Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

SNOPIT DE „MILITIENI“?

Știre publicată în urmă cu

în data de

• un tînãr din Piatra Neamt afirmã cã a fost bãtut de sase politisti • incidentul ar fi avut loc în incinta sediului Politiei Piatra Neamt • „S-au supãrat cã le-am cerut sã se legitimeze. Cei mai agresivi au fost unul roscat, cu strungã, si femeia politist care era cu ei“, a declarat Marius Petru Stoica • Biroul de presã al Politiei a precizat cã tînãrul s-a izbit si s-a lovit cu capul de un lambriu • medicul legist confirmã doar partial aceastã variantã • ulterior scandalului cu politistii, prietenii victimei s-au bãtut cu trei handbalisti de la Stiinta Bacãu • toti cei implicati s-au ales cu dosare penale •

Un scandal petrecut în noaptea de miercuri spre joi, la un club de noapte din Piatra Neamt, s-a lãsat cu acuzatii la adresa a nu mai putin de sase politisti, un tînãr afirmînd cã a fost snopit în bãtaie de oamenii legii. Iar povestea nu s-a sfîrsit aici, incidentul dintre victimã si politisti continuînd cu o bãtaie în toatã regula între prietenii tînãrului si trei handbalisti de la Stiinta Bacãu. Cele întîmplate sînt confirmate în parte de oamenii legii, cu exceptia presupusei agresiuni comise împotriva lui Marius Stoica. Politistii, prin intermediul Biroului de presã, afirmã cã tînãrul nu a fost lovit, leziunile suferite de acesta survenind ca urmare a faptului cã s-a izbit cu capul de lambriul din sala de asteptare a Politiei Municipiului. Tînãrul de 24 de ani afirmã cã a fost bãtut numai pentru faptul cã le-ar fi cerut oamenilor legii sã se legitimeze. „În jurul orei unu jumãtate sau douã, eram într-un bar cu mai multi amici. În total eram vreo 5, iar la un moment dat au venit politistii. Erau si ei mai multi, cel putin 6. Ne-au cerut sã ne legitimãm, iar eu fiind cel mai aproape de ei, am dat primul actele. Cînd am întins cartea de identitate, mi-am dat seama cã nu se prezentaserã. Deja tineam eu si un politist de buletin, iar în acel moment am încercat sã-l iau înapoi si le-am cerut sã se legitimeze. Actul a cãzut, iar atunci am fost luat la bãtaie. Imediat m-au pus cu fata la pãmînt, mi-au pus cãtuse la mîini si m-au tîrît pînã la lift. Am coborît, m-au urcat într-un Logan si m-au dus la sediu. Acolo am fost tinut pînã pe la 5-6 dimineata, timp în care am fost bãtut în mod repetat cu pumnii, picioarele si cu bastonul. Cei mai agresivi au fost unul roscat, cu strungã, si femeia politist care era cu ei“, a declarat Marius Petru Stoica. A mai spus cã nu i-au fost scoase cãtusele mult timp si cã a fost tinut cu fata la podea, iar cei prezenti îi aplicau picioare care pe unde apucau si cã atunci cînd au fost eliberat nu i-a fost adusã la cunostintã nici o acuzatie si nu s-a întocmit proces verbal. „Mi-au cerut sã scriu o declaratie, iar eu am refuzat. În rest nimic, nici amendã, nici acuzatie, nimic. Cît am stat acolo m-au amenintat cã mã duc la beci, spuneau cã sînt drogat si fãceau glume: sã le dau si lor droguri. Ziceau cã-s recalcitrant si m-au bãtut cu bastonul la tãlpi si la mîna stîngã, cel putin cîte 4 lovituri la fiecare, iar picioare nu mai stiu cîte am luat“, a mai afirmat victima. Ieri, la prima orã s-a prezentat la Serviciul de Medicinã Legalã de unde a obtinut un certificat care atestã cã nu s-ar fi dat cu capul de lambriu, ci a fost bãtut. Ca numãr de îngrijiri medicale, are nevoie de 8-9 zile pentru vindecare completã. Pentru a-si face dreptate, tînãrul a afirmat cã merge la Parchet, în vederea depunerii unei plîngeri, pentru comiterea infractiunii de purtare abuzivã.

Ce zice Politia Punctul de vedere al Politiei Neamt a fost prezentat de Biroul de presã într-un comunicat din care aflãm cã Marius Stoica s-a lovit cu capul de lambriu, pînã a obtinut echimoze vizibile si de reporterii de la Monitorul. Medicul legist spune cã si prin lovituri active. Adicã acele lovituri ce pot fi aplicate cu bastonul, pumnul sau, de ce nu, cu piciorul. Din comunicatul de presã am aflat cã în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2008, în jurul orei 1.30, Politia Municipiului Piatra Neamt a fost sesizatã de cãtre un agent de pazã de la un bar despre faptul cã 2 persoane aflate în stare de ebrietate, provoacã scandal în incinta localului. La fata locului au fost trimise de urgentã 4 patrule de politie si una de interventie din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi. Politistii i-au identificat pe Marius Stoica, de 24 de ani, si Ioan M., de 28 de ani, care ar fi avut un comportament violent. În aceste conditii, oamenii legii i-au încãtusat pe cei doi si i-au condus la sediul Politiei. „Aici, datoritã stãrii avansate de ebrietate, Marius S. (n.n. – Stoica) a început sã loveascã cu picioarele bunurile care se gãseau în sala de asteptare, deteriorînd o masã. Deoarece în continuare cei doi aveau un comportament violent, s-a solicitat un echipaj de ambulantã în vederea administrãrii de calmante, tinerii fiind transportati la Spitalul Judetean Neamt unde li s-a stabilit diagnosticul „etilism acut”, nefiind necesarã internarea. Cei doi au fost condusi din nou la sediul Politiei în vederea luãrii mãsurilor legale, iar aici Marius S. a început sã loveascã cu capul si picioarele lambriul din salã, provocîndu-si echimoze si escoriatii pe fatã“, a declarat inspectorul Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt. Fãrã alte comentarii, o sã arãtãm doar ce a declarat doctor Elena Ciuchilan, sefa Serviciului Medicinã Legalã Neamt: „Asa cum s-a consemnat în certificatul medico-legal pe care l-am eliberat în cazul acestui pacient, o parte dintre leziunile pe care le are au fost provocate de lovituri active“.

Scandal cu trei handbalisti bãcãuani La scurt timp dupã ce Marius Stoica si prietenul sãu au fost luati de politisti, ceilalti doi amici ai lor s-au încãierat cu trei handbalisti de la Stiinta Bacãu. Incidentul a avut loc pe stradã. Ciprian Anghelutã, de 25 de ani, a sunat la Politie reclamînd cã un grup de indivizi îl lovesc. Politistii s-au deplasat la fata locului si au constatat cã Anghelutã si Stefan Chemergean, de 23 de ani, au provocat scandal, lovindu-l pe handbalistul Mircea Muraru cu o bucatã de sticlã spartã în mîna dreaptã. În ajutorul sportivului au sãrit colegii Dragos Bursuc, de 21 de ani, din Bacãu, si Osita Onyejke, de 22 de ani, din Sãlaj, ambii handbalisti la clubul amintit. Între cele douã grupuri a izbucnit o altercatie, cei implicati lovindu-se reciproc. Normal cã lupta a avut si rãniti, acestia fiind transportati la spital sub escorta jandarmilor. Investigatiile medicale efectuate la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) au arãtat cã doi dintre pacienti prezentau leziuni ceva mai grave. Ciprian Anghelutã a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral acut închis si traumatism toracic. În urma consultului neurologic, medicul specialist i-a recomandat internare la sectia Neurochirurgie, însã pacientul a refuzat categoric si a semnat în registrul de consultatii de la UPU. Stefan Chemergean, din Piatra Neamt, a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral acut deschis, necesitînd dezinfectarea si coaserea unei plãgi destul de mari cu care s-a ales, fiind lovit cu o sticlã de sampanie. Pacientii turmentati au dat mare bãtaie de cap cadrelor medicale, dat fiind faptul cã, aflîndu-se în stare de ebrietate erau recalcitranti, foarte zgomotosi si aveau un limbaj trivial. „Atitudinea si limbajul lor extrem de violent ne-a socat pe toti cei care eram de serviciu. Înjurau de tot ce se putea, spuneau o grãmadã de mizerii atît la adresa noastrã, cît mai ales la adresa jandarmilor care îi însoteau. M-a mirat faptul cã jandarmii nu au încercat deloc sã îi potoleascã si nu reactionau în nici un fel, drept pentru care le-am cerut celor trei tineri sã renunte la limbajul obscen si chiar sã tacã, deoarece mai aveam în supraveghere pacienti în vîrstã cu probleme de sãnãtate reale si grave“, a precizat doctorul Corneliu Ciuchi care, fiind de gardã, s-a ocupat de pacientii cheflii. Cei doi au revenit la spital ieri dimineatã, pretinzînd cã se simt rãu si au nevoie de internare. Dupã ce au fost din nou investigati radiologic, medicii de la UPU au stabilit cã starea lor nu necesitã spitalizare. Acest punct de vedere al cadrelor medicale i-a enervat maxim pe pacienti, ei solicitînd sã vinã la spital de urgentã reprezentantii televiziunilor, „ca sã vadã ce ne-au fãcut“.

Sportivii riscã excluderea din lot Punctul de vedere asupra acestor evenimente din partea celor de la Stiinta Dedeman Municipal Bacãu a fost exprimat de Dorel Sanie, managerul clubului. „Noi sîntem în cantonament la Piatra Neamt si avem niste obiective de îndeplinit în acest sezon, asa cã nu ne permitem sã acceptãm tot felul de escapade. Dacã se dovedeste cã povestea cu implicarea celor trei într-un scandal este adevãratã, atunci vom recurge la sanctionarea jucãtorilor sau, dacã este necesar, cu excluderea acestora din lot. Sanctiunile urmeazã sã le anuntãm dupã ce vom analiza cele întîmplate“, a declarat Dorel Sanie, fost manager al cluburilor FibrexNylon Sãvinesti si HCM Roman. La jumãtatea campionatului Ligii Nationale de handbal masculin, Stiinta Dedeman Municipal Bacãu ocupã locul 3, iar obiectivul impus pentru vara anului în curs este o clasare între echipele ce vor avea dreptul sã joace în sezonul 2008-2009 în cupele europene. Întreaga poveste a dus la întocmirea mai multor dosare penale, cercetãrile fiind efectuate sub aspectul comiterii infractiunilor de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice si încãierare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Premii de milioane la parada mascatilor de la Tîrgu Neamt

Știre publicată în urmă cu

în data de

• traditionala paradã are loc pe 2 ianuarie • trofeul festivalului va aduce cîstigãtorului 2.500 lei, iar pentru premiile I, II si III se vor oferi 2.000 lei, 1.500 lei si 1.000 lei •

Nemtenii sînt asteptati în ziua de 2 ianuarie, la Tîrgu Neamt, la traditionala paradã a mascatilor – Festivalului obiceiurilor si traditiilor de Anul Nou, ajuns la editia a VI-a. Evenimentul este organizat de cãtre Primãria si CL Tîrgu Neamt, Casa Culturii si CJ, bugetul alocat depãsind 40.000 lei. Programul va începe cu parada formatiilor de mascati prin centrul urbei, care vor evolua apoi, de la ora 11, pe scena amenajatã în piata Adormirea Maicii Domnului. Premierea este planificatã sã aibã loc la ora 13.30. Pe lîngã diplome, vor fi acordate si recompense bãnesti. Astfel, trofeul festivalului va aduce cîstigãtorului 2.500 lei, iar pentru premiile I, II si III se vor oferi 2.000 lei, 1.500 lei, respectiv 1.000 lei. Festivalul a început sã se desfãsoare în mod organizat în urma unei hotãrîri adoptate de CL în decembrie 2012. În urmã cu cîtiva ani nu se cheltuia mai nimic pentru organizare, mizîndu-se pe faptul cã mascatii aveau obiceiul sã se adune pe 2 ianuarie în oras. Autoritãtile au hotãrît sã se implice dupã ce s-a observat o scãdere a participantilor si a publicului spectator, constatîndu-se si cã poluarea culturalã si fenomenul de kitch luase amploare, degradînd obiceiurile si traditiile autentice. În formula actualã, festivalul îsi propune perpetuarea si promovarea traditiilor si obiceiurilor locale si nationale, cunoasterea valorilor fundamentale ale folclorului românesc, pãstrarea notei de autenticitate si originalitate a traditiilor si obiceiurilor românesti, descoperirea si culegerea de folclor autentic. Programul si bugetul celei de-a VI-a editii a festivalului mascatilor au fost aprobate de alesii de sub Cetate în sedinta din 22 decembrie. „Traditiile si obiceiurile ocazionate de Sãrbãtorile de iarnã sînt cele mai bogate si mai vesele dintre manifestãrile folclorice din Neamt si nu numai. De la Sãrbãtoarea Crãciunului la Anul Nou au loc o serie de manifestãri la care participã toatã colectivitatea, impresionînd prin costumatiile originale, muzicã traditionalã, mesaj si recuzitã. Cîntecele de Colind, Uratul cu plugusorul, jocurile cu mãsti, Capra, Ursul, Arnãutii, Dansul cãiutilor si Teatrul haiducesc sînt obiceiuri de un farmec si originalitate deosebite, care îmbogãtesc repertoriul national. În Tîrgu Neamt s-a împãmîntenit obiceiul sã se organizeze, în fiecare an, o Paradã a acestor obiceiuri si traditii, ca un adevãrat carnaval, fiind si o importantã atractie turisticã. (…) Mentionãm cã, în cele cinci editii care s-au desfãsurat pînã acum, au participat un numãr mare de formatii din Neamt si din zonele limitrofe judetului“, se mentioneazã în expunerea de motive semnatã de primarul Daniel Harpa.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Vreme anapoda! Iatã ce-o sã fie de Anul Nou

Știre publicată în urmă cu

în data de

• sfîrsitul de an aduce valori termice pozitive • 2018 debuteazã tot cu vreme excelentã • va fi soare si timp bun cel putin pînã la Boboteazã •

Chiar dacã meteorologii au anuntat din vreme o iarnã de cosmar, cel putin pînã acum previziunile nu s-au adeverit, dar ce-i drept mai este timp. Conform prognozei publicatã pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie, în Neamt vremea va fi bunã, ceva mai rece în noaptea dintre ani, însã 2018 debuteazã cu valori termice de aproape 10 grade. Va fi soare, dar regimul termic se mai decepreciazã nitel; în esentã putem sã ne asteptãm la vreme bunã cel putin pînã la Boboteazã. Ceva mai rece va fi în ultimele zile ale lui 2017, iar pe 30 decembrie va fi cer mai mult acoperit si valori termice modeste, cu o maximã care nu trece de 2 grade. Noaptea va fi cea mai rece din întreg intervalul de prognozã si aduce o minimã de -5 grade. Cam la fel va fi vremea si în ultima zi a anului. Duminicã va fi din nou cer acoperit si maxima rãmîne cantonatã la 2 grade. Cine va petrece Revelionul în stradã trebuie sã stie cã nu sînt anuntate precipitatii, în schimb va fi mai cald decît în intervalul precedent, fiind anuntatã o minimã pozitivã, 1 grad. 2018 debuteazã cu „dreptul“ iar luni, 1 ianuarie, va fi cea mai caldã zi din intervalul de prognozã. Soarele îsi face loc de dupã nori si aduce o maximã care ajunge la 9 grade. Din acest motiv si noaptea va fi mai plãcutã, cam 4 grade. Aproximativ la fel de bine va fi si pe parcursul zilei de marti, 2 ianuarie, cînd din nou va fi soare, însã ceva mai rece, pentru cã la amiazã termometrele nu vor indica mai mult de 5 grade. Noaptea rãmînem cu un regim termic bun pentru acest moment al anului, 1 grad. Meteorologii dau asigurãri cã la fel va fi vremea si pe 3 ianuarie, cînd va fi soare, cam 6 grade la amiazã si valori la limita înghetului peste noapte, 0 grade. Începînd de joi, 4 ianuarie, norii se adunã în zona noastrã dar nu aduc precipitatii, însã se mai pierd cîteva grade în termometre. Astfel, la miezul zilei termometrele vor indica numai 3 grade. Dupã lãsarea întunericului norii îsi vãd de drum, cerul se degajeazã motiv pentru care trecem la o minimã negativã, -1 grad. Cel mai probabil, în acest an vor lipsi crucile de gheatã pentru cã în Ajun de Boboteazã se anuntã vreme potrivnicã. Specialistii spun cã vineri, 5 ianuarie, va fi cer variabil cu soare si o maximã care atinge valoarea de 4 grade Celsius. Noaptea regimul termic va fi neschimbat, cu o minimã negativã de -1 grad. Cam la fel sînt conditiile si în ziua de Boboteazã, sîmbãtã 6 ianuarie 2018. Este prognozat cer degajat, soare, si cam 3 grade la amiazã. De soare avem parte si de Sfîntul Ion, iar duminicã 7 ianuarie, ne vom bucura din nou de soare si putin mai cald, 5 grade. Dupã lãsarea întunericului este anuntat cer senin si o minimã de 0 grade.

Citește știrea
Advertisement

Trending