Contactează-ne

Actualitate

Slujbe speciale și în Neamț, după moartea Papei Benedict. Clopotele vor răsuna timp de trei minute

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a trimis parohiilor din Moldova un document cu indicații privind modul de desfășurare al slujbelor religioase ■ în toate bisericile a fost amenajat un loc special, în care este expus portretul Papei Benedict al XVI-lea ■ la toate liturghiile se va rosti o rugăciune specială ■

Moartea Papei Benedict al XVI-lea, la vârsta de 95 de ani, survenită în ultima zi a anului trecut, a avut ecou în întreaga lume creștină. La nivelul Episcopiei Romano-Catolice din Iași, preasfințitul Iosif Păuleț a trimis o scrisoare cu instrucțiuni adresate preoților, călugărilor și credincioșilor despre modul în care se va realiza celebrarea morții.

Documentul trimis de Episcopie cuprinde sfaturi legate de evenimentele religioase ce se vor organiza, în aceste zile, în întreaga Românie și în cele din Diaceza Iași. Astfel, în semn de comuniune cu Papa Benedict și cu întreaga Biserică Catolică, Prasfințitul Iosip Păuleț a stabilit ca în toate bisericile Diecezei de Iași să fie expus în prezbiteriu, într-un loc potrivit, un tablou cu chipul Papei Benedict al XVI-lea.

În fața portretului va fi o candelă aprinsă. La toate Sfintele Liturghii celebrate până pe 5 ianuarie, ziua înhumării, se va rosti o rugăciune pentru odihna veșnică. Pe 5 ianuarie, ziua înmormântării, la ora 12.00, clopotele tuturor bisericilor din Dieceza de Iași vor răsuna timp de trei minute, perioadă în care preoții, călugării și enoriașii sunt îndemnați să se roage în tăcere.

„Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru că ni l-a dat ca păstor pe Papa Benedict al XVI-lea şi îl rugăm să-l facă părtaş de răsplata slujitorului credincios. Suntem siguri că, din ceruri, va continua să mijlocească pentru noi şi pentru întreaga Biserică”, se spune în finalul documentului. Papa Benedict a încetat din viaţă sâmbătă, 31 decembrie 2022, la ora locală 9.34, în reşedinţa sa de la Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican.

Defunctul a condus Biserica Catolică între anii 2005 şi 2013. Ultimele cuvinte rostite, înainte de a intra în agonie, cu câteva ore înainte de moarte au fost: „Doamne, te iubesc!”. La Roma, trupul neînsuflețit al papei Benedict al XVI-lea se află depus în Bazilica Sfântul Petru din Vatican pentru ca acesta să primească un ultim salut al credincioșilor.

Joseph Ratzinger – Papa Benedict al XVI-lea s-a născut la 16 aprilie 1927, în Germania, fiind primul papă german după secolul al XI-lea și al optulea din aceeaşi naţiune. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1951. A obţinut doctoratul în teologie cu o teză despre Sfântul Augustin, iar apoi a urmat o carieră academică la Freising, Bonn, Münster, Tübingen şi Regensburg.

În 1977, Papa Paul al VI-lea l-a numit arhiepiscop de München şi Freising, dobândind o bogată experienţă pastorală, iar pe 27 iunie 1977 a fost numit cardinal. După moartea Papei Ioan Paul al II-lea, cardinalul Joseph Ratzinger a fost ales ca succesor al lui Petru în cea de-a doua zi a conclavului din aprilie 2005, după patru scrutine, şi a început oficial pontificatul pe 24 aprilie.

În cei aproape opt ani de pontificat, cunoscător a zece limbi, Benedict al XVI-lea a făcut 24 călătorii apostolice în afara Italiei, vizitând 21 de țări, la care s-au adăugat alte 30 de vizite apostolice în Italia. În ultima parte a vieţii sale, Papa Benedict a susţinut Biserica prin rugăciune, lăsând ca testament spiritual îndemnul: „Rămâneţi tari în credinţă! Nu vă lăsaţi dezorientaţi!“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending