Actualitate
SMURD, de 34 de ani în slujba celor care sunt în situații extreme
■ în Neamț, Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare și-a început activitaea în anul 2010 ■ în primele opt luni din 2024, echipajele SMURD din cadrul ISU Neamț au executat 7.614 de misiuni ■
Miercuri, 25 septembrie 2024, au fost marcați 34 de ani de la înființarea în România a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), care reprezintă o unitate de intervenție publică integrată de importanță strategică, fără personalitate juridică, având în structura sa echipe integrate de reanimare, specializate în acordarea asistenței medicale și tehnice de urgență, precum și echipe cu personal paramedical, specializat în acordarea primului ajutor calificat.
Acest serviciu funcționează în cadrul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, în colaborare cu spitalele județene, regionale și cu autoritățile publice locale. SMURD a luat ființă la Târgu Mureș, în 1991 sub coordonarea medicului român de naționalitate palestiniană, Raed Arafat. În judetul Neamț, SMURD s-a înființat în anul 2010.
Până la înființarea acestui serviciu a funcționat SIAMUD (Stația de Intervenție pentru Asistența Medicală de Urgență și Descarcerare) care avea în componență echipaje de la Serviciul de ambulanță și pompieri. Conform unui comunicat de presă al ISU Neamț, în primele opt luni ale anului 2024 echipajele SMURD din cadrul ISU Neamț au executat 7.614 de misiuni.
Potrivit aceleași surse, în sprijinul comunității, echipajele SMURD din cadrul ISU Neamţ pot interveni cu 13 ambulanţe (10 ambulanţe tip B2 şi 3 ambulanţe tip C1); 2 autospeciale de transport personal şi victime multiple; 2 autospeciale de descarcerare; 1 post medical avansat tip I;14 autospeciale de stingere cu modul de descarcerare și prim ajutor; 1 modul multirisc; 1 modul ursu și 1 modul container căutare-salvare.
Intervenţiile la care sunt solicitate echipajele SMURD includ toate urgenţele ce pun viaţa persoanelor în pericol imediat, astfel: accidente rutiere, explozii, accidente de muncă sau casnice, stări de inconştienţă, stop cardio-respirator, suspiciuni de infarct, insuficienţe respiratorii acute şi, nu în ultimul rând, accidente cu victime multiple.
-
Actualitate22 de ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Prima pagină3 zile,
Adrian Laza, premieră națională în Himalaya. Este primul român care a escaladat cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume FOTO
-
Actualitate2 săptămâni,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Actualitate2 săptămâni,
Alertă națională: cod galben și portocaliu, ploi, vijelii
-
Prima pagină4 zile,
Școli nemțene din rural, decorate prin decret prezidențial de Ziua Mondială a Educației
-
Actualitate2 săptămâni,
Vremea împărțelilor
-
Eveniment2 săptămâni,
Traseele din Masivul Ceahlău și Cheile Bicazului-Hășmaș închise traficului turistic