şi un consilier ALDE au absentat din nou şi, în aceste condiţii, proiectul de hotărâre privind participarea municipalităţii la licitaţia pentru cumpărarea staţiei de plecare a Telegondolei a fost retras de pe ordinea de zi.

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea, a anunţat că va convoca o nouă şedinţă pentru data de 24 noiembrie. Rămâne de văzut dacă aleşii chiulangii vor continua acest boicot pueril. Pueril măcar din perspectiva faptului că, dacă ar depăşi nivelul de grădiniţă şi dacă nu sunt de acord cu proiectul, ar putea fi prezenţi şi să voteze împotrivă. Ca nişte adevăraţi oameni politici. Maturi şi care îşi asumă deciziile luate.

Dar nici măcar atât nu fac, dând liber speculaţiilor că absenţa lor se datorează fricii de a nu da cumva ochii la şedinţă cu pietrenii care îşi doresc ca Telegondola să fie salvată.

Rămâne de văzut ce atitudine vor adopta joi, 24 noiembrie, însă, până atunci, de reţinut alte două declaraţii ale primarului Andrei Carabelea, făcute miercuri, 23 noiembrie, la MonitorTV.

Şi anume că a fost finalizată plângerea penală privind situaţia de la Perla Invest şi aceasta va fi depusă zilele acestea la Parchetul Judeţean. Fără a oferi prea multe amănunte, dar cu promisiunea că va reveni cu un comunicat de presă pe această temă, edilul pietrean a anunţat că se doreşte inclusiv cercetarea modului în care terenurile de la Baza Hipică au ajuns la societatea Perla Invest.

A doua declaraţie a făcut referire la faptul că se gândeşte să ducă o cabină de telegondolă la Bucureşti, în faţa Guvernului, pentru a atrage astfel atenţia la nivel naţional asupra situaţiei Telegondolei, aflată în real pericol de a deveni nefuncţională dacă Perla Invest dă faliment.

Tot ca o declaraţie cel puţin interesantă, făcută de această dată de viceprimarul Marius Irimia, tot la MonitorTV, acesta s-a arătat dispus să pună pe masă postul de viceprimar şi să negocieze cu PSD în acest context situaţia Telegondolei: în sensul că PSD ar putea primi acest post, dacă ar vota proiectul ce ar salva Telegondola.

După cum Monitorul de Neamţ a arătat în numeroase rânduri, Perla Invest, societate care deţine Telegondola şi terenurile de la Baza Hipică, este la un pas de faliment pentru că planul de reorganizare este la final şi mai sunt de achitat datorii la Fisc, bancă şi Primărie.

Primăria vrea să cumpere, dacă nu va da mai mult un investitor privat, staţia de plecare a Telegondolei, iar cu banii să fie achitate datoriile. Apoi, după ce Perla Invest va scăpa de faliment, toate bunurile acestei societăţi să treacă în patrimoniul oraşului în contul datoriei pe care societatea o are la municipalitate – creditul luat de Perla Invest, dar plătit de primărie în calitate de garant.

Suma necesară achiziţionării staţiei de plecare a fost prinsă în buget, însă pentru participarea la licitaţie e nevoie de votul a două treimi dintre consilierii locali. Adică, pe lângă cele 13 voturi pe care le controlează PNL, cu PRO România, USR şi un consilier ALDE, ar mai trebui trei voturi de la PSD sau PMP.

Numai că respectivii consilieri absentează şedinţă după şedinţă, fără să vină cu vreo altă propunere de salvare a Telegondolei şi a terenurilor de la Baza Hipică. Prin comunicate de presă anunţă că nu vor vota proiectul pentru că banii ar trebui recuperaţi de la cei care au băgat Perla Invest în faliment. Ceea ce e corect, dar nu rezolvă problema. O eventuală recuperare a banilor de la cei vinovaţi se poate face doar după o decizie a unei instanţe, iar acest lucru durează ani şi ei nu au făcut nici măcar un demers în acest sens.

Până la o astfel de decizie, Telegondola va fi fost vândută la fier vechi, iar terenurile de la Baza Hipică vor fi ajuns la şmecherii care au pus ochii pe ele, mai ales că s-a aflat recent că ele sunt (sub)evaluate la mai puţin de 20 de euro metrul pătrat. Şi, până una-alta, până la vreo eventuală altă evaluare a lor, de la acest preţ derizoriu ar începe vânzarea lor dacă Perla Invest ajunge la faliment.

Acest lucru par că nu îl înţeleg consilierii de la PSD şi PMP sau, dacă îl înţeleg şi totuşi împing societatea spre faliment, dau frâu liber suspiciunilor că ar putea fi mână în mână cu şmecherii care abia aşteaptă să capete terenurile pe mai nimic. Viitorul ne va arăta sigur care este adevărata explicaţie a comportamentului lor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending