Contactează-ne

Actualitate

Soarta Telegondolei – opoziţia continuă să chiulească, primarul continuă să convoace şedinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

Soarta Telegondolei din Piatra Neamţ continuă să rămână incertă şi după şedinţa din data de 23 noiembrie a Consiliului Local Piatra Neamţ.

Consilierii locali de la PSD, PMP şi un consilier ALDE au absentat din nou şi, în aceste condiţii, proiectul de hotărâre privind participarea municipalităţii la licitaţia pentru cumpărarea staţiei de plecare a Telegondolei a fost retras de pe ordinea de zi.

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea, a anunţat că va convoca o nouă şedinţă pentru data de 24 noiembrie. Rămâne de văzut dacă aleşii chiulangii vor continua acest boicot pueril. Pueril măcar din perspectiva faptului că, dacă ar depăşi nivelul de grădiniţă şi dacă nu sunt de acord cu proiectul, ar putea fi prezenţi şi să voteze împotrivă. Ca nişte adevăraţi oameni politici. Maturi şi care îşi asumă deciziile luate.

Dar nici măcar atât nu fac, dând liber speculaţiilor că absenţa lor se datorează fricii de a nu da cumva ochii la şedinţă cu pietrenii care îşi doresc ca Telegondola să fie salvată.

Rămâne de văzut ce atitudine vor adopta joi, 24 noiembrie, însă, până atunci, de reţinut alte două declaraţii ale primarului Andrei Carabelea, făcute miercuri, 23 noiembrie, la MonitorTV.

Şi anume că a fost finalizată plângerea penală privind situaţia de la Perla Invest şi aceasta va fi depusă zilele acestea la Parchetul Judeţean. Fără a oferi prea multe amănunte, dar cu promisiunea că va reveni cu un comunicat de presă pe această temă, edilul pietrean a anunţat că se doreşte inclusiv cercetarea modului în care terenurile de la Baza Hipică au ajuns la societatea Perla Invest.

A doua declaraţie a făcut referire la faptul că se gândeşte să ducă o cabină de telegondolă la Bucureşti, în faţa Guvernului, pentru a atrage astfel atenţia la nivel naţional asupra situaţiei Telegondolei, aflată în real pericol de a deveni nefuncţională dacă Perla Invest dă faliment.

Tot ca o declaraţie cel puţin interesantă, făcută de această dată de viceprimarul Marius Irimia, tot la MonitorTV, acesta s-a arătat dispus să pună pe masă postul de viceprimar şi să negocieze cu PSD în acest context situaţia Telegondolei: în sensul că PSD ar putea primi acest post, dacă ar vota proiectul ce ar salva Telegondola.

După cum Monitorul de Neamţ a arătat în numeroase rânduri, Perla Invest, societate care deţine Telegondola şi terenurile de la Baza Hipică, este la un pas de faliment pentru că planul de reorganizare este la final şi mai sunt de achitat datorii la Fisc, bancă şi Primărie.

Primăria vrea să cumpere, dacă nu va da mai mult un investitor privat, staţia de plecare a Telegondolei, iar cu banii să fie achitate datoriile. Apoi, după ce Perla Invest va scăpa de faliment, toate bunurile acestei societăţi să treacă în patrimoniul oraşului în contul datoriei pe care societatea o are la municipalitate – creditul luat de Perla Invest, dar plătit de primărie în calitate de garant.

Suma necesară achiziţionării staţiei de plecare a fost prinsă în buget, însă pentru participarea la licitaţie e nevoie de votul a două treimi dintre consilierii locali. Adică, pe lângă cele 13 voturi pe care le controlează PNL, cu PRO România, USR şi un consilier ALDE, ar mai trebui trei voturi de la PSD sau PMP.

Numai că respectivii consilieri absentează şedinţă după şedinţă, fără să vină cu vreo altă propunere de salvare a Telegondolei şi a terenurilor de la Baza Hipică. Prin comunicate de presă anunţă că nu vor vota proiectul pentru că banii ar trebui recuperaţi de la cei care au băgat Perla Invest în faliment. Ceea ce e corect, dar nu rezolvă problema. O eventuală recuperare a banilor de la cei vinovaţi se poate face doar după o decizie a unei instanţe, iar acest lucru durează ani şi ei nu au făcut nici măcar un demers în acest sens.

Până la o astfel de decizie, Telegondola va fi fost vândută la fier vechi, iar terenurile de la Baza Hipică vor fi ajuns la şmecherii care au pus ochii pe ele, mai ales că s-a aflat recent că ele sunt (sub)evaluate la mai puţin de 20 de euro metrul pătrat. Şi, până una-alta, până la vreo eventuală altă evaluare a lor, de la acest preţ derizoriu ar începe vânzarea lor dacă Perla Invest ajunge la faliment.

Acest lucru par că nu îl înţeleg consilierii de la PSD şi PMP sau, dacă îl înţeleg şi totuşi împing societatea spre faliment, dau frâu liber suspiciunilor că ar putea fi mână în mână cu şmecherii care abia aşteaptă să capete terenurile pe mai nimic. Viitorul ne va arăta sigur care este adevărata explicaţie a comportamentului lor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Accident cu patru victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu patru victime s-a produs pe 8 noiembrie în localitatea Păstrăveni. Un tânăr care încerca să întoarcă un autoturism a intrat în coliziune cu un altul, iar patru persoane au suferit leziuni.

“La data de 8 noiembrie, în jurul orei 13:30, polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, în localitatea Păstrăveni.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un tânăr, de 25 de ani, din Păstrăveni, ar fi efectuat manevre pentru întoarcerea autoturismului pe care îl conducea, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 58 de ani, din Târgu-Neamț.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto de 58 de ani și a altor 3 persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani, din Păstrăveni, pasageri în ultimul autoturism.

Ambii conducători au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Reacţie fermă a Ministerului Afacerilor Externe după votul ruşinos al Austriei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ministerul Afacerilor Externe a avut o reacţie fermă după ce Austria a votat împotriva aderării României la Spaţiul Schengen. Ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată joi seară la sediul MAE pentru a i se face cunoscut protestul României faţă de votul exprimat de Austria.

“Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm ca total inadmisibilă poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen astăzi, 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Austria s-a singularizat și autoizolat în cadrul Uniunii Europene.

MAE consideră că acest rezultat este complet injust și lipsit de orice motivare obiectivă, mai ales în condițiile în care România a acționat cu deschidere și transparență în relația cu toți partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a țării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experții UE și ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie și noiembrie 2022.

Din păcate, Austria a decis să ignore toate aceste elemente prin votul negativ exprimat astăzi, în contradicție flagrantă cu poziția favorabilă exprimată de celelalte state membre și în pofida demersurilor politico-diplomatice intense derulate pe lângă partea austriacă, la toate nivelurile, prin care partea română a prezentat ministerului de interne și celorlalte autorități din Austria argumente convingătoare, realiste și pertinente, atât privind nivelul de pregătire tehnică, cât și elemente concrete privind protejarea frontierei externe a UE.

Poziția Austriei este cu atât mai inadmisibilă cu cât această poziție de neacceptare a României a fost exprimată pentru prima dată pe 18 noiembrie 2022, în condițiile în care cu numai două zile înainte, pe 16 noiembrie 2022, Austria exprima sprijin deplin pentru aderarea României în mod formal și oficial la reuniunea de la București a Forumului Salzburg, prin Declarația Comună a miniștrilor de interne adoptată cu acel prilej, inclusiv de Austria, text care menționează ,,sprijinul, prezentat în acest format, pentru o decizie pozitivă legată de aderarea României, Bulgariei și Croației în decembrie 2022”.

Invocarea de către partea austriacă a problemei creșterii fluxului migraționist, ca justificare a opoziției față de aderarea României la Schengen, este inacceptabilă, incorectă și injustă, având în vedere că toate datele furnizate oficial de Agenția Frontex a UE indică cu claritate faptul că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest, nu se confruntă cu o presiune migraționistă și nu este o sursă de mișcări secundare migraționiste. Dimpotrivă, România contribuie activ la gestionarea riscului de migraţie ilegală, iar modul exemplar în care a gestionat fluxul de refugiați ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o dovadă în plus în acest sens, apreciată de toți partenerii europeni și euroatlantici.

MAE regretă consecințele nedorite pe care votul negativ  exprimat astăzi de Austria le are asupra unității și coeziunii europene. Cu deosebire în actualul context geostrategic complicat, marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de încercările persistente ale Rusiei de a fractura unitatea europeană, conduita Austriei reprezintă un semnal politic nedorit privind capacitatea UE de a acționa în direcția consolidării construcției europene, mai ales în condițiile în care România a dovedit angajamentul său clar de a contribui activ la consolidarea acțiunii și integrării europene în baza principiilor solidarității și unității.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe, ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată în această seară la sediul MAE pentru a i se comunica poziția României expusă mai sus și protestul MAE față de atitudinea nejustificată și inamicală a Austriei, care va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale. Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenței unor relații diplomatice îndelungate, cu o tradiție de peste 100 de ani, între țările noastre, precum și al cooperării bilaterale substanțiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanți ai României și al doilea investitor străin pe piața românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional și european, precum și coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internațional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei. De asemenea, i s-a transmis ambasadoarei protestul ferm față de acuzațiile exprimate de autoritățile austriece cu privire la așa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmații care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea.

În continuare, MAE va rămâne deplin angajat, alături de Ministerul Afacerilor Interne și celelalte instituții românești implicate, pentru realizarea obiectivului aderării României la spațiul Schengen, ca parte esențială a consolidării securității interne a Uniunii Europene în ansamblul său.

MAE reamintește faptul că în toată această perioadă partea română a acționat ferm, prin demersuri concrete și complexe, reușind cu succes înlăturarea obiecțiilor Regatului Țărilor de Jos și Suediei. În acest context, trebuie subliniat că votul Olandei din Consiliul JAI din 8 decembrie nu a fost dat împotriva României, așa cum a fost clar menționat de partea olandeză în cadrul reuniunii.

MAE își exprimă aprecierea deosebită pentru sprijinul de care România a beneficiat din partea Președinției cehe a Consiliului UE, a Comisiei Europene și a Parlamentului European, a tuturor partenerilor europeni, precum și a partenerilor de cooperare din țara noastră care au sprijinit demersul României”, se precizează în comunicatul emis de MAE.

Citește știrea

Actualitate

Moş Crăciun a revenit acasă, la Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Moş Crăciun a revenit acasă, la Piatra Neamţ, joi, 8 decembrie, fiind primit de câteva sute de pietreni prezenţi în centrul oraşului, alături de oficialităţile locale.

Evenimentul, evident unul simbolic, dar încărcat de emoţie, s-a produs joi în centrul oraşului, fiind marcat inclusiv prin aprinderea instalaţiei ornamentale din bradul înalt de 20 de metri, achiziţionat de Primăria Piatra Neamţ, dar şi a iluminatului ornamental din oraş.

”Acum 600 de ani, oraşul nostru se numea Piatra lui Crăciun. Se zice că pe atunci, Moș Crăciun avea o casă la Piatra Neamţ. Eu zic că de anul acesta, trebuie să-l chemăm pe Moș Crăciun din nou acasă, să ştie că îl aşteaptă din nou aici o casă, în centrul oraşului, în foişorul nostru, o casă în care îi urăm bun venit, poate chiar își dorește să-și facă buletin de Piatra Neamț (… ) Împreună cu voi în seara asta, m-am convins de un lucru. Eu cred că Piatra Neamţ este un oraș minunat, că Piatra Neamț este un colț de rai”, a declarat Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamţ.

Nu au lipsit un joc de artificii, dar şi proiecţiile laser pe Turnul lui Ştefan şi pe clădirile de pe platoul Curţii Domneşti. Centrul oraşului s-a transformat în mod real în oraşul lui Moş Crăciun, dovezi fiind personajele din poveştile specifice sărbătorilor de iarnă, dar mai ales căsuţa lui Moş Crăciun, în foişorul din Parcul Central, acolo unde copiii vor putea să-l întâlnească, să stea de vorbă cu el și să-i vadă pe spiriduși în acțiune, împachetând cadouri. Moș Crăciun îi va aștepta cu câte o surpriză în fiecare zi pe cei mici de la ora 14, până seara târziu la ora 20.

O invitaţie inedită a fost făcută de viceprimarul Marius Irimia, care i-a rugat pe pietreni să vină cu o cutie, frumos împachetată, pe care să o lase sub bradul de Crăciun din centrul oraşului, urmând ca aceasta să fie folosită pentru a împodobi impresionatul pom.

„A fost o cursă contra-cronomentru cu pregătirea acestui Târg de Crăciun. Pomul de Crăciun trebuie să fie ornat de cei dragi din familie, iar noi pietrenii suntem o mare familie şi vin cu o propunere, cu o rugăminte, ca fiecare să aducă o cutie ornată cu un ceolofan rezistent la apă şi să o lăsăm la baza bradului. Vreau ca acest pom să fie împodobit de toţi pietrenii. Va fi primul brad din ţară împodobit de cetăţenii urbei. Cutia trebuie să fie uşoară, goală, rezistentă la apă iar colegii vor urca cutiile în pom. Sper ca până în seara de Crăciun să avem bradul împodobit cu sute de cutii”, a declarat viceprimarul Marius Irimia.

Citește știrea
Advertisement
Trending